Grecka sałatka Koli
Baza sałatki:
zielona sałata - njalepiej lodowa bo krucha
oliwki
pomidory
ogórek swiezy
ser feta
Pozostałe: ( tutaj to daje to co mam, jak czegoś brakuje to nie ma i już)
papryka swieża (najładniej wyglada żólta)
rzodkiewki
zielona cebulka, albo szczypiorek, albo posiekana cebula zwykła
i co komu jeszcze spasuje
Sałate poszarpać ułozyc na dnie salaterki, pozostałe składniki rozdrobnic, ale niezbyt drobno np. pomidory w ósemki - i mozna przekroic jeszcze na pól, ogórki w taka niezbyt drobna kostke lub w ćwierc plasterki itd. Ser feta w kostke ok. 1 cm x 1 cm
Układać (najlepiej w przezroczystej salatarce) warstwami, na dnie sałata, na nia pomidory itd, żeby każda warstwa miała inny kolor czyli np. nie dac ogórki na sałatę.
Na górze ma byc ser feta, na nim oliwki i ewentualna zielenina (u nas oliwki sa pod feta, bo sie zagalopowałysmy)
Do tego proponuje dwa sosy podawane w oddzielnych pojemniczkach:
vinagrete - oliwa, musztarda, sok z cytryny i przyprawy: pieprz, sól (ale ostrożnie bo feta jest słona), cukier dość sporo, jak kto lubi to oregano. Mocno wymieszać,z eby się oliwa z musztarda połaczyła i cukier rozpuscił.
sos czosnkowy - czosnek rozgnieciony wymieszany z jogurtem naturalnym + odrobina majonezu + sól , pieprz.
Goscie nakładają sobie sałatke, sięgajac łyżka w głab,
zeby wszystkie warstwy nałożyc i polewaja jednym z dwóch sosów
Smacznego

"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"