Wto 10:53] Fil: tak, stanowczo przyszedł czas na rozpoczęcie budowy a przynajmniej na wybór projektu i pierwsze podstawowe decyzje
[Wto 11:09] tuurma: Fil, trzymam kciuki. Własny domek to jest to a budowa wcale nie taka straszna jak niektórzy malują...
[Wto 11:09] tuurma: Teraz są super technologie - szybkie, proste, trwałe...
[Wto 11:28] koliberek: Fil - powodzenia i tez trzymam kciuki
[Wto 11:28] Fil: dzięki, myślę, że narazie najtrudniejsze dla nas to ustalenie czego chcemy. Przede wszystkim pytanie, które prześladuje nas od dwóch lat: drewniany, czy murowany? I chyba drewniany, tylko tu z kolei ciężej cos ciekawego znaleźć
[Wto 11:44] koliberek: Fil - ja mam w technologii tzw. kanadyjskiej, jak bedziesz zainteresowana to pytaj
[Wto 11:46] Fil: dziekuję Koli - ja jakos do kanadyjczyka nie mogę się przekonać (przynajmniej jesli chodzi o całoroczne mieszkanie) Jak już drewniany, to chciałabym całkiem drewniany, a nie tylko szkielet
[Wto 11:46] Fil: a długo tam mieszkasz? polecasz?
[Wto 11:50] koliberek: Mieszkam 3 lata, czy polecam to zalezy pod jakim wzgledem
[Wto 11:51] koliberek: napewno jest tańszy w budowie, napewno jest o bardzo dobrych parametrach przenikania ciepła
[Wto 11:51] koliberek: czyli zima ciepło, latem chłodno
[Wto 11:52] koliberek: czy ma wady ? na razie nie odkryłam jakis znaczacych
[Wto 11:53] koliberek: no nie wiem coby tu jeszcze napisać, łatwiej by mi było odpowiedziec na Twoje jakieś konkretne pytania ..
[Wto 12:16] Fil: Koli, skoro przenika ciepło, to chyba właśnie latem gorąco, a zimą zimno |(tyle, że zimą szybko można nagrzać)
[Wto 12:17] koliberek: nie, nie własnie nie przenika, czyli jest bardzo dobrze ocieplony, wspólczynnik przenikalnosci jest niski
[Wto 12:17] Fil: to właśnie przenikanie tego ciepła mnie trochę odstrasza, bo tak poza tym to zawsze chciałam dom drewniany
[Wto 12:18] Fil: aha, czyli to jednak pewnie inaczej sie zachowuje niz bal
[Wto 12:19] Fil: chociaż bal też jest jeszcze izolowany - sama już nie wiem
[Wto 12:41] koliberek: o balach to Ci tuurma powie, bo ona ma z bali
[Wto 12:42] koliberek: Wez założ sobie temat w np. otwartych dyskusjach i napewno ludzie cos podpowiedza
[Wto 12:48] Fil: tak własnie myslę
Z myślenia przechodzę do czynu
Będę wdzięczna za wszelkie porady dotyczące wyboru projektu domu. I tak, zaczynając od samego początku: jesteśmy wstępnie zdecydowani na technologię drewnianą (raczej nie kanadyjską, tylko prawdziwą drewnianą).
Może ktoś mieszka w takim domu, ma pozytywne lub negatywne doświadczenia związane z firmami budującymi, projektującymi itd. Możecie polecić jakąś firmę?
Nie wiem, czy iść do firm robiących to taśmowo (np. domy Misoni, które tak naprawdę nie specjalnie mi się podobają optycznie, no i nie są zbyt fachowo wykonane), czy robic projekt indywidualny u firmy projektującej, a dopiero później szukać wykonawcy - tu przeraziły mnie trochę ceny - od 10 tys. za projekt małego domku!!! w górę.