Strona 1 z 1

Wędzimy mięsa.

Post: pt sie 31, 2007 10:29 pm
autor: amita
Znajomy zbudował wędzarnię,uwędziliśmy mięso "od szynki" i po pierwsze jest słone a po drugie twarde.Czy ja mam je może teraz podgotować?

Post: sob wrz 01, 2007 5:58 am
autor: saginata
Ja dawno,dawno temu wêdzi³am.Miêsa wêdzone wtedy siê parzy³o-to znaczy trzyma³o siê w garze na maleñkim ogniu aby tylko mruga³o.Nie mog³o siê gotowaæ bo by³oby wtedy kruche i suche.Czas parzenia zale¿ny by³ od wielko¶ci kawa³ka miêsa-nieraz to by³a godzina, nieraz 1,5 godziny.
Ale w tej dziedzinie to Wac jest specjalist±-moze zd±¿y Ci odpowiedziec nim zjesz twarde [lol]

Post: sob wrz 01, 2007 9:04 am
autor: wac
Postaram się krótko podratować, wystarczy parzyć w tem. 75-80c
Wrzucasz wędzonki do gotującej się wody i utrzymujesz tep. 75 do 80c przez 1 do 1,5 godz. zimne np. z lodówki dłużej, tak jak Sagi pisała.
Ciepłe wędzonki np. z wędzarni postępujemy podobnie tylko krócej.
Po sparzeniu studzimy i płuczemy np. pod kranem z zimma wodą przez kilka minut.
Smacznego [wac]

Post: czw wrz 06, 2007 2:48 pm
autor: Cebulka
Oj, mniam mniam, ślinka aż cieknie... [lol]

Zazdrośc to brzydka cecha [devil]

Hmm, może jeszcze kiedyś i ja sobie taka zbuduję... [skrob]

Post: pt wrz 14, 2007 11:45 pm
autor: amita
Wac,skorzystałam ze stronki,którą podałeś.Jeśli zrobię coś z ich przepisów-napiszę.
P.S.Nazajutrz wędzonka była pyyyccchhaaaaa.Więc nawet jej nie parzyłam.

Post: czw gru 13, 2007 7:39 pm
autor: wac
A to moja zimowa produkcja, było tego około 16 kg. [wac]

Obrazek

Post: czw gru 13, 2007 9:40 pm
autor: amita
No,robi wrażenie...
Ja będę wędzić w następnym tygodniu.

Post: czw gru 13, 2007 9:40 pm
autor: Onaela
[shock] [shock] [shock] mniaaaammmmm :D

Post: sob gru 15, 2007 9:03 pm
autor: lucysia
Pytanie do waca:czy masz może jakieś przepisiki na zrobienie wędlin domowych bez wędzenie(niestety na wędzarnie się nie zanosi).Tak normalnie w piekarniku ,albo inaczej ;)

Post: sob gru 15, 2007 9:22 pm
autor: wac
lucysia pisze:Pytanie do waca:czy masz może jakieś przepisiki na zrobienie wędlin domowych bez wędzenie(niestety na wędzarnie się nie zanosi).Tak normalnie w piekarniku ,albo inaczej ;)
Wędliny kojarzą się z wędzeniem, ale jest dużo innych wyrobów mięsnych z obróbki termicznej jak: gotowanych, pieczonych, smażonych, duszonych, parzonych. itp. można np. zrobić białą kiełbasę przetrzymać przez kilka dni w lodówce lub nawet kilka miesięcy w zamrażarce i przed spożyciem ugotować, lub upiec. Można robić szynki konserwowe, gotowane i całą paletę innych wyrobów, ale tutaj wchodzimy już w garmażerkę. Wszystko jest do zrobienia. [wac]

Post: ndz gru 16, 2007 3:01 pm
autor: amita
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=894
Lucysiu,tę stronkę kiedyś polecał Wac.Tam jest wszystko.A wędzarnia nie jest jakoś okropnie skomplikowana,mój znajomy ma ze starej,metalowej szafy.

Re: Wędzimy mięsa.

Post: śr lis 21, 2012 12:57 pm
autor: Baś_22
Znalazłam niezłą stronkę http://www.borniak.pl Jest to prywatna wytwórnia wędzarni z generatorami dymu.
Poza tym akcesoria wędzarnicze, porady, przepisy.
Polecam dla zainteresowanych :)