terminy prac / EKOLOGICZNY PORADNIK KSIĘŻYCOWY

Tematy związane z kalendarzem ogrodniczym, porą roku, pogodą i jej anomaliami itp

Postautor: koliberek » ndz kwie 05, 2009 12:16 pm

BAsiu informuj, informuj Misia to i ja skorzystam. Machewke, buraczki sobie odpuszcze, ale rzodkiewke i pietruszke posieje napewno, no co do dymki to się jeszcze zastanowie..., chciałabym jeszcze szczypiorek ikopert- napisz Basiu kiedy?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 05, 2009 12:52 pm

koliberek pisze:..., chciałabym jeszcze szczypiorek ikopert- napisz Basiu kiedy?

Siej teraz do 8.04, bo potem już kwadra korzenia :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: koliberek » ndz kwie 05, 2009 12:57 pm

Aha dzięki to jutro zrobię napad na jaki sklep po nasiona :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 05, 2009 1:05 pm

koliberek pisze:Qrcze to moze i ja spróbuję ? T ojak BAsiu mówisz? , ze w kwietniu to kiedy plewimy?

Koli, plewienie najkorzystniej jest przeprowadzać w kwadrze uprawy, więc w kwietniu od 18.04 - 24.04 :)
Kwadra uprawy to najkorzystniejszy czas do wykonywania zabiegów uprawowych na ogródkach:
- niszczenie chwastwów
- intensywne zwalczanie szkodników
- nawożenie gleby
- zasilanie roślin
Jest to też bardzo dobry okres do zbioru roslin korzeniowych, cebul, zioł korzeniowych - zwłaszcza na dłuższe przechowywanie.
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Fil » ndz kwie 05, 2009 5:32 pm

Baś_22 pisze:Niniejszym informuję Misia, że w dniach od 10.04 - do 15.04. zamierzam siać: rzodkiewkę, marchewkę, buraczki, pietruszkę i sadzić cebulę dymkę :)

Basiu, a dlaczego od 10.04. ? Już myslałam, że coś rozumiem z tego kalendarza, a tu masz! :? Teraz są narysowane dwie rączki w siewie, a 10.04. tylko jedna :? Pewnie chodzi o te kwadry? [oops]
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: amita » ndz kwie 05, 2009 8:19 pm

I takowoż zrobię,czyli na szybciocha koper,a resztę lajtowo,po świętach. [shock] tuż po i w trakcie!
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: gruby miś » ndz kwie 05, 2009 8:21 pm

dzięki baś, za info :) postaram się skorzystać! wyjeżdżamy na święta, a taaaaaaaaaaaaaaakn mi się nie chce... wolałabym tworzyc ogródek [lol]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: Fil » ndz kwie 05, 2009 9:09 pm

A ja wyjeżdżam na święta. Tak czekałam, czekałam, no i się doczekałam :( Teraz już nie pojadę na działkę :(
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 05, 2009 9:11 pm

Fil pisze:
Baś_22 pisze:Niniejszym informuję Misia, że w dniach od 10.04 - do 15.04. zamierzam siać: rzodkiewkę, marchewkę, buraczki, pietruszkę i sadzić cebulę dymkę :)

Basiu, a dlaczego od 10.04. ? Już myslałam, że coś rozumiem z tego kalendarza, a tu masz! :? Teraz są narysowane dwie rączki w siewie, a 10.04. tylko jedna :? Pewnie chodzi o te kwadry? [oops]

Fil, napisałam od 10.04 - 15.04, bo to jest okres całej kwadry korzenia. Chodzi o to aby w tym okresie siać ale nikt nie mówi żeby akurat 10.04 :) "Jedna rączka" to też dobry okres siewów :) "dwie rączki" to najkorzystniejszy okres :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Fil » pn kwie 06, 2009 7:12 am

Aha, Basiu, to jeszcze jedno pytanie: ten korzeń na Twoim kalendarzu to tak, jakby był narysowany przy 11.04., a nie przy 10.04. [oops] Czyli to jest z 10.04. włącznie? :?
Przepraszam za upierdliwość, ale zamówiłam sobie ten kalendarz z wydawnictwa Gaj i chciałabym sie nauczyć go interpretować :)
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: Baś_22 » pn kwie 06, 2009 10:39 am

Fil pisze:Aha, Basiu, to jeszcze jedno pytanie: ten korzeń na Twoim kalendarzu to tak, jakby był narysowany przy 11.04., a nie przy 10.04. [oops] Czyli to jest z 10.04. włącznie? :?
Przepraszam za upierdliwość, ale zamówiłam sobie ten kalendarz z wydawnictwa Gaj i chciałabym sie nauczyć go interpretować :)

Fil, patrz na prawą stronę tabelki :) tam przed "rączkami" masz znaczek grzybka (zagrożenie chorobami), słoiczek (dobry okres na wykonywanie przetworów) i znaczek korzenia - on jest przy dacie 10.04 czyli od tego dnia włącznie zaczyna się kwadra korzenia i trwa właściwie do 17.04 ale siejemy tylko do 15.04 włącznie!
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Fil » śr kwie 08, 2009 8:41 pm

[skrob] uhhhh... dziękuję Basiu [tuli]
Awatar użytkownika
Fil
Weterani

Postautor: Cebulka » pt kwie 17, 2009 7:29 am

A już sama nie wiem gdzie, to może zapytam tu w nadziei że Basia znajdzie [haha]

Basiu - kiedy będzie można przesadzać te wszystkie małe siewki co mi powychodziły z ziemi grzecznie posiane kiedy trzeba? [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Baś_22 » pt kwie 17, 2009 8:27 am

Cebulka pisze:A już sama nie wiem gdzie, to może zapytam tu w nadziei że Basia znajdzie [haha]

Basiu - kiedy będzie można przesadzać te wszystkie małe siewki co mi powychodziły z ziemi grzecznie posiane kiedy trzeba? [lol]

Ewuniu zależy co tam posiałaś [?] w każdym razie wszystko w odpowiedniej kwadrze :) Zajrzyj do Kalendarza (kwiecień), który zamieściłam w temacie "Kalendarz biodynamiczny"
Teraz jest kwadra uprawy do 25.04. - więc nic sie nie sieje i przesadza :(
Od 26.04 - zaczyna się kwadra liścia, więc wtedy siejemy i przesadzamy wszystko co "rodzi" nad ziemią :)

P.S. Ewa a może przeniosłabyś temat "Kalendarz biodynamiczny" z "Ciekawe strony" tutaj, bo widzę, że informacje są nieco rozstrzelone po rożnych tematach :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Cebulka » pt kwie 17, 2009 11:47 am

Baś_22 pisze:P.S. Ewa a może przeniosłabyś temat "Kalendarz biodynamiczny" z "Ciekawe strony" tutaj, bo widzę, że informacje są nieco rozstrzelone po rożnych tematach :)

Basiu - absolutnie rękami i nogami się z tobą zgadzam - sama nawet juz nie wiedziałam, gdzie jest odpowiedni temat, żeby zapytać [haha]
Jak tylko będę mieć chwilę, to poszukam, gdzie jeszze pisałyśmy o tym i postaram sie to skleić w jedną całość :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: belva » pt kwie 17, 2009 2:13 pm

Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:P.S. Ewa a może przeniosłabyś temat "Kalendarz biodynamiczny" z "Ciekawe strony" tutaj, bo widzę, że informacje są nieco rozstrzelone po rożnych tematach :)

Basiu - absolutnie rękami i nogami się z tobą zgadzam - sama nawet juz nie wiedziałam, gdzie jest odpowiedni temat, żeby zapytać [haha]
Jak tylko będę mieć chwilę, to poszukam, gdzie jeszze pisałyśmy o tym i postaram sie to skleić w jedną całość :)

Oj dobrze by bylo Cebulko mila!! :)

Basiu wlasnie zadalam ci o tym pytanie w "kultywatorze"

A powiedz mi jak bede w Polsce od polowy maja do poczatkow czerwca, to co tam moge zrobic? Czy moge przytargac jakies roslinki z tad ?? i miec nadzieje ze nie podlewane w lecie nie zmarnuja sie??
Chcialam przywiezc troche siewek derenia , drzewa judaszowego oraz tulipanowca i magnolii ( tej naszej olbrzymiej ktora kwitnie w lecie)
Awatar użytkownika
belva
Weterani

Postautor: Baś_22 » sob kwie 18, 2009 9:14 pm

belva pisze: A powiedz mi jak bede w Polsce od polowy maja do poczatkow czerwca, to co tam moge zrobic? Czy moge przytargac jakies roslinki z tad ?? i miec nadzieje ze nie podlewane w lecie nie zmarnuja sie??
Chcialam przywiezc troche siewek derenia , drzewa judaszowego oraz tulipanowca i magnolii ( tej naszej olbrzymiej ktora kwitnie w lecie)

Belva od połowy maja a dokładniej od 18.05 zaczyna się kwadra uprawy więc nie siejemy i nie przesadzamy wtedy niczego !. Jest to czas na uprawę gleby (odchwaszczanie, nawożenie, zasilanie roslin, zwalczanie szkodników). Jest to też bardzo dobry czas na ścinanie trawników, bo trawa wtedy wolniej odrasta :)
Od 25.05 zaczyna się kwadra liścia i trwa do 30.04, wtedy możesz z powodzeniem sadzić te swoje rośliny które przywieziesz :) Posadzone w tym okresie łatwiej się zakorzenią. Soki roślin idą do góry, dominuje naziemny wzrost.
Musisz je dobrze podlać przy posadzeniu a potem jeszcze przez kilka dni. Potem już powinny dać sobie radę same :)
Od 1.06 rozpoczyna sie kwadra owocu i trwa do 6.06. - to dalej bardzo dobry okres do siania, sadzenia wszystkiego "co rodzi" nad ziemią :)
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: Yennyfer » ndz kwie 19, 2009 11:08 am

DZiewczyny, z tym nie podlewaniem to coś jest na rzeczy, dwa lata temu podlewałam i zdechło to niewiele co miałam, w zeszłym roku mój mąż zabronił mi podlewać, no i nic nie zdechło, nic nie zniszczało - a faktycznie ślimaków było mniej.
Wczoraj też mówił, że nie powinnam siać, bo ksieżyca ubywa, ale ja siałam i sadziłam - bo tak naprawde mało czasu mam na to. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam moim kwiatkom i warzywkom.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani

Postautor: koliberek » ndz kwie 19, 2009 4:55 pm

ja dzis dostałam białe prymulki i tez je musze wsadzić, trudno :)
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Sz_elka » wt lis 03, 2009 3:32 pm

Cebulka pisze:

No to jedno znalazłam w Poszukiwany poszukiwana - Ekologiczny Poradnik Księżycowy 2010 ;>

I tam zbieram chętnych, do posiadania tegoż Kalendarz na 2010 rok - już jest 17 chętnych, kto jeszcze????????
Wpisy przyjmuję póki co (Cebulko [oops] :* ) w Poszukiwany, poszukiwana! :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: mietek » pn lis 16, 2009 5:03 pm

Baś_22 pisze:Dziewczyny ja zaczęłam te praktyki w ubiegłym sezonie po przeczytaniu książki "Żyjący ogród". Nie bardzo kumałam o co chodzi z tymi fazami i z tymi wszystkimi podziałami [skrob] Kupiłam więc Kalendarz ksiezycowy i zaczęłam próbować. Była to dla mnie przede wszystkim zabawa podszyta ciekawością :) Powiedziałam sobie "A co mi szkodzi - przecież i tak bedę wykonywała te różne prace, to dlaczego nie spróbować, robić to w odpowiednim czasie". No i tak to poszło :)

Ja już o tym wspominałam, że to co najbardziej mnie zaszokowało w tej ksiażce to rada, aby nie podlewać [!] [!] [!] Nie mogłam sobie tego wogóle wyobrazić [shock] Podjęłam więc taką próbę i przez cały sezon NIE PODLEWAŁAM [!] Jakie miałam plony możecie zobaczyc w "Moim ogrodzie" :)
W tym sezonie bedę się dalej tego trzymała, bo nie ukrywam, że niezwykle cieszę sie z tego, że nie muszę pompować i nosić hektolitrów wody [jupi] a poza tym całe stada ślimaków poszły sobie ode mnie precz ")

Nareszcie znalazłem za czyją namową nie podlewałem niczego w tym roku [lol] a podejżewałem Lucysię [haha]
Na księżyc nie zwracałem uwagi, ale bez podlewania rosło i miało baaardzo głęboko korzenie zatem mogę potwirdzić zielone przeżyje od deszczu do deszczu jednak ja nie miałem imponujących zbiorów raczej same miniaturki ;)
Wymyśliłem też sobie by niepodlewać niczego zaraz po siewie - niech sobie nasionka leżą w ziemi, a jak spadnie deszcz w odpowiedniej fazie księżyca to niech startują i tak też się stało - chyba, że deszcz spadł w niewłaściwej fazie ;)

pozdrawiam mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Baś_22 » pn lis 16, 2009 10:10 pm

mietek pisze:
Baś_22 pisze:Dziewczyny ja zaczęłam te praktyki w ubiegłym sezonie po przeczytaniu książki "Żyjący ogród". Nie bardzo kumałam o co chodzi z tymi fazami i z tymi wszystkimi podziałami [skrob] Kupiłam więc Kalendarz ksiezycowy i zaczęłam próbować. Była to dla mnie przede wszystkim zabawa podszyta ciekawością :) Powiedziałam sobie "A co mi szkodzi - przecież i tak bedę wykonywała te różne prace, to dlaczego nie spróbować, robić to w odpowiednim czasie". No i tak to poszło :)

Ja już o tym wspominałam, że to co najbardziej mnie zaszokowało w tej ksiażce to rada, aby nie podlewać [!] [!] [!] Nie mogłam sobie tego wogóle wyobrazić [shock] Podjęłam więc taką próbę i przez cały sezon NIE PODLEWAŁAM [!] Jakie miałam plony możecie zobaczyc w "Moim ogrodzie" :)
W tym sezonie bedę się dalej tego trzymała, bo nie ukrywam, że niezwykle cieszę sie z tego, że nie muszę pompować i nosić hektolitrów wody [jupi] a poza tym całe stada ślimaków poszły sobie ode mnie precz ")

Nareszcie znalazłem za czyją namową nie podlewałem niczego w tym roku [lol] a podejżewałem Lucysię [haha]
Na księżyc nie zwracałem uwagi, ale bez podlewania rosło i miało baaardzo głęboko korzenie zatem mogę potwirdzić zielone przeżyje od deszczu do deszczu jednak ja nie miałem imponujących zbiorów raczej same miniaturki ;)
Wymyśliłem też sobie by niepodlewać niczego zaraz po siewie - niech sobie nasionka leżą w ziemi, a jak spadnie deszcz w odpowiedniej fazie księżyca to niech startują i tak też się stało - chyba, że deszcz spadł w niewłaściwej fazie ;)

pozdrawiam mietek

deszcz spadł we własciwej fazie tylko Ty Mieciu posiałeś nie w tej co trzeba [haha]
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: mietek » pn lis 16, 2009 11:03 pm

Baś_22 pisze:deszcz spadł we własciwej fazie tylko Ty Mieciu posiałeś nie w tej co trzeba [haha]

Deszcz spadł kiedy chciał, ale już na pewno zapamiętam kto mie do tego namówił ;)

A swoją drogą: w przyszłym roku zamierzam postąpić tak samo - moim zdaniem to działa [lol] tylko ziemia moja nadaje się raczej na plażę a nie pod uprawę warzyw- jednak będę walczył- dodam jedzonka i będą rosły (albo nie [haha])
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć [cry] miałem zagon pietruszki korzeniowej o dł. ponad 70 cm (dalej się urwał) o powalającej grubości - ok. 3 mm , a i rzodkiewka wyglądała podobnie, choć nieco cieńsza [haha]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: Baś_22 » śr lis 18, 2009 4:08 pm

Mietek, to może poustawiaj kosze plażowe i pobieraj opłaty. Może lepiej na tym wyjdziesz [haha]
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani

Postautor: beza » pn lut 08, 2010 9:55 pm

Mamy miesiąc luty, niby zima w pełni, ale czas już powoli myśleć o naszych ogródkach. Niektóre prace wręcz trzeba robić w tym miesiącu, jak chociażby przycinanie winorośli i brzozy, czy też opryskiwanie promanalem uśpionych przędziorków.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły :)

Co jeszcze można robić w lutym ?
Ostatnio zmieniony wt lut 09, 2010 6:49 pm przez beza, łącznie zmieniany 2 razy
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: amita » pn lut 08, 2010 10:15 pm

Prześwietlać drzewa owocowe.I czekać z niecierpliwością na marzec :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: tomicron » pn lut 08, 2010 11:28 pm

na początku m-ca warto jeszcze bielić pnie drzew owoc. jak ktoś nie zdążył wcześniej albo już wapno spłynęło [pomysl]
Ja zrobiłem to dopiero w tę sobotę [oops] przy temp. -5*C 8)
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani

Postautor: zomarel » wt lut 09, 2010 10:29 am

Ja z pracami poczekam na odwilż.Teraz jest za dużo śniegu,a udeptany zaszkodzi mojej trawce.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani

Postautor: beza » wt lut 09, 2010 4:03 pm

A jeszcze sobie przypomniałam, że chyba Magdziołek pisała że będzie sadzić canny do doniczek :) czyli można już niektóre kwitnące sadzić w domu.

I oczywiście chodzić po sklepach z nasionami.

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: Gość » wt lut 09, 2010 4:22 pm

[quote:6a69d4e6cd="beza"]Co jeszcze mo¿na robiæ w lutym ?[/quote:6a69d4e6cd]

Mo¿na jeszcze ulepiæ sobie ba³wanka [lol] albo poszerzyæ od¶nie¿one ¶cie¿ki i od¶nie¿yæ te nieod¶nie¿one [haha]

mietek
Gość

Postautor: beza » wt lut 09, 2010 6:51 pm

No można Mietku... nawet sobie posiedzieć w fotelu przed komputerem...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani

Postautor: mietek » wt lut 09, 2010 9:04 pm

beza pisze:No można Mietku... nawet sobie posiedzieć w fotelu przed komputerem...

Pytałaś co można zrobić w ogródku [lol] a fotela z kompem na śniegu nie polecam [haha]
A tak poważnie to jak patrzę na tą śniegową pierzynkę jaką mam (coś koło 1m) to widzi mi się że na działkę wejdę najprędzej koniec kwietnia albo nawet początek maja [cry]

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kalendarium