Dalie

Nasiona, siew i pielęgnacja

Postautor: lucysia » ndz sie 19, 2007 3:09 pm

Cebulka pisze:Ojej!
A czemu zmienia kolory? Zawsze tak ma? [rol]

Po raz pierwszy,a kwitnie u mnie juz 3 rok.Strasznie się zdziwiłam jak zobaczyłam .Najpierw myślałam ,ze po prostu zapodział się jakiś kartofel z tej co nie przeżyła,ale nie.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: MaWi » ndz sie 19, 2007 4:58 pm

Cudne kolorki Lucysiu tych Twoich Dalii! Za różową chyba Paciorecznik Canna?
Mi w tym roku nie zakwitły białe. [beksa]

Kwitną wyłącznie takie jak na fotce poniżej, ale i u mnie kolory tym razem jakieś inne? :?
Nie powtarzają jednak dokładnie cech matecznych, jakby powiedziała Mikrosek.:)

Obrazek
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: lucysia » pn sie 20, 2007 8:07 am

Piękne te dalie w łatki.Takie subtelne,niby nic a są.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: Emmi » pn paź 15, 2007 11:13 am

Przepiekne dalie...
Saginatko jak jeszcze gdzieś trafię, że Ty masz brzydko w ogrodzie, albo coś tam, albo mało kwiatów, ogród nieciekawy itd, to Słowo daję przyjadę do Ciebie a by Ci klapa dać :? Mam nadzieję, że na samą myśl pupa Ci cierpnie [brwi] Ten szpaler dalii jest cudny!!!!

Powiem Wam, że dalie są jednymi z moich ukochanych kwiatów, zaraz po Malwie i różach... ale nie umiem ich przezimować... [cry] i w końcu przestałam je sadzić, bo na jednoroczne traktowanie to mnie zbyt serce bolało...
Weterani

Postautor: wac » śr paź 17, 2007 8:09 pm

Dalie już wykopane i się podsuszają.
50% trzeba wysłać, a resztę przechować do wiosny. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: amita » pt paź 26, 2007 10:46 pm

Doczytałam,że lubią słońce,a mogą rosnąć pod ścianą?I co lubi rosnąć z nimi?Ewentualnie,bo chyba najładniej to wyglądają same ze sobą :)
Awatar użytkownika
amita
Weterani

dalie

Postautor: zomarel » pn mar 03, 2008 2:58 pm

Amitko,wracam do tematu bo wkrótce będziemy tworzyć nasze rabaty kwiatowe.Niedawno wyczytałam,że dalie ładnie komponują sie z werbeną patagońską i lwią paszczą.Na zdjęciu wyglądały ładnie i dlatego posieję wokół dalii lwią paszczę,tak prosto do gruntu. [hmm] ub.r.zaczynałam zagospodarowywać swój ogródek i dalie posadziłam w półcieniu.Kwitły długo i obficie.A może moje dalie to lubią? [lol] :D
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani

Postautor: koliberek » wt mar 04, 2008 1:15 pm

zomarel- hm...nie wiem czy cos dosiewać, bo one sa dośc ekspansywne. Nie zagłuszą??? ja laik jednka jestem moze ktoś mądrzejszy sie wypowie..
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Cebulka » wt mar 04, 2008 5:52 pm

Koliberku - z daliami mam doświadczenie tylko z drugiej ręki, ale nie jestem pewna czy bym je nazwała ekspansywnymi - raczej zadziwiającymi swoimi wymiarami w stosunku do bulw które wiosną sadzi sie do gruntu :D Przynajmniej dla mnie roślina ekspansywna to taka, która albo bezczelnie sie dookoła rozsiewa, albo rozrasta rozłogami nie pytając o zdanie. A dalie to po prostu najwyzej rozłożą się pod własnym ciężarem jak deszcz przyjdzie...
Nie wiem, jak wyjdzie połączenie z lwimi paszczami, ale jeśli to będą dalie w miarę niskie, może być ciekawie i pstrokato [haha] Tylko lwie paszcza trzeba umieścić odpowiednio daleko, zeby ich dalie nie przysłoniły swoją masą zieloną :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Onaela » wt mar 04, 2008 9:01 pm

Ja bym nie ryzykowała takiego zestawienia,zwłaszcza w przypadku dalii wysokich.Jak wspomniała Cebulka tworzą wielką masą zielonych pędów i lisci,są bardzo zarłoczne i spijają całą wilgoć z okolicy. [cry] Rośliny jednoroczne mogą nie wytrzymać takiego sąsiedztwa.Uprawiam dalie od niepamiętnych czasów ;) i próbowałam juz różnych wariacji z ich udziałem.
Dlatego w sąsiedztwie dalii polecam tylko dobrze ukorzenione byliny.
Onaela
Weterani

Postautor: tuurma » wt mar 04, 2008 9:55 pm

Ja sadzę w takie miejsca, gdzie mam prześwity między nierozrośniętymi jeszcze jałowcami czy bylinami. Przy domu, od wschodniej strony rosną mi niezawodnie i pięknie kwitną, a słońce mają gdzieś do 13-14. Znacznie lepiej rosną w dobrej, żyznej ziemi, ale radzą sobie praktycznie wszędzie.
Tak myślę i myślę, jak moje dalie - dałam je na przechowanie koleżance, bo ja nie mam odpowiedniego pomieszczenia - raz mi się udało przechować, a w zeszłym roku cała kolekcja "pooooszła", na szczęście darowizny z ogrodu wuja oraz od topikowej braci pozwoliły odrobić straty. Tak mnie korci, że już bym sadziła, jakby tylko można było :)
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: koliberek » śr mar 05, 2008 7:20 am

Cebulko- no może źle się wyraziłam, ale własnie o to o czym piszesz Ty i Onelka mi chodziło. :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Anamaria » czw mar 13, 2008 10:39 pm

Jak przygotować dalie do sadzenia? Czy moczy się w wodzie, czy bezpośrednio bulwy do ziemi? Czy hodujecie je najpierw w doniczkach ?
25 kwietnia 2007 Wac pisał:
teraz mam już powsadzane do wiader i po pierwsze nie wiem gdzie jakie kolory, a po drugie zaczynają sie budzić
sadzisz je w wiadrach, czy moczyły się?
Czy do ogrodu sadzi sie je po ogrodnikach, czy wcześniej???
Wacu daj jakieś praktyczne wskazówki żebym nie zmarnowała tego dobra od Ciebie! :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: tuurma » czw mar 13, 2008 11:58 pm

Ja też się piszę na fachowe wskazówki, kiedy sadzić? Dwa lata temu nic na ten temat nie wiedziałam, dostałam od wujka w kwietniu (jakoś na wielkanoc) więc wtedy wsadziłam, nie zdając sobie sprawy, że coś ryzykuję. No i poszło świetnie, przymrozków nie było, kwitły jak dzikie od początku lipca co najmniej. W zeszłym roku za to się zgapiłam, wsadziłam w maju, więc zakwitły mi dopiero w sierpniu, a niektóre to w ogóle nie zdążyły :( Teraz planuję wsadzić w donice i chować do domu/okrywać na wypadek przymrozków, a do gruntu przesadzić po ogrodnikach. Chyba, że doradzicie inny plan działań.

Jedną, kupioną tydzień temu wsadziłam od razu do doniczki, bo się bałam, że w ciepłym domu się zmarnuje. I ma już ze 3-4 cm od ziemi pędy...
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: Jedynka » sob mar 15, 2008 5:37 pm

Jeśli mogę.Dalie można uprawiać na każdej glebie , oprócz ciężkiej i podmokłej. Lubią stanowisko słoneczne.Można sadzić je wcześniej ale wtedy wymagają okrycia przed wystąpieniem przymrozków. Ale z tymi przymrozkami też róznie ostatnio bywa. Około 10 maja to już spokojnie sadzimy. Nie polecam moczenia bulw bo wtedy łatwo mogą zgnić. Wystarczy je podlać po posadzeniu. U dali zwłaszcza tych wysokich zapotzrzebowanie na składniki pokarmowe jest bardzo duże.Trzeba je zasilić w sezonie kilka razy.Od połowy czerwca do połowy sierpnia. Kiedyś miałam bardzo dużo dali,ale tych wysokich o ogromnych kwiatach. Niestety,krucho z miejscem do przechowywania.Musiałam zrezygnować, ale nadal darzę je dużym sentymentem. [kwiatka]
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: Jedynka » sob mar 15, 2008 5:54 pm

Dziesiąty maj to taki termin bezpieczny ale dla mnie trochę był późny.Na ryzyko sadziłam często wcześniej.Każdy chce jak najszybciej zobaczyć kwiaty.Kiedy Pogodynka straszyła przymrozkami przykrywałam je obciętymi ,plastikowymi butelkami i po sprawie. Jeśli chcemy karpy przechować zimą to nie oczyszczamy bulw z ziemi.Ona je chroni przed wyschnięciem. Trzeba je ułożyć w starym pudle chociażby,przykryć torfem i od czasu do czasu skontrolować jak się mają. ^_^ ^_^
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: Anamaria » sob mar 15, 2008 11:31 pm

Dzięki dziewczyny. Czyli ryzyk-fizyk - posadzę je w kwietniu! Chyba już nie będzie przymrozków. Wczoraj kupiłam sobie w OBI jeden egzemplarz pięknej czerwonej z białymi końcówkami płatków. Zrobie jak Tuurma - wsadzę do doniczki, niech rośnie sobie w domowym ciepełku [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Jedynka » ndz mar 16, 2008 5:19 pm

Też dobrze,jakby co to tylko do dziupli .Dalie są piękne i warte zachodu.Zawsze kojarzą mi się z moją kochaną Babcią .Chyba w ogóle jest powrót do tych starych kwiatowych odmian-pelargonii,malw,fuksji. [kwiatka]
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: minimisia » sob mar 22, 2008 5:08 pm

Ja też już wysadziłam je do donic a do gruntu zamierzam pod koniec kwietnia /poczatek maja. Uwielbiam dalie ale zawsze długo muszę na nie czekać i postanowiłam spróbować przetrzymać je trochę w domu i podrośnięte wysadzić do ogródka i zobaczę jak szybko będą kwiaty :D :D
minimisia
Weterani

Postautor: gosik » pt kwie 04, 2008 12:37 pm

O rany - jakie cuda macie w swoich ogrodach [rol] Ja przymierzam się do zakupu dalii w tym roku - zauroczyły mnie różnorodnością kształtów i kolorów. Tak jakoś się złożyło, że wczesną wiosną w moim ogródku jest kolorowo i tak jakoś radośnie, a im dalej, tym jakoś smutniej. I myślę, że dalie będą w sam raz, aby go ożywić i pokolorować - przecież kwitną do samej jesieni. Niedługo wyruszam na łowy do sklepu :D
Kiedy ja się tego wszystkiego nauczę :)
Awatar użytkownika
gosik
Ekoludki

Postautor: wac » pn kwie 07, 2008 10:50 am

Ja też się cieszę, że i inni się cieszą, że dalie są piękne, ale kiedy one zakwitną? Nie wiem, czy to czy ja się pośpieszyłem, czy moje dalie? ale na dzisiaj wygladają dopiero tak: [wac]
Obrazek
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: magdziołek » pn kwie 07, 2008 11:06 am

"Wyglądają dopiero tak".. [shock] , już tak. Ale piękne, a jak je ochronisz przed ewentulanymi przymrozkami ? Czy zwykłe kartony by wystarczyły do okrycia? Czy masz inny patent ;) .

Ja właśnie dzisiaj posadziłam dalie od Ciebie, posypałam trochę azofoską w granulkach i podlałam. Zaraz na nie spadł też deszcz.
Ciekawa jestem kolorów.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: koliberek » pn kwie 07, 2008 11:52 am

o qrcze, ja jeszcze nie posadziłam :(
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: saginata » pn kwie 07, 2008 11:57 am

Ja te¿-i nie zamierzam jeszcze sadzic.U mnie nie ma tak cieplutko jak u Waca.Mo¿e pod koniec kwietnia posadzê ;)
saginata

Postautor: Cebulka » pn kwie 07, 2008 12:57 pm

Mój dziadek też stwierdził, że dalie to on dopiero w maju sadzi - ale u niego to juz klimat troszke górski, więc ostrzejszy i o późne przymrozki nietrudno. [rol]

Wac - możesz wygrać lub przegrać na takim wcześniejszym wsadzeniu dalii - chociaż oczywiście życzę wygranej [jupi]
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: wac » pn kwie 07, 2008 1:08 pm

Cebulka pisze: Wac - możesz wygrać lub przegrać na takim wcześniejszym wsadzeniu dalii - chociaż oczywiście życzę wygranej [jupi]
Miałem do wyboru co wyrzucić z mini inspektu dalie, czy pomidory? wybrałem pierwsze, a reszta ma więcej miejsca. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: tuurma » pn kwie 07, 2008 4:11 pm

To ja jestem nawet większą przodowniczką dalii od Waca, chociaż mniej odważną, bo moja miniaturowa ma pąk kwiatowy! :) Ale stoi w mieszkaniu, w doniczce. Zastanawiam się, kiedy wyjdzie oknem :) Ale to tylko jedna, kupiona na przedwiośniu - reszta grzecznie czeka, dopiero po 22 je wsadzę do gruntu, nie wcześniej.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: Cebulka » pn kwie 07, 2008 4:21 pm

Wac - ja nie chce krakac i siać zwątpienie, ale właśnie w prognozie pogody powiedzieli, ze jutro najzimniej w okolicach Katowic - około - 1 *C (słownie minus jeden) [strach]
Weź sie za jakimiś pudłami kartonowymi rozglądnij, bo szkoda by było...
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: gosik » wt kwie 08, 2008 9:10 am

A ja w końcu dotarłam do miasta :D i obkupiłam się w dalie - no i właśnie miałam pytać czy już sadzić, czy nie, ale widzę, że zdania podzielone :P Jak zobaczyłam dalie Waca, to mnie zbiło z tropu, bo moje jeszcze w torebkach :( , ale dziś w nocy przeszła jakaś zawieja śniegowa i zimno się zrobiło :? To może ja jeszcze chwilę poczekam - to będą moje pierwsze dalie i chciałabym, żeby wszystko było ok.
A jeżeli już posadzone i zapowiadają jakieś cuda pogodowe, to jak je okryć?
Kiedy ja się tego wszystkiego nauczę :)
Awatar użytkownika
gosik
Ekoludki

Postautor: minimisia » pt kwie 11, 2008 12:29 pm

Wac jestem pod wrażeniem dalii [shock] pięknie rosną moje są ciut mniejsze ale narazie nie wysadzam na działkę bo boję się ewentualnych przymrozków :(
minimisia
Weterani

Postautor: koliberek » wt kwie 15, 2008 8:52 am

a ja jak zwykle nie podpędziłam i wysadze wprost do grunt - chyba w najblizszych dniach (ciągle mi brakuje czasu :( ) Mysle, ze nie zmarzna w ziemi, a nim wykiełkuja to juz pewnie nie bedzie przymrozków.
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

dalie

Postautor: zomarel » śr kwie 16, 2008 3:49 pm

I ja spieszę donieść,że moje dali już w ziemi.Nigdy wcześniej nie spotkałam się z podganianiem dalii w donicach,wiec poszły prosto do ziemi.Posadziłam duże karpy zdobyczne i te własnoręcznie wyhodowane w ub.roku z nasionek.Już nie mogę doczekać się kiedy ruszą,a potem zakwitną. [kwiatka]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w ogrodzie