Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 7:16 pm

Bez gotowania, bez wędzenia, bez pieczenia, a super w smaku. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Onaela » pt kwie 20, 2007 7:57 pm

Prosimy o sposób przygotowania wac :)
Ale na ten przysmak trzeba będzie pewnie czekać z pół roku,a komu z nas wystarczy cierpliwości [lol]
Onaela
Weterani

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 8:06 pm

Wystarczy poczekać trzy tygodnie i rozkoszować się wyśmienitym delikatesem. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: wac » pt kwie 20, 2007 8:13 pm

Oto i cała tajemnica:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: lucysia » pt kwie 20, 2007 8:46 pm

Przepraszam bardzo ale ja to chyba d...a nie gospodyni jestem.W życiu nie słyszałam o takim sposobie robienia schabiku.Spróbuję i owszem [lol] ,i mam nadzieję że mąż nie wygoni z domu.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: Anamaria » pt kwie 20, 2007 9:06 pm

[lol] [lol] Lucysiu, nie wpadaj w kompleksy. Ja jestem stara gospodyni i też tego sposobu nie znałam. Przecież wac pisze, że to przypomina szynkę parmeńską, a więc tradycyny przysmak z Włoch, a tam wszystko można szybko wysuszyć 8)

Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".

Wyrazy uznania dla naszego topikowego mistrza kuchni !Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: amita » pt kwie 20, 2007 9:59 pm

Anamario,ja myślę,że to tak jakbyś zapakowała w 4 podkolanówki po kolei:D Ale wiadomo,z oszczędności można upchać w jedną...I niech ktoś powie,że rajstopki nie mają praktycznych zastosowań,np świetnie się sprawdzają jako gumki do włosów,o podwiązaniu pomidorów nie wspomnę.
Rany,ten kucharz jest niesamowity.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: wac » sob kwie 21, 2007 4:19 am

Anamaria pisze:[
Przy okazji, wac, z czego są te warstwy zapakowane w podkolanówkę? Cytuję: "przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy)".
To właśnie dotyczy podkolanówki lub pończochy, zawijane na sposób podwijania rękawów koszuli tylko z przekręcaniem.[wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Cebulka » sob kwie 21, 2007 7:21 pm

Yyyy po prostu oczy wychodzą... [shock] [shock]

Co też jeszcze zaproponuje nam wac? Ja obiecuję juz się nie zdziwić... :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: tereklo » sob kwie 21, 2007 8:37 pm

Ja siê kiedy¶ skusi³am na £ukankê wieprzow± ze strony http://bulgaricus.com/ wg przepisu, który zamieszczam poi¿ej. Oczywi¶cie z mniejszej porcji miêsa.
Wysz³o co¶ w rodzaju salami przywo¿onego z w³och takiego p³askiego, o przekroju prostok±ta.

Sk³adniki:
5kg miêsa wieprzowego, 90 g soli, 5 g saletry, 10 g cukru, 25 g zmielonego pieprzu, 5 g kardamonu mielonego, 25 g papryki mielonej, 5 g zmia¿d¿onego czosnku, 2 ³y¿ki rumu lub koniaku, grube wo³owe kiszki

Procedura:
Przygotowujemy ró¿nego rodzaju miêso wieprzowe, uwa¿aj±c by t³uste czê¶ci miêsa nie stanowi³y wiêcej ni¿ jedn± trzeci± ca³o¶ci. Usuwamy ko¶ci i ¶ciêgna. Kroimy na kawa³ki po oko³o 50 g, które solimy, posypujemy saletr± i cukrem i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 dni w naczyniu, które pozwala, ¿eby nadmiar wody siê odcedzi³. Odlewamy wodê, mielemy miêso dodajemy pozosta³e przyprawy i alkohol. Dok³adnie mieszamy i nadziewamy miêsem mielonym grube wo³owe kiszki o d³ugo¶ci 45 cm. Zawi±zujemy z obu stron i wieszamy w ch³odnym miejscu z dobr± cyrkulacj± powietrza. Wa³kujemy po czterech dniach, a potem co miesi±c przez trzy miesi±ce.

Wa³kowa³am dwa razy w miesi±cu i robi³am to pó¼nym latem, kiedy mniej rozmna¿aj±cych siê stworzeñ ze skrzyde³kami, ale i tak niepotrzebnie siê zabezpiecza³±m, nie mia³am z tym problemu.
tereklo

Postautor: wac » ndz maja 06, 2007 5:21 am

Z mojego kotleta nie wiele zostało, a tak to wyglądało. [wac]

Obrazek
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Anamaria » ndz maja 06, 2007 7:08 pm

Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny: Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: wac » ndz maja 06, 2007 7:24 pm

Anamaria pisze:Mniam mniam, aż ślinka leci, tak smakowicie to wygląda! I pewnie tak też smakuje jak wygląda.
W związku z ujawnonymi tu talentami myślę, że ten wizerunek waca też będzie trafny:
Smak to jest kwestia gustu, a o gustach raczej się nie .... a że przypraw wac nie skąpił to z kotleta już nic nie zostało, ale następne 2 czekają w kolejce. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Onaela » ndz maja 06, 2007 9:35 pm

Faktycznie mniam,mniam.... :D
Onaela
Weterani

Postautor: Badja » pt maja 18, 2007 7:38 pm

:o :o :o
jestem pod wrazeniem - a w opisie wyglada nawet na dość proste [lol]
Badja [slonce]
Awatar użytkownika
Badja
Weterani

Postautor: koliberek » wt maja 22, 2007 8:42 am

Wac- ja juz nic nie mówię. Njapierw Twój schab gotowany 5 minut robił furrorę (nawet na jednej komunii w rodzinie wystapił ) teraz to....
Ja z cała pewnością spróbuje :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: koliberek » czw maja 24, 2007 5:39 am

Wac a w kwestii technicznej- to czy ta rajstopa ma być z elastilu, ze strechu czy z licry.
O qrcze chyba nie dałam d.....y z tym pytaniem ??? :D
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Cebulka » czw maja 24, 2007 8:10 am

Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: wac » czw maja 24, 2007 6:27 pm

Cebulka pisze:Hihihi koliberku - dobre pytanie!

Tylko nie wiem nz ile wac jest obeznany z szerokim wyborem tkaniny rajstopowej [lol] Czy nie otworzy po prostu szeroko oczu na takie pytanie... [shock]
Własnie, o sprawy techniczne, a szczególnie z branzy tekstylnej to proponuję forum odzieżowe. Schabu, nie gotujesz, nie wędzisz, nie pieczesz, więc myślę, że w co włożysz, to z tego wyciągniesz. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Mikros » śr lip 11, 2007 10:52 am

Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

Postautor: wac » śr lip 11, 2007 2:27 pm

Mikros pisze:Oj Wac [!] Ślinotoku dostałam :P Nie jadam wędlin ze sklepu a to coś dla mnie.
Bardzo mnie to cieszy, ale dla przypomnienia zapraszam również tutaj.
http://www.wedlinydomowe.pl/
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: kotkaaa » ndz sie 19, 2007 8:54 am

Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: wac » ndz sie 19, 2007 2:06 pm

kotkaaa pisze:Wszak ten schabik to poezja ,lecę do sklepu po miąsko ,ale czy w blokowej kuchni się uda

I jak na dzisiaj wygląda sytuacja?
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Cebulka » śr lis 28, 2007 6:44 pm

Wacu, mam pytankoprośbę [prosi]

Nie miałam jeszcze okazji go wykonac, ale ten Twój suszony schab mnie fascynuje :) Czy masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na inne domowe wędliny możliwe do osiągnięcia bez specjalistycznego oprzyrządowania (wędzarni, maszynki do robienia kiełbas itp)?
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: wac » śr lis 28, 2007 7:02 pm

Najłatwiej można przygotować szynkę, schab, pierś indyka 2 X gotować przez kilka minut z: [wac]
http://ekotopik.mojeforum.net/viewtopic.php?t=179
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Fil » wt cze 17, 2008 10:03 am

Wac, schabik wykonałam według przepisu. Przerażona byłam tylko zapachem, który sie rozsiewał - byłam pewna, że jest zepsuty, ale jak juz wisiał i nie wymagał pracy, to co mi tam - niech wisi. W końcu, jak już zmizerniał (=wysuszył się) do reszty i doszło do testowania, okazało się, że... jest PALCE LIZAĆ!
Problem mam tylko z krojeniem - przydałaby sie do tego maszyna, bo jednak nożem ciężko jest go ukroić tak cieniutko, jak sie powinno.
Tak czy inaczej dla wszystkich niedowiarków i niezdecydowanych: ROBIĆ, ROBIĆ, ROBIĆ, bo warto!
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 10:14 am

Rany, zupełnie zapomniałam, ze miałam go zrobić... [glupek]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: koliberek » wt cze 17, 2008 10:33 am

O qrcze Cebulko ja też ;)
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Papcio » wt cze 17, 2008 12:59 pm

Oczywiście taki schab jest bardzo smaczny. Robię go dość często, polecam, bo roboty nie wiele a satysfakcja ogromna.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 1:12 pm

Przychodzi Cebulka do sklepu:
- Kilo schabu i jedną podkolanówkę poproszę.
[rotfl] [rotfl] [rotfl]

Mam jedną prośbę - ja wiem, że "na oko i do smaku" ale możecie mniej więcej napisać, ile tego czosnku i soli ma być na kilo mięsa? Bo chyba sporo, skoro ma go zakonserwować, ale żeby znów nie przewalić... [rol]
Czy kolendra gnieciona, czy w całości?
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Papcio » wt cze 17, 2008 2:41 pm

Czosnek to zależy jaki i jak kto lubi, generalnie nasz polski jest o niebo albo dwa lepszy od chińskiego czy holenderskiego. Po tak długim suszeniu to i tak wywietrzeje w znacznym stopniu. Soli to generalnie używa się do mięs 18-20gr na kilo. Na suszone mięsa należy dać mniej. Kolendra jest grubo mielona i obtaczam ją jak kotlety bułką tartą. Jakież było zdziwienie mojej żony jak poprosiłem o kolanówki i w nie wkładałem schab. Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Cebulka » wt cze 17, 2008 4:11 pm

Papcio pisze:Można w ten sposób suszyć inne mięsa, robić bastumę i inne frykasy.A wędzić można i na 8 pietrze na balkonie :)

O! można inne mięsa? A wołowinę też?
Czy zestaw przypraw musi byc taki, czy można zmieniać?

Napisz prosze coś więcej, co jeszcze robisz smakowitego wędlinowego...
Co to jest bastuma [?]

Balkonu nie mam :/ Ale może cos na działce kiedyś... :D
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Następna

Wróć do Kulinaria