ZLOTOWE PRZYSMAKI

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: saginata » wt wrz 30, 2008 4:20 pm

Dziêki Tuurma [tuli]
Ju¿ siê nie mogê doczekaæ tych ziemniaczków-mo¿e jutro je zrobiê :D
saginata
 

Postautor: Baś_22 » wt wrz 30, 2008 5:12 pm

Dzieki Tuurma za przepisiki [tuli] wszystko było pycha :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: koliberek » pt lut 06, 2009 1:53 pm

Grecka sałatka Koli

Baza sałatki:
zielona sałata - njalepiej lodowa bo krucha
oliwki
pomidory
ogórek swiezy
ser feta

Pozostałe: ( tutaj to daje to co mam, jak czegoś brakuje to nie ma i już)
papryka swieża (najładniej wyglada żólta)
rzodkiewki
zielona cebulka, albo szczypiorek, albo posiekana cebula zwykła
i co komu jeszcze spasuje ;)
Sałate poszarpać ułozyc na dnie salaterki, pozostałe składniki rozdrobnic, ale niezbyt drobno np. pomidory w ósemki - i mozna przekroic jeszcze na pól, ogórki w taka niezbyt drobna kostke lub w ćwierc plasterki itd. Ser feta w kostke ok. 1 cm x 1 cm
Układać (najlepiej w przezroczystej salatarce) warstwami, na dnie sałata, na nia pomidory itd, żeby każda warstwa miała inny kolor czyli np. nie dac ogórki na sałatę.
Na górze ma byc ser feta, na nim oliwki i ewentualna zielenina (u nas oliwki sa pod feta, bo sie zagalopowałysmy)

Do tego proponuje dwa sosy podawane w oddzielnych pojemniczkach:
vinagrete - oliwa, musztarda, sok z cytryny i przyprawy: pieprz, sól (ale ostrożnie bo feta jest słona), cukier dość sporo, jak kto lubi to oregano. Mocno wymieszać,z eby się oliwa z musztarda połaczyła i cukier rozpuscił.
sos czosnkowy - czosnek rozgnieciony wymieszany z jogurtem naturalnym + odrobina majonezu + sól , pieprz.
Goscie nakładają sobie sałatke, sięgajac łyżka w głab,
zeby wszystkie warstwy nałożyc i polewaja jednym z dwóch sosów :)
Smacznego :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: saginata » pt lut 06, 2009 3:12 pm

Dziêki Koli [tuli]
saginata
 

Postautor: Cebulka » pn lut 09, 2009 9:29 pm

Amitko - KONIECZNIE poproszę Twój przepis na pasztet! [tuli]

Ninko - a Ciebie ZDECYDOWANIE o przepis na pączki - nie myślałam że domowe są aż tak smaczniejsze od kupnych!! [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » pn lut 09, 2009 9:43 pm

Pasztet robię tak:kupuję jakieś mięso,traz było "od szynki"bigosowe(takie poprzerastane tłuszczykiem) i biodrówka.Można dać trochę boczku,jeśli jest zbyt chude mięso.Do Tuurmy wyszło mi troszkę za suche to na wierzch dałam trochę smalcu.Kroję mięso na kawałki i smażę.Jak jest rumiane,dodaję cebulę,w ćwiartkach.Też ma się zrumienić.Jak ostygnie,mielę.Dodaję jajko,odciśniętą bułkę,sól,pieprz.Wyrabiam.Piekę na ok.180-200 st.aż się zrumieni z wierzchu.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » pn lut 09, 2009 10:00 pm

No fajna sprawa, ale plis, może tak choć trochę proporcji... [oops]

Wyobraź sobie że chcesz to robić po raz pierwszy... [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pn lut 09, 2009 10:14 pm

Moim zdaniem przepis jest bardzo dokładny..
M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: gruby miś » pn lut 09, 2009 10:25 pm

też uważam, jak mietek ;) bardzo dokładny! moje przepisy też są takie: trochę tego, trochę tamtego [haha]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Cebulka » pn lut 09, 2009 10:34 pm

Moje tez się takie robią - troche tego troche tamtego i ziół do smaku... [lol]

Ale dopiero jak wyjde od jakiejś bazy, chociaż w kwestii proporcji, ile miesa na ile jaj na jaką blachę... [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pn lut 09, 2009 10:37 pm

Ja robię tak: jak mam to dam to co mam [haha]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: amita » wt lut 10, 2009 5:26 pm

Cebulko,na wąską blachę jedno jajko,a ile bylo mięsa?Tak z kilo 30 napewno.Myślę,że nie bylo więcej niż 1,50.Choć prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia.Najwyżej będzie "plaskaty" ;)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: farmerka63 » wt lut 10, 2009 6:12 pm

Te Wasze rozważania na temat proporcji pasztetu przypomniały mi sos autorstwa mojego Taty . Tato rzadko zabiera się za pichcenie, ale jeśli już to robi, to zawsze jest niebanalnie i wesoło. I któregoś razu rozważał głośno jaki sos do pieczeni pieczeni ,a w końcu skwitował :"Aaa, najwyżej zrobi się sos Bambulego". Ja , pacholęciem podówczas będąc , oczami wyobraźni ujrzałam jakiegoś afrykańskiego kacyka o tym dźwięcznym imieniu. Ale zapytałam przytomnie :"Tato, ale jak się robi ten sos Bambulego ???".
A Tato z wesołymi iskierkami w oczach : " Nieee wiesz? Proste ! - trochę tego, trochę tego ! ".
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani
 
Posty: 1287
Rejestracja: ndz mar 02, 2008 3:21 pm

Postautor: gruby miś » wt lut 10, 2009 6:19 pm

ha, tzn. całe moje gotowanie, to kuchnia bambulego [haha]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Cebulka » wt mar 10, 2009 10:23 pm

PIECZEŃ RZYMSKA

Przepis Princpolo z Kafeterii.
W zasadzie robię wg przepisu - dorzucam o tam mam [haha] Tego drugiego nie próbowałam.
Tyle że nie robię z namoczonej bułki, ale dosypuję suchą tartą - żeby trochę masę wysuszyć zwłaszcza jak jest sporo warzyw w środku które puszczą wodę.

Princpolo
Robie różne pieczenie z mięsa mielonego.Dlatego też dam Tobie 2 moje ulubione przepisy
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki masła
2 jajka
20 oliwek bez pestek
1,5 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
1 cebula
½ papryki czerwonej
1 bułka
2-3 łyżki oleju
1 łyżka czosnku granulowanego (spowodzeniem możesz dać 2 ząbki startego)
100g pieczarek - tyle jest w orginalnym przepisie ,ja daje zdecydowanie więcej.
1 łyżka koncentratu pomidorowego
130g sera fetta
1 łyżeczka soli
Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec ok. 1godz w temp.200 stopni.
Taką pieczeń jem z chlebem i na to ketchup lub robie z tego obiad - ziemniaki,surówka a pieczeń polewam sosem.

mięso mielone mieszane
papryka zielona i żółtą
cebula
jajko
bułka tarta
Vegeta
pieprz czarny
paski boczku
Paprykę i cebule pokroić w bardzo drobne kosteczki, zmieszać je z mięsem i dobrze wymieszać. Dodać jajko i bułkę tarta, dodać przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z uzyskanego "ciasta" ulepić bochenek i włożyć go do nasmarowanej formy żaroodpornej. Na wierzch układać paseczki boczku.Piec około 45 min na około 175-180 stopni aż bochenek zrobi się rumiany na wierzchu.

Znalazłam zdjęcie - to te plastry na półmisku obok szynki :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21c ... ce67d.html
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Yennyfer » pt mar 13, 2009 7:38 pm

Głodna przez Was jestem!!!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Yennyfer » ndz mar 15, 2009 3:11 pm

A dziś na obiad dałam gosciom pieczoną szynkę i ziemniaki a`la Tuurma. Faktycznie wymiotło je błyskawicznie. Zmodyfikowałam tylko przepis - podlewałam je sosem spod pieczenia szynki. Ale tak delikatnie.
Są przepyszne.
A jako surówkę podałam czerwoną kiszoną kapustę. Uwielbiam - z odrobiną octu winnego albo soku z cytryny.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 6:24 pm

CIASTO Z KISIELEM

Ciasto:

0,5 kg mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny np. Kasi
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto wyrobić i podzielić na 2 części.

Białka ubić dodając 1 szklankę cukru z 5 łyżkami gorącej wody,
do tego wsypać 1 kisiel.

Następnie jedną część ciasta rozłożyć na dół blachy, na ciasto poukładać owoce (jabłka, śliwki, ja dałam brzoskwinie), na owoce pianę zmieszaną z kisielem, na to pozostałą część ciasta ( najlepiej zetrzeć na tarce o grubych otworach )

Do pieca i gotowe :D

Smacznego [!]
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Tosia » pt maja 29, 2009 6:26 pm

Irysku Dziękuje :*
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Yennyfer » pt maja 29, 2009 7:03 pm

Irysku, rozumiem, że wsypać suchy kisiel i wymieszać dokładnie???
A piec ile i w jakiej tem. i czy termoobiegiem czy nie?
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 29, 2009 7:38 pm

Jak to się stało że ja nie skosztowałam tego ciasta? [cry] [glupek]

Zamawiam na następny zlot [!] [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 8:48 pm

Cebulko upiekę specjalnie dla Ciebie [tuli]

Yennyfer - do ubitych białek z cukrem wsypać suchy kisiel o smaku dowolnym ( od tego zależy kolor piany ).
Ja piekę w normalnym piekarniku bez termoobiegu w temp. ok. 170 *C
40 - 50 min ( jak ciasto nabierze kolorku, to jest upieczone ) :D
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Yennyfer » sob maja 30, 2009 10:38 am

[tuli] Irysku, dzięki!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Tosia » ndz cze 07, 2009 5:56 am

SAŁATKA Z BROKUŁAMI
1 woreczek ryżu z wegetą
1 pierś z kurczaka w rosole i to wymieszać
na to warstwa pora,ogórek zielony i konserwowy,papryki, rzodkiewki
brokuł ugotowany to wszystko przelewamy sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY
Jogurt naturalny[najlepsza bakoma lub danon]
majonez[ja daje Kielecki]
czosnek [zależy jak kto lubi]
doprawiam do smaku jeśli jest za mało ostry
SMACZNEGO
ogórki osączyć z nadmiaru wody najlepiej na sicie.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Onaela » ndz cze 07, 2009 9:05 am

Tosiu-ten filet z kurczaka ma być ugotowany w rosole rozumiem,a potem samo mięso pokrojone do sałatki ;)
i wymieszane z ryżem ? A do ryżu sypiesz vegetę do gotowania?
Ja wprawdzie vegety nie używam,daję zioła zamiast niej,ale domyślam się,że jak zawsze pojawią
się wątpliwości :)

A potem tych warstw z pora,ogórków,papryki itp już się nie miesza ?

Ci,co jedli sałatkę,pewnie wszystko wiedzą,bo widzieli jak wygląda,a ja muszę o wszystko dopytać ;) [tuli]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Tosia » ndz cze 07, 2009 9:17 am

Onaelu :* sypie troszkę wegety wtedy ta pierś dostaje smaku, ale możesz użyć tylko soli i pieprzu [to dodaje do wody w której gotuje się ryż]. Tych warstw nie mieszam tylko lekko polewam sosem, na wierzchu kładę brokuły i polewam resztą sosu. Sosu nie musisz dać całego, bo jeśli będzie za mało można polać już na talerzu.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: magdziołek » ndz cze 07, 2009 10:01 am

Dzięki Tosiu :* sałatka była pyszna. Wreszcie brokuły mają przyzwoitą cenę, więc pomyślałam, że zrobię taką sałatkę na kolację w niedzielę :) .
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » sob cze 13, 2009 11:01 am

[kwiatka] SAGI - sprawa bardzo pilna [!] [!] [Bardzo Cię proszę o przepis na Twój przepyszny dżem truskawkowy [prosi]
U mnie w tym roku klęska urodzaju truskawek :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » sob cze 13, 2009 11:20 am

Basiu - ja też w tym temacie własnie [lol]
Zaglądnij do tematu obok - słodkości do słoików [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » sob cze 13, 2009 5:07 pm

Cebulka pisze:Basiu - ja też w tym temacie własnie [lol]
Zaglądnij do tematu obok - słodkości do słoików [tuli]

Już lecę [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » śr cze 17, 2009 8:42 pm

irys pisze:CIASTO Z KISIELEM
Ciasto wyrobić i podzielić na 2 części.
Białka ubić dodając 1 szklankę cukru z 5 łyżkami gorącej wody,
do tego wsypać 1 kisiel.


Irysku mam kilka pytań w sprawie Twojego ciasta :
1) Czy margarynę dodajesz roztopioną, czy siekasz z mąką jak do kruchego?
2) Gorącą wodę dodajesz po ubiciu piany? Rozumiem, że kisiel wsypuje się na końcu?
3) Czy do piany idzie druga szklanka cukru? (pierwsza idzie do ciasta, tak?)
4) Czy oprócz tych owoców które wymieniłaś można dać inne, np truskawki?

Będę wdzięczna za wyjaśnienia, bo chciałabym upiec Twoje ciasto na zlot do Farmerki [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: irys » czw cze 18, 2009 7:22 am

Wklejam tutaj wiadomość, którą wysłałam Ci Anomario na pm [tuli]


Już służę pomocą (myślę, że podołam)
1) Margarynę daję miękką i miksuję ją z cukrem (1/2 szklanki) i żółtkami, nastepnie dodaję makę i wyrabiam ręką, mąki czasem trzeba dać troszkę więcej, tak żeby ciasto się nie kleiło
2) Pianę ubijam, następnie wsypuję 1 szkl. cukru i na ten cukier wlewam gorącą wodę ( cukier się wtedy zwilży i szybciej się roztopi),na koniec ubijania wsypuję kisiel.
3) Cukier - 1/2 szkl. do ciasta , 1 szkl. do piany.
4) Truskawek nie radzę, piekłam ostatnio i nie wyszło, tzn. truskawki zawierają zbyt duzo wody i ciasto było wilgotne - nie takie jak powinno być, najlepsze wychodzi z brzoskwiniami.

Myślę, że rozwiałam Twoje wątpliwości, jakbyś jeszcze potrzebowała rady, to chętnie pomogę.
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron