Nie mam pojęcia gdzie o tym napisać. W zeszłym roku pisałam na temat własnoręcznie zrobionych kart okazjonalmych, szczególnie przez dzieci, a w tym roku będzie pomysł z własnoręcznie zrobionym kalendarzem.
U mnie w toku, więc nie ma jeszcze zdjęć, ale polecam zabranie się za niego wcześniej, aby mieć więcej czasu.
Nas w domu jest 4, miesięcy w kalendarzu 12, czyli na głowę przypadają obrazki na 3 miesiące. Ja akurat robię w formacie A4. Potrzeba 2x blok techniczny (chodzi o grube arkusze) kolorowe. Jeśli trafi się kolor czarny, to przepięknie wygląda na nim obrazem pomalowany białą kredką i może to być akurat motyw zimowy, to tak od razu podpowiem
Każdy miesiąc składać się bedzie z dwóch arkuszy - jeden pod drugim. Na górze obrazek, na dole narysowany, czy wycięty już gotowy szablon na dany miesiąc. My chyba sami zrobimy, bo ja potrzebuję taki nietypowy z dużą ilośćią miejsca na poszczególne dni. A z imionami to może dodatkowo sobie kupimy, taki zwykły kalendarz ścienny. Wracając do tematu, to w tym naszym, narysowanym na pewno zaznaczymy nasze rodzinne święta.
Długo zastanawiałam się jak połączyć te dwie kartki ze sobą i w ogóle te kartki kalendarza. Nie zawsze jest dostęp do bindownicy, więc wymyśliłam sobie, że dziurkaczem porobię dziurki i potem poprzeplatam albo tasiemkę albo jakiś ozdobny sznureczek.