Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: ulotna chwila » pt sty 29, 2010 12:27 am

Nie wiem Belvo gdzie przepis, wiem gdzie foty :D
ja robiłam ze swojej kuchni polskiej, ale jak to ze mną bywa przepis był kombinowany :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pt sty 29, 2010 11:02 am

Belvo, a powiedz mi kochana ile razy zostawiasz ciasto do wyrośnięcia?
a co do tych stopni, to znalazłam w sieci przelicznik i Twoje 430f to nasze 221c

a teraz pozwolicie, że się oddalę w kierunku kuchni :D
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pt sty 29, 2010 2:25 pm

przeprowadzałam dzisiaj wykopaliska w szafce kuchennej i znalazłam paczuszkę drożdży...przeterminowaną o... kilka lat :D
jak myślicie?są jeszcze dobre?
swoją drogą tak się zastanawiam skąd one się tam wzięły [rol]
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: belva » pt sty 29, 2010 2:27 pm

Ulotna, caly wic polega na tym ze nic nie odstawiam.. Od razu wstawiam do pieca w tym garnku i to w dodatku nie musi byc nagrzany,, Rosnie w tym samym czasie jak sie piecze..

Wczoraj szukalam desperacko tego garnka w internecie.. bo chcilaam kupic jeszcze jeden dla siebie i kilka na prezenty i...... niema nigdzie [cry] [cry] Nie moge go znalezc.. Na pudelku pisze www.baparoma.com
ale nie ma mojego garnka... [cry]

Jak wroci moja kolezanka z wakacji to zapytam sie gdzie go znalazla.
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » pt sty 29, 2010 7:20 pm

Belvo a to Ci niespodzianka! Ja myślałam że to takie wzorki są a Ty powiadasz że to się odcisnęła pokrywka?! [lol] A to niech się odciska jak najczęściej! Ale moż ewtedy ono nie ma gdzie wyrosnąć? chociaz ten Twój to na niewyrośnięty nie wygląda... [shock]
Bardzo jestem ciekawa ile tez to cudo może kosztować i dlaczego do cholery u nas tego nie ma?! Może dlatego że ono jest bardzo drogie? ;)
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » sob sty 30, 2010 12:31 am

Sami ja doczytałam, że ten garnuszek to tak różnie kosztuje od 25 do 40 baksów i że czasem na ebayu można go dostać
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: ulotna chwila » sob sty 30, 2010 8:59 am

wykipiał mi zakwas, zostawiłam go na noc w łazience, wchodzę rano, a tam AWARIA!
całe kafle oblepione , a na dole pod kaloryferem mega kałuża czegoś co żyje [rol]
kurcze, jeszcze nigdy mi się tak nie zrobiło, dziwne to, bo w sumie miał bardzo dużo miejsca w słoju

no, ale jak to mówią....prawdziwej gospodyni to i ciasto w rękach rośnie :D hehe

idę z tego co zostało zrobić jakiś sensowny użytek
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: ulotna chwila » sob sty 30, 2010 11:08 pm

a to już to co mi na tym zakwasie urosło :D
Obrazek

dwa chlebki na zakwasie, a drugie dwa z przepisu Belvy

a to już coś na ten chlebek ( na zachętę dla Samanty :D )
tym razem zmodyfikowałam "panierkę"- jeden zrobiłam z kolędrą i kolorowym tłuczonym pieprzem, a drugi z majerankiem i pieprzem, pominęłam też etap ostatecznego leżakowania w lodówce(to czekanie ciągnęło się niemiłosiernie, więc ile można było się męczyć?), ale za to dwie pierwsze fazy były przedłużone
Obrazek

to jak Sami? kiedy poświęcisz swoje rajtki ;) ? ;)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: belva » sob sty 30, 2010 11:59 pm

Oj Ulotna jak ci mogla zakwas az tak wykipiec?? Ja zawsze daje go do salaterki dosc sporej..

Te chlebki z mojej receptury to te po prawej?? Bardzo ladne!! Ladniejsze od moich..

A te po lewej to jak zrobilas?? Mozesz podac przepis?

Garnek z tego co slyszalam moze nawet kosztowac $8 czyli malo ale co z tego jak przesylka kosztuje 28$.. Dlatego chcialam kupic kilka na raz.. Jedne zawiezc do EU.. i kilka na prezenty

Schabik tez wyszedl niczego sobie

:) :)

Dzisiaj kupilam 50 funtow maki.. Mam nadzieje ze pasja mnie nie opusci :?

.
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: belva » ndz sty 31, 2010 12:01 am

Sami jakbys znalazla ten garnek na ebayu to kupuj i mnie tez daj znac ok??
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » ndz sty 31, 2010 2:21 pm

Ulotna ale chlebki, no! A mnie właśnie nie wyrósł chleb, ktory zawsze wyrastał, mnało tego, scalił się z blachą i nie wiem co będzie dalej.
Mnie nie szkoda rajtek! Tylko nie mam ochoty jeść wędliny ktora w nich przebywała bo to sztuczne tworzywo jest! Ale powoli obmyślam sposób z użyciem gazy opatrunkowej...
Belvo ja nie umiem kupowac na e-bayu ! Ale tez chcę taki garnek albo i dwa, jeżeli do piekarnika wlazłyby 2 szt bo najczęściej piekę 2 chleby. Czyli trzeba pomyśleć jakby to załatwić .
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: belva » ndz sty 31, 2010 2:26 pm

Sami ja do tej wedliny uzywam kabaretek.. zawsze to mniej tworzywa sztucznego niz normalne rajtki.. :D :D

Jak znajdziesz ten garnek gdziekolwiek to daj znac ok?
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » ndz sty 31, 2010 2:32 pm

Jasne że dam znać! I jasne że będę szukać tego garnka. A powiedz no mi jak sądzisz, wejdą 2 naraz do piekarnika o normalnych wymiarach?
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pn lut 01, 2010 12:00 am

Belvo sama nie wiem jakim cudem ten mój zakwas tak zaczął kipieć, przez dwie pierwsze doby trzymał się w ryzach, ale po trzecim dokarmieniu oszalał :D
tak się zastanawiam...może temperatura była za wysoka?

a te moje chlebki z Twojego przepisu to jakieś takie niekształtne mi wyszły- gdzie im do Twoich!

zakwasowy...no cóż posiłkowałam się przepisem na belgijski( jest na topiku kilka stron wcześniej) ale zakwas był inny, inny stosunek jednej mąki do drugiej i drożdże też dodałam, ale tak tyci tyci

a teraz mam do Was wielką prośbę :)

znajoma zapytała czy bym mogła piec chleby na sprzedaż
no i nie wiem ile za taki chlebek można skasować?

np takie jak niżej? te akurat są na zakwasie, ile za okrągły, a ile za ten podłużny?
Obrazek
a ile za taki na drożdżach z ziarnami?
Obrazek

Dziewczyny poradźcie ile można sobie zażyczyć za takie chlebki, bo ja zielonego pojęcia nie mam.

aa jeszcze jedno ktoś tam sprzedaje swojski chleb i liczy sobie 10 zł za ćwiartkę z takiej ciastowej blachy
uważam, że kosmicznie drogo!
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pn lut 01, 2010 12:10 am

Tak mi się jeszcze przypomniało....
Sami a nie myślałaś żeby tego schaba zapakować w taką siatkę wędliniarską( nie wiem dokładnie jak to się fachowo nazywa) ale na bank jest dopuszczone do kontaktu z żywnością i śmiem twierdzić, że posiada na to stosowne kwity, więc byłabyś usatysfakcjonowana :D
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » pn lut 01, 2010 9:08 am

No właśnie o takiej siatce myślałam ale gdzie toto kupić? Pojęcia nie mam! To byłoby najlepsze ze wszystkiego, bo jaknie, to zamierzam obwijać w gazę , związywać końce i takie cukierasy robić.
A co do chleba, wcale nie uważam żeby 10 zł za ćwiartke chleba na zakwasie było drogo. Policz sobie koszty, cene energii, swój czas, i wyjdzie. A najlepiej niech któraś z większego miasta zobaczy ceny takiego chleba(i wagę) w dobrej piekarni. Albo niech moje dzieci Ci sprawdzą w Galerii Moklotów i Złotych Tarasach.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: beza » pn lut 01, 2010 9:53 am

Wspaniałe są te Wasze wypieki :) podziwiam już od dłuzszego czasu, ale nie mam odwagi zrobić sama takiego chlebka. Próbowałam kiedyś piec na zakwasie, który przyniosła mi koleżanka w pracy. Było to pół słoiczka jakiejś masy z mąki, którą należało wyrobić z ciastem chlebowym. Później kawałek tego wyrobionego ciasta urywało się i przechowywało do następnego chlebka, z tym że następny chlebek trzeba było zrobić już w ciągu tygodnia bo ten zakwas dłużej przechowywany się nie nadawał. Chlebki te, które upiekłam to były w większości prawie samo ziarno, a mąki mało, więc nie wyglądały tak chlebowo jak Wasze chleby. Teraz nie mam kontaktu z tą koleżanką bo nie pracuję, a chciałabym umieć upiec normalny chleb taki jak Wy.
Mam prośbę do Was, bo widzialam że potraficie zrobić chlebek na zakwasie zamiast na drożdżach. Czy mogłybyście napisać przepis jak się robi taki zakwas i jak dalej się z nim postępuje, jak długo można go przechować.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: Tosia » pn lut 01, 2010 10:12 am

Ulotna [brawo] chlebki wspaniałe.
Co do ceny chleba to Sami ma rację, chlebek taki ECO to ceny astronomiczne, i nic w tym dziwnego, jeśli to jest piekarnia która piecze 100 chlebków na raz w piecu to cena będzie niska, ale jak ty robisz to bez pomocy maszyn i do piekarnika wkładasz tylko 2 foremki to cena na pewno będzie wysoka, bo cena samej energii już jest spora a do tego musisz doliczyć wodę, produkty i czas to cena 10 zł za jeden taki z foremki to może być za niska, a za ten duży to 15 zł, i ani grosza mniej ale nie wiem czy będą chętni [skrob]. Wiesz może na prezent zamiast kwiatka weźmiesz chlebek upieczony przez siebie, ja tak robię i zawsze wszyscy zadowoleni [lol],
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: farmerka63 » pn lut 01, 2010 10:32 am

Ulotna - w sklepie , gdzie dostarczamy nasze sery , są też chlebki ekologicznego rolnika - Damiana Nowaka. Tak mi się wydaje, że kosztują coś koło 14 zł, ale będziemy w środę to sprawdzę. Mam na myśli takie ze standardowej keksówki . Damian piecze rozmaite - orkiszowe, mieszane, żytnie , również razowe . Widziałam takie okrągłe klasyki . Zdam relację.

Acha! No i dyszka za ćwiartkę takiego hand-made jest dla mnie całkowicie do zaakceptowania. Piszę to z pozycji producenta ekologicznej żywności. Takie rzeczy muszą kosztować - raz z tytułu małej produkcji ( koszty!), ale przede wszystkim z racji jakości.

Samanto - siatki do wędlin kupujemy w pobliskim wiejskim sklepiku - na metry . Wędzimy w niej sery.
Widzę, że jest na allegro :

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... category=0

Pewnie są też jakieś sklepy z materiałami dla wędliniarzy .

Na przykład taki :

http://sklep-masarski.pl/index.php?cPath=21_7
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pn lut 01, 2010 4:35 pm

Samanta pisze: Albo niech moje dzieci Ci sprawdzą w Galerii Moklotów i Złotych Tarasach.

Sami...gdzie mi do wielkomieszczańskich Złotych Tarasów, ja taka małomiasteczkowa jestem:D i pewnie tam to kokosy faktycznie będą takie bochny kosztować, ale w sumie trzeba się cenić, no nie? więc może i faktycznie macie rację z tymi cenami
(qurcze to mój pierwszy post z cytatem i coś chyba poknociłam?, a jak zrobić żeby w jednym poście zacytować kilka osób?tak łopatologicznie może mi ktoś wytłumaczyć?plis?)

aha Sami wysłałam Ci pm

Bezo...ja to akurat zbyt wielkiego doświadczenia w pieczeniu chleba nie mam, ale mówię Ci jak się złapie bakcyla to idzie jak z płatka.
Spróbuj może zrobić ten chleb belgijski na zakwasie 68 godzinnym(jest podany na topiku kilka stron wcześniej) na prawdę bardzo łatwo się go robi i śmiem twierdzić, że nie ma takiej opcji żeby nie wyszedł.

Tosiu....a wiesz, że ja od dłuższego czasu uprawiam takie rozdawalnictwo, czasami do tego stopnia, że nic dla siebie w domu nie zostawię,wychodzi na to, że zdecydowanie bardziej wolę piec i gotować dla innych
[lol]

Farmerko to ja bardzo proszę sprawdź mi te ceny( w końcu bliżej mi do Ciebie niż do Złotych Tarasów) :D
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » pn lut 01, 2010 6:03 pm

Ulotna ja Ci bardzo dziękuję za kabaretki dla , mojego schabu!!! Będą wędlinki, oj będą do chlebusia tylko chlebusia niedlugo nie będę już mogła jeść, a to jest przykrośc wielka... [cry]

Belvo - zrób sobie zakwas tak jak ja:
Pierwszy dzień: Tyle samo mąki żytniej razowej i letniej wody (powiedzmy po filiżance) zmieszać, dodając szczyptę suchych drożdży - to nie jest konieczne ale radzę. Przykryć gazą, zostawić w cieple do następnego dnia.

Drugi dzień o tej samej porze: Zamieszać tę breję, dosypać i dolać tyle samo mąki i wody. Bez drożdży!!!! Zamieszać i odstawić jak wyżej.

Trzeci dzień: to samo.

Po tygodniu zakwas powinien być gotowy do użytku. Bierzesz ile potrzebujesz, reszta idzie sobie pomieszkać w lodówce. Przed następnym pieczeniem wyjmujesz go wczesniej z lodówki, gdy osiągnie temperature pokojową, dokarmiasz dziada taką samą ilością wody i mąki razowej żytniej. Możesz go użyć do pieczenia po 4-10 godzinach, zależy jaki silny jest. To poznasz po bąbelkowaniu.
Mój zakwas żyje już dość długo bo kilka lat. Po drodze oczywiście zamordowałam kilka ale trudno, nastawiałam drugi i szlus.

Mam jeszcze przepis na taki zakwas na jogurcie ale ten Ci polecam, bo sama takiego używam i jest super.
No a przepisy na chleb - ile chcesz i jakie chcesz Moja Droga B.

Bardzo żałuję żeś tak daleko bo najlepiej byłoby się podzielić moim zakwasem - jest dość dojrzały i silny.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pn lut 01, 2010 7:17 pm

Sami nie ma za co:-)
ale wydaje mi się, że tak czy siak chyba trzeba jeszcze to w gazę zawinąć, żeby przyprawy się nie obsypały (tak mi się wydaje)
no właśnie...jak tu z chleba zrezygnować kiedy on taki smaczny i tak pachnie i kusi.....ehhh
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: beza » pn lut 01, 2010 8:51 pm

Samanto, bardzo, bardzo Ci dziękuję :* właśnie o takie tłumaczenie mi chodziło :) proste i przetestowane w praktyce.
Na pewno się wezmę za pieczenie chlebka :)
Mam jeszcze takie pytanka, co do tego zakwasu:

1. Napisałaś, że po tygodniu zakwas powinien być dobry, ale czy tę mąkę i wodę dosypywać codziennie przez tydzień, czy tylko przez te pierwsze trzy dni, a później niech stoi następne cztery dni i dojrzewa ?
2. Czy ten zakwas, który stoi w lodówce może stać kilka lat cały czas ten sam, czy odrywasz kawałek wyrobionego z zakwasem ciasta i chowasz jako następną porcję. Bo tak sobie myślę [rol] że żeby tego zakwasu czekającego w lodówce starczyło Ci na chlebki pieczone przez kilka lat, to ile trzebaby było go zrobić, chyba cały olbrzymi gar ? [rol]
I jeszcze jedno [rol] gdzie kupujesz mąkę żytnią razową, w sklepie taką pakowaną kilogramową, czy z worka ?

Ale Cię zasypałam pytaniami [rol] przepraszam, że tak drobiazgowo, ale nieraz takie niby drobiazgi decydują, czy się uda wypiek.

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: gruby miś » pn lut 01, 2010 9:28 pm

bezo, samanta na dziś się pożegnała, to może ja napiszę, jak ja robię :)
mąkę kupujemy w opakowaniach kilogramowych w tesco, nazywa się "żytnia żurkowa", ale to typ 720, czyli chlebowy :)
mój zakwas stoi sobie po prostu w kuchni, w kamionkowym garnuszku od września :) zwykle mam go ok. pół litra, na mały bochenek chleba zużywam właśnie pół litra zakwasu, na duży litr, kiedy zamierzam piec, dosypuję do garnczka mąki i wlewam ciepłej wody by namnożyć do odpowiedniej ilości (zaraz idę to zrobić, będę piec chlebek jutro) do jutra mąka się przekisi i będę mieć tyle zakwasu ile potrzebuję - ok 3/4 litra, pół litra wezmę do wypieku, do tego co zostanie dosypię ok. filiżanki mąki i tyle wleję wody i znów sobie tak będzie stało :)
z tego samego zakwasu po dodaniu czosnku robię też żurek :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: beza » wt lut 02, 2010 10:17 am

Dzięki Misiu :* trochę mi to rozjaśniło :)
Czyli rozumiem, że tylko ten pierwszy zakwas stoi siedem dni, a następny po wyczerpaniu pierwszego żeby zrobić, to wystarczy dosypać mąki i namnoży się w ciągu dnia ?
Ale ile zostawić tego zakwasu pierwszego żeby się namnożył w ciągu dnia po dosypaniu mąki ?

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: farmerka63 » śr lut 03, 2010 10:58 pm

Ulotna - zgodnie z obietnicą zdjęcia eko-chlebków :)

Obrazek
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: ulotna chwila » śr lut 03, 2010 11:55 pm

ooo Farmerko dziękuję Ci bardzo:-)
smakowite chlebki i cena faktycznie eco, chyba muszę zacząć działać

a te słoiczki z przodu kosza z liściem wyglądają baaardzo znajomo ( czyżby moje rodzime miody drahimskie?) :D
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: rout666 » czw lut 04, 2010 9:51 am

belva pisze:Dzisiaj zrobilam chleb z calej ilosci i nie zmiescil mi sie dobrze w tym garnku.. Widac linie od pokrywki.. Ale mysle ze moze nie jest taki piekny ale bedzie dobry?

Obrazek

Znaczy co???
Nie zrozum mnie źle jestm noga w kuchni, eee gotujesz ten chleb w garnku i taki wychodzi????? [shock]
Awatar użytkownika
rout666
Weterani

Postautor: farmerka63 » czw lut 04, 2010 11:46 am

Ulotna - ale masz oko :):):)

Rzeczywiście miody Drahimskie!

Sklep do którego wozimy swoje sery ma ambicję na sprzedaż nie tylko własnych wędlin ale wszelkich regionalnych "specialites". Jak zauważyłam - szefowa przykłada dużą wagę do estetycznego opakowania, przy czym kocha klimaty zgrzebne, lniane, rafiowo-sizalowe. A miody z Drahimia mają już niewątpliwie bardzo dobrą markę no i opakowanie akuratne :)
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: Baś_22 » czw lut 04, 2010 12:17 pm

Beatko a czy ten sklep prowadzi sprzedaż internetową [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: rout666 » czw lut 04, 2010 12:31 pm

A propo tych garnków,znalazłam coś takiego to nie to samo ale może by się nadawało??

http://warszawa.gumtree.pl/c-Sprzedam-a ... Z181457400
Awatar użytkownika
rout666
Weterani

Postautor: farmerka63 » czw lut 04, 2010 12:52 pm

Rout - ja przepraszam, że tu się tak wcinam z tym sklepem i chlebami, ale to już ostatnie info i znikam - wałkuj dalej te gary :)

Basiu - niestety nie. Mają dwa sklepy w Poznaniu , jeden w W-wie. Ostatnio coś słyszałam o planowanym następnym we Wrocławiu ;D , ale to ambitne plany na przyszłość. Ich stronka to :
www.tradycyjnejadlo.pl

Buziaki... Masakrycznie mi się komp wiesza [zly]
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria