Strona 1 z 1

pyszna sałatka makaronowa

Post: wt lis 20, 2007 5:16 pm
autor: mama
kupujemy 2 chińskie zupki ,makaron kruszymy na dno miski bez przypraw, które są w środku opakowania.Na makaron wsypujemy groszek lub kukurydzę konserwową , pokrojone w kostkę :kilka jaj gotowanych , ananas , ogórki kiszone kilka marchewek puszkę tuńczyka lub szynki doprawiamy solą zostawiamy na kilka godzin albo najlepiej na noc aż makaron napęcznieje doprawiamy majonezem lub jogurtem naturalnym to jest pyszne polecam i życzę smacznego barbara

Post: śr lis 21, 2007 12:09 am
autor: Onaela
Mamuniu-a jak ten makaron napęcznieje,skoro w tej sałątce nie ma żadnego płynu [?]

Post: śr lis 21, 2007 4:53 am
autor: wac
Czyżby makaron nie gotowany? [wac]

Post: śr lis 21, 2007 10:13 am
autor: Cebulka
wac - tak - tego makaronu w chińskich zupkach się nie gotuje, tylko zalewa wrzątkiem z przyprawami i czeka 5 minut :) On jest chyba jakoś tak wstępnie smażony.

Ale mnie też zastanawia, z czego on ma w tej sałatce napęczniec - wyssie wilgoc z wszystkich produktów? [skrob]

Post: śr lis 21, 2007 10:34 am
autor: wac
Rozumiem. [wac]

Post: śr lis 21, 2007 1:58 pm
autor: mama
kochani w tych chińskich zupkach ten makaron nie jest surowy on napęcznieje sokiem z ananasa ,ogórka i reszty warzyw zapewniam jest pyszna i urośnie cała miska ja ją uwielbiam ,spróbujcie ,polecam .barbara

Post: pt gru 28, 2007 4:55 pm
autor: Emmi
ale te chińskie zupki są bardzo niezdrowe... :(

Post: sob gru 29, 2007 7:45 am
autor: mama
witam emmi - z tych zup chińskich biorę tylko makaron a resztę przypraw wyrzucam ,jeśli córka zaparza sobie rosół to też mówię i odradzam że nie zdrowe,bo myślę właśnie wrogo o tych przyprawach. Jednak po tym makaronie w sałatce mi nic nie jest ,a jestem osobą ,która musi być na diecie .Ale jeśli tego makaronu znasz szkodliwe składniki to chętnie skorzystam i poczytam , co napiszesz i będe wdzięczna ..Przyznam że nie czytałam na paczce .Zpodziękowaniem .Barbara.

Post: sob gru 29, 2007 10:56 am
autor: Emmi
tak dokładnie Ci nie napiszę, bo u mnie takich zupek nie znjadziesz, nafaszerowane są różnego rodzaju g... i pełne konserwantów, jak nie w standartowej formie to utajnionej w procesie przygotowawczym... wiem, bo sama swego czasu tym cudem się zajadałam [oops] ale na szczęście oprzytomiałam z lekkimi tylko problemami zdrowotnymi. Dodam, że akurat ja mam zdrową wątrobę więc obyło się bez większych problemów ;) natomiast te dania wszelkie ,,myju jungi pungi itd,, szczerze odradzam :)
Jak Cię intereuje sam makaron, to polecam sklepy albo ze zdrową żywnością, albo działy z artykułami chińskimi i tam nabyć odpowiedni makaron, pęczniał będzie tak samo, a będzie zdrowszy :)
Przyprawy są zdradliwe, bo diabelnie słone, co bardzo źle działa na nerki... ogólnie jest to szajs i dobrze, że tego nie jesz :)

Post: sob gru 29, 2007 12:12 pm
autor: mama
dzięki ,unikam chemii jak ognia ,bo kiedyś dostałam chemię w szpitalu, tylko się wkopałam tym makaronem bo fajny przepis ,staram sie ,jeść wszystko zdrowe nie kupuję frytek, napoi sztucznych i t d . dzięki ,zacznę kombinować,po swojemu [lol] dużo zdrówka [!]

Post: sob gru 29, 2007 3:03 pm
autor: Emmi
mama pisze: tylko się wkopałam tym makaronem

Bez przesady. Przepis fajny a przy okazji można było pogadać na temat zupek zum jung ;)

Post: sob gru 29, 2007 3:59 pm
autor: mama
pozdrowienia i dosiego roku 2008 w zdrowiu [lol]

Post: sob gru 29, 2007 4:03 pm
autor: Emmi
A może znasz /znacie jeszcze jakieś fajne sałatki z makaronem?

Post: sob gru 29, 2007 9:41 pm
autor: mama
kupuję makaron kokardki kroję ugotowaną pierś w kostkę groszek z marchewką kukurydzę ananas jogurt naturalny i gotowe ,jeśli ktoś woli majonez to z majonezem .

Post: sob gru 29, 2007 9:56 pm
autor: mama
a to jest mój przepis wymyślony przeze mnie który uwielbiam : matiasy wymoczone w kostkę pokroić ,dodać jabłka ugotowane na pół twardo, też pokrojone w kostkę dużo jogurtu naturalnego i kminek 2łyżeczki, wszystko wymieszać jest pyszne i lekko strawne a kminek pomoże na dobre trawienie ,smacznego . [lol] [lol]

Post: wt lip 22, 2008 2:08 pm
autor: belva
A moze chcecie przepis na salatke z ryzu.. mojego pomyslu??

Post: wt lip 22, 2008 2:19 pm
autor: Cebulka
Pewnie, że chcemy [jupi]

Post: wt lip 22, 2008 3:24 pm
autor: belva
Cebulka pisze:Pewnie, że chcemy [jupi]


No dobra to:

Ugotowac dwie garsci ryzu na lebka ( ok 10 garsci ) na sypko i al dente..
Dodac: puszke tunczyka,( ten skladnik jest niezbedny)
i swiezy ogorek pokrojony w mala kostke, opcjonalne
puszke ugotowanej fasoli ( odcedzonej i wyplukanej)
3 pomidory pokrojone a gruba 3-4cm kostke ( najlepsze te z mala iloscia soku)Ten skladnik jest niezbedny
kopiasta lyzka caparow i lyzka octu w ktorym jest( ten skladnik jest niezbedny)
2-3 jajka na twardo pokrojone w cwiartki.. ( ten skladnik jest niezbedny)
garsc krewetek juz ugotowanych ( opcjonalne)


2 lyzki oliwek ( opcjonalne)
szczypiorek, swieza bazylia (opcjonalne)

Jezeli tunczyk nie jest w oleju to trzeba dodac troche oliwy sol i pieprz

Najpierw w salaterce duzej i plaskiej dac wszystkie skladniki oprocz ryzu i jajka.. Nastepnie delikatnie wymieszac z nimi ryz i na koniec ubrac cwiartkami jajek.. Ta salatka musi miec capary.. bez nich sie nie uda..
Ryz oczywiscie musi byc wystudzony

Post: śr lip 23, 2008 7:30 am
autor: Cebulka
Dzięki belvo [tuli]
Rozglądnę się za kaparami, może gdzieś będą :)

Swoja drogą ma ktoś przepis jak zrobic nasturcję a'la kapary? [lol]

Post: śr lip 23, 2008 9:24 am
autor: koliberek
Cebulka pisze:Dzięki belvo [tuli]
Rozglądnę się za kaparami, może gdzieś będą :)

Swoja drogą ma ktoś przepis jak zrobic nasturcję a'la kapary? [lol]


Sprawdź w encyklopedii, bo mam wrażenie, ze na kafe o to pytałam i ktos mi coś odpisał wtedy. Nie zrobiłam i dlatego nie pamiętam szczegółow

Post: śr lip 23, 2008 9:27 am
autor: Cebulka
O ile wtedy pamiętam odpowiedź była "jak grzybki" a tymczasem grzybki to każdy jednak troche robi inaczej, w innym occie, z warzywami lub bez i nie wiem - czy te nasiona też obgotowywac trzeba? [skrob]

Post: śr lip 23, 2008 9:38 am
autor: koliberek
naprawde tak było??hm..no to juz nie wiem :( A może w sklepie na skład kaparów w słoiku popatrzec, mozna będzie wywnioskowac zalewe ;)

Post: czw lip 24, 2008 12:16 am
autor: belva
Cebulka pisze:O ile wtedy pamiętam odpowiedź była "jak grzybki" a tymczasem grzybki to każdy jednak troche robi inaczej, w innym occie, z warzywami lub bez i nie wiem - czy te nasiona też obgotowywac trzeba? [skrob]


Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam.. [kucharz]

Post: czw lip 24, 2008 5:17 am
autor: Cebulka
belva pisze:Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam.. [kucharz]


Małe przejęzyczenie pewnie - grzyby gotuje się najpierw pół godziny w wodzie z cebulą, a potem dopiero zalewa octem. Przynajmniej u nas :) I właśnie nie wiem, czy te kapary tak samo.
Kiedys muszę dokładniej ten problem przestudiować - ale narazie to nastrucji nie mam [lol]
I muszę sprawdzić, jak właściwie maja smakowac kapary [haha]

Post: czw lip 24, 2008 6:16 pm
autor: belva
Cebulka pisze:
belva pisze:Tak cebulko ale wszyscy gotuja je w occie z woda.. z dodatkiem soli.. Tak tez zrobilabym nasturcje.. Woda pol na pol z octem posolic i mniam.. [kucharz]


Małe przejęzyczenie pewnie - grzyby gotuje się najpierw pół godziny w wodzie z cebulą, a potem dopiero zalewa octem. Przynajmniej u nas :) I właśnie nie wiem, czy te kapary tak samo.
Kiedys muszę dokładniej ten problem przestudiować - ale narazie to nastrucji nie mam [lol]
I muszę sprawdzić, jak właściwie maja smakowac kapary [haha]


No widzisz.. a ja myslalam ze wszyscy tak robia jak ja.. [oops]
Grzyby zalewam woda z octem i przyprawami..cebulka, jarzynkam i gotuje w nim i odcedzam ze smieci zatrzymujac wode z octem z gotowania.. Gotowanie w occie powoduje to ze jarzyna czy grzyb nie rozgotowuja sie.. Mozna tez grzybki odcedzic z octu i zalac oliwa, dodajac swieze przyprawy.. Jak kto woli.. Ladnie wygladaja w sloiku wraz z grzybkami malenkie marchewki i sliczne perlowe cebulki..
Mozna tez w ten sam sposob zrobic tzw. " giardiniere" czyli pikle z jarzynek..
Cebulko.. trudno jet opisac smak caparow .. trzeba sprobowac chyba te orginalne.. Na pewno sa w sprzedarzy..

Zastanawiam sie czy mozna je po prostu uprawiac w ogrodzie w polskim klimacie?? [robal]

Post: pn sie 04, 2008 1:38 pm
autor: madeelaine
A czy kto¶ jest chêtny na sa³atkê makaronow± z wêdzonym kurakiem? [lol]

Post: pn sie 04, 2008 2:58 pm
autor: Cebulka
Ja [jupi]

Post: pn sie 04, 2008 3:02 pm
autor: cicho_borowska
I ja [kokarda]

Post: śr sie 06, 2008 9:00 am
autor: madeelaine
:)
makaron w kszta³cie ry¿u,
wêdzone udko z kurczaka,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
papryka czerwona surowa,
majonez, sól i pieprz

ja makaronu daje na tzw "oko", majonezu te¿, zreszt± jak w ka¿dej sa³atce proporcje s± ruchome, wychodzi rewelacyjna mo¿na spróbowaæ dodaæ zamiast kurczaka tuñczyka w kawa³kach w sosie w³asnym

ja robie np taki makaron na ciep³o, który jak mój marek poczuje to zamyka siê w ³azience i czeka a¿ zapach zniknie ;) makaron spaghetii, tuñczyk w kawa³kach w sosie w³asnym podgrzewamy na oliwie, dodajemy oliwki czarne pokrojone w plasterki, dodajemy makaron spgahetti-oczywi¶cie ugotowany, sól, pieprz, troche soku z cytryny i pietrzuszki zielonej- mniam mniam, tak zrobionego makaronu mogê zje¶æ ca³± paczkê na raz, kto mnie widzia³ to siê domy¶la ¿e to nie lada wyczyn ;) :P

Post: śr kwie 04, 2012 11:52 am
autor: tereklo
Sałatka jak dla mnie rewelka, myślę, że z dodatkiem jajek też będzie ok, zamiast makaronu z zupek chińskich można dodać makaron ryżowy albo gwiazdeczki.

Sałatka z tuńczyka z chrzanem

zupka chińska "Rosół z kurczaka", 1 opakowanie
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 185g, 1 puszka
ogórki konserwowe, 3 sztuki
papryka konserwowa, 3 płaty
pokrojony drobno koperek (może być mrożony), garść
Olej słonecznikowy, 1 łyżka
chrzan żurawinowy, 4 kopiaste łyżeczki
majonez, 1 kopiasta łyżka

Makaron z zupki chińskiej pokruszyć do miski i posypać załączonymi do niej przyprawami. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka wraz z olejem.Ogórki i paprykę kroimy w plastry i dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym koperkiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki na sos i dokładnie całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż makaron zmięknie.