Strona 1 z 7

Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Post: pt kwie 20, 2007 7:16 pm
autor: wac
Bez gotowania, bez wędzenia, bez pieczenia, a super w smaku. [wac]

Post: pt kwie 20, 2007 7:57 pm
autor: Onaela
Prosimy o sposób przygotowania wac :)
Ale na ten przysmak trzeba będzie pewnie czekać z pół roku,a komu z nas wystarczy cierpliwości [lol]

Post: pt kwie 20, 2007 8:06 pm
autor: wac
Wystarczy poczekać trzy tygodnie i rozkoszować się wyśmienitym delikatesem. [wac]

Post: pt kwie 20, 2007 8:13 pm
autor: wac
Oto i cała tajemnica:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki. [wac]

Post: pt kwie 20, 2007 8:46 pm
autor: lucysia
Przepraszam bardzo ale ja to chyba d...a nie gospodyni jestem.W życiu nie słyszałam o takim sposobie robienia schabiku.Spróbuję i owszem [lol] ,i mam nadzieję że mąż nie wygoni z domu.

Post: pt kwie 20, 2007 9:06 pm
autor: Anamaria
[lol] [lol] Lucysiu, nie wpadaj w kompleksy. Ja jestem stara gospodyni i też tego sposobu nie znałam. Przecież wac pisze, że to przypomina szynkę parmeńską, a więc tradycyny przysmak z Włoch, a tam wszystko można szybko wysuszyć 8)

Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".


Wyrazy uznania dla naszego topikowego mistrza kuchni !Obrazek

Post: pt kwie 20, 2007 9:59 pm
autor: amita
Anamario,ja myślę,że to tak jakbyś zapakowała w 4 podkolanówki po kolei:D Ale wiadomo,z oszczędności można upchać w jedną...I niech ktoś powie,że rajstopki nie mają praktycznych zastosowań,np świetnie się sprawdzają jako gumki do włosów,o podwiązaniu pomidorów nie wspomnę.
Rany,ten kucharz jest niesamowity.

Post: sob kwie 21, 2007 4:19 am
autor: wac
Anamaria pisze:[
Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".
To właśnie dotyczy podkolanówki lub pończochy, zawijane na sposób podwijania rękawów koszuli tylko z przekręcaniem.[wac]

Post: sob kwie 21, 2007 7:21 pm
autor: Cebulka
Yyyy po prostu oczy wychodzą... [shock] [shock]

Co też jeszcze zaproponuje nam wac? Ja obiecuję juz się nie zdziwić... :D

Post: sob kwie 21, 2007 8:37 pm
autor: tereklo
Ja siê kiedy¶ skusi³am na £ukankê wieprzow± ze strony http://bulgaricus.com/ wg przepisu, który zamieszczam poi¿ej. Oczywi¶cie z mniejszej porcji miêsa.
Wysz³o co¶ w rodzaju salami przywo¿onego z w³och takiego p³askiego, o przekroju prostok±ta.


Sk³adniki:
5kg miêsa wieprzowego, 90 g soli, 5 g saletry, 10 g cukru, 25 g zmielonego pieprzu, 5 g kardamonu mielonego, 25 g papryki mielonej, 5 g zmia¿d¿onego czosnku, 2 ³y¿ki rumu lub koniaku, grube wo³owe kiszki

Procedura:
Przygotowujemy ró¿nego rodzaju miêso wieprzowe, uwa¿aj±c by t³uste czê¶ci miêsa nie stanowi³y wiêcej ni¿ jedn± trzeci± ca³o¶ci. Usuwamy ko¶ci i ¶ciêgna. Kroimy na kawa³ki po oko³o 50 g, które solimy, posypujemy saletr± i cukrem i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 dni w naczyniu, które pozwala, ¿eby nadmiar wody siê odcedzi³. Odlewamy wodê, mielemy miêso dodajemy pozosta³e przyprawy i alkohol. Dok³adnie mieszamy i nadziewamy miêsem mielonym grube wo³owe kiszki o d³ugo¶ci 45 cm. Zawi±zujemy z obu stron i wieszamy w ch³odnym miejscu z dobr± cyrkulacj± powietrza. Wa³kujemy po czterech dniach, a potem co miesi±c przez trzy miesi±ce.


Wa³kowa³am dwa razy w miesi±cu i robi³am to pó¼nym latem, kiedy mniej rozmna¿aj±cych siê stworzeñ ze skrzyde³kami, ale i tak niepotrzebnie siê zabezpiecza³±m, nie mia³am z tym problemu.

Post: ndz maja 06, 2007 5:21 am
autor: wac
Z mojego kotleta nie wiele zostało, a tak to wyglądało. [wac]

Obrazek

Post: ndz maja 06, 2007 7:08 pm
autor: Anamaria
Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny: Obrazek

Post: ndz maja 06, 2007 7:24 pm
autor: wac
Anamaria pisze:Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny:
Smak to jest kwestia gustu, a o gustach raczej się nie .... a że przypraw wac nie skąpił to z kotleta już nic nie zostało, ale następne 2 czekają w kolejce. [wac]

Post: ndz maja 06, 2007 9:35 pm
autor: Onaela
Faktycznie mniam,mniam.... :D

Post: pt maja 18, 2007 7:38 pm
autor: Badja
:o :o :o
jestem pod wrazeniem - a w opisie wyglada nawet na dość proste [lol]

Post: wt maja 22, 2007 8:42 am
autor: koliberek
Wac- ja juz nic nie mówię. Njapierw Twój schab gotowany 5 minut robił furrorę (nawet na jednej komunii w rodzinie wystapił ) teraz to....
Ja z cała pewnością spróbuje :)

Post: czw maja 24, 2007 5:39 am
autor: koliberek
Wac a w kwestii technicznej- to czy ta rajstopa ma być z elastilu, ze strechu czy z licry.
O qrcze chyba nie dałam d.....y z tym pytaniem ??? :D

Post: czw maja 24, 2007 8:10 am
autor: Cebulka
Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]

Post: czw maja 24, 2007 6:27 pm
autor: wac
Cebulka pisze:Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]
Własnie, o sprawy techniczne, a szczególnie z branzy tekstylnej to proponuję forum odzieżowe. Schabu, nie gotujesz, nie wędzisz, nie pieczesz, więc myślę, że w co włożysz, to z tego wyciągniesz. [wac]

Post: śr lip 11, 2007 10:52 am
autor: Mikros
Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.

Post: śr lip 11, 2007 2:27 pm
autor: wac
Mikros pisze:Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.
Bardzo mnie to cieszy, ale dla przypomnienia zapraszam również tutaj.
http://www.wedlinydomowe.pl/

Post: ndz sie 19, 2007 8:54 am
autor: kotkaaa
Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda

Post: ndz sie 19, 2007 2:06 pm
autor: wac
kotkaaa pisze:Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda

I jak na dzisiaj wygląda sytuacja?

Post: śr lis 28, 2007 6:44 pm
autor: Cebulka
Wacu, mam pytankoprośbę [prosi]

Nie miałam jeszcze okazji go wykonac, ale ten Twój suszony schab mnie fascynuje :) Czy masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na inne domowe wędliny możliwe do osiągnięcia bez specjalistycznego oprzyrządowania (wędzarni, maszynki do robienia kiełbas itp)?

Post: śr lis 28, 2007 7:02 pm
autor: wac
Najłatwiej można przygotować szynkę, schab, pierś indyka 2 X gotować przez kilka minut z: [wac]
http://ekotopik.mojeforum.net/viewtopic.php?t=179

Post: wt cze 17, 2008 10:03 am
autor: Fil
Wac, schabik wykonałam według przepisu. Przerażona byłam tylko zapachem, który sie rozsiewał - byłam pewna, że jest zepsuty, ale jak juz wisiał i nie wymagał pracy, to co mi tam - niech wisi. W końcu, jak już zmizerniał (=wysuszył się) do reszty i doszło do testowania, okazało się, że... jest PALCE LIZAĆ!
Problem mam tylko z krojeniem - przydałaby sie do tego maszyna, bo jednak nożem ciężko jest go ukroić tak cieniutko, jak sie powinno.
Tak czy inaczej dla wszystkich niedowiarków i niezdecydowanych: ROBIĆ, ROBIĆ, ROBIĆ, bo warto!

Post: wt cze 17, 2008 10:14 am
autor: Cebulka
Rany, zupełnie zapomniałam, ze miałam go zrobić... [glupek]

Post: wt cze 17, 2008 10:33 am
autor: koliberek
O qrcze Cebulko ja też ;)

Post: wt cze 17, 2008 12:59 pm
autor: Papcio
Oczywiście taki schab jest bardzo smaczny. Robię go dość często, polecam, bo roboty nie wiele a satysfakcja ogromna.

Post: wt cze 17, 2008 1:12 pm
autor: Cebulka
Przychodzi Cebulka do sklepu:
- Kilo schabu i jedną podkolanówkę poproszę.
[rotfl] [rotfl] [rotfl]

Mam jedną prośbę - ja wiem, że "na oko i do smaku" ale możecie mniej więcej napisać, ile tego czosnku i soli ma być na kilo mięsa? Bo chyba sporo, skoro ma go zakonserwować, ale żeby znów nie przewalić... [rol]
Czy kolendra gnieciona, czy w całości?

Post: wt cze 17, 2008 2:41 pm
autor: Papcio
Czosnek to zależy jaki i jak kto lubi, generalnie nasz polski jest o niebo albo dwa lepszy od chińskiego czy holenderskiego. Po tak długim suszeniu to i tak wywietrzeje w znacznym stopniu. Soli to generalnie używa się do mięs 18-20gr na kilo. Na suszone mięsa należy dać mniej. Kolendra jest grubo mielona i obtaczam ją jak kotlety bułką tartą. Jakież było zdziwienie mojej żony jak poprosiłem o kolanówki i w nie wkładałem schab. Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)

Post: wt cze 17, 2008 4:11 pm
autor: Cebulka
Papcio pisze:Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)


O! można inne mięsa? A wołowinę też?
Czy zestaw przypraw musi byc taki, czy można zmieniać?

Napisz prosze coś więcej, co jeszcze robisz smakowitego wędlinowego...
Co to jest bastuma [?]

Balkonu nie mam :/ Ale może cos na działce kiedyś... :D