Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: donn » wt sie 25, 2009 9:07 am

ja pieke ciasteczka owsiano kokosowe.. ale dodaje sie w nich mąke to pewnie nie mogą być...

chlebuś upiekłam po raz 3 tym razem z serem i wyszedł fajnie dałam mniej wody i ciasto mi sie nierozlało..:)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Emmi » wt sie 25, 2009 9:09 am

Doszłam do 6 strony i wymiękłam... ale ze mnie leniwa baba [cry]
Weterani

Postautor: megan » wt sie 25, 2009 10:33 am

Czytając te fajne przepisy mam ochotę rozpocząć produkcję własnego chlebusia [lol] Tylko kto będzie go zajadał [?] Szanowny w delegacji,córki od 01.09. w szkołach z internatami-zostaje ja i dwa brzdące [rol].Może któraś z Was mi podpowie od jakiego przepisu zacząć [?] bo ja zupełnie zielona w tym temacie [rol]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani

Postautor: kotkaaa » wt sie 25, 2009 5:33 pm

Emmi o ile pamiętam to cebulka podawała przepis na chlebek cebulowy z 1 kg mąki więc ja robiłam 2 keksówki albo na jdną blaszkę uformować dwa bocheneczki.Będą poręczniejsze ,zobaczysz jak się wciągniesz to będzie pestka ja teraz w maszynie robię z połowy bo nas tylko dwoje .Inie martw się jak to będą takie twardziochy potem chlebek mięknie ,napewno nie da się sprawdzić patyczkiem czy się upiekł powodzenia
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: kotkaaa » wt sie 25, 2009 5:36 pm

Megan a może jak dla dzieci to takie najprostrze białe pieczywko na drożdżach i z połowy porcji tj 500 g mąki albo piękną chałeczkę jak u Samanty
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: donn » wt sie 25, 2009 6:08 pm

megan mi dziewczyny doradziły zacząć od bahusa.. i to była dobra rada.. chlebek bardzo prosty i co najważniejsze zawsze sie udaje ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: megan » śr sie 26, 2009 8:54 am

Tak myślę że zrobię i chleb i bułki w/g waszych wskazówek,ale to dopiero po 01.09.Teraz mam galimatias przed rozpoczęciem szkoły:zakupy,wędrówki po urzędach itd... itd... [zly] a ile to wszystko kosztuje [?]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani

Postautor: donn » śr sie 26, 2009 12:17 pm

przepis na ciastka owsiano kokosowe... pochodzi z blogu Majanowe pieczenie ....
ja je robie bardzo często i wszystkim smakuja :)

Składniki:

*85g płatków owsianych

*85g wiórek kokosowych

*100g mąki

*70g cukru pudru

*100g rozpuszczonego masła

*1 łyżka golden syrup'u (ja zastąpiłam miodem)

*1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Do miski wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dać dziecku żeby wymieszało :) Synuś dzielnie mi pomagał :)

W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup lub miód, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody i wlać do rondelka z masłem i syropem. Wymieszać.

Zawartość rondelka wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blachę i spłaszczamy. Ciastka kłaść w pewnej odległości od siebie, bo się rozchodzą na boki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut (bardzo szybko robią się złotego koloru ).

Odczekać chwilkę (po upieczeniu będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenosimy na talerzyk , by wystygły,

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » śr sie 26, 2009 7:47 pm

Aga - chyba się domyślam skąd to pytanie. Ile razy uzyję jakiegoś słowa z dzieciństwa, natychmiast pada pytanie skąd pochodzę. Teraz jak sądzę chodzi o "barachołkę"? A pochodzę z Roztocza - mniej więcej. Teraz mieszkam gdzie indziej ale to już nie ten watek.

Kotkaa, wcale Ci się nie dziwię. Mnie tez w maszynie zachwycało to, że wrzucam wszystko do jednego pojemnika i po pewnym czasie bez mojego większego udziału, bez brudzenia blach i czego tam jeszcze, wyskakuje swieży chlebek. Potem jakoś wyszło na to, że jednak wolę chleb z piekarnika ale moja kuchenka drańska jest niemozliwie i trzeba małpy pilnować bo jak nie, to albo spali albo nie dopiecze. Czekam z utęsknieniem żeby się wreszcie zepsuła do końca ale złośliwa jest i działa nadal. Zdjęcia kiedy będą, to będą, jesteśmy wolni ludzie.

Oj Emmi, tak jest , mój był taki sam , tylko zielony. Służył mi bardzo długo ale w końcu padł, miał do tego pełne prawo bo eksploatowany był bez litości. Potem właśnie kupiłam tę kuchenkę co teraz mam , z piekarnikiem elektrycznym, termoobiegiem, dziesięcioma innymi cudami z których żaden oprócz termoobiegu juz dawno nie działa.
Mąż mnie uprzedzał żeby tej nie brac bo jest przeładowana elektroniką i miał rację jak się okazało ale skąd wtedy miałam to wiedzieć? Zarzuciłam mu skąpstwo, oszczędzanie na moim zdrowiu (sama nie wiem w jaki to niby sposób, ale na ogół działa) no to mam co chciałam. Ale tego to nie chciałam.
A przepisy na ciastka owsiane podam Ci w nowym poście bo ten juz chyba za długi a mam tego trochę.

Megan, też proponuję Ci chleb Bahusa, podawałam tu przepis, to chleb który zawsze wychodzi dobry i nie zniechęci Cie w razie czego. Spróbuj raz a przepadłaś, nie zechcesz potem pieczywa ze sklepu.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Samanta » śr sie 26, 2009 8:06 pm

Ciasteczka owsiane dla Emmi i dla wszystkich chętnych:

Ciastka owsiane różne:
Ciastka owsiane - Źródło: "http://www.wikikuchnia.org/wiki/Ciastka_owsiane"
2 szklanki płatków owsianych górskich,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
4 łyżki masła,
5 łyżek wody,
1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego.
Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia.
.................................
http://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepi ... owsiane__/
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
fistaszki - 1 szklanka
masło - 1 kostka
mąka - 2 szklanki
płatki owsiane - 1 szklanka
soda - 1 łyżeczka
Miękkie masło połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach
.............................
Alkaa http://www.mniammniam.pl/p.php
1 szkl. mąki,
2 szkl. płatków owsianych,
1 szkl. cukru,
1 szkl. słonecznika (lub innych bakalii),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g tłuszczu,
50 ml rumu (lub innego mocnego alkoholu).
Zaczynamy: tłuszcz miksujemy z cukrem – jak już tworzą jedną masę dorzucamy mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem, płatki owsiane i wlewamy rum – wszystko to miksujemy dokładnie. Na koniec wsypujemy ziarenka i mieszamy. Powstanie nam z tego wszystkiego masa kleista i niezbyt piękna, którą następnie musimy przy pomocy łyżki maczanej w zimnej wodzie uformować w jakieś tam placuszki (w trakcie pieczenia i tak się ‘rozjadą’ więc bez przesady) i poukładać na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem. Trzeba zachować dość duże odstępy między placuszkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 minut.
.................................
Wkn http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30844.html
Ciasteczka owsiane delikatne
Składniki Przepis
100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej
50 g zmielonych płatków owsianych
50 g zmielonego kokosu
100-120 g cukru
100 g masła
100 ml mleka
1 jajo
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
Masło ubijac przez chwilę na puszystą masę, wmiksować całe jajo, szybko wymieszać z cukrem (nie powinien się do końca rozpuścić).
Dodać mąki, proszek, płatki, kokos, kakao, wlać mleko i połączyć składniki.
Masę przypominającą konsystencją ciasto babkowe wyciskać przez szprycę cukierniczą z końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiać dwucentymetrowe odstępy między ciastkami, ponieważ rozpłyną się podczas pieczenia.
Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Z przepisu otrzymujemy 50 miękkich ciastek.
Raczej nie polecam zmniejszania ilości cukru, ponieważ wpłynie to nie tylko na walory smakowe, ale i na konsystencję ciastek - będą się mniej rozpływać podczas pieczenia, ale staną się jednocześnie zbyt miękkie.
.......................
Phoebe http://mforum.pl/dunskie-ciastka-owsian ... ntry579424
250 g Kasi
400 g płatków górskich
165 g cukru
125 ml wody
1 garść suszonych moreli
1 garść orzechów laskowych
3 łyżki kakao
cynamon do smaku
Nastaw piekarnik na 170 stopni. W niedużym garnku lub rondelku rozpuść margarynę. Nie zdejmując z ognia dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj płatki owsiane, garść pokrojonych moreli i posiekanych orzechów laskowych. Mieszaj i dodawaj wodę aż do jej wchłonięcia i osiągnięcia kleistej konsystencji. Dodaj cynamon. Z połowy masy formuj łyżeczką ciasteczka nakładając je na przykrytą pergaminem blachę. Do drugiej połowy dodaj kakao wymieszaj i formuj kolejną porcie ciasteczek jw. Piecz 15 min. do zrumienienia.
................................
http://www.tp.com.pl/article4227.html
20 dag płatków owsianych musimy starannie wymieszać z 15 dag cukru, najlepiej brązowego. Następnie dodajemy 20 dag letniego, rozpuszczonego masła, mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozkładamy równą warstwą (o grubości ok. pół cm) na dnie natłuszczonej formy, mocno ugniatamy dłonią. Pieczemy 15-20 min. w temp. 190 st. C. Jasnozłote ciasto wyjąć z piekarnika i od razu pokroić na prostokątne lub kwadratowe nieduże ciasteczka. Zostawiamy na blasze, żeby wystygły. Herbatniki z płatkami owsianymi można nawet przez kilka tygodni przechowywać w metalowym pudełeczku. Do przygotowania rogalików z płatków owsianych musimy użyć 20 dag płatków, 3-4 łyżki mąki, 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 15 dag cukru, 2 łyżki miodu, 2 jaja, 4 łyżki masła, łyżeczkę proszku do pieczenia. Najpierw trzeba na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać płatki, połowę cukru, mieszając zrumienić. Pozostałe masło ucieramy z miodem i resztą cukru, dodajemy jaja, orzechy, proszek do pieczenia, przestudzone płatki, starannie mieszamy. Z masy formujemy małe ciasteczka w kształcie rogalików, układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C aż się zrumienią.
...................
http://mattkapolka.blox.pl/2004/12/Szyszki-owsiane.html
Szyszki owsiane
500-600g płatków owsianych
pół szklanki cukru
6 jajek
250 ml śmietany
pół słoika miodu sztucznego - pewnie z naturalnym byłoby jeszcze lepsze
rodzynki - nawet parę garści, pestki słonecznika, wiórki kokosowe ( całą 100gramową paczkę), posiekane orzechy, skórka pomarańczowa i co kto jeszcze ma
łyżeczka proszku do pieczenia
Dwie czubate łyżki mąki (możesz pominąć lub dać mąkę kukurydzianą)
kilka łyżek oleju
Na patelnię wlać olej i wrzucić płatki. Dosypać cukier. Zrumienić na złoto cały czas mieszając. Rumienić umiarkowanie, na złoto. Chodzi o to, żeby nie pachniały surowizną.
Przesypać do miski. Jak wystygnie dodać makę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Potem wlać śmietanę, miód (jesli naturalny, to oczywiście rozpuszczony i wystudzony) i wbić jajka.
Dorzucić bakalie i mieszać, żeby się skleiło. Jak coś się śmie jeszcze sypać - dołożyć odrobinę śmietany albo jajo, ale w zasadzie mi jeszcze się nie ośmieliło...
Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem takie małe szyszki. Piec w temp. 180 stopni aż się zrumienią.
...................................
http://przepisy24.pl/ciastka_owsiane
Ciastka owsiane
- 3-4 szkl. płatków owsianych
- 2 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- rodzynki
- kostka margaryny
- pół szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- pół szkl. mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Płatki owsiane razem z wiórkami kokosowymi oraz orzechami prażyć przez kilka minut na patelni po czym rozgnieść wałkiem.
Następnie rozpuścić margarynę zestawić z ognia i dodać mleko, cukier oraz cukier waniliowy.
Całość wymieszać i dodać wcześniej rozdrobnione orzechy, płatki i wiórka.
Dodać cynamon wymieszany z proszkiem do pieczenia oraz mąkę.
Na sam koniec dodać jajko.
Całość dokładnie wymieszać aby powstało ciasto z którego będzie dało się uformować kulki.
Gdy masa wyjdzie za rzadka dodać wiórka lub płatki kukurydziane jeśli za gęsta dodać trochę mleka.
Z gotowej masy formujemy kulki, które lekko spłaszczamy.
Brytfannę wykładamy folią aluminiową luib papierem do pieczenia po czym układamy na niej ciasteczka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30min.
..........................
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/c ... anymi.html
- smalec
- 6 dkg margaryna
- 4 dkg cukier
- 8 dkg jajka
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 mąka
- 18 dkg proszek do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka płatki owsiane wiśnie lub dżem
Tluszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w płatkach owsianych.
W kulkach zrobić wgłębienia i wkładać w nie wiśnie lub dżem. Piec na złoty kolor
................................
http://skarpeciasty.bloog.pl/id,913711, ... caid=65c96
Składniki:
- 40 dag płatków owsianych
- 20 dag masła roślinnego
- 4 jaja
- 20 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku migdalowego
- bakalie (wg upodobań)
Żółtka jaj, masło i 15 dag cukru utrzeć na gładką masę i dodać płatki oraz bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dosypać resztę cukru, skropić olejkiem. Ciasto nabierać łyżkami i układać na tłustej blasze. Piec w średniej temperaturze do uzyskania złotego koloru.
Pyszne z rodzynkami, żurawiną, suszonymi jabłkami, wiórkami, suszonymi bananami... .

A na zachętę zdjęcie moich. Nie pamietam już z którego przepisu były akurat te, ale piekłam chyba wszystkie na które podaje Wam przepisy.

Obrazek
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: beza » śr sie 26, 2009 8:47 pm

Emmi pisze:Prościej będzie wstawić zdjęcie ;)

Obrazek

Emmi, to jest bardzo dobry piekarnik. Mam bardzo podobny.
Kiedyś miałam piekarnik gazowy, który był bardzo kiepski i żadne ciasto nie chciało w nim wyrosnąć. Dopiero w tym elektrycznym piekarniku jak zaczęłam piec ciasta to stwierdziłam że jednak umiem zrobić dobre ciasto wbrew opinii znajomych.
Musisz jednak uważać aby się nie przepaliły spirale w środku bo będą już nie do naprawienia. Nie dotykaj foremką do spirali.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: kotkaaa » czw sie 27, 2009 6:59 am

Donn właśnie przepisałam przepis na owsiano kokosowe,czy to ma być z termoobiegiem .właśnie mam urlop zaraz będzie pieczenie tylko czy mam płatki bo używam też do chlebka .Dzięki
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: donn » czw sie 27, 2009 8:39 am

kotkoo ja pieke z termoobiegiem

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: kotkaaa » pt sie 28, 2009 8:35 am

Donn ciastka pychota wyszło 12 wielkich następnum razem zrobię 24 waga 460 g więc niezwykle się opłaca .Bardzo szybko się robi a piekłam z termoobiegieb ale w 140 i 7 min ,a jak się szybko zjada ,to zrobili syn z synową .Dzięki
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: donn » pt sie 28, 2009 8:46 am

oo fajnie że Ci sie spodobały .. ja robie bardzo często bo są szybkie i smaczne :).. Auruśka bardzo lubi

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » pt sie 28, 2009 8:24 pm

Emmi , a sa jeszcze takie sympatyczne ciasteczka z kleiku ryzowego , tez bez mąki. Miesza się torebke kleiku z jajkami, tłuszczem, cukrem i wiórkami kokosowymi , robi się takie ciasteczka jak kluski śląskie, z dziurką i w tę dziurke nakłada się dżem- u mnie z róży lub czarnej porzeczki. Piecze sie je na papierze do pieczenia i sa naprawdę pyszne. Można je podobno przechowywać jakiś czas, ale u nas nie było nigdy takiego wypadku. Może gdzieś mam zdjęcie to pokażę.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: kotkaaa » ndz sie 30, 2009 6:40 am

Obiecałam to wklejam
chlebek słonecznikowy
Obrazek
ciasteczka donn
Obrazek
i bułeczki na niedzielę
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b026f86c186e9be6.html]Obrazek[/URL
3 z serem
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Samanta » pn sie 31, 2009 1:36 pm

O Koteczko, chętnie bym się wprosiła na te smakowitości. I trudno, niech d... rosnie.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: kotkaaa » pn sie 31, 2009 7:00 pm

Właśnie wydaje mi się że może w końcu przytyję na tym własnym chlebku,bo ja to taki raczej patyczniak
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: donn » pn wrz 21, 2009 7:04 pm

czy koniecznie trzeba przesiewać mąke przez sito na chleb??? nie uda sie bez tego???... mam tylko maluńkie siteczko.. większe dostało nóg..???

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: donn » pn wrz 21, 2009 10:13 pm

no dobra upiekłam bez przesiewania :D zaraz ide spróbować..

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: kotkaaa » wt wrz 22, 2009 6:22 am

Donn ponoć trzeba przesiewać ale ja tego nie robię i też się udaje
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Tosia » wt wrz 22, 2009 6:53 am

Don nie musisz przesiewać, ale mąka przesiana ma w sobie więcej powietrza które dobrze wpływa na rośnięcie ciasta.No i jest jeszcze sprawa robali które można spotkać w mące, czasami mąka kupiona świeża prosto ze sklepu a ma mole, więc może warto przesiać ;)
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: donn » wt wrz 22, 2009 7:10 am

chlebek udał sie bardzo fajnie..
a nie przesiałam bo nie było czym ;)

Awatar użytkownika
donn
Weterani

Postautor: Samanta » wt wrz 22, 2009 8:50 am

Donn, a który chleb upiekłaś?
Juz dawno , nawet bardzo dawno nie piekłam chleba i nie jadłam ale zimno sie zrobiło i chleba się chce. Coś upiekę ale jeszcze nie wiem co.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Onaela » wt wrz 22, 2009 7:41 pm

Ja piekłam wczoraj rękoma mojej koleżanki "przy czasie" ;) chlebek czosnkowy z żółtym serem i papryką .Pycha !!! I nawet ser się nam nie przypalił :)
Onaela
Weterani

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 9:24 am

A ja sobie coś upiekę na niedzielę bo wczesniej to zarąbana z czasem jestem. Ale coś upiekę, to pewne.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 3:40 pm

u mnie się dopieka sernik z samorobnego twarogu, wg mniej-więcej przepisu samanty (owinięty mokrym ręcznikiem papierowym) a jak zwolni piekarnik, to zakręcę chlebek, właśnie dziś dotarł wylicytowany na allegro garnek rzymski, pora go wypróbować, jako foremkę do chleba :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 5:10 pm

O Misiu garnek rzymski to jest coś. Na allegro mówisz. A za ile? Wypróbujesz, zrób zdjęcia bardzo Cie proszę i pokaż bo jest co.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 5:43 pm

używane można już od ok. 30zł licytować mój był za mniej niż 40 ;) plus wysyłka! właśnie chleb rośnie :)
ze zdjęciami u mnie krucho, bo nie wiem, gdzie wcisnęłam aparat [oops]

mój jest podobny do czwartego z linku, który wklejam: http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1

drugi wylicytowałam droższy, ale dopiero dziś zapłacone, to jeszcze poczekam, nie mogłam się oprzeć taki: Obrazek
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 6:30 pm

Misiu ale co Ty do mnie mówisz że wylicytowałas aż 2 garnki rzymskie?!
Aż poleciałąm po ekierkę żeby pomierzyc powietrze ile to będzie wysokości, szerokości i dlugości. I wyszło że bardzo fajny bo duży Twój gar a już ten drugi to jest piękny nad podziw. Aczkolwiek i pierwszy śłiczny. Ale cz ytn drigi napewno nadaje sie do pieczenia? Bo ja jeden upiekłam ze skutkiem nieprzewidzianym a po czasie okazało się że to ozdobny był.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 6:54 pm

no, jeden wylicytowałam, bo uznałam, że niezbędny, a drugi... bo piękny ;) moja kuchnia ma motyw przewodni koguty i kury :)
wg opisu w aukcji, jak najbardziej użytkowa moja kura ma być 8)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria