Strona 1 z 1

Kuchnia staropolska

Post: ndz lut 05, 2012 4:33 pm
autor: belva
Nie wiem czy ten temat byl kiedykolwiek poruszany?

Na poczatek kawalek z Mikolaja Reja.. :)


"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak… bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła".


Rosolek z cwikla?? Czy to barszcz? Ale chyba bez chrzanu??
Ale tak naprawde skad pochodzi barszcz? Bo Rosjanie bardzo sa z niego dumni.
Czy te buraki do cwikly sa juz sfermentowane jak barszcz? Ja zawsze je wyrzucalam.

Oczywiscie o bigosie tez byly poezje..

Ciekawe co jeszcze?

[pomysl]

Re: Kuchnia staropolska

Post: ndz lut 05, 2012 5:23 pm
autor: tereklo
belva pisze: tedy to jest tak osobny przysmak… bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła".


Rosolek z cwikla??

[pomysl]


Belvo, wspomniany w tekście rosołek ma tu inne znaczenie. Rosołkiem nazywany jest sok, co się utworzy w czasie przechowywania - tu ćwikły. Więc autor poleca przygotować tak buraki, które są w sobie same dobre, albo spozyc soczek - może jako dodatek np. do zsiadłego mleka albo teraz kefiru. Rosołem też nazywano sok spod kiszonej kapusty.

Re: Kuchnia staropolska

Post: pt gru 07, 2012 3:18 pm
autor: belva
Wlasnie ukisilam super pachnacy barszcz i teraz szukam co zrobic z burakami?
Na razie je ugotowalam i co dalej?
Ta strona to skarbiec pomyslow.

http://bialczynski.wordpress.com/kroles ... ch-detych/

Re: Kuchnia staropolska

Post: pt gru 07, 2012 5:38 pm
autor: tereklo
Sałatka buraczano pomaranczowa? [skrob]

Re: Kuchnia staropolska

Post: pt gru 07, 2012 6:51 pm
autor: belva
Wlasciwie to z tych burakow wyszedl drugi barszczyk , taki na szybko -gospodarski. Dodalam kartofelkow tylko.

Re: Kuchnia staropolska

Post: pt gru 07, 2012 11:16 pm
autor: Cebulka
No prosze, a ja te kiszone to wstyd się przyznać wywalałam [oops]

Re: Kuchnia staropolska

Post: pt gru 07, 2012 11:34 pm
autor: belva
Cebulka pisze:No prosze, a ja te kiszone to wstyd się przyznać wywalałam [oops]

Ja tez dotychczas,.... ale szkoda mi ich bylo wiec poszukalam w internecie co mozna z nich zrobic.

Piernik staropolski!

Post: ndz gru 09, 2012 4:35 pm
autor: Sz_elka
Piernik staropolski wg  H. Vitry i M. Lemnis_W staropolskiej kuchni (1).jpg
Piernik staropolski wg  H. Vitry i M. Lemnis_W staropolskiej kuchni (2).jpg
Piernik staropolski wg  H. Vitry i M. Lemnis_W staropolskiej kuchni (3).jpg
Piernik staropolski wg  H. Vitry i M. Lemnis_W staropolskiej kuchni (4).jpg
Piernik staropolski wg  H. Vitry i M. Lemnis_W staropolskiej kuchni (5).jpg


Piernik staropolski - ten przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" autorstwa H. Vitry i M. Lemnis - jest to przepis, który krąży po internecie i znajdziecie go na wielu blogach! :D
A kim był autor ksiązki? Powie Wam Wikipedia? ;)
No dooobrze - http://pl.wikipedia.org/wiki/Lemnis_Vitry
Tadeusz Żakiej (ur. 13 stycznia 1915 we Lwowie, zm. 6 października 1994 w Warszawie) – muzykolog, pisarz i publicysta muzyczny, używający pseudonimu Tadeusz Marek. Jako Maria Lemnis i Henryk Vitry wydawał książki kucharskie i publikacje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” . :D

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 8:34 am
autor: tereklo
Skan dotyczący Bożego Narodzenia do pobrania z adresu podanego w dziale Skany Książek viewtopic.php?f=28&t=485&p=96539&hilit=skany#p96539

Materiał dzięki Sz_elce [prosi]

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 10:05 am
autor: Baś_22
Dziękujemy, dziękujemy [prosi] u mnie już skan przepisany do Worda i zachomikowany w odpowiednim miejscu :)

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 10:50 am
autor: tereklo
Baś_22 pisze:Dziękujemy, dziękujemy [prosi] u mnie już skan przepisany do Worda i zachomikowany w odpowiednim miejscu :)


Basiu, skan w dziale Książek zeskanowanych obejmuje cały rozdział dotyczący Bożego Narodzenia, jest tego więcej niż tu powyżej kilka stron.

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 11:28 am
autor: Baś_22
Tak, wiem Tereniu :) dostałam resztę od Szeli :) tylko taki ogromniasty plik nie przeszedł przez moją pocztę :(

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 11:52 am
autor: tereklo
Baś_22 pisze:(...) tylko taki ogromniasty plik nie przeszedł przez moją pocztę :(


Byś se założyła skrzynkę na porządnym serwerze... [panzielony]

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 2:02 pm
autor: Baś_22
tereklo pisze:
Baś_22 pisze:(...) tylko taki ogromniasty plik nie przeszedł przez moją pocztę :(

Byś se założyła skrzynkę na porządnym serwerze... [panzielony]

mam konto na tlenie ale z przekierowaniem na gmaila, który nie puszcza olbrzymów :)

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 2:12 pm
autor: tereklo
[milczy] [milczy] [milczy]

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 2:34 pm
autor: Baś_22
[haha] [haha] [haha]

Re: Kuchnia staropolska

Post: sob gru 15, 2012 7:59 pm
autor: Cebulka
A swoją droga totalnie off topic jak już o tym rozmawiamy - macie jakiś sposób na przesyłanie plików exe?
Jurek chciał Magdziołkowi wysłac i za diabła - ani pocztą, ani forum nie przyjmuje... [skrob]

Re: Kuchnia staropolska

Post: ndz gru 16, 2012 12:43 am
autor: tereklo
Cebulka pisze:A swoją droga totalnie off topic jak już o tym rozmawiamy - macie jakiś sposób na przesyłanie plików exe?
Jurek chciał Magdziołkowi wysłac i za diabła - ani pocztą, ani forum nie przyjmuje... [skrob]


Zmienić rozszerzenie na dowolne, przejdzie pocztą a po ściągnięciu pliku na dysk zmienić znów na exe, albo lepiej - do istniejącej nazwy z rozszerzeniem dodac kropke i dowolne rozszerzenie np nazwa_pliku.exe.txt
Po zapisaniu pliku na dysku wystarczy skasować dołozone rozszerzenie i voilà :D.
Cholera, ale zagmatwane wytłumaczenie :( Nie umiem prościej :/

Re: Kuchnia staropolska

Post: ndz gru 16, 2012 10:02 am
autor: Baś_22
tereklo pisze: Cholera, ale zagmatwane wytłumaczenie :( Nie umiem prościej :/

ależ Tereniu, wszystko jasne jak słońce :) [tuli]

Re: Kuchnia staropolska

Post: ndz gru 16, 2012 8:26 pm
autor: Cebulka
No kurdę że na to nie wpadliśmy... [glupek] [glupek] [glupek]
Dzięki Teresko :*

Re: Kuchnia staropolska

Post: śr gru 19, 2012 7:00 pm
autor: belva
Szelko, ma ta sama ksiazke. :d

Re: Piernik staropolski!

Post: czw gru 12, 2013 8:02 pm
autor: Sz_elka
Przypomnienie :D
Sz_elka pisze:Piernik staropolski - ten przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" autorstwa H. Vitry i M. Lemnis - jest to przepis, który krąży po internecie i znajdziecie go na wielu blogach! :D
A kim był autor ksiązki? Powie Wam Wikipedia? ;)
No dooobrze - http://pl.wikipedia.org/wiki/Lemnis_Vitry
Tadeusz Żakiej (ur. 13 stycznia 1915 we Lwowie, zm. 6 października 1994 w Warszawie) – muzykolog, pisarz i publicysta muzyczny, używający pseudonimu Tadeusz Marek. Jako Maria Lemnis i Henryk Vitry wydawał książki kucharskie i publikacje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” . :D

boze narodzenie (15).jpg
boze narodzenie (16).jpg

Re: Kuchnia staropolska

Post: czw gru 12, 2013 8:29 pm
autor: Sz_elka
To może pociągnę tutaj dalej temat potraw na Boże Narodzenie w kuchni staropolskiej, wg. książki "W staropolskiej kuchni" autorstwa H. Vitry i M. Lemnis :)
Obrazek
boze narodzenie (2).jpg
boze narodzenie (3).jpg

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek
boze narodzenie (20).jpg
boze narodzenie (21).jpg