Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: ulotna chwila » czw sty 14, 2010 12:06 am

Samanto chodzi mi dokładnie o te drugie, duuże rogale posypane makiem, popatrz człek się uczy całe życie.
nie sądziłam,że można je zrobić ze zwykłego drożdżowego(myślałam, że jest jakiś haczyk-a tu nic)
oczywiście ciasto ma być bez cukru

a jeszcze w kwestii zakwasu
czy można go przedawkować?
mam wrażenie, że przy ostatnim pieczeniu dodałam go jednak za dużo(zawsze zużywam cały zakwas)chleb mi jakoś tak dziwnie kwaśno pachniał, ale smaczny był jak zawsze, tylko ten zapach...
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 14, 2010 9:58 am

Pewnie że można przesadzić z zakwasem, jak ze wszystkim. Trzeba uważąć żeby nie dac za mało bo jak dasz mniej niz 20 g to raczej nie ruszy niezależnie od tego ile chleba chcesz upiec. Ale i za dużo tez nie jest dobrze bo jak sama zauważyłaś, poczujesz to w smaku.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: donn » czw sty 14, 2010 10:11 am

a czy mi ktoś może napisać taki najprostszy przepis na ciasto drożdżowe na te drożdżówki czy rogaliki????
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 14, 2010 3:06 pm

Pewnie! wrócę do domu i jak tylko dorwę się do kompa to Ci wpiszę.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 14, 2010 10:02 pm

Donn, ja Cię bardzo przepraszam ale to już chyba coś więcej niż skleroza. Podałam tutaj 2 przepisy na chałki i z tego ciasta spokojnie możesz upiec rogale! Urosną jak głupie, posmaruj je białkiem rozbitym z mlekiem (ale tłustym!) i ew. posyp kruszonką. Cukier zależnie od smaku ale w tych przepisach które zamieściłam jak dla mnie było go w sam raz.

A tutaj podaję inny przepis, z książki którą jakiś czas temu kupiłam i dopiero niedawno się za nią zabrałam, pt. "Siedem rodzajów ciast" I.Provkok. Niestety nie zrobiłam zdjęć bo aparat był poza domem ale to jest do odrobienia. Z tego ciasta robiłam bułeczki o różnych wymyślnych kształtach a to znaczy że rogale tez wyjdą i to jakie! Ale jeśli ktoś nie lubi kardamonu ( ja bardzo lubię!) niech zwyczajnie pominie ten składnik, nic się nie stanie. Nadzienie dałam z masy makowej z puszki a część z sera na słodko.

Bułeczki z kardamonem ok 45 sztuk (jak duże to jasne że mniej)
Temp. 250 stopni (ja piekłam w 200) a termoobieg 225 stopni (sprawdzę następnym razem)
Ciasto podstawowe:
około 1 kg mąki pszennej
150 g margaryny lub masła
500 ml mleka
50 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
1,5 łyżeczki ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki mielonego kardamonu (dałam mielony 1 łyżeczkę ale dam więcej drugim razem)

Nadzienie:
1,5 łyżeczki ziaren kardamonu
100 -125 g masy migdałowej (jak trzeba to podam przepis ale całkiem starczy masa makowa z puszki)
Do przybrania i posmarowania :
1 jajko
cukier o grubych kryształkach

Roztop tłuszcz w garnku, dodaj mleko i podgrzej do temp . ok. 37 stopni.
Odlej trochę płynu do oddzielnego naczynia(duża miska) i rozpuść w nim drożdże. Dodaj resztę tłuszczu z mlekiem, so.l, cukier, utarty lub zmielony kardamon i ok. 3/4 przygotowanej maki. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Następnie dodaj mąkę, oszczędzając ok. 1/2 szkl na posypanie ciasta i stolnicy(zapomniałam o tym i dodałam całą mąkę)
Ciasto jest dobrze wyrobione kiedy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Posyp powierzchnię ciasta mąką by nie wyschło , nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w wolne od przeciągów miejsce ( ja nie posypywałam mąką tylko włożyłam ciasto do miski posmarowanej olejem, obróciłam żeby było całe lekko tłuste i zafoliowałam miskę) .
Gdy ciasto urośnie tak, że podwoi objętość, wyrób je jeszcze w misce przez kilka minut i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Dodaj resztę mąki i jeszcze wyrabiaj. Jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk i stolnicy. Po przecięciu ma mieć gładką powierzchnię.
Uformuj rogale i nadziej, odstaw do wyrośnięcia.
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2010 6:26 pm przez Samanta, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: knutsel29 » pt sty 15, 2010 7:35 pm

do Farmerki/Beatki
Jakoz, ze ty tez z wielkopolski (co prawda polnocnej a ja poludniowej pochodze), mam pytanko, w tej twojej calej przygody z serem robilas kiedys ten smazony? Moja mama robila go dawno jeszcze przed zanim ta mleczarnia w Nowym Tomyslu dala do zapisania na liste przetworow i produktow regionalnych.
Witam wszystkich i zapraszam na kubek herbaty :)
knutsel29
Weterani

Postautor: knutsel29 » pt sty 15, 2010 7:39 pm

Wlasnie zrobilam ser wedlug przepisu waca i co sie okazala? To ten sam co moja mama robila tylko metoda troche inna. Toz to ten wielkopolski smazony!!! :P
knutsel29
Weterani

Postautor: Baś_22 » pt sty 15, 2010 10:14 pm

A gdzie ten przepis waca [?] ja też wczoraj robiłam i ciekawa jestem czy tak samo czy inaczej [?] knutsel a Ty jak robisz?
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: farmerka63 » pt sty 15, 2010 10:24 pm

Knutsel - robiłam, a jakże ...chociaż jestem Wielkopolanką z "odzysku" a raczej z "pozysku " ;)

Jednakowoż moja rodzinka jakoś nie zagustowała w specyjale, więc sobie odpuściałam.
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: knutsel29 » pt sty 15, 2010 10:31 pm

Zrabilam tak jak Wac ole jak tylko dostane przepis od mamy to go podam :)
knutsel29
Weterani

Postautor: ulotna chwila » wt sty 26, 2010 2:30 pm

Powiedzcie mi do czego jeszcze oprócz pieczywa mogę wykorzystać mąkę żytnią?
nie mam koncepcji, dodaję ją jeszcze do ekologicznego ciasta marchewkowego i to koniec moich pomysłów na jej wykorzystanie
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » wt sty 26, 2010 3:08 pm

Ja kiszę też barszcz biały ale to i z pszennej i z owsianej też może być. Natomiast nigdy dotąd nie miałam na zbyciu nadmiaru mąki żytniej to i problemu nie ma.
Ale za to mam fajne przepisy na pierniki z mąką żytnią, chcesz? Dawno ich nie piekłam ale mogę odkopać i podać.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » wt sty 26, 2010 3:12 pm

Sami to ja poproszę ten przepis.
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » wt sty 26, 2010 3:15 pm

Poszukam i wpiszę napewno
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: belva » wt sty 26, 2010 8:55 pm

Chcialam sie pochwalic moim pierwszym ch lebem chyba od 25 lat.. nie pieklam ..

Obrazek
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: saginata » wt sty 26, 2010 8:57 pm

Jejku-ale ¶liczny [shock]
Belvo [brawo]
saginata

Postautor: belva » wt sty 26, 2010 9:31 pm

saginata pisze:Jejku-ale śliczny [shock]
Belvo [brawo]

Dzieki Sagi!! Nawet nie wiecie jaka jestem z siebie dumna :)

Byl tez dobry co chyba jest najwazniejsze.. trzymam jeszcze jeden w lodowce w stanie surowym do upieczenia na jutro.. bo na razie ten spalaszowalismy a w domu byl jeszcze normalny chcleb do wykonczenia..

Jak teraz zabralam sie za to piecznenie to juz nikt mnie nie odciagnie od robienia nowych eksperymentow. [rol]

Hurrra!!!!! :D
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Cebulka » śr sty 27, 2010 10:39 am

Belvo - wspaniale [brawo] [tuli]

Tak, to wciąga póki się to regularnie robi [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: ulotna chwila » śr sty 27, 2010 12:49 pm

Belvo jaki smakowity chlebuś [klaszcze]

poproszę o przepis[prosi]

i jak tu przejść na dietę jak ze wszystkich stron atakują mnie takie pyszności [zly]
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: belva » śr sty 27, 2010 3:46 pm

Oj dzieki kochane!!

Ulotna chwilo teraz musze juz isc ale wstawie recepture wieczorem OK??
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » śr sty 27, 2010 4:05 pm

Belvo, jaki piękny! Czekam na przepis.
A co to jest, na czym on leży? Bardzo ładne to jest, to taka forma? Czy raczej tacka?
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » czw sty 28, 2010 12:36 am

Belvo....[beksa]
ja Cię bardzo proszę.....
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Mikros » czw sty 28, 2010 10:08 am

Samanto :) Te składniki na bułeczki z kardamonem to na jaką ilość mąki [!]
Ja się domyślam ale nowicjuszki pewnie nie :(
A to moje wczorajsze wypieki: słodkie rogaliki z dżemem z borówki amerykańskiei i serowe kwiatuszki ze słonecznikiem :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

Postautor: saginata » czw sty 28, 2010 10:22 am

Ale pychotki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saginata

Postautor: Baś_22 » czw sty 28, 2010 10:56 am

Łauuuuu ale zapachniało :-P Mikrosku [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: belva » czw sty 28, 2010 1:52 pm

Mikrosku!!! [shock] [shock] Az tu do mnie zapach dolecial :D :D
Ja wlasnie sobie pije moja pierwsza kawke .. z czyms tam.. a tu taaaaaki deser!!! [shock]
Juz sie nam nie wymigasz .. [diabel] Trzeba bedzie nauczyc kolezanki tez takie cudenka piec. :D

Ulotna chwilo... juz juz podaje ten przepis.. Wczoraj wieczorem maz okupowal kompa i nie moglam nic zdzialac..

Chlebek pol na pol..

Rozczyn

2 filizanki maki zytniej, 2 fil. cieplej wody, pol lyzeczki drozdzy.. wymieszac i odstawic na kilka godzin .. do wyrosniecia.

Wlasciwy chleb.

1 1/3 filizanki cieplej wody
1 lyzeczka drozdzy
3 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy
2 lyzki mleka
4 filizanki maki przennej
1 filizanka rozczynu

Wyrobic ciasto ( ja mam maszyne)

Podzielic ciasto na pol i rozwalkowac na dwa placki.. Zawinac je w rulon.
wstawic do zimnego pieca na 430 F stopni ( nie wiem ile to jest w c stopniach) w srodku pieca a pod foremka dac plaski garnek z kilka lyzkami wody..i piec przez ok 40 min..

Ta tacka to jest specjalny garnek do pieczenia chleba.. Takie cos z pokrywka i podwojnym dnem.. na spodzie jest wlasnie troche wody..

Chodzi o to aby utworzyla sie para w czasie pieczenia.. Mozna dolac wody w czasie pieczenia.

Ps.. za kazdym razem ja bieze sie filizanke rozczynu do pieczenia to trzeba dodac z powrotem do niego filizanke maki i filizanke cieplej wody.
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 28, 2010 6:52 pm

Belvo, taki garnek do pieczenia chleba to dopiero teraz mi to mówisz?! [zly] Kobieto!!! Ja Cię bardzo, ale to bardzo pięknie proszę zrób Ty dziecko zdjęcia tego garnka ze wszystkich możliwych stron i pokaż mi je! I powiedz, ile taki garnek u Ciebie kosztuje ale w przeliczeniu na złotówki? i jakie on ma wymiary? i czy są też okrągłe?czy przed pieczeniem należy je smarować, czy nie? i co jeszcze wiesz o takich lub podobnych garnkach?
i sorry za te wszystkie pytania, ale to są najważniejsze a miałabym jeszcze kilka
[oops]
ps a jakiej wielkości masz kochanie filiżanki , te co nimi mierzyłaś wszystko na ten chleb? to sobie dopasuję, bo moje różniste są, jedne większe drugie mniejsze
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: belva » czw sty 28, 2010 11:10 pm

Samanto z tym garnkiem to nie jest taka prosta sprawa bo go dostalam w prezencie od przyjaciolki.. Ona z kolei kupuje go gdzies na E-bayu..
W kazdym razie garnek nazywa sie "baparoma' zdaje sie..

Tu masz linka z kilkoma fotkami tego garnka niestety po angielsku ale fotki nie maja przeciez jezyka// ;)

Ten garnek ma trzy czesci.. Spod, srodek z dziurkami i pokrywke.

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... N%26um%3D1

Nie wiem czy istnieja okragle?? Sama chcialabym sie dowiedziec.. Ja jestem swieza w pieczeniu chleba tak jak ten chleb... :D
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 28, 2010 11:29 pm

Oj popatrzyłam sobie i trochę poczytałam - ale ceny to ja tam nie widziałam, ślepam czy co? Polecali w tym bagietki piec o ile się nie mylę? No chleb aż oczy rwie...
Natentychmiast wpisałam sobie tę Baporamę w google ale nic nie miało do zaoferowania po polsku.
Ale fajne to jest , oj fajne!!!
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: belva » czw sty 28, 2010 11:36 pm

Dzisiaj zrobilam chleb z calej ilosci i nie zmiescil mi sie dobrze w tym garnku.. Widac linie od pokrywki.. Ale mysle ze moze nie jest taki piekny ale bedzie dobry?

Obrazek
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: ulotna chwila » pt sty 29, 2010 12:07 am

Belvo dziękuję za przepis
A jaki pikny ten bochen chleba, aż tu mi nim zapachniało! i ta skórka...mniam mniam [brawo]
no teraz jak się znowu napatrzyłam to już nie ma zmiłuj tylko trza się brać do roboty i upiec w końcu coś konkretnego! No!

a póki co nastawiłam sobie wczoraj w nocy zakwas , a dzisiaj
po południu upiekłam maślane rogaliki z nadzieniem migdałowo kardamonowym (a to wszystko zasługa Mikroska
:D )tylko szkoda, że już nic nie zostało, bo jakiś mały głodek się cichcem teraz do mnie skrada [rol]
Obrazek
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: belva » pt sty 29, 2010 12:17 am

Mamma mia!!! Jakie piekne!!!! A gdzie ten przepis Mikroska?? Ide poszukac. :)
Awatar użytkownika
belva
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria