Wac nie będzie za dużo kombinował, ale polecam:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem, (ja dodaję musztardę łatwiej się łączy z pozostałymi składnikami).
Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowe)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre + kurczaki na butelkach.
![herbatka waca [wac]](./images/smilies/drink.gif)