Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 7:16 pm

Bez gotowania, bez wędzenia, bez pieczenia, a super w smaku. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Onaela » pt kwie 20, 2007 7:57 pm

Prosimy o sposób przygotowania wac :)
Ale na ten przysmak trzeba będzie pewnie czekać z pół roku,a komu z nas wystarczy cierpliwości [lol]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 8:06 pm

Wystarczy poczekać trzy tygodnie i rozkoszować się wyśmienitym delikatesem. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 8:13 pm

Oto i cała tajemnica:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: lucysia » pt kwie 20, 2007 8:46 pm

Przepraszam bardzo ale ja to chyba d...a nie gospodyni jestem.W życiu nie słyszałam o takim sposobie robienia schabiku.Spróbuję i owszem [lol] ,i mam nadzieję że mąż nie wygoni z domu.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Anamaria » pt kwie 20, 2007 9:06 pm

[lol] [lol] Lucysiu, nie wpadaj w kompleksy. Ja jestem stara gospodyni i też tego sposobu nie znałam. Przecież wac pisze, że to przypomina szynkę parmeńską, a więc tradycyny przysmak z Włoch, a tam wszystko można szybko wysuszyć 8)

Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".


Wyrazy uznania dla naszego topikowego mistrza kuchni !Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: amita » pt kwie 20, 2007 9:59 pm

Anamario,ja myślę,że to tak jakbyś zapakowała w 4 podkolanówki po kolei:D Ale wiadomo,z oszczędności można upchać w jedną...I niech ktoś powie,że rajstopki nie mają praktycznych zastosowań,np świetnie się sprawdzają jako gumki do włosów,o podwiązaniu pomidorów nie wspomnę.
Rany,ten kucharz jest niesamowity.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: wac » sob kwie 21, 2007 4:19 am

Anamaria pisze:[
Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".
To właśnie dotyczy podkolanówki lub pończochy, zawijane na sposób podwijania rękawów koszuli tylko z przekręcaniem.[wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Cebulka » sob kwie 21, 2007 7:21 pm

Yyyy po prostu oczy wychodzą... [shock] [shock]

Co też jeszcze zaproponuje nam wac? Ja obiecuję juz się nie zdziwić... :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: tereklo » sob kwie 21, 2007 8:37 pm

Ja siê kiedy¶ skusi³am na £ukankê wieprzow± ze strony http://bulgaricus.com/ wg przepisu, który zamieszczam poi¿ej. Oczywi¶cie z mniejszej porcji miêsa.
Wysz³o co¶ w rodzaju salami przywo¿onego z w³och takiego p³askiego, o przekroju prostok±ta.


Sk³adniki:
5kg miêsa wieprzowego, 90 g soli, 5 g saletry, 10 g cukru, 25 g zmielonego pieprzu, 5 g kardamonu mielonego, 25 g papryki mielonej, 5 g zmia¿d¿onego czosnku, 2 ³y¿ki rumu lub koniaku, grube wo³owe kiszki

Procedura:
Przygotowujemy ró¿nego rodzaju miêso wieprzowe, uwa¿aj±c by t³uste czê¶ci miêsa nie stanowi³y wiêcej ni¿ jedn± trzeci± ca³o¶ci. Usuwamy ko¶ci i ¶ciêgna. Kroimy na kawa³ki po oko³o 50 g, które solimy, posypujemy saletr± i cukrem i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 dni w naczyniu, które pozwala, ¿eby nadmiar wody siê odcedzi³. Odlewamy wodê, mielemy miêso dodajemy pozosta³e przyprawy i alkohol. Dok³adnie mieszamy i nadziewamy miêsem mielonym grube wo³owe kiszki o d³ugo¶ci 45 cm. Zawi±zujemy z obu stron i wieszamy w ch³odnym miejscu z dobr± cyrkulacj± powietrza. Wa³kujemy po czterech dniach, a potem co miesi±c przez trzy miesi±ce.


Wa³kowa³am dwa razy w miesi±cu i robi³am to pó¼nym latem, kiedy mniej rozmna¿aj±cych siê stworzeñ ze skrzyde³kami, ale i tak niepotrzebnie siê zabezpiecza³±m, nie mia³am z tym problemu.
tereklo
 

Postautor: wac » ndz maja 06, 2007 5:21 am

Z mojego kotleta nie wiele zostało, a tak to wyglądało. [wac]

Obrazek
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Anamaria » ndz maja 06, 2007 7:08 pm

Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny: Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: wac » ndz maja 06, 2007 7:24 pm

Anamaria pisze:Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny:
Smak to jest kwestia gustu, a o gustach raczej się nie .... a że przypraw wac nie skąpił to z kotleta już nic nie zostało, ale następne 2 czekają w kolejce. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Onaela » ndz maja 06, 2007 9:35 pm

Faktycznie mniam,mniam.... :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Badja » pt maja 18, 2007 7:38 pm

:o :o :o
jestem pod wrazeniem - a w opisie wyglada nawet na dość proste [lol]
Badja [slonce]
Awatar użytkownika
Badja
Weterani
 
