Strona 1 z 1

KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: sob lip 07, 2007 9:43 pm
autor: Baś_22
Wprowadzenie - trochę teorii

Kuchnia wg Reguły Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i zakłada, że gotowanie zgodnie z cyklem 5 żywiołów
(Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda) pozwala żyć w równowadze, zachować odporność i wyeliminować wiele chorób.

Według Pięciu Przemian, to co jemy musi być dostosowane do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W Polsce jest klimat umiarkowany,
więc powinniśmy dbać o rozgrzewanie organizmu, w szczególności zimą, która jest u nas najchłodniejszą i najbardziej wilgotną porą roku.
Każdy produkt, który spożywamy ma określoną naturę energetyczną oraz smak, który z kolei jest powiązany z określonym żywiołem.

Ze względu na naturę energetyczną, pokarmy dzielimy na:
zimne (np. rabarbar, sól),
ochładzające (np. pomidory, ogórki, cytryny, jogurt),
neutralne (np. ziemniaki, oliwa z oliwek, orzechy, mleko krowie),
ciepłe (np. świeży imbir, orzechy włoskie, tymianek, rozmaryn),
gorące (np. .suszony imbir, pieprz, chili).

Smak produktu determinuje jego przynależność do określonego żywiołu:
smak kwaśny (żywioł drewna),
smak gorzki (żywioł ognia),
smak słodki (żywioł ziemi),
smak ostry (żywioł metalu),
smak słony (żywioł wody).

sł - Słodki - przemiana Ziemi (Z)
o - Ostry - przemiana Metalu (M)
sn - Słony - przemiana Wody (W)
k - Kwaśny - przemiana Drzewa (D)
g - Gorzki - przemiana Ognia (O)

Zgodnie z regułą Pięciu Przemian, każdej porze roku odpowiada inny żywioł i smak:
jesieni - żywioł metalu i ostry smak,
zimie – żywioł wody i smak słony,
wiośnie - żywioł drzewa oraz smak kwaśny,
latu – żywioł ognia i smak gorzki.
Chińscy lekarze wyróżnili jeszcze dodatkową porę roku - późne lato czyli dojo, do którego przypisali żywioł ziemi i smak słodki.

Najważniejsze w kuchni Pięciu Przemian jest połączenie wszystkich pięciu smaków w jednym posiłku. Wtedy, zdaniem medycyny Wschodu,
nasze ciało i dusza będą pozostawać w równowadze, a co za tym idzie - będziemy po prostu zdrowi. Trzeba pamiętać, aby składniki dodawać
zgodnie z podaną w przepisie kolejnością ponieważ jest ona zgodna z cyklem formującym energię chi, a potrawy napełnione tą energią są zharmonizowane, wartościowsze i smaczniejsze.

Dieta wg.5 przemian.

Post: wt sty 15, 2008 7:14 pm
autor: lucysia
Mam pytanie,potrzebne mi jakieś przybliżające artykuły,przepisy i informacje na temat tej diety.Podobno bardzo pomaga jej stosowanie w niektórych chorobach.Muszę coś znależć a artykuły które znalazłam w necie nie były wyczerpujące.
Podejrzewam ,że Cicho_borowska mnie poratuje,ona jest "nie z tej ziemi" ;) .W pozytywnym wymiarze tego słowa [lol]
Moje notki na temat feng shui sa raczej na temat domu,rodziny i urządzania sobie życia,ale o gotowaniu nic nie mam.
Z góry dzięki.

Post: wt sty 15, 2008 7:42 pm
autor: cicho_borowska
A miałam, miałam taki przedmiot w szkole, który zwał się "Dietetyka według medycyny chińskiej" i co nieco wiem na ten temat. Nawet miałam 5+ na zaliczenie semestru.
Wiszą u mnie ściągi w kuchni, z przypisaniem produktu do określonego smaku, ale ja już jakoś odruchowo tak gotuję, że po kolei wrzucam do gara, co trzeba. Jeśli chcesz Lucysiu to ja Ci prześlę na maila ciekawe informacje. To jest temat bardzo rozległy.

