Strona 1 z 1

A mo¿e jajka inaczej....

Post: pn kwie 02, 2007 3:24 pm
autor: tereklo
Jaja panierowane
8 jaj ugotowaæ na twardo, ostudziæ, obraæ, opanierowaæ w m±ce, 1 jaju (surowym), bu³ce tartej.
Sma¿yæ w g³êbokim t³uszczu (1/2 kg smalcu).
Podaæ na sa³atce: 1/4 kg twarogu rozdrobniæ widelcem. dodaæ gêstej ¶mietany (lub jogurtu), 1 ogórek pokrojony w æwieræ-plastry, zielon± cebulkê posiekan± ze szczypiorkiem

Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
Ugotowaæ 10 jaj na twardo (nawet 20 minut), po³owê obraæ, drugiej po³owie tylko pot³uc skorupki (poturlaæ lub poobijaæ ³y¿eczk±), w³o¿yæ do s³oja z 1 czosnkiem i zio³ami (rozmaryn, 4 szczypty tymianku), sosem sojowym.
Zagotowaæ 0.3 l wina czerwonego z sol±, 2 ³y¿kami sto³owymi octu, pieprzem, ³y¿k± sto³ow± cukru, ³y¿eczk± koriandru, ³y¿eczk± kurkumy, ³y¿k± kminku, ³y¿k± czarnej herbaty li¶ciastej, ew. ga³k± muszkato³ow±, mielonym go¼dzikiem czy cynamonem; zalaæ gor±cym jaja (uwa¿aæ, aby s³ój nie pêk³). Wynie¶æ do ch³odnego, mo¿na przechowywaæ w lodówce kilka dni (nawet tydzieñ).

Post: wt kwie 03, 2007 8:08 am
autor: Cebulka
Oj, faktycznie jaja inaczej... [lol]

Te "marmurkowe" zapowiadają się naprawdę ciekawie, tylko nie jestem przekonana, jak będize z ich smakiem... :/ Czy już je kiedyś robiłaś?

Post: pt kwie 13, 2007 1:43 pm
autor: tereklo
Te jajka nam bardzo smakowa³y, dla amatorów octu balsamicznego s± "w smak". Smaczna odmienno¶æ tradycyjnego jajeczka.

Post: sob kwie 14, 2007 7:36 pm
autor: Cebulka
To może w przyszłym roku... Zachowam przepis :*

Post: ndz gru 09, 2007 8:14 am
autor: mama
-jajka inaczej -proszę bardzo:gotujemy jaj do woli .Pieczarki ugotujemy odcedzamy ,mielimy lub kroimy na drobno łączymy z solą i pietruszką zieloną .Jaja dzielimy nożem na pół wyjmujemy żółtka .dodajemy do masy z pieczarek .Farsz wkładamy w połówki jajek , wspaniałe.

Post: pn sty 07, 2008 10:36 am
autor: Cebulka
Ja jeszcze dodam, że do nadziewania jaj w ten sposób dobrze jest mieć świeże jaja - żółtko wtedy po ugotowaniu jest bardziej równo w środku jaja, a nie w dolnej szerszej części ;)

Post: wt sty 15, 2008 2:41 pm
autor: Emmi
Pyszne są jaja faszerowane z pieczarkami :) Ja siekam jeszcze do tego cebulkę. Podsmażam cebulkę i drobniutko skrojone pieczarki na patelni, zestawiam i dodaję zółtka drobno pokrojone. Zestawione powoduje, że żółtka nie zmieniają koloru. :) I wkładam do foremek jajecznych z białek.
A jak ozdabiacie?
Ja w zależności jak ułożę jaja. Jak farszem do góry, to nakładam na to majonez i posypuję drobniutko pokrojonymi pomidorkami, albo szczypiorkiem. Jak farszem do dołu, to też rzucę ,,kleksik,, majonezu ale ozdabiam całość, albo między połóweczkami jaj, ostatnio zrobiłam antenki z natki pietruszki, ale mało ciekawie to wyglądało.

Albo utrzeć/drobno posiekać pieczarki z ugotowanymi jajami z masłem i chrzanem, natką pietruszki, sól, pieprz i dodatkowo surowym żółtkiem. Nadziać skorupki i opruszyć bułką tartą. Na patelni ułozyć farszem do dołu i chwilę smażyć. Podaje się na gorąco albo na zimno.
acha, 2 łyżki świeżo startego chrzanu.

Post: wt sty 15, 2008 2:58 pm
autor: Cebulka
Emmi pisze:A jak ozdabiacie?.

Emmi - wszystko co ma kształt łódeczek można fajnie ozdabiać trójkątami żółtego sera na wykałaczce i wychodzi stateczek [jupi]
Tylko z reguły nie chce mi się niestety juz ozdabiać :/

Post: wt sty 15, 2008 3:45 pm
autor: Emmi
Kurcze ale świetny pomysł :D dzięki !!! :*

Post: wt sty 15, 2008 3:48 pm
autor: Emmi
Cebulka pisze:Tylko z reguły nie chce mi się niestety juz ozdabiać :/


Zachęcam, gorąco zachęcam do nawet malutkiego ozdobienia, cała magia potrawy leży właśnie w formie podania ;) najzwyklejsza potrawa pięknie podana zamienia się w danie wykwintne, a najwykwintniejsze danie podane bez oprawy straci na wykwintności. :)

Post: wt sty 15, 2008 4:01 pm
autor: magdziołek
jaja faszerowane na gorąco.... potrawa, którą robię zawsze na Wielkanoc.
Wyszorować dokładnie łupinki jajek. Ugotować na twardo, wystudzić, ostrym nożem,zdecydowanym ruchem przeciąć jajka uważająć, żeby nie uszkodzić skorupek ! (przeciąć wzdłuż). Delikatnie wyjąć ze skorupki jajka, białka i żółtko. Skorupki odłożyć. Farsz wg uznania. Ja zwyczajnie mielę w malakserze jajka, dodaję przyprawy, serek topiony, świży szczypiorek, natkę pietruszki, kawałki wędlin. Takim nadzieniem faszerować skorupki "z górką" . Obtaczać tę "górkę" farszu w bułce tartej i rumienić (farszem w dół) na maśle. Podawać na gorąco ale zimne też są wyśmienite.

Post: wt sty 15, 2008 4:09 pm
autor: Emmi
Dla smakoszy szpinaku.

Jaja po florencku

4 jaja ugotowane na twardo
farsz: mała puszka tuńczyka, sól, pieprz, łyżka majonezu
sos: 20 dag szpinaku, 5-6 łyżek gęstego majonezu, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, utrzeć je na gładką, jednolitą masę z tuńczykiem, majonezem, solą i pieprzem. Nadziać połówki białek.
Sos: Umyty szpinak wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, zmiksować z roztartym z solą czosnkiem, dokładnie utrzeć z majonezem, sokiem z cytryny i cukrem, wymieszać z natką.
Sos wylać na głęboki pólmisek, ułozyć na nim faszerowane jaja, farszem do góry, przykryć całość folią, wstawić na 1-1,5 godz. do lodówki.

8 porcji po 117 kcal, 6,9 g białka, 9,7 g tluszczu 101,7 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika

Re: A może jajka inaczej....

Post: ndz wrz 09, 2012 1:00 pm
autor: magdziołek
Choć to temat o jajkach to post muszę zacząć od pomidorów... ;) . Umyć ładne, kształtne pomidory, takie, żeby się nie wywracały podczas pieczenia. Ściąć górę, wydrążyć miąższ, posolić pomidory w środku, popieprzyć. Do każdego wbić ostrożnie jajko, przyprawić i zapiekać do momentu, aż jajko się zetnie. Ot taka wersja sadzonych jajek inaczej. Jadłam, były pyszne ;) .

Re: A może jajka inaczej....

Post: ndz wrz 09, 2012 1:37 pm
autor: tereklo
Oj jak pysznie brzmi. Mniam, muszę spróbować. W jakiej temperaturze piec? Odkryte?

Re: A może jajka inaczej....

Post: ndz wrz 09, 2012 2:27 pm
autor: magdziołek
Ja piekłam "na oko" patrzyłam, czy się jajko ścina ;) a temp. 175stopni.