Posty: 304
Rejestracja: pn lut 26, 2007 11:26 am

Postautor: koliberek » wt maja 22, 2007 8:42 am

Wac- ja juz nic nie mówię. Njapierw Twój schab gotowany 5 minut robił furrorę (nawet na jednej komunii w rodzinie wystapił ) teraz to....
Ja z cała pewnością spróbuje :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: koliberek » czw maja 24, 2007 5:39 am

Wac a w kwestii technicznej- to czy ta rajstopa ma być z elastilu, ze strechu czy z licry.
O qrcze chyba nie dałam d.....y z tym pytaniem ??? :D
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » czw maja 24, 2007 8:10 am

Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: wac » czw maja 24, 2007 6:27 pm

Cebulka pisze:Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]
Własnie, o sprawy techniczne, a szczególnie z branzy tekstylnej to proponuję forum odzieżowe. Schabu, nie gotujesz, nie wędzisz, nie pieczesz, więc myślę, że w co włożysz, to z tego wyciągniesz. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Mikros » śr lip 11, 2007 10:52 am

Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani
 
Posty: 483
Rejestracja: czw lut 22, 2007 7:33 pm

Postautor: wac » śr lip 11, 2007 2:27 pm

Mikros pisze:Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.
Bardzo mnie to cieszy, ale dla przypomnienia zapraszam również tutaj.
http://www.wedlinydomowe.pl/
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: kotkaaa » ndz sie 19, 2007 8:54 am

Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: wac » ndz sie 19, 2007 2:06 pm

kotkaaa pisze:Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda

I jak na dzisiaj wygląda sytuacja?
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Cebulka » śr lis 28, 2007 6:44 pm

Wacu, mam pytankoprośbę [prosi]

Nie miałam jeszcze okazji go wykonac, ale ten Twój suszony schab mnie fascynuje :) Czy masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na inne domowe wędliny możliwe do osiągnięcia bez specjalistycznego oprzyrządowania (wędzarni, maszynki do robienia kiełbas itp)?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: wac » śr lis 28, 2007 7:02 pm

Najłatwiej można przygotować szynkę, schab, pierś indyka 2 X gotować przez kilka minut z: [wac]
http://ekotopik.mojeforum.net/viewtopic.php?t=179
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Fil » wt cze 17, 2008 10:03 am

Wac, schabik wykonałam według przepisu. Przerażona byłam tylko zapachem, który sie rozsiewał - byłam pewna, że jest zepsuty, ale jak juz wisiał i nie wymagał pracy, to co mi tam - niech wisi. W końcu, jak już zmizerniał (=wysuszył się) do reszty i doszło do testowania, okazało się, że... jest PALCE LIZAĆ!
Problem mam tylko z krojeniem - przydałaby sie do tego maszyna, bo jednak nożem ciężko jest go ukroić tak cieniutko, jak sie powinno.
Tak czy inaczej dla wszystkich niedowiarków i niezdecydowanych: ROBIĆ, ROBIĆ, ROBIĆ, bo warto!
Awatar użytkownika
Fil
Weterani
 
Posty: 490
Rejestracja: pt sie 10, 2007 12:03 pm
Lokalizacja: wiocha pod Warszawą :)

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 10:14 am

Rany, zupełnie zapomniałam, ze miałam go zrobić... [glupek]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » wt cze 17, 2008 10:33 am

O qrcze Cebulko ja też ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Papcio » wt cze 17, 2008 12:59 pm

Oczywiście taki schab jest bardzo smaczny. Robię go dość często, polecam, bo roboty nie wiele a satysfakcja ogromna.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 1:12 pm

Przychodzi Cebulka do sklepu:
- Kilo schabu i jedną podkolanówkę poproszę.
[rotfl] [rotfl] [rotfl]

Mam jedną prośbę - ja wiem, że "na oko i do smaku" ale możecie mniej więcej napisać, ile tego czosnku i soli ma być na kilo mięsa? Bo chyba sporo, skoro ma go zakonserwować, ale żeby znów nie przewalić... [rol]
Czy kolendra gnieciona, czy w całości?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Papcio » wt cze 17, 2008 2:41 pm

Czosnek to zależy jaki i jak kto lubi, generalnie nasz polski jest o niebo albo dwa lepszy od chińskiego czy holenderskiego. Po tak długim suszeniu to i tak wywietrzeje w znacznym stopniu. Soli to generalnie używa się do mięs 18-20gr na kilo. Na suszone mięsa należy dać mniej. Kolendra jest grubo mielona i obtaczam ją jak kotlety bułką tartą. Jakież było zdziwienie mojej żony jak poprosiłem o kolanówki i w nie wkładałem schab. Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 4:11 pm

Papcio pisze:Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)


O! można inne mięsa? A wołowinę też?
Czy zestaw przypraw musi byc taki, czy można zmieniać?

Napisz prosze coś więcej, co jeszcze robisz smakowitego wędlinowego...
Co to jest bastuma [?]

Balkonu nie mam :/ Ale może cos na działce kiedyś... :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron