Pewnie już po zawodach bo dopiero teraz dopadłam kompa. I ze wstydem muszę przyznać, że ja na biszkopt niezbyt przestrzegam przepisów, tylko sypię mąkę na oko, czyli na gęstość. No dobra, właściwie to nie tylko na biszkopty, zawsze początkowo robię wszystko bardzo dokładnie przestrzegając przepisu, ale za drugim, trzecim razem, nie ma mowy, jakoś samo się robi bez specjalnego zwracania uwagi na przepis. Ale jak komuś podaję przepisy, to zawsze staram się podać dokładne proporcje!
Jeżeli masz cierpliwość, to polecam Ci to ciasto:
Ciasto Smaczek
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/s ... da%C5%84ce
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 1 margaryna lub masło
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag mielonych orzechów
- 10 dag maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki śmietany
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmietany i wiórki kokosowe , do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy , do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak , a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki , w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).
Czas pieczenia: ok. 20 minut. Temperatura pieczenia: 180 st.C.
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami , wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać , aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia , wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 2 galaretki cytrynowe , agrestowe lub , tak jak u mnie , pomarańczowe
Jabłka obrać , zetrzeć na tarce , dodać cukier , wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia , wsypać galaretki , wymieszać i ostudzić.
Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.
Polewa (ostatnio moja ulubiona):
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 duża łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając , przestudzić , polać ciasto.
Pracochłonne jest , dlatego już dawno go nie piekłam i napewno nieprędko upiekę - w najbliższej pięciolatce nie przewiduję
aż takiej uroczystości!
Ale Ty moja droga widzę że lubisz takie wyzwania, to proszę bardzo, katuj się , a zapewniam Cię że to ciasto robi wrażenie na ludziach.
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.