Wczoraj upitrasiłam fajne letnie danie z cukinii

Złociste łódeczki z cukiniihttp://smakowitechwile.blog.pl/2013/09/ ... o-ma-imie/Składniki przewidziane na dwie porcje:1cukinia ( u mnie są 2 szt. )
ser feta
odrobina świeżej czerwonej papryki
5 czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów
łyżka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka kurkumy
łyżka oliwy z pestek winogron
Sposób przygotowania:łódeczki:Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Następnie przy pomocy specjalnej łyżki,
(jeśli takiej nie posiadacie możecie użyć zwykłej małej łyżeczki) zabieramy się do wydrążania
małych dołków, pozbywając się w ten sposób sporej części miąższu.
farsz:Ser feta kroimy na plastry, by łatwiej było rozgnieść je widelcem po przełożeniu do miseczki.
Następnie siekamy oliwki, czerwoną paprykę, suszone pomidory i garść listków bazylii.
Posiekane składniki wrzucamy do sera feta i mieszamy tak, by wszystko się razem połączyło.

Nakładamy do wydrążonych w cukinii dołków farsz, tak by dokładnie je wypełniały. Po wykonanej czynności,
mieszamy w małym naczynku łyżkę oliwy z łyżeczką kurkumy i przy pomocy pędzelka malujemy brzegi cukinii.
Przygotowanie blaszki z foli aluminiowej:Z kawałka folii robimy blaszkę, najpierw składając folię na pół tak, aby tacka była solidniejsza a później zaginając
jej brzegi. Wykonanie blaszki jest niezwykle ważnym krokiem, ponieważ cukinię będziemy piec na ruszcie w piekarniku
i nie chcemy by sok, który puści ona podczas pieczenia zapaskudził cały piekarnik.
Gotową cukinię układamy na zrobionej przez siebie blaszce- tacce i wkładamy do piekarnika na 35 min.

W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy cukinia jest już dostatecznie miękka. Dziesięć minut pod koniec pieczenia włączamy
piekarnik ”na górę”, by cukinia się zrumieniła.
Czas pieczenia może być odrobinę dłuższy lub krótszy, w zależności od grubości cukinii i możliwości naszego piekarnika.

Gotowe łódeczki wyciągamy ostrożnie z piekarnika na talerz i podajemy na stół.
