Lilie i Liliowce

Nasiona, siew i pielęgnacja

Postautor: Jedynka » pt lut 20, 2009 3:44 pm

Myślę, że urosną. A jakie lilie kupiłaś? Zamówiłam cebule u koleżanki . Jakiś jej znajomy przywiózł z Holandii .Miałam na kartce nazwy ale oczywiście posiałam. Ja to zawsze gapa :(
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: Onaela » pt lut 20, 2009 6:39 pm

Tosiu-Kalie urosną z pewnością w sporych donicach,a lilie...teoretycznie też :) .Teoretycznie,bo w praktyce w donicach sadzi się raczej odmiany niskie,wysokie nie wygladają zbyt dobrze w donicach i "meczą się" trochę :?
Onaela
Weterani

Postautor: Tosia » pt lut 20, 2009 6:50 pm

No to żeby im było dobrze,posadzimy na grządce [lol] .
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: Nina » pt lut 20, 2009 8:07 pm

Grażka a liliowce ten znajomy ma :D
Awatar użytkownika
Nina
Weterani

Postautor: Jedynka » pt lut 20, 2009 8:26 pm

Ninka, w jakich kolorach? Dostałam w tamtym roku dwie malutkie rozsady, nawet nie wiem jakie.
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: amita » pt lut 20, 2009 10:34 pm

Tosiu,kalie ma mój kolega w domu,w donicach,wiec pewnie w ogrodzie nic im nie będzie.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: mietek » sob lut 21, 2009 12:42 am

Onaela pisze:Tosiu-Kalie urosną z pewnością w sporych donicach,a lilie...teoretycznie też :) .Teoretycznie,bo w praktyce w donicach sadzi się raczej odmiany niskie,wysokie nie wygladają zbyt dobrze w donicach i "meczą się" trochę :?

Miałem 10 lili w donicy 15l wraz z jabłonią na balkonie przez 5 lat i łdnie kwitły, a i jabłka były smaczne. (lilje wysokie na 1.2 m); lilje się rozrastały i wysadziłem to w całości na działce, żeby jednorazowo nie uszkodzić za mocno korzeni jabłoni - dwa lata wyciagałem cebule.
Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Sz_elka » sob lut 21, 2009 10:14 am

Mietek! A gdzie zdjęcia??? [shock]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: Tosia » wt lut 24, 2009 2:01 pm

Moje lilie to orientalna "barracuda" 70 cm i azjatycka 'fata morgana" 90 cm, a kallie żółta i czerwona [nazwy nie było] 50 cm.Może będzie im dobrze razem w donicy?Dlatego że nie toleruję zapachu lilii to raczej nie posadzę ich za blisko altany :( chociaż tam by im pasowało :?
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: kotkaaa » czw lut 26, 2009 7:06 pm

kocham lilie zawsze na imieniny dostaję takie białe nakrapiane leciutko,a ich zapach ...Stawiam je w sypialni ale niestety małżonek ucieka .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: gruby miś » czw lut 26, 2009 9:29 pm

mnie zapach lili, takich z kwiaciarni, w domu dusi!
od męża dostałam raz jeden ;) na urodziny :) tak dokuczały, że zaniosłam je z wazonem do łazienki... rano pojechaliśmy rodzić zosię :) jak po tygodniu wróciłam do domu, to miałam dodatkowy powód do płaczu [lol] całe pranie i ręczniki były tak przesiąknięte zapachem, że nie mogłam tam wejść! [diabel]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Tosia » sob lut 28, 2009 6:44 pm

Misuiu wiem co znaczy zapach lilii, bo mój żołądek wtedy wyprawia prawdziwe harce [fuj] .lilie jako kwiat bardzo mi się podobają ale właśnie przez ten zapach który mnie dobija ich nie mam, bo ich zapach roznosi się daleko. :( Teraz zaryzykowałam kupiłam 2 szt i myślę że nie będzie tak źle jak będą w ogrodzie,bo w mieszkaniu odpadają.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani

Postautor: Onaela » sob lut 28, 2009 7:29 pm

Tosiu-pachną tylko lilie orientalne i trąbkowe .W dzień ich zapach jest słabo wyczuwalny,ale za to wieczorem [shock] ach....Azjatyckie nie pachną wcale.
Onaela
Weterani

Postautor: belva » pt mar 13, 2009 7:04 pm

Onaela pisze:Emmi-pędy mozesz wycinać całe-jeśli nie wytniesz,uschną same po pewnym czasie :)

Kwitną Lilie trąbkowe-wieczorem pachnie w ogrodzie tak [shock] ,że nie chce się wracać do domu :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A Pink Perfection w" moim ogrodzie".

Jutro będą azjatyckie :)

Onaelu, kupilam 12 lilji trabkowych.. Juz zaczynaja kielkowac jeszcze nie zakopane.. Jak gesto trzeba je wsadzic twoim zdaniem?
Maja dziwny kolor. Nazwali go "melanz" to znaczy mieszany.. Czy one na jednej lodydze maja rozne kolory? Tak wyglada ze zdjecia na opakowaniu..
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Onaela » pt mar 13, 2009 7:41 pm

Belvo-jeszcze nie widziałam,aby z jednej cebuli wyrosły róznobarwne kwiaty. [shock] .Ale kto wie? Może hodowcy już coś takiego wynaleźli?
W ubiegłym roku po raz pierwszy widziałam,ba, nawet sobie kupiłam różę,której każdy kwiat miał inny kolor (zwykle były to kwiaty "łaciate",ale jednobarwne też sie trafiały [!] :) ).Niestety,chyba nie przeżyła zimy w ogrodzie [cry]
Onaela
Weterani

Postautor: kotkaaa » ndz mar 15, 2009 6:00 am

Onaela i ja zastanawiałam się nad kupnem takij wielobarwnej róży .To były angielskie ale bardzo drogie a jak mają paść to raczej nie warto
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Onaela » śr mar 25, 2009 12:52 am

Dzisiaj zauważyłam ,że lilie już wychodzą... Nie wiem,czy to aby nie za wcześnie? Właśnie ma być w nocy spory przymrozek.... [cry]
Onaela
Weterani

Postautor: kotkaaa » śr mar 25, 2009 7:09 pm

Moje jeszcze śpią
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Jedynka » śr mar 25, 2009 7:42 pm

Onaelu, udało Ci się znaleźć tą Pinc Perfekcion? Znałałam ją chyba w dwóch ofertach. Ale jedna jest tylko w ilościach hurtowych. Ta druga jest bardzo fajna i tania. Dziś w Kauflandzie były Regale album i Golden splendor. Miałam ochotę na tą pierwszą ale stan cebulek nie był zachwycający. Zasypane szczelnie trocinami więc musiałam wykorzystać metodę " nie widziane, macane"
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: żabcia » pt mar 27, 2009 2:50 pm

a ja zajrzałam dzisiaj do moich kupionych lilii i zobaczyłam to
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: żabcia » pt mar 27, 2009 2:59 pm

a ja zajrzałam dzisiaj do moich kupionych lilii i zobaczyłam toObrazek ,Obrazek ,muszę je chyba jak najszybciej wkopać i chyba przysypię te pędy ziemią żeby nie zmarzły?
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: Baś_22 » pt mar 27, 2009 3:11 pm

Ło matko [shock] to może narazie szybko do doniczek, bo w ogrodzie przeżyją szok :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: żabcia » pt mar 27, 2009 3:18 pm

Kto jeszcze ma jakiś pomysł co z nimi zrobić bo zgłupiałam jeszcze do jutra się wstrzymam.Bo ja najchętniej bym je wkopała do gruntu usypując nad tymi pędami kopczyki żeby nie zmarzły czy tak też przeżyły by szok????
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: saginata » pt mar 27, 2009 3:25 pm

Ja my¶lê tak jak Basia do donic- i w ch³odne i jasne miejsce.
saginata

Postautor: magdziołek » pt mar 27, 2009 3:57 pm

Ja zrobiłam dokładnie tak, jak radzą koleżanki wyżej, posadziłam do doniczek. U mnie jeszcze za zimno, żeby je zakopywać w ogrodzie.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani

Postautor: żabcia » pt mar 27, 2009 4:15 pm

słuchajcie ale na jak długo do tych doniczek,kiedy je potem wsadzić do gruntu?
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: Jedynka » pt mar 27, 2009 6:50 pm

W ubiegłym roku taką jedną trzymałam bardzo długo, wyrosła na chyba z 40 cm jak nie więcej. Aż musiałam ją podpierać. Przesadziłam późno ale i tak pięknie zakwitła.
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani

Postautor: tomicron » pt mar 27, 2009 8:02 pm

żabcia pisze:słuchajcie ale na jak długo do tych doniczek,kiedy je potem wsadzić do gruntu?

Jak najszybciej, czyli po zimnych ogrodnikach, zośkach i innych plagach ;)
Byle już części nadziemnej nie zagroziła temperatura ujemna [!]

Tutaj garść przydatnych informacji o kupowaniu i uprawie lilii:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przyjemnej lektury :)
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani

Postautor: tomicron » pn maja 25, 2009 10:28 pm

Coś dziwnego dzieje się z najmłodszymi liśćmi na lilii orientalnej:
Obrazek
Dla porównania zdrowy egzemplarz tej samej odmiany:
Obrazek
Podobne przebarwienie najmłodszych liści jest na lilii azjatyckiej rosnącej w tym samym miejscu:
Obrazek

Czy ktoś spotkał się z takimi objawami na liliach [?] Czy to może być coś poważnego? :?
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani

Postautor: Onaela » pn maja 25, 2009 10:58 pm

Tomi,na moje oko na tej azjatyckiej to nic poważnego-wygląda na jakieś poparzenie na końcówkach lisci,może od oprysku lub ostrego słońca ,kiedy te listki były jeszcze bardzo młodziutkie,niezahartowane [skrob]

Natomiast z orientalną sprawa wyglada poważniej-to pewnie jakaś choroba grzybowa :? .Ja mam chyba tylko z 5 lilii orientalnych,ale moje nigdy nie chorowały.Niestety,orientalne są bardzo podatne na choroby,dlatego ich juz nie kupuję.

Poszukaj w necie o chorobach lilii i pryśnij je czymś odpowiednim-moze jeszcze dadzą sie uratować [rol]
Onaela
Weterani

Postautor: tuurma » wt maja 26, 2009 9:01 am

U mnie pierwsza "lelija" zakwitła w doniczce. Bladoróżowa i pachnie, więc pewnie orientalna.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator

Postautor: cicho_borowska » wt maja 26, 2009 10:14 am

U mnie lilie nie kwitną, ale powiem Wam, że też niespodzianka mnie spotkała. Wyszła i pięknie rośnie jedna z lilii, o której myślałam, ze się zmarnowała w ubiegłym roku, bo nie wyszła z ziemi. Tymczasem cebula sobie przeczekała ubiegłoroczną suszę i proszę - "ta dam", niespodzianka. Ta która kwitła w ubiegłym roku teraz jest mniejsza, ale za to dzieci maleńkie ma po bokach. :-D

Liliowców kępę wsadziłam w kwietniu i może, może coś tam zakwitnie...
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 10:34 am przez cicho_borowska, łącznie zmieniany 1 raz
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w ogrodzie