KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Wprowadzenie - trochę teorii
Kuchnia wg Reguły Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i zakłada, że gotowanie zgodnie z cyklem 5 żywiołów
(Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda) pozwala żyć w równowadze, zachować odporność i wyeliminować wiele chorób.
Według Pięciu Przemian, to co jemy musi być dostosowane do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W Polsce jest klimat umiarkowany,
więc powinniśmy dbać o rozgrzewanie organizmu, w szczególności zimą, która jest u nas najchłodniejszą i najbardziej wilgotną porą roku.
Każdy produkt, który spożywamy ma określoną naturę energetyczną oraz smak, który z kolei jest powiązany z określonym żywiołem.
Ze względu na naturę energetyczną, pokarmy dzielimy na:
zimne (np. rabarbar, sól),
ochładzające (np. pomidory, ogórki, cytryny, jogurt),
neutralne (np. ziemniaki, oliwa z oliwek, orzechy, mleko krowie),
ciepłe (np. świeży imbir, orzechy włoskie, tymianek, rozmaryn),
gorące (np. .suszony imbir, pieprz, chili).
Smak produktu determinuje jego przynależność do określonego żywiołu:
smak kwaśny (żywioł drewna),
smak gorzki (żywioł ognia),
smak słodki (żywioł ziemi),
smak ostry (żywioł metalu),
smak słony (żywioł wody).
sł - Słodki - przemiana Ziemi (Z)
o - Ostry - przemiana Metalu (M)
sn - Słony - przemiana Wody (W)
k - Kwaśny - przemiana Drzewa (D)
g - Gorzki - przemiana Ognia (O)
Zgodnie z regułą Pięciu Przemian, każdej porze roku odpowiada inny żywioł i smak:
jesieni - żywioł metalu i ostry smak,
zimie – żywioł wody i smak słony,
wiośnie - żywioł drzewa oraz smak kwaśny,
latu – żywioł ognia i smak gorzki.
Chińscy lekarze wyróżnili jeszcze dodatkową porę roku - późne lato czyli dojo, do którego przypisali żywioł ziemi i smak słodki.
Najważniejsze w kuchni Pięciu Przemian jest połączenie wszystkich pięciu smaków w jednym posiłku. Wtedy, zdaniem medycyny Wschodu,
nasze ciało i dusza będą pozostawać w równowadze, a co za tym idzie - będziemy po prostu zdrowi. Trzeba pamiętać, aby składniki dodawać
zgodnie z podaną w przepisie kolejnością ponieważ jest ona zgodna z cyklem formującym energię chi, a potrawy napełnione tą energią są zharmonizowane, wartościowsze i smaczniejsze.
Kuchnia wg Reguły Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i zakłada, że gotowanie zgodnie z cyklem 5 żywiołów
(Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda) pozwala żyć w równowadze, zachować odporność i wyeliminować wiele chorób.
Według Pięciu Przemian, to co jemy musi być dostosowane do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W Polsce jest klimat umiarkowany,
więc powinniśmy dbać o rozgrzewanie organizmu, w szczególności zimą, która jest u nas najchłodniejszą i najbardziej wilgotną porą roku.
Każdy produkt, który spożywamy ma określoną naturę energetyczną oraz smak, który z kolei jest powiązany z określonym żywiołem.
Ze względu na naturę energetyczną, pokarmy dzielimy na:
zimne (np. rabarbar, sól),
ochładzające (np. pomidory, ogórki, cytryny, jogurt),
neutralne (np. ziemniaki, oliwa z oliwek, orzechy, mleko krowie),
ciepłe (np. świeży imbir, orzechy włoskie, tymianek, rozmaryn),
gorące (np. .suszony imbir, pieprz, chili).
Smak produktu determinuje jego przynależność do określonego żywiołu:
smak kwaśny (żywioł drewna),
smak gorzki (żywioł ognia),
smak słodki (żywioł ziemi),
smak ostry (żywioł metalu),
smak słony (żywioł wody).
sł - Słodki - przemiana Ziemi (Z)
o - Ostry - przemiana Metalu (M)
sn - Słony - przemiana Wody (W)
k - Kwaśny - przemiana Drzewa (D)
g - Gorzki - przemiana Ognia (O)
Zgodnie z regułą Pięciu Przemian, każdej porze roku odpowiada inny żywioł i smak:
jesieni - żywioł metalu i ostry smak,
zimie – żywioł wody i smak słony,
wiośnie - żywioł drzewa oraz smak kwaśny,
latu – żywioł ognia i smak gorzki.
Chińscy lekarze wyróżnili jeszcze dodatkową porę roku - późne lato czyli dojo, do którego przypisali żywioł ziemi i smak słodki.
Najważniejsze w kuchni Pięciu Przemian jest połączenie wszystkich pięciu smaków w jednym posiłku. Wtedy, zdaniem medycyny Wschodu,
nasze ciało i dusza będą pozostawać w równowadze, a co za tym idzie - będziemy po prostu zdrowi. Trzeba pamiętać, aby składniki dodawać
zgodnie z podaną w przepisie kolejnością ponieważ jest ona zgodna z cyklem formującym energię chi, a potrawy napełnione tą energią są zharmonizowane, wartościowsze i smaczniejsze.