Ciasteczka owsiane dla Emmi i dla wszystkich chętnych:
Ciastka owsiane różne:
Ciastka owsiane - Źródło: "http://www.wikikuchnia.org/wiki/Ciastka_owsiane"
2 szklanki płatków owsianych górskich,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
4 łyżki masła,
5 łyżek wody,
1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego.
Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia.
.................................
http://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepi ... owsiane__/
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
fistaszki - 1 szklanka
masło - 1 kostka
mąka - 2 szklanki
płatki owsiane - 1 szklanka
soda - 1 łyżeczka
Miękkie masło połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach
.............................
Alkaa
http://www.mniammniam.pl/p.php
1 szkl. mąki,
2 szkl. płatków owsianych,
1 szkl. cukru,
1 szkl. słonecznika (lub innych bakalii),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g tłuszczu,
50 ml rumu (lub innego mocnego alkoholu).
Zaczynamy: tłuszcz miksujemy z cukrem – jak już tworzą jedną masę dorzucamy mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem, płatki owsiane i wlewamy rum – wszystko to miksujemy dokładnie. Na koniec wsypujemy ziarenka i mieszamy. Powstanie nam z tego wszystkiego masa kleista i niezbyt piękna, którą następnie musimy przy pomocy łyżki maczanej w zimnej wodzie uformować w jakieś tam placuszki (w trakcie pieczenia i tak się ‘rozjadą’ więc bez przesady) i poukładać na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem. Trzeba zachować dość duże odstępy między placuszkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 minut.
.................................
Wkn
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30844.html
Ciasteczka owsiane delikatne
Składniki Przepis
100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej
50 g zmielonych płatków owsianych
50 g zmielonego kokosu
100-120 g cukru
100 g masła
100 ml mleka
1 jajo
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
Masło ubijac przez chwilę na puszystą masę, wmiksować całe jajo, szybko wymieszać z cukrem (nie powinien się do końca rozpuścić).
Dodać mąki, proszek, płatki, kokos, kakao, wlać mleko i połączyć składniki.
Masę przypominającą konsystencją ciasto babkowe wyciskać przez szprycę cukierniczą z końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiać dwucentymetrowe odstępy między ciastkami, ponieważ rozpłyną się podczas pieczenia.
Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Z przepisu otrzymujemy 50 miękkich ciastek.
Raczej nie polecam zmniejszania ilości cukru, ponieważ wpłynie to nie tylko na walory smakowe, ale i na konsystencję ciastek - będą się mniej rozpływać podczas pieczenia, ale staną się jednocześnie zbyt miękkie.
.......................
Phoebe
http://mforum.pl/dunskie-ciastka-owsian ... ntry579424
250 g Kasi
400 g płatków górskich
165 g cukru
125 ml wody
1 garść suszonych moreli
1 garść orzechów laskowych
3 łyżki kakao
cynamon do smaku
Nastaw piekarnik na 170 stopni. W niedużym garnku lub rondelku rozpuść margarynę. Nie zdejmując z ognia dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj płatki owsiane, garść pokrojonych moreli i posiekanych orzechów laskowych. Mieszaj i dodawaj wodę aż do jej wchłonięcia i osiągnięcia kleistej konsystencji. Dodaj cynamon. Z połowy masy formuj łyżeczką ciasteczka nakładając je na przykrytą pergaminem blachę. Do drugiej połowy dodaj kakao wymieszaj i formuj kolejną porcie ciasteczek jw. Piecz 15 min. do zrumienienia.
................................
http://www.tp.com.pl/article4227.html
20 dag płatków owsianych musimy starannie wymieszać z 15 dag cukru, najlepiej brązowego. Następnie dodajemy 20 dag letniego, rozpuszczonego masła, mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozkładamy równą warstwą (o grubości ok. pół cm) na dnie natłuszczonej formy, mocno ugniatamy dłonią. Pieczemy 15-20 min. w temp. 190 st. C. Jasnozłote ciasto wyjąć z piekarnika i od razu pokroić na prostokątne lub kwadratowe nieduże ciasteczka. Zostawiamy na blasze, żeby wystygły. Herbatniki z płatkami owsianymi można nawet przez kilka tygodni przechowywać w metalowym pudełeczku. Do przygotowania rogalików z płatków owsianych musimy użyć 20 dag płatków, 3-4 łyżki mąki, 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 15 dag cukru, 2 łyżki miodu, 2 jaja, 4 łyżki masła, łyżeczkę proszku do pieczenia. Najpierw trzeba na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać płatki, połowę cukru, mieszając zrumienić. Pozostałe masło ucieramy z miodem i resztą cukru, dodajemy jaja, orzechy, proszek do pieczenia, przestudzone płatki, starannie mieszamy. Z masy formujemy małe ciasteczka w kształcie rogalików, układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C aż się zrumienią.
...................
http://mattkapolka.blox.pl/2004/12/Szyszki-owsiane.html
Szyszki owsiane
500-600g płatków owsianych
pół szklanki cukru
6 jajek
250 ml śmietany
pół słoika miodu sztucznego - pewnie z naturalnym byłoby jeszcze lepsze
rodzynki - nawet parę garści, pestki słonecznika, wiórki kokosowe ( całą 100gramową paczkę), posiekane orzechy, skórka pomarańczowa i co kto jeszcze ma
łyżeczka proszku do pieczenia
Dwie czubate łyżki mąki (możesz pominąć lub dać mąkę kukurydzianą)
kilka łyżek oleju
Na patelnię wlać olej i wrzucić płatki. Dosypać cukier. Zrumienić na złoto cały czas mieszając. Rumienić umiarkowanie, na złoto. Chodzi o to, żeby nie pachniały surowizną.
Przesypać do miski. Jak wystygnie dodać makę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Potem wlać śmietanę, miód (jesli naturalny, to oczywiście rozpuszczony i wystudzony) i wbić jajka.
Dorzucić bakalie i mieszać, żeby się skleiło. Jak coś się śmie jeszcze sypać - dołożyć odrobinę śmietany albo jajo, ale w zasadzie mi jeszcze się nie ośmieliło...
Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem takie małe szyszki. Piec w temp. 180 stopni aż się zrumienią.
...................................
http://przepisy24.pl/ciastka_owsiane
Ciastka owsiane
- 3-4 szkl. płatków owsianych
- 2 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- rodzynki
- kostka margaryny
- pół szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- pół szkl. mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Płatki owsiane razem z wiórkami kokosowymi oraz orzechami prażyć przez kilka minut na patelni po czym rozgnieść wałkiem.
Następnie rozpuścić margarynę zestawić z ognia i dodać mleko, cukier oraz cukier waniliowy.
Całość wymieszać i dodać wcześniej rozdrobnione orzechy, płatki i wiórka.
Dodać cynamon wymieszany z proszkiem do pieczenia oraz mąkę.
Na sam koniec dodać jajko.
Całość dokładnie wymieszać aby powstało ciasto z którego będzie dało się uformować kulki.
Gdy masa wyjdzie za rzadka dodać wiórka lub płatki kukurydziane jeśli za gęsta dodać trochę mleka.
Z gotowej masy formujemy kulki, które lekko spłaszczamy.
Brytfannę wykładamy folią aluminiową luib papierem do pieczenia po czym układamy na niej ciasteczka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30min.
..........................
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/c ... anymi.html
- smalec
- 6 dkg margaryna
- 4 dkg cukier
- 8 dkg jajka
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 mąka
- 18 dkg proszek do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka płatki owsiane wiśnie lub dżem
Tluszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w płatkach owsianych.
W kulkach zrobić wgłębienia i wkładać w nie wiśnie lub dżem. Piec na złoty kolor
................................
http://skarpeciasty.bloog.pl/id,913711, ... caid=65c96
Składniki:
- 40 dag płatków owsianych
- 20 dag masła roślinnego
- 4 jaja
- 20 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku migdalowego
- bakalie (wg upodobań)
Żółtka jaj, masło i 15 dag cukru utrzeć na gładką masę i dodać płatki oraz bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dosypać resztę cukru, skropić olejkiem. Ciasto nabierać łyżkami i układać na tłustej blasze. Piec w średniej temperaturze do uzyskania złotego koloru.
Pyszne z rodzynkami, żurawiną, suszonymi jabłkami, wiórkami, suszonymi bananami... .
A na zachętę zdjęcie moich. Nie pamietam już z którego przepisu były akurat te, ale piekłam chyba wszystkie na które podaje Wam przepisy.

Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.