Wymyślne potrawy albo wymyślne przyprawy
: ndz lut 24, 2013 7:11 pm
Chciałabym zebrać te przepisy w jedno miejsce, żeby nie szukać po necie. Kiedyś znajdę czas żeby wypróbować
U Koli Sz_ela częstowała nas tamaryndowcem. Znalazłam stronkę z opisem i zastosowaniem pasty tamaryndowej w kuchni.
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... ajska.html
Zupa tajska z tamaryndowcem
1,5 l wody lub wywaru z warzyw, 3 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, 2 papryczki chili, 2 cm utartego korzenia imbiru, rozgnieciona gałązka trawy cytrynowej, garść poćwiartowanych pieczarek, garść kiełków fasoli, garść ziaren kukurydzy, 100 g groszku cukrowego, 2 marchewki pokrojone na krajalnicy w spaghetti, cukier, sól, mleko kokosowe
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, a gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać tamaryndowiec i zamieszać. Dodać warzywa, chwilę podsmażać, zalać bulionem. Gotować powoli, aż warzywa będą miękkie; posolić. Dodać mleko kokosowe, doprawić cukrem, dodać kilka kropli sosu rybnego.
Sos meksykański z tamaryndowcem
1 szklanka rozrzedzonej pasty z tamaryndowca, 1-2 łyżki chile chipotle adobado z puszki, 1 główka grubo posiekanych ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy, 5-6 łyżek brązowego cukru, sól, nać kolendry do smaku
Pastę z tamaryndowca rozrzedzić wodą, tak by otrzymać 1 szklankę płynu gęstości śmietanki. Rozgrzać olej, dodać czosnek i smażyć powoli, aż się delikatnie zezłoci. Dodać płyn z tamaryndowca, cukier i chile chipotle. Zamieszać, zagotować, przez chwilę zostawić na ogniu. Uzupełnić cukier i sól według smaku. Posypać posiekaną nacią kolendry.
U Koli Sz_ela częstowała nas tamaryndowcem. Znalazłam stronkę z opisem i zastosowaniem pasty tamaryndowej w kuchni.
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... ajska.html
Zupa tajska z tamaryndowcem
1,5 l wody lub wywaru z warzyw, 3 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, 2 papryczki chili, 2 cm utartego korzenia imbiru, rozgnieciona gałązka trawy cytrynowej, garść poćwiartowanych pieczarek, garść kiełków fasoli, garść ziaren kukurydzy, 100 g groszku cukrowego, 2 marchewki pokrojone na krajalnicy w spaghetti, cukier, sól, mleko kokosowe
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, a gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać tamaryndowiec i zamieszać. Dodać warzywa, chwilę podsmażać, zalać bulionem. Gotować powoli, aż warzywa będą miękkie; posolić. Dodać mleko kokosowe, doprawić cukrem, dodać kilka kropli sosu rybnego.
Sos meksykański z tamaryndowcem
1 szklanka rozrzedzonej pasty z tamaryndowca, 1-2 łyżki chile chipotle adobado z puszki, 1 główka grubo posiekanych ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy, 5-6 łyżek brązowego cukru, sól, nać kolendry do smaku
Pastę z tamaryndowca rozrzedzić wodą, tak by otrzymać 1 szklankę płynu gęstości śmietanki. Rozgrzać olej, dodać czosnek i smażyć powoli, aż się delikatnie zezłoci. Dodać płyn z tamaryndowca, cukier i chile chipotle. Zamieszać, zagotować, przez chwilę zostawić na ogniu. Uzupełnić cukier i sól według smaku. Posypać posiekaną nacią kolendry.