Post: wt sty 15, 2008 7:44 pm
autor: cicho_borowska
Podaj Lucysiu na pm lub w kontaktach adres mailowy, bo to będą załączniki.

Post: wt sty 15, 2008 8:20 pm
autor: lucysia
Dzięki Borosiu.Wiedziałam gdzie "uderzyć" [tuli]
email masz pod każdym moim postem

Post: wt sty 29, 2008 10:02 am
autor: koliberek
No nie dziewczyny, ja tez chcę :) a poza tym uważam, ze tutaj powinny byc informacje zamieszczone skoro temat jest :)
Borusiu please :)

Post: ndz lut 03, 2008 1:52 am
autor: cicho_borowska
Koliberku, jeśli chcesz, prześlij mi namiary na pm i wyślę Ci materiały, które dostała Lucysia. :-D

kulinaria

Post: pt lut 08, 2008 7:10 am
autor: mama
DROGA BORUSIU ,jeśli można to proszę również o tę dietę pięciu przemian chociaż w skrócie ,pozdrawiam barbara. :)

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: śr lis 07, 2012 1:17 am
autor: Sz_elka
Wigilia wg 5 przemian.doc
(37 KiB) Pobrany 742 razy

Pasujące do tematu, który coś się nie rozwinął, a może teraz ruszy? ;>

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: ndz lis 18, 2012 12:43 am
autor: zomarel
Dziwne to,bo Basia powinna coś nie coś wypowiedzieć sie w tym temacie,prawda Basiu?

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: ndz lis 18, 2012 10:25 am
autor: Baś_22
zomarel pisze:Dziwne to,bo Basia powinna coś nie coś wypowiedzieć sie w tym temacie,prawda Basiu?

Powinnam, ale jakoś mało czasu na wszystko [oops] ale w miarę możliwości postaram się :)

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: wt gru 11, 2012 9:41 am
autor: Sz_elka
Ja jak zawsze na posterunku ;> żeby nic nie umknęło [haha]

@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
Basiu - link dla ciebie, widzę 5 przemian, myślę Basia [haha]
@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 46437.html
@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
wiem, to nie pora roku - ale jak ci się spodoba, to gdzieś zachomikuj :D
@ Baś_22 - 11 grudnia 2012, 08:29
Ewa bardzo dziękuję za link do przepisu [prosi] i polecam się na przyszłość. Wszystkie przepisy mile widziane :)

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: wt gru 11, 2012 10:31 am
autor: Baś_22
Szela czujna jak zwykle, dzięki [prosi] [tuli]
Zbierajcie te przepisy :) mnie przydadzą się bardzo a Wam, może za jakiś czas jak się do kuchni 5 przemian przekonacie :)

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: wt gru 11, 2012 9:35 pm
autor: tereklo
Ją mam gdzies na kompie skan ksiazki filozofia zdrowia anny ciesielskiej [skrob] może sie komu zda?

Re:

Post: wt gru 11, 2012 9:48 pm
autor: Sz_elka
cicho_borowska pisze:A miałam, miałam taki przedmiot w szkole, który zwał się "Dietetyka według medycyny chińskiej" i co nieco wiem na ten temat. Nawet miałam 5+ na zaliczenie semestru.
Wiszą u mnie ściągi w kuchni, z przypisaniem produktu do określonego smaku, ale ja już jakoś odruchowo tak gotuję, że po kolei wrzucam do gara, co trzeba. Jeśli chcesz Lucysiu to ja Ci prześlę na maila ciekawe informacje. To jest temat bardzo rozległy.

Borosiu, a może teraz przesłałabyś na Eko te materiały wraz z załącznikami, bo teraz już da radę?!!! :D

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: śr gru 12, 2012 1:05 pm
autor: zomarel
Borosiu [prosi] .Było wspólne dietowanie dukanowe,to może teraz wspólnie zadbamy o zdrowe odżywianie :)

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: czw gru 13, 2012 2:20 pm
autor: magdziołek
U mnie stoją na półce obie książki Anny Ciesielskiej:i "Filozofia życia" :Żyć do końca życia i być młodym do starości. oraz "Filozofia zdrowia" : kwaśne, surowe i zimne... ;) ... kiedyś obie przeczytałam z wielką przyjemnością. Czasami lubię do nich wracać. Może powinnam przeczytać je od początku, strona po stronie. Może znajdę kiedyś na to czas ;) ... może, może, może... .

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: czw gru 13, 2012 2:33 pm
autor: tereklo
Tej nie czytałam "Żyć do końca życia i być młodym do starości".
Ja raczej nie mam dobrego układu dnia, żeby mieć czas na takie gotowanie, ale idea jest mądrutka. Może kiedyś.....

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: czw gru 13, 2012 2:39 pm
autor: magdziołek
Teresko, "żyć do końca życia i być młodym do starości" to motto książki "Filozofia życia" .
"kwaśne, surowe, zimne" to motto książki "Filozofia zdrowia", może nieczytelnie zapisałam w poście wyżej ;) .

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: czw gru 13, 2012 2:57 pm
autor: tereklo
No faktycznie, oj, zakręcona jestem. Magdziołku, wybacz. Przecież jasno to napisałaś. Trąba ze mnie i tyle.

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: sob sty 05, 2013 12:33 am
autor: Sz_elka
A na tego bloga wchodzicie? [skrob] http://kuchniakreatywna.blox.pl/html

Re: Dieta wg.5 przemian.

Post: sob sty 05, 2013 10:29 am
autor: Baś_22
Ja ten blog znam bardzo dobrze i z wielu przepisów już skorzystałam :) Polecam.
Dzięki Szela, że "wygrzebujesz" różne ciekawe rzeczy z netu [prosi] [tuli]

Re: KUCHNIA WG PIĘCIU PRZEMIAN

Post: ndz sty 20, 2013 7:43 pm
autor: Sz_elka
Jako stary szperacz serwuję wypowiedź Cicho_borowskiej z 2007 roku z Kafeterii ;)

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: pn gru 02, 2013 10:08 pm
autor: Baś_22
W poszukiwaniu słodkości, które mogę zjeść znalazłam coś takiego :)
...no jak się baba na coś uprze to nie ma zmiłuj i znajdzie [ubaw2] [ubaw]

Obrazek

Przepis na ciasteczka daktylowe wg pięciu przemian
http://dziecisawazne.pl/co-to-jest-orkisz/

Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (ZIEMIA)
szklanka mąki kukurydzianej (ZIEMIA)
200 g masła w temperaturze pokojowej (ZIEMIA)
szczypta soli (WODA)
250 g suszonych daktyli bez pestek (ZIEMIA)
cynamon ( METAL)
Sposób wykonania
O – do rondla z gotującą wodą
Z – wrzuć opłukane daktyle. Gotuj, ciągle mieszając, aż daktyle się rozpadną na gęstą masę.
Z – zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i orkiszowej
M – dodając szczyptę cynamonu
W – i tyle wody, by ciasto dało się uformować

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, gdy masa daktylowa będzie prawie zimna, posmaruj cienko placek i zawiń w rulon. Pokrój go na centymetrowe ciasteczka. Posmaruj blachę olejem i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w piekarniku ok. 20 min.

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: pn gru 02, 2013 10:20 pm
autor: Cebulka
Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: pn gru 02, 2013 10:34 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]

nie ma obaw Ewcia :)

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: wt sty 07, 2014 5:00 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]

Ewuniu, jak na razie to schudłam 7 kg :) (licząc od pobytu w szpitalu), więc nie ma strachu :)

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: pt lut 21, 2014 11:23 am
autor: Baś_22
Wczoraj na obiad zaserwowałam rybkę z surówką z białej kapusty ze śliwkami i pestkami dyni :)
I jedno i drugie przyrządzone oczywiście wg reguł pięciu przemian :)

Obrazek Obrazek

Filety rybne smażone wg Pięciu Przemian
(dotyczy wszystkich ryb, z karpiem włącznie)

sn – około ½ kg ryby, każdy kawałek
k – pokropić sokiem z cytryny
g – posypać kurkumą i odrobiną tymianku
sł – pokropić olejem
o – posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne
sn – posolić do smaku, odstawić na 1 godz., smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie
Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i marchewką duszoną lub/i z chrzanem
Przepis zaczerpnięty z książki Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia”

Rybę przyrządzoną wg powyższych zasad można podać z ziemniakami i ugotowaną marchewką :)

Obrazek

Surówka z białej kapusty ze śliwkami i pestkami dyni
Anna Czelej - Abc Gotowania Według Pięciu Przemian
https://www.facebook.com/19250348423199 ... =1&theater

Składniki:
M – kilka liści białej kapusty
W – sól do smaku
D – kiszony ogórek
O – garść wędzonych śliwek
Z – łyżka pestek z dyni
Sos:
Z – 2–3 łyżki oliwy
M – czubata łyżeczka musztardy francuskiej
W – szczypta soli
D – 2-3 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Pokroić drobno kapustę, posolić, wymieszać, odstawić na pół godziny żeby kapusta zmiękła, dodać
pokrojony kiszony ogórek, śliwki, pestki dyni. Oliwę wymieszać z musztardą, solą i sokiem z limonki,
dodać do pozostałych składników, wymieszać.

* Dla informacji:
Przemiany: DRZEWO, OGIEŃ, ZIEMIA, METAL, WODA
Smaki: słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: sob lut 22, 2014 4:44 pm
autor: Baś_22
Tym razem u mnie naleśniki ale dla odmiany z nadzieniem ze słodkiej kapusty :)

Obrazek Obrazek

Naleśniki

Do 1,5 szklanki mąki pszennej dodać:
szczyptę kurkumy
1 jajko
¼ łyżeczki imbiru
szczyptę startej gałki muszkatołowej
szczyptę soli
1 i 2/3 szklanki wody

wszystko energicznie ubić łyżką drewnianą w połowie porcji wody, a gdy ciasto będzie gładkie,
wlać resztę wody i wymieszać. Jeśli naleśniki będą z nadzieniem słodkim, to razem z jajkiem dodać
łyżeczkę miodu płynnego (nie dodawać wówczas gałki muszkatołowej).

Obrazek

Nadzienie ze słodkiej kapusty
(na podwójną porcję ciasta naleśnikowego)
Główkę kapusty białej (około 1 kg) pokrojoną na ćwiartki włożyć do wrzącej wody i gotować do pierwszej
miękkości, odcedzić (ale nie odciskać(, ostudzić i zmielić (nie pozbywamy się nadmiaru wody!).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżką masła i lekko podsmażyć 2 posiekane cebule (sł). Dodać zmieloną
kapustę (o), delikatnie smażyć stale mieszając i dodając jednocześnie przyprawy:
o – ½ łyżeczki imbiru, pieprz czarny i cayenne
sn – ½ łyżeczki wegety i sól do smaku
k – szczyptę bazylii, ½ łyżeczki cytryny
g – szczyptę tymianku i kurkumy
sł – łyżeczkę kminku
Całość podsmażyć około 30 min, aby odparować nadmiar wody i by kapusta była dostatecznie miękka.
Nadzienie powinno być zdecydowane w smaku.

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: sob lut 22, 2014 6:54 pm
autor: Cebulka
Takie nadzienie (tzn bez kombinacji i dodatków orientalnych) zawsze jest u mnie na Wigilię w pierogach, babcia była ze wschodu, tam podobno robią pierogi ze słodką kapustą :)

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Post: ndz lut 23, 2014 8:50 am
autor: tereklo
Cebulka pisze:babcia była ze wschodu, tam podobno robią pierogi ze słodką kapustą :)

Wschód wschodowi nierówny, u nas nadziewa się kiszoną kapustą (korzenie wschodnie :) )