Strona 1 z 1

Pierogi

Post: pt sty 11, 2008 7:09 pm
autor: veto12
Naszło mnie na zdrowe żywienie .To co zdrowe też jest smaczne .A więc pierogi z soczewica dziś gotowałam i były super .Oto przepis .Ciasto:400g mąki pszennej,1-2 żółtka,szczypta soli,2 lyżki stopionego masła,letnia woda /ile zabierze/.Zagnieść elastyczne gładkie ciasto .Farsz 1i 1/2 szklanki ugotowanej i pogniecionej soczewicy,1 łyżka zmielonej kolendry,1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki, sól,2 łyżki masła,3 łyżki słonecznika posiekanego.Kolendre ,kurkume podgrzać na ciepłej patelni dodać masło i papryke na koniec soczewice ,słonecznik i lekko przesmażyć .Z ciasta toczymy wałek ,odkrawamy niewielkie plasterki ,rozwałkowujemy zgrabne krążki ,nakładamy farsz .Gotujemy w osolonej wodzie. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post: pt sty 11, 2008 7:13 pm
autor: Cebulka
Oj oj jak ślinka cieknie... [jezyk]
Nigdy nie próbowałam z soczewicą (pomijając że jeszcze nie zdarzyło mi się całkiem samodzielnie robić ciasta na pierogi) - ale wszystko przede mną :D

Post: pt sty 11, 2008 7:14 pm
autor: Onaela
Mniam.....ale na ostatnim zdjęciu pierozki posypane są chyba smażonym boczusiem z cebulką ;) [?]

Post: pt sty 11, 2008 7:23 pm
autor: Cebulka
Powiedzmy że zdrowotność środka usprawiedliwia ten ciut boczuciu [lol]
Bo przeciez cebula to samo zdrowie [haha]

Post: pt sty 11, 2008 8:00 pm
autor: saginata
Super!
Tylko na tê okrasê nale¿y przymkn±æ oko [lol]

Szukamy zatem soczewicy.
Ja kiedy¶ ugotowan± soczewice przepuszczalam przez maszynke-do niej dodawa³am ³yzkê mas³a,g³ówkê czosnku,sól i pieprz-i tez wyszed³ farsz superasny.

Post: pt sty 11, 2008 8:24 pm
autor: veto12
Fakt ,boczuś był ,ale moja rodzinka nie musi sie odchudzać żeby było ładne zdjęcie zrobiłam z boczusiem . :D Jak bone done sama jadłam bez boczusia ;)

Post: pt sty 11, 2008 8:40 pm
autor: saginata
Wierzymy Ci Veto-bo ja dzi¶ swoje jad³am z cebulk± -a dzieckom podalam ze skwareczkami .Ale moje tez by³y pyszne [lol]

Post: pt sty 11, 2008 10:51 pm
autor: Baś_22
Veto12 :) bardzo zainteresował mnie ten przepis :) Czy możesz napisać jaką soczewicę trzeba mieć, bo z tego co się orientuję to jest jej kilka rodzajów [?] :D

Soczewica

Post: sob sty 12, 2008 11:16 pm
autor: veto12
Robiłam z zielonej soczewicy ,takiej łamanej na połówki .Moczyłam na noc w wodzie i szybko sie ugotowała .Wiem że jest jeszcze soczewica czerwona .

Post: ndz sty 13, 2008 1:19 pm
autor: Baś_22
veto12 dzięki za wyjaśnienia :)

Post: pn sty 14, 2008 6:31 pm
autor: dadi
Czy soczewica nie jest ziarnem , którego nie trzeba moczyć przed gotowaniem [?]

soczewica

Post: wt sty 15, 2008 1:00 pm
autor: veto12
Ja moczyłam .Wyczytałam że jest jeszcze soczewica czarna i brazowa.

Post: wt sty 15, 2008 1:06 pm
autor: veto12
Coś mi uciekło ,chciałam dodać że niektore przepisy nic nie mówią o moczeniu przed gotowaniem,i piszą że gotować 1 godz. na małym ogniu w lekko osolonej wodzie z łyżką masła lub oleju .

Post: czw paź 14, 2010 6:29 pm
autor: Cebulka
Chciałam pogadać o pierogach [lol]

A mianowicie o ruskich - bo dziś robiłam i muszę powiedzieć, że generalnie wyszły niezłe, ale juz któryś raz obserwuję że farsz w pierogach podczas gotowania jakby się 'zmniejsza'. Nie wypływa - tylko jakby zmniejsza objętość i bardzo mięknie.

Macie jakiś pomysł, żeby farsz w pierogach pozostał ścisły i twardy? Jajo, mąka?
Czy może to dlatego że robię pół na pół twaróg i ziemniaki i zawsze będzie się tak rozpłaszczał, bo strukturę można uzyskać tylko jak się dołoży więcej ziemniaków? ;)

Jak wy robicie? [tuli]

Post: czw paź 14, 2010 6:52 pm
autor: Tosia
Cebulko, ja robię je bardzo rzadko, ale jak dałam pół na pół to też były takie rozjechane, ziemniaki lepiej jak są takie suche, po ugotowaniu jakby były posypane mąką wtedy farsz jest bardziej zwarty, ale najlepiej 60 ziemniaki a 40 twaróg.

Post: czw paź 14, 2010 8:59 pm
autor: Samanta
Cebulko ja myślę, że to zależy też i od gatunku ziemniaków. Powinny byc takie mączyste , nie rozpadające się, raczej takie jak na sałatki. I napewno ale to napewno za dużo było sera w stosunku do ziemniaków. Psiakość, nigdy dotąd nie mierzyłam, ale daję 3 kostki sera na garnek ziemniaków, tylko jaki pojemnościowo to jest garnek? Ba! Spory....
Bardzo często robię różniste pierogi i często właśnie z serem. My najbardziej lubimy takie pierogi gdzie farsz to są ziemniaki ugotowane, ser dodany do nich na gorąco i zgnieciony razem. Szczypta soli, szczypta cukru i to wszystko! Bez cebuli, bez innych dodatków. Cebula dopiero do przesmażenia.
Natomiast ciasto do pierogów to mąka, sól i bardzo ciepła, wręcz prawie gorąca woda. Bez jajka. Dołek w mące, w dołęk sól, potem woda i mieszamy najpierw nożem potem zagniatamy już normalnie. Takie pierogi raczej nie rozpadają się w gotowaniu. Bardzo je polecam!

Post: pt paź 15, 2010 6:50 am
autor: Cebulka
Mączyste... Też mi się wydawało że może by były lepsze a moje jak na złość były gumowate przy gnieceniu [zly]

Ale jak poznać po skórce, które ziemniaki są w środku mączyste? ;)

Ciasto tym razem pod instruktażową namową Sagi zrobiłam z jajem i tylko gorącą wodą- i wyszło śliczne, jak porządne ciasto pierogowe - bo bez jaja i na wrzątku, to mi ciasto przeźroczyste wychodziło [haha] Ale na ciasto pewnie każdy ma swój pomysł :)

Post: pt paź 15, 2010 4:06 pm
autor: saginata
Ewcia-a zrób raz pierogi z ziemniakami ugotowanymi dzieñ wczesniej.
Tylko ugotuj je wieczorem,odced¼-i zostaw do ostygniêcia odkryte.A na drugi dzieñ przepu¶æ przez maszynkê razem z serem.

Post: śr sie 31, 2011 6:50 pm
autor: tereklo
Sposób na farsz do ruskich - dodać dobry, tłusty twaróg, dobrze odciśnięty (czasem klinek jest taki dość "suchy") ale też wiele zalezy od odmiany ziemniaków. Dobre są te co się gotują "na sypko".

Wspomniane pierogi ze szpinakiem:
ciasto jak to ciasto - takie jak kazdy robi według swego pomysłu. Nadzienie: boczek w drobna kostkę podsmażyć ale, zeby został miękki (nie twarde skwareczki). Osobno na bardzo małej ilości masła "zmiękczam" pokrojone liście szpinaku i mieszam z boczkiem (bez wytopionego tłuszczu) w proporcji pół na pół. Doprawiam pieprzem, może być odrobina czosnku. Tym nadziewam pierogi.

Jak boczek smaczny i mięsny to można przepuścić go przez maszynkę i połaczyć z goracym szpinakiem (drobno pokrojonym i podduszonym na odrobinie masła).

Post: ndz lut 05, 2012 1:29 pm
autor: Baś_22
Niedawno robiłam pierogi z pomarańczami, wszystkim bardzo smakowały :-P :-D

Obrazek

Pierogi z pomarańczami

3 średnie pomarańcze;
Na ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, ok. pół szklanki wody, szczypta soli
Mąkę wysypać na stolnicę, w kopczyku zrobić dołek, wbić jajko i zagnieść ciasto, najpierw mieszając nożem, a potem wyrabiając rękami.
Odcinać lub odrywać po kawałku ciasta (pozostałe ciasto okryć, aby nie obsychało) i wałkować, podsypując mąką, po czym wykrawać szklanką krążki.
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki, usuwając jak najwięcej włókien i pestki. Nakładać na krążki ciasta cząstki pomarańczy, kładąc równą stronę cząstek na środku krążków.
Zlepiać starannie brzegi pierogów. Gotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić.
Pierogi wrzucać partiami, aby nie przerwać na dłużej wrzenia, zamieszać, przykryć pokrywą, aż się zagotują, i gotować 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
Wybierać łyżką cedzakową, najlepiej najpierw na durszlak, można je następnie przelać gorącą wodą i wyłożyć na półmisek. Podawać z roztopionym masłem i śmietaną oraz cukrem.

Post: ndz lut 05, 2012 6:38 pm
autor: Cebulka
Ale pomysł [shock] [pomysl]

Post: ndz kwie 01, 2012 8:03 pm
autor: Yennyfer
Pomysł pierwszoklaśny, choc na początku oczy były takie [shock] Ale w sumie jak się robi pierogi z truskawkami, jagodami, jabłkami, to dlaczego by nie z pomarańczą????

Re: Pierogi

Post: śr gru 19, 2012 4:19 pm
autor: ulotna chwila
czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego moje ciasto na pierogi się skurczyło [skrob] ?
pierwsza partia wyszła jak marzenie, potem dorabiałam jeszcze trochę, bo farszu mi zostało i ciasto się trochę zgumiło :d
robiłam standardowo-mąka, gorące mleko z wodą i olej, ale mi się go wlało trochę za dużo,myślicie, że to przez nadmiar oleju?

Re: Pierogi

Post: śr gru 19, 2012 8:35 pm
autor: Samanta
ulotna chwila pisze:czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego moje ciasto na pierogi się skurczyło [skrob] ?
pierwsza partia wyszła jak marzenie, potem dorabiałam jeszcze trochę, bo farszu mi zostało i ciasto się trochę zgumiło :d
robiłam standardowo-mąka, gorące mleko z wodą i olej, ale mi się go wlało trochę za dużo,myślicie, że to przez nadmiar oleju?

Ja robię tak: przesiewam mąkę na stolnicę, robię dołek, wsypuje w dołek sól i ewentualnie ale wcale niekoniecznie, wlewam troszkę oleju. Wlewam jak najbardziej ciepłą, wręcz prawie gorącą wodę, początkowo mieszam nożem a potem zagniatam ciepłe ciasto rękami. Odkładam , potem gdy odpocznie normalnie wałkuję i wycinam. Robię pierogi, uszka, gotuję, odcedzone studzę i zamrażam. Chyba że zjemy od razu :D
Bardzo polecam ten sposób.

Re: Pierogi

Post: śr gru 19, 2012 9:13 pm
autor: Cebulka
Ale zjeść się dało czy się rozlazły? :)

Nie wiem czemu gumowe - ale od wrzątku to mnie się ciasto robiły przeźroczyste [lol]

Mleko? Moja przyszywana babcia daje zamiast oleju topione masło ;>

Re: Pierogi

Post: czw gru 20, 2012 12:53 am
autor: zomarel
Robię pierogi tak jak mama w dzieciństwie mnie nauczyła,bo wtedy dzieci musiały umieć wszystko.Na kg mąki dodaję 1 lub 2 jajka,nie solę,nie dodaję tłuszczu tylko wlewam stopniowo 1/2 l wody i to nie gorącej.Robię luźne ciasto,z niego wałeczki jak na kopytka,kroję małe kawałki i każdy osobno wałkuję.Nadziewam farszem ,sklejam brzegi i paluchami robię ząbki.Wychodzą pierogi równej wielkości,a ja nie muszę zagniatać resztek ciasta które zostają gdy wykrawa się je szklanką.Gotuję w osolonej wodzie i tyle.Zanim ugotuje się pierwsza partia pierogów,mam gotową następną itd. Nie modyfikowałam przepisu bo wszystkim i tak smakują moje pierogi,a o to przecież chodzi :)