Ulotna, jak się cieszę że upiekłaś mój ulubiony chleb! Jasne że można zamienić serwatkę, maslankę , mleko i wodę. Do tego jeszcze dorzuć wodę po ugotowaniu ziemniaków, ale wtedy uważaj z soleniem chleba bo może byc niespodzianka. Za to taki chleb jest wg mnie dłużej świeży.
No to dawaj, teraz bierzesz się za Chleb Piotra (Adamczewskiego):
Chleb Piotra
http://www.cincin.cc/index.php?showtopi ... ntry699351
-1/4 szklanki zakwasu
-1/2kg mąki żytniej
-250ml wody
-1dag drożdży świeżych
-1/2łyżki soli
Dodatki:10dag boczku bardzo drobno pokrojonego,w kostkę i 1/2 łyżeczki ziół(majeranek,mięta, estragon)
lub:10dag sera żółtego np. ementaler(starty na tarce),1łyżka siemienia lnianego i 2łyżki pestek słonecznika.
Do miski przesiać połowę mąki,wlać wodę, zakwas, pokruszone drożdże i wszystko wymieszać.
Zostawić na 12godzin przykryte folią w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać resztę mąki i sól.Dobrze wyrobić.
Dodać dodatki i jeszcze wyrobić.
Uformować okrągły bochenek i położyć go na posypanej mąką blasze.
Naciąć na wierzchu kratkę i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200stC. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą Piec około 50-55minut.
Moja wersja:
Chleb Piotra
1/4 szklanki dojrzałego zakwasu
0,5 kg mąki żytniej ( ale ja zawsze mieszam, najczęściej 1/3 jest mąki pszennej 650)
ok. 250 ml wody
ok.1dag drożdży świeżych
0,5 łyżki soli morskiej
W przepisie podano następujące dodatki:
10dag boczku drobno pokrojonego,w kostkę i 0,5 łyżeczki ziół np :majeranek, mięta, estragon
albo :10dag sera żółtego, pokrojonego w kostke lub starego na tarce,1 łyżka siemienia lnianego i 2 łyżki pestek słonecznika.
Ja z tych dodatków zrezygnowałam bardzo szybko.
Do ogrzanej miski przesiać połowę mąki i wlać wodę, zakwas, pokruszone drożdże , wszystko wymieszać i
zostawić na 12 godzin przykryte folią, w temperaturze pokojowej. Ja zostawiam na noc i rano:
Dodać resztę mąki i sól, dobrze wyrobić. Jeśli dajemy te dodatki to teraz i jeszcze wyrobić.
Uformować bocheneki położyć go na posypanej mąką blasze a jeszcze lepiej w koszyczku.
Można naciąć na wierzchu kratkę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz przykryte folią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C. Warto przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodąi wyjąć je tak po 15-20 min. Piec około 50-55minut. Na początku można też 2 x spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza takiego jak do kwiatów (ale raczej nie tego samego...)
Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przykryć ściereczką , można też przetrzeć skórkę wodą albo wodą osoloną co jej bardzo dobrze zrobi.
Ten chleb jest lekko kwaskowaty w smaku a strukturę ma porowatą , ja go lubię również dlatego że nie jest kłopotliwy i zawsze się udaje.