Donn, upiecz na początek ten chleb, jest z podsmażoną cebulką i jest pyszny :
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2492&hl=
400 g mąki białej
8 g drożdży (suszone 1,5 lyżeczki)
2 łyżki oliwy
duża cebula zeszklona na oliwie
łyżeczka maku
1 łyżka cukru
1,5łyżeczki soli
250 ml wody
po wyrośnięciu posmarowałam żółtkiem zmieszanym z łyżka wody, posypałam makiem. Program: Normalny czyli u mnie ok. 3 godz.
Albo ten, przepis cytuję za autorką:
Chleb z makiem szybki
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27405&hl=
Program szybki lub pieczywo slodkie, chleb o wadze 1380g :
woda 570 ml
mąka tym 550 - 670 g
grysik (czyli kaszka manna) - 130 g
cukier 1,5 łyżki
mak (cały lub zmielony) 75 g
masło 20g
starta gałka muszkatołowa- 2 szczypty czyli u mnie ok. 1/4 łyżeczki
starty parmezan 1,5 łyżki
drożdże w proszku - 1 opakowanie 7g ( a świeże 14-15 g)
Rada ode mnie: można spokojnie odpuścić sobie parmezan i gałkę.
Ale przede wszystkim upiecz tę drożdżówkę:
SALLY LUNN
1 szklanka= 1 cup
1/4 szklanki smietanki (ewentualnie mleka)
1/4 szklanki wody
2 duze lub 3 malutkie jajka
3 szklanki maki (ja daje luksusowa)
1 lyzeczka soli
1/3 szklanki roztopionego lub bardzo miekkiego masla
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka suchych drozdzy lub 1-1 1/2 gr swiezych
mozna dac rodzynki
Do maszyny, cykl podstawowy lub cykl ciasta drozdzowego, jasne zbrazowienie skorki. W razie potrzeby dosypac mąki do powstania miękkiej elastycznej kulki.
Zamiast mieszanki śmietanki i mleka, daje normalnie 0,5 szkl tłustego mleka.
To Sally Lunn i ten z cebulką a tem z makiem jest już tutaj trochę wyżej.
Jeżeli zechcesz, mam dużo więcej takich przepisów.
A przelicznik drożdzy suchych na świeże jest bardzo łatwy: Jeżeli w przepisie jest podana jakaś ilość drożdzy suchych a chcesz dać świeże, dajesz dwa razy tyle co suchych albo troszkę mniej. Ja często zmniejszam ilość drożdży.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.