Strona 1 z 1
pyszna sałatka makaronowa

:
wt lis 20, 2007 5:16 pm
autor: mama
kupujemy 2 chińskie zupki ,makaron kruszymy na dno miski bez przypraw, które są w środku opakowania.Na makaron wsypujemy groszek lub kukurydzę konserwową , pokrojone w kostkę :kilka jaj gotowanych , ananas , ogórki kiszone kilka marchewek puszkę tuńczyka lub szynki doprawiamy solą zostawiamy na kilka godzin albo najlepiej na noc aż makaron napęcznieje doprawiamy majonezem lub jogurtem naturalnym to jest pyszne polecam i życzę smacznego barbara

:
śr lis 21, 2007 12:09 am
autor: Onaela
Mamuniu-a jak ten makaron napęcznieje,skoro w tej sałątce nie ma żadnego płynu
![Question [?]](./images/smilies/icon_question.gif)

:
śr lis 21, 2007 4:53 am
autor: wac
Czyżby makaron nie gotowany?
![herbatka waca [wac]](./images/smilies/drink.gif)

:
śr lis 21, 2007 10:13 am
autor: Cebulka
wac - tak - tego makaronu w chińskich zupkach się nie gotuje, tylko zalewa wrzątkiem z przyprawami i czeka 5 minut

On jest chyba jakoś tak wstępnie smażony.
Ale mnie też zastanawia, z czego on ma w tej sałatce napęczniec - wyssie wilgoc z wszystkich produktów?
![skrob [skrob]](./images/smilies/icon_scratch.gif)

:
śr lis 21, 2007 10:34 am
autor: wac
Rozumiem.
![herbatka waca [wac]](./images/smilies/drink.gif)

:
śr lis 21, 2007 1:58 pm
autor: mama
kochani w tych chińskich zupkach ten makaron nie jest surowy on napęcznieje sokiem z ananasa ,ogórka i reszty warzyw zapewniam jest pyszna i urośnie cała miska ja ją uwielbiam ,spróbujcie ,polecam .barbara

:
pt gru 28, 2007 4:55 pm
autor: Emmi
ale te chińskie zupki są bardzo niezdrowe...


:
sob gru 29, 2007 7:45 am
autor: mama
witam emmi - z tych zup chińskich biorę tylko makaron a resztę przypraw wyrzucam ,jeśli córka zaparza sobie rosół to też mówię i odradzam że nie zdrowe,bo myślę właśnie wrogo o tych przyprawach. Jednak po tym makaronie w sałatce mi nic nie jest ,a jestem osobą ,która musi być na diecie .Ale jeśli tego makaronu znasz szkodliwe składniki to chętnie skorzystam i poczytam , co napiszesz i będe wdzięczna ..Przyznam że nie czytałam na paczce .Zpodziękowaniem .Barbara.

:
sob gru 29, 2007 10:56 am
autor: Emmi
tak dokładnie Ci nie napiszę, bo u mnie takich zupek nie znjadziesz, nafaszerowane są różnego rodzaju g... i pełne konserwantów, jak nie w standartowej formie to utajnionej w procesie przygotowawczym... wiem, bo sama swego czasu tym cudem się zajadałam
![Embarassed [oops]](./images/smilies/icon_redface.gif)
ale na szczęście oprzytomiałam z lekkimi tylko problemami zdrowotnymi. Dodam, że akurat ja mam zdrową wątrobę więc obyło się bez większych problemów

natomiast te dania wszelkie ,,myju jungi pungi itd,, szczerze odradzam
Jak Cię intereuje sam makaron, to polecam sklepy albo ze zdrową żywnością, albo działy z artykułami chińskimi i tam nabyć odpowiedni makaron, pęczniał będzie tak samo, a będzie zdrowszy
Przyprawy są zdradliwe, bo diabelnie słone, co bardzo źle działa na nerki... ogólnie jest to szajs i dobrze, że tego nie jesz


:
sob gru 29, 2007 12:12 pm
autor: mama
dzięki ,unikam chemii jak ognia ,bo kiedyś dostałam chemię w szpitalu, tylko się wkopałam tym makaronem bo fajny przepis ,staram sie ,jeść wszystko zdrowe nie kupuję frytek, napoi sztucznych i t d . dzięki ,zacznę kombinować,po swojemu
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
dużo zdrówka
![Exclamation [!]](./images/smilies/icon_exclaim.gif)

:
sob gru 29, 2007 3:03 pm
autor: Emmi
mama pisze: tylko się wkopałam tym makaronem
Bez przesady. Przepis fajny a przy okazji można było pogadać na temat zupek zum jung


:
sob gru 29, 2007 3:59 pm
autor: mama
pozdrowienia i dosiego roku 2008 w zdrowiu
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)

:
sob gru 29, 2007 4:03 pm
autor: Emmi
A może znasz /znacie jeszcze jakieś fajne sałatki z makaronem?

:
sob gru 29, 2007 9:41 pm
autor: mama
kupuję makaron kokardki kroję ugotowaną pierś w kostkę groszek z marchewką kukurydzę ananas jogurt naturalny i gotowe ,jeśli ktoś woli majonez to z majonezem .

:
sob gru 29, 2007 9:56 pm
autor: mama
a to jest mój przepis wymyślony przeze mnie który uwielbiam : matiasy wymoczone w kostkę pokroić ,dodać jabłka ugotowane na pół twardo, też pokrojone w kostkę dużo jogurtu naturalnego i kminek 2łyżeczki, wszystko wymieszać jest pyszne i lekko strawne a kminek pomoże na dobre trawienie ,smacznego .
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)

:
wt lip 22, 2008 2:08 pm
autor: belva
A moze chcecie przepis na salatke z ryzu.. mojego pomyslu??

:
wt lip 22, 2008 2:19 pm
autor: Cebulka
Pewnie, że chcemy
![jupi [jupi]](./images/smilies/jupi.gif)

:
wt lip 22, 2008 3:24 pm
autor: belva
Cebulka pisze:Pewnie, że chcemy
![jupi [jupi]](./images/smilies/jupi.gif)
No dobra to:
Ugotowac dwie garsci ryzu na lebka ( ok 10 garsci ) na sypko i al dente..
Dodac: puszke tunczyka,(
ten skladnik jest niezbedny)
i swiezy ogorek pokrojony w mala kostke, opcjonalne
puszke ugotowanej fasoli ( odcedzonej i wyplukanej)
3 pomidory pokrojone a gruba 3-4cm kostke ( najlepsze te z mala iloscia soku)
Ten skladnik jest niezbedny
kopiasta lyzka caparow i lyzka octu w ktorym jest(
ten skladnik jest niezbedny)
2-3 jajka na twardo pokrojone w cwiartki.. (
ten skladnik jest niezbedny)
garsc krewetek juz ugotowanych ( opcjonalne)
2 lyzki oliwek ( opcjonalne)
szczypiorek, swieza bazylia (opcjonalne)
Jezeli tunczyk nie jest w oleju to trzeba dodac troche oliwy sol i pieprz
Najpierw w salaterce duzej i plaskiej dac wszystkie skladniki oprocz ryzu i jajka.. Nastepnie delikatnie wymieszac z nimi ryz i na koniec ubrac cwiartkami jajek.. Ta salatka musi miec capary.. bez nich sie nie uda..
Ryz oczywiscie musi byc wystudzony

:
śr lip 23, 2008 7:30 am
autor: Cebulka
Dzięki belvo
Rozglądnę się za kaparami, może gdzieś będą
Swoja drogą ma ktoś przepis jak zrobic nasturcję a'la kapary?
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)

:
śr lip 23, 2008 9:24 am
autor: koliberek
Cebulka pisze:Dzięki belvo
![tuli [tuli]](./images/smilies/przytul.gif)
Rozglądnę się za kaparami, może gdzieś będą

Swoja drogą ma ktoś przepis jak zrobic nasturcję a'la kapary?
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Sprawdź w encyklopedii, bo mam wrażenie, ze na kafe o to pytałam i ktos mi coś odpisał wtedy. Nie zrobiłam i dlatego nie pamiętam szczegółow

:
śr lip 23, 2008 9:27 am
autor: Cebulka
O ile wtedy pamiętam odpowiedź była "jak grzybki" a tymczasem grzybki to każdy jednak troche robi inaczej, w innym occie, z warzywami lub bez i nie wiem - czy te nasiona też obgotowywac trzeba?
![skrob [skrob]](./images/smilies/icon_scratch.gif)

:
śr lip 23, 2008 9:38 am
autor: koliberek
naprawde tak było??hm..no to juz nie wiem

A może w sklepie na skład kaparów w słoiku popatrzec, mozna będzie wywnioskowac zalewe


:
czw lip 24, 2008 12:16 am
autor: belva
Cebulka pisze:O ile wtedy pamiętam odpowiedź była "jak grzybki" a tymczasem grzybki to każdy jednak troche robi inaczej, w innym occie, z warzywami lub bez i nie wiem - czy te nasiona też obgotowywac trzeba?
![skrob [skrob]](./images/smilies/icon_scratch.gif)
Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam..
![kucharz [kucharz]](./images/smilies/icon_chef.gif)

:
czw lip 24, 2008 5:17 am
autor: Cebulka
belva pisze:Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam..
![kucharz [kucharz]](./images/smilies/icon_chef.gif)
Małe przejęzyczenie pewnie - grzyby gotuje się najpierw pół godziny w wodzie z cebulą, a potem dopiero zalewa octem. Przynajmniej u nas

I właśnie nie wiem, czy te kapary tak samo.
Kiedys muszę dokładniej ten problem przestudiować - ale narazie to nastrucji nie mam
I muszę sprawdzić, jak właściwie maja smakowac kapary
![haha [haha]](./images/smilies/icon_lol2.gif)

:
czw lip 24, 2008 6:16 pm
autor: belva
Cebulka pisze:belva pisze:Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam..
![kucharz [kucharz]](./images/smilies/icon_chef.gif)
Małe przejęzyczenie pewnie - grzyby gotuje się najpierw pół godziny w wodzie z cebulą, a potem dopiero zalewa octem. Przynajmniej u nas

I właśnie nie wiem, czy te kapary tak samo.
Kiedys muszę dokładniej ten problem przestudiować - ale narazie to nastrucji nie mam
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
I muszę sprawdzić, jak właściwie maja smakowac kapary
![haha [haha]](./images/smilies/icon_lol2.gif)
No widzisz.. a ja myslalam ze wszyscy tak robia jak ja..
Grzyby zalewam woda z octem i przyprawami..cebulka, jarzynkam i gotuje w nim i odcedzam ze smieci zatrzymujac wode z octem z gotowania.. Gotowanie w occie powoduje to ze jarzyna czy grzyb nie rozgotowuja sie.. Mozna tez grzybki odcedzic z octu i zalac oliwa, dodajac swieze przyprawy.. Jak kto woli.. Ladnie wygladaja w sloiku wraz z grzybkami malenkie marchewki i sliczne perlowe cebulki..
Mozna tez w ten sam sposob zrobic tzw. " giardiniere" czyli pikle z jarzynek..
Cebulko.. trudno jet opisac smak caparow .. trzeba sprobowac chyba te orginalne.. Na pewno sa w sprzedarzy..
Zastanawiam sie czy mozna je po prostu uprawiac w ogrodzie w polskim klimacie??
![robal [robal]](./images/smilies/512.gif)

:
pn sie 04, 2008 1:38 pm
autor: madeelaine
A czy kto¶ jest chêtny na sa³atkê makaronow± z wêdzonym kurakiem? [lol]

:
pn sie 04, 2008 2:58 pm
autor: Cebulka
Ja
![jupi [jupi]](./images/smilies/jupi.gif)

:
pn sie 04, 2008 3:02 pm
autor: cicho_borowska
I ja
![kokarda [kokarda]](./images/smilies/icon_geek.gif)

:
śr sie 06, 2008 9:00 am
autor: madeelaine
:)
makaron w kszta³cie ry¿u,
wêdzone udko z kurczaka,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
papryka czerwona surowa,
majonez, sól i pieprz
ja makaronu daje na tzw "oko", majonezu te¿, zreszt± jak w ka¿dej sa³atce proporcje s± ruchome, wychodzi rewelacyjna mo¿na spróbowaæ dodaæ zamiast kurczaka tuñczyka w kawa³kach w sosie w³asnym
ja robie np taki makaron na ciep³o, który jak mój marek poczuje to zamyka siê w ³azience i czeka a¿ zapach zniknie ;) makaron spaghetii, tuñczyk w kawa³kach w sosie w³asnym podgrzewamy na oliwie, dodajemy oliwki czarne pokrojone w plasterki, dodajemy makaron spgahetti-oczywi¶cie ugotowany, sól, pieprz, troche soku z cytryny i pietrzuszki zielonej- mniam mniam, tak zrobionego makaronu mogê zje¶æ ca³± paczkê na raz, kto mnie widzia³ to siê domy¶la ¿e to nie lada wyczyn ;) :P

:
śr kwie 04, 2012 11:52 am
autor: tereklo
Sałatka jak dla mnie rewelka, myślę, że z dodatkiem jajek też będzie ok, zamiast makaronu z zupek chińskich można dodać makaron ryżowy albo gwiazdeczki.
Sałatka z tuńczyka z chrzanem
zupka chińska "Rosół z kurczaka", 1 opakowanie
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 185g, 1 puszka
ogórki konserwowe, 3 sztuki
papryka konserwowa, 3 płaty
pokrojony drobno koperek (może być mrożony), garść
Olej słonecznikowy, 1 łyżka
chrzan żurawinowy, 4 kopiaste łyżeczki
majonez, 1 kopiasta łyżka
Makaron z zupki chińskiej pokruszyć do miski i posypać załączonymi do niej przyprawami. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka wraz z olejem.Ogórki i paprykę kroimy w plastry i dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym koperkiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki na sos i dokładnie całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż makaron zmięknie.