FAWORKI - oraz ciasta na białkach

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Baś_22 » pt lut 20, 2009 10:01 am

Alu mnie po pracy też na ogół już nic się nie chce :)
Wczoraj jak "odbiłam" się od paru miejsc, w których chciałam kupic jakiegoś marnego pączka lub chrusta, bo NIC TAM NIE BYŁO !!!! to zrozumiałam, że jak chcę uczcić tłusty czwartek to muszę sobie sama je usmażyć [?] No i rzutem na taśmę udało się [haha]
Moje smażenie zakończyłam o godz. 21:30 i uwieńczyłam je jedną różyczką z wisienką, bo już nie miałam siły na więcej :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: saginata » pt lut 20, 2009 10:12 am

Te¿ siê nieraz zastanawiam gdzie Basia chowa te niespo¿yte zapasy energii [haha]
Moja zbyt szybko siê spo¿ywa [lol]
saginata

Postautor: Baś_22 » pt lut 20, 2009 11:09 am

Oj! dziewczyny dziękuję Wam bardzo [tuli] ale ja naprawdę też czesto jestem zupełnie "bez sił" :) i wtedy wcale siebie nie lubię, bo nie znoszę takiego stanu :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Papcio » pt lut 20, 2009 7:06 pm

Podziwiam zawsze Tych co mają coś takiego, że potrafią ładnie coś podać, poukładać. Ja to jak zrobię to na talerz jak leci i wcinajcie! A tu nie tylko posmażone to i ładnie poukładane, bardzo mi się podoba ten talerz faworków aż chce się rękę wyciągnąć i poczęstować sie.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani

Postautor: Anamaria » pt lut 20, 2009 7:57 pm

Papcio pisze: bardzo mi się podoba ten talerz faworków aż chce się rękę wyciągnąć i poczęstować sie.

Bo nasza Baś to artystyczna dusza. Nie tylko dla ciała, ale też dla ducha ta kompozycja [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Baś_22 » sob lut 21, 2009 10:56 am

Papcio pisze:Podziwiam zawsze Tych co mają coś takiego, że potrafią ładnie coś podać, poukładać. Ja to jak zrobię to na talerz jak leci i wcinajcie! A tu nie tylko posmażone to i ładnie poukładane, bardzo mi się podoba ten talerz faworków aż chce się rękę wyciągnąć i poczęstować sie.

Dziekuję Papciu za miłe słowa :)

Anamaria pisze:Bo nasza Baś to artystyczna dusza. Nie tylko dla ciała, ale też dla ducha ta kompozycja [lol]

Ta kompozycja jakoś tak sama mi wyszła :) Pięła się do góry i zmusiła mnie do zakończenia ją różyczką, bo jakże by inaczej [haha]

P.S. [jupi] wyszło mi podwójne kopiowanie różnych postów :) Wielkie dzięki Alu za podpowiedź jak to się robi [tuli]
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Anamaria » sob lut 21, 2009 11:04 am

[lol] No mówiłam, że proste jak drut! [brawo]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Baś_22 » sob lut 21, 2009 11:38 am

Anamaria pisze:[lol] No mówiłam, że proste jak drut! [brawo]

Tak Alu tylko na początku był trochę pogięty [haha] [tuli]
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Cebulka » wt lut 24, 2009 8:49 pm

Co zrobić z górą białek? [skrob]

Czyli KROWI PLACEK [devil]

Przepis znaleziony na Kafeterii:

4 białka
3/4 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła, masła roślinnego lub margaryny
Ubić pianę z białek, stopniowo dosypać cukier. Połączyć delikatnie z mąką, proszkiem i roztopionym masłem. Piec w 180 st. C ok. 45 min.
Keksówka ok. 25-30 cm.
Można do tego ciasta dać bakalie i wyjdzie keks, a można wylać na blaszkę ok. 3/4 ciasta białego a do pozostałej części dodać kakao i trochę mleka tak aby kakaowa masa niała taką samą konsystencję co biała. Piec tak samo.

Ja białek miałam 8 - więc robiłam z podwójnej porcji, na kwadratowej blaszce.
Połowę wymieszałam z kakao i nakładałam łyżkami trochę tej trochę tej - żeby wyszły krowie łaty [haha]

Zdecydowanie trzeba zmniejszyć ilość cukru [!] a do białej masy dodać soku z cytryny - bo jest troszkę nijakie. I nieco wyszedł mi gniotowaty...
Ale poza tym dobry pomysł na białka :)

Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Anamaria » wt lut 24, 2009 9:58 pm

Mhmmm wygląda całkiem smacznie Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Baś_22 » śr lut 25, 2009 10:31 am

Cebulka pisze:Ale poza tym dobry pomysł na białka :)

Wspaniały pomysł [brawo]
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: saginata » pt lut 27, 2009 11:19 am

Mo¿e kto¶ widzia³ takie ustrojstwo http://www.garnek.pl/prelud/4545434/smazenie
Bardzo mi siê podoba-a ja nawet nie wiem jak to siê nazywa.Gdyby przypadkiem komu¶ wpad³o w oko-to proszê mi powiedzieæ gdzie tego szukaæ. Chodzi mi o to co jest w garnku z bia³± r±czk± na metalowym prêciku-z koñcówk± motylka[ta pani ma równiez gwiazdki i kwiatuszki].
saginata

Postautor: Anamaria » pt lut 27, 2009 11:38 am

Sagi, rozejrzę się po sklepach (ta pani jest z W-wy ) może upoluję to ustrojstwo, fajne wypieki z nich wychodzą [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: saginata » pt lut 27, 2009 11:46 am

Ta pani pisa³a mi,¿e kupi³a to ile¶ lat temu na bazarku.
saginata

Postautor: Anamaria » pt lut 27, 2009 11:49 am

O, to już jakiś trop! Pewnie od handlarzy ze wschodu... Popatrzę uważniej na ich kramy [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: saginata » pt lut 27, 2009 11:51 am

Ja te¿ siê rozejrzê u nas-u s±siadów ze wschodu [lol]

W jej galerii s± talerze z ciastkami o róznych kszta³tach-super wygl±daj±.
saginata

Postautor: Cebulka » sob lut 28, 2009 8:00 am

Kurczę, a u nas w domu kiedyś było takie... [shock]
Ale cholera bardzo bardzo dawno temu, kupione kiedyś nad morzem...
Dawno go nie widziałam już [cry]
Ale poszukam [lol]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: żabcia » sob lut 28, 2009 9:07 am

Ja też mam taką w domu w kształcie motylka ,faktycznie były sprzedawane wiele lat temu na bazarach o różnych kształtach ale dawno tego nie widziałam,a ciasteczka wychodzą super
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: beza » śr sty 06, 2010 7:26 pm

Poczytałam i smaka sobie narobiłam [lol]
temat już na czasie boć to chyba karnawał...
a tłusty czwartek w tym roku jakoś wcześnie chyba ...
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: Anamaria » śr sty 06, 2010 9:05 pm

beza pisze:Poczytałam i smaka sobie narobiłam [lol]
temat już na czasie boć to chyba karnawał...
a tłusty czwartek w tym roku jakoś wcześnie chyba ...

Na czasie jak najbardziej i na deprechę zimową. Wczoraj usmażyłam rachuchy drożdżowe. Wyszły super!
Tego ustrojstwa w kształcie motylka czy kwiatka jakoś nie upolowałam, ale znów się zacznę rozglądać po straganach :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 07, 2010 10:17 am

Cebulko, mam duzo białek, zamierzałam upiec Pavlovą, ale może faktycznie zrobić ten krowi i sie nie cackać?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Sz_elka » czw sty 07, 2010 12:19 pm

Samanta pisze:Cebulko, mam duzo białek, zamierzałam upiec Pavlovą ...

A co to jest ??? :?
Czy może jest już gdzieś taki przepis na Eko, tylko ja ślepa kamanda jakaś?!!! [oops]
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2010 12:40 pm przez Sz_elka, łącznie zmieniany 1 raz
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: Cebulka » czw sty 07, 2010 12:30 pm

Samanto - wydaje mi się że z Pavlową jest sporo roboty. Więc oceń swe siły i zapał - jak faktycznie masz ochotę bezy robić, to pewnie ciekawsze będą - ale jak nie masz na to nastroju i albo ciasto albo zlew ;> , to juz lepiej zrobić to ucierane :)
Trzeba tylko trochę go ulepszyć - dodać cytryny, bakalii - i chyba więcej tłuszczu, żeby nie był suchy :D
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Sz_elka » czw sty 07, 2010 12:37 pm

Właśnie doczytałam się, że można białka zamrażać [shock] - dziewczyny to robią np wkładając każde białko do osobnego woreczka foliowego i dzięki temu zabiegowi, stan białek w zamrażalniku nie jest im obcy! 8)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: Cebulka » czw sty 07, 2010 12:51 pm

Zamrozić i.... co potem? [rol]
Skoro nie ma na nie teraz pomysłu, to czy potem sie jakiś pojawi? [lol]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Samanta » czw sty 07, 2010 6:49 pm

Szeluś, Pavlova to taki deser/ciasto składający się z warstw bezowych przełożonych fajnym kremem i dobrze jak jeszcze są owoce a jak nie ma to trzeba pomysleć. Roboty z tym rzeczywiście sporo ale chyba jednak zrobię - o ile się zmobilizuję. Napewno łatwiej mi będzie zmobilizować się do wklepania tu przepisu jeżeli Szeleczko masz za dużo czasu i waga Ci niestraszna. Bo cholerstwo jaki dobre , takie i fałdotwórcze. [oops]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Tosia » czw sty 07, 2010 7:31 pm

Samanto, ja tez zamrażam białka, a potem robię z nich bezy, lub kokoski są lepsze niż ze świeżych [lol]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: Samanta » czw sty 07, 2010 7:33 pm

Pewnie Tosiu, kto by pożarł te białka co zostają! A potem jak znalazł.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Tosia » czw sty 07, 2010 9:52 pm

[lol] znalazłam nawet przepisy na ciasta z białek

* mąka 1 kg
* mleko 2 szklanki
* drożdże 6 dag
* cukier 16 dag
* masło 20 dag
* migdały gorzkie 3 dag
* białka 8 szt.
* sól 1 łyżka

Sposób przyrządzenia

Połowę mąki przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu. W szklance ciepłego mleka rozrobić drożdże, wlać do miski. Wyrobić z mąką i zostawić z ciepłym. Gdy ciasto sfermentuje dodać resztę mąki, ubite na sztywną pianę białka, sól i drobno posiekane migdały. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodać mleka. Dodać sklarowane masło i lekko wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Nakryć ściereczką, zostawić w ciepłym do wyrośnięcia. Jak przybędzie ciasta raz tyle,napełnić do połowy wysmarowane masłem formy i zostawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec godz w temp. 180 st.

2 szklanki białek
2 szklanki cukru
2 szklanki maku lub orzechów
2 szklanki maki
kostka margaryny
bułka tarta i masło do formy

Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie wsypać mąkę, mak lub zmielone orzechy, a na koniec dodać stopioną margarynę.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Piec w średnio gorącym piecu (najlepiej 180ºC), na złoty kolor.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: Sz_elka » sob sty 09, 2010 4:28 pm

A ja takie: :D

Przepisy: Maria Ochorowicz-Monatowa (z niewielką redakcją Justyny Bednarek)

Tort hiszpański

3 placki bezowe oraz trochę małych bezików
1 l śmietany kremówki
5 cukrów waniliowych
czekoladowe pastylki do dekoracji tortu

Upiec trzy placki w coraz mniejszej wielkości z pianą z białek i różne drobne figurki. Osobno ubić litr kremowej śmietanki na tęgą pianę, dodawszy cukru z wanilią do smaku; gdy piana jest już tak sztywną, że ją nożem można krajać, przekładać nią na dwa palce grubą warstwą placki merengowe, na wierzchu wycisnąć szprycką z papieru różne figurki z kremu, układając w środku drobne merengi, przybrać pastylkami czekoladowymi i postawić na lodzie. Bicie śmietanki i przekładanie merengów powinno się odbywać najwyżej godzinę przed podaniem, bo gdy dłużej postoi, merengi rozmokną, a krem zwodnieje.

Placki bezowe

6 dużych białek
2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
6 kropli olejku waniliowego
1 łyżeczka octu

Na blasze do pieczenia układamy papier. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 135°C. Z białek ubijamy sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera), do której, powoli, dodajemy cukier, skrobię, olejek waniliowy oraz ocet. Gdy całość uzyska zwartą, gładką konsystencję, przekładamy porcje piany na papier do pieczenia, formując 3 placki różnej wielkości oraz trochę małych placuszków (tak, by wyszły z nich małe beziki do ozdoby tortu - są to właśnie "figurki", o których mówi autorka przepisu). Wkładamy blachę do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 120°C. Pieczemy 30-40 min, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy wewnątrz, aż wystygną.
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: saginata » sob sty 09, 2010 4:42 pm

Musi byæ pyszny ten torcik.
Ja kiedy¶ jad³am taki bezowy torcik-z kilku placków bezowych prze³o¿onych mas± kawow±--i te¿ by³ pychotny!!!!!!!!!!!!!
saginata

Postautor: Samanta » sob sty 09, 2010 6:42 pm

Ten hiszpański to chyba jest podobny do Pavlowej ale z tego przepisu (mniej więcej) piekłam swoją. Ja wolę jak są takie owoce jak np maliny, porzeczki, poziomki jagody, ale jak się nie ma, co się lubi, a ma się słoik białek....

http://www.wielkiezarcie.com/recipe25612.html

Tort Pavlova

Na bezę:
6 jaj
300g cukru (na każde jajko 50g) - ale napewno daję dużo mniej, nie więcej niż 200g
1 łyżeczka octu winnego

Krem:
500 ml śmietany 36%
100g cukru
1 opakowanie fixu do śmietany (np. smietanfix z Lidla)

Nadzienie:
3 kiwi
3 banany
3 brzoskwinie
3 miękkie nektaryny
Beza:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Do dużej, wysokiej miski/garnka wlewamy białka i ubijamy mikserem ręcznym
- Gdy piana będzie bardzo sztywna powoli dodajemy cukier i rozprowadzamy go dokładnie po całej masie ciągle miksując
- Następnie dodajemy ocet winny i znowu bardzo dokładnie rozprowadzamy mikserem, Białko powinno być sztywne i lekko ciągnące się.
- Przygotowujemy formę (proponuje okrągłą), do tego celu będzie potrzebna folia aluminiowa którą wyścielamy foremkę, następnie wylewamy masę na środek i jeśli sama nie dopasowała się do ścianek lekko ją rozprowadzamy łopatką.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150oC) i piec około 1h. Możemy być pewni że ciasto jest gotowe gdy ma brązowy kolor i jest lekko popękane. (a le ja nie dopuszczam do zbrązowienia, podoba mi się takie białe, no może lekko kremowe)

Nadzienie:
- Wszystkie owoce oprócz nektaryn obieramy ze skórki.
- Całość pokroimy w kostkę i mieszamy.
- Gdy beza będzie już ostudzona wykładamy owoce na środek.
(równie dobrze można dodać innych owoców ale trzeba pamiętać żeby były w miarę miękkie aby nie rozwalały ciasta przy krojeniu)

Krem:
- Wlewamy śmietankę do wysokiego naczynia i ubijamy z cukrem i fixem, jednak nie za długo aby nie powstało nam masło
- Nakładamy krem na ciasto tak aby przykryć owoce.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria