Jeśli ktoś jeszcze nie dopiął światecznego menu,to podaje przepis na pyszną potrawę-hit mojego zlotu klasowego.Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu-polecam gorąco !
Karkówka z cebulą i pieczarkami
1,5-1,2 kg karkÓwki
3 spore cebule
pieczarki (ok 30 dkg)
przecier pomidorowy
cukier
ocet
maggi w płynie
sól
Delicat Knoor (lub inna przyprawa do wieprzowiny)
Mięso pokroić w grube plastry,obsypać przyprawą Delicat i solą (ostrożnie z solą ,bo przyprawy są słone !) Wstawić do lodówki na min 2 godz(lepiej na całą noc.) Po tym czasie mięso
lekko podsmażyć na oleju na gorącejpatelni (chodzi o zamkniecie porów,aby sok nie wyciekał i mieso było soczyste),ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać surową cebulą pokrojoną w ćwierćplasterki i pieczarkami pokrojonymi w paski.
Przygotować zalewę-sos:
8 łyzek wody +9 łyżek cukru-rozmieszać podgrzewając, dodać 9 łyżek przecieru pom,7 łyzek octu i 9 łyzek magii.Wszystko dobrze wymieszać,podgrzać zalać miesko. Całosć wstawić do piekarnika 9naczynie z pokrywką) ,piec ok 1,5 godz w 200 st C.
Mięso jest bardzo mieciutkie i soczyste-naprawdę pycha!
Tylko jeszcze raz uczulam-delikatnie z solą-mnie pierwszy raz udało się trochę przesolić,ale i tak było dobre
