Słoma

ogólne rady, porady, sposoby, sugestie, opinie, dyskusje...

Słoma

Postautor: Cebulka » wt sty 11, 2011 12:07 pm

Słoma
[18.10] 07:13 koliberek
Tak w ogóle to ja bym najchetniej widziała u siebie na różach klimaty z Wyspiańskiego, tylko skąd wziąć dziś taką nieskombajnowaną słomę ? Mieszkam na wsi, ale widzę, ze wszystkie pola obrabiane sa kombajnem
********************************************************************************************
[18.10] 07:47 koliberek
. Jak pisałam ładniej i bardzije tajemniczo i nostalgicznie wygladałby chochoły ze słomy, ale skąd wziąć słomę w formie nie poszatkowanej ?
********************************************************************************************
[18.10] 07:51 toja39
Bardzo by mi się podobały takie chochoły, ale sama powiedziałaś: skąd je wziąć? Tam gdzie mam działeczkę a muszę Wam powiedzieć, że to środek wsi...... na polach wszystko jest powiązane i zrolowane....wielka szkoda.
*******************************************************************************************
[18.10] 07:56 koliberek
Toja- no jedyna metoda to poprosic sąsiada życzliwego o pozwoleństwo skoszenia kosa troszeczkę zboża, powiązac snopki (chyba jeszcze pamietam jak się to robi) poustawiać w mendel itd. no i na zime byłaby słoma Ale to dopiero za rok PS. u nas robia kwadratowe paczki i tam słoma jest siekana, ale nie jestem pewna czy ta w tych rolkach nie jest przypadkiem w całości. Moze popytaj sąsiadów
[18.10] 07:58 Słoneczko2006
A ja to dopiero jestem zielona w temacie ktoś mówił, że maty słomiane można użyć ale chyba drogie i gdzie je kupić?
[18.10] 08:04 koliberek
Słoneczko,a Ty bys chciała takie chochoły? Bo wiesz wydaje mi się,z e Tobie najłatwiej by było zdobyc snopek słomy W górach chyba nie kombajnuja zbóż, bo jak tam dojechać ? Udasz się do pobliskiej wsi i popytasz
[18.10] 08:14 Słoneczko2006
To prawda u mnie nie ma problemu ze zdobyciem słomy nawet miesiąc temu podłożyłam sporo pod truskawki tylko jak zrobić takiego chochoła jak róża rośnie wzdłuż podpory i ma wiele długich odrostów? A wcześniej przycinać?
[18.10] 08:21 koliberek
Słoneczko, bo te chochoły nie robi się na różach pnacych, ale na rabatowych i na tych szczepionych na pniu Jesli rabatowa jest taka duża, to mysle, ze spokojnie można ja przyciąc
[18.10] 08:48 toja39
Będę dzisiaj w OBI to zobaczę czy jest taka słoma na chochoły i przede wszystkim w jakiej cenie.....może będzie do przyjęcia
[18.10] 09:23 Cebulkaa
Eh, tak sobie westchnę, jak to się zmieniło sporo w naszej mentalności - ja też w temacie słoma pomyślałam najpierw, że może by była w Castoramie, a potem, że możnaby na wieś pojechac popytac.. (we wsiach pod Krakowem jest biednie, pola małe i pod górkę więc kombajnów mało kto używa)
[23.10] 07:18 Słoneczko2006
wycięłam przekwitnięte i zmrożone roślinki, różę (na razie jedną) pracowicie zamieniłam w chochoła. Pokułam palce przy tym okropnie jak to się robi fachowo? Ja użyłam w końcu sznurka, bo wszystko mi się rozsypywało a teraz wygląda jak laleczka.
[24.10] 07:47 koliberek
Słoneczko. Gratulacje za chochoła, zrób fotke Napewno pieknie wyglada ja jeszcze próbuje poszukac tej słomy jak nie to trzeba będzie czymś innym otulić, ale moje rżóe mimo przymrozków jeszcze kwitną tzn. przymrozki były w zeszłym tygodniu, bo teraz na razie nie ma
*******************************************************************************************
[24.10] 08:32 Słoneczko2006
Koliberku u mnie niestety przymrozki zmroziły już większość róż, więc powoli je opatulam, mam słomę od znajomej – nawet truskawki obłożyłam. Zrobię zdjęcie jak tylko dorwę trochę czasu. Zastanawiam się, czym zabezpieczyć poziomki, bo posadziłam je późno – może to jednak przesada? Ha ha ha najchętniej przyniosłabym kołderkę.
[24.10] 10:44 miwia
A ja odpuściłam sobie ambicje, żeby zrobić chochoły słomiane i poszłam po linii najmniejszego oporu, tj. kupiłam agrowłókninę i okręciłam nią wszystkie róże Już się cieszę
[24.10] 15:00 Onaela
.Dziewczeta,chyba zbyt sie spieszycie z tym okrywaniem róz-moga popasc w dwpresje pod chochołami i agrowłókniną- moje jeszcze kwitną i mają ładne liscie.ja okrywam róze w listopadzie,czasem nawet pod koniec.Dla starszych,dobrze ukorzenionych egzemplarzy wystarczy kopczyk ziemi
[09.11] 07:46 koliberek
. Udało mi się nawet chochoły na różach zrobić (mimo, ze z kombajnowanej słomy) ale wygladaja super Musze jeszcze przesadzic dwa drzewka (sumak i orzech) i okryć na zimę kilka drzewek młodych. Fajnie byłoby na nich tez chochoły zrobić, ale nie mam odwagi prosić sąsiada o kolejne bele słomy
[17.11] 07:56 koliberek
U mnie wraca lato (a róże w chochołach ;( )
[17.11] 08:18 Słoneczko2006
Werter miał rację (dobrze, że z winogronem nie zdążyłam) i u mnie róże w chochołach z których na czubku wyglądają śliczne zielone listki a to klops! Wiosna idzie
[17.11] 16:53 anamaria
W minioną sobotę też widziałam motyle na swojej działce, więc jakoś intuicyjnie nie opatuliłam jeszcze roślin, no i na dobre to im to wyszło. Ciekawe ile ta nienormalna jak na tę porę roku pogoda się utrzyma? Wie ktoś? Bo już całkiem zgłupiałam, stawiać te chochoły, czy jeszcze nie?
[27.11] 08:18 Słoneczko2006
Zrobiłam zdjęcia, ale brakło mi czasu by je pozmniejszać postaram się dzisiaj zwłaszcza mój chochoł na róży z tymi zielonymi listkami chyba go rozbiorę
[29.11] 11:09 Cebulkaa
Słoneczko - hmm najpierw o chochołach - Ty masz je owinięte folią! Czy ktoś się może wypowie, czy tak można? Na pewno nie można samą folią, bo wtedy zgnije wszystko, ale może słoma plus folia to dozwolone?
[29.11] 11:35 Słoneczko2006
Cebulko to nie folia tylko agrowłóknina i moja pociecha
[29.11] 23:00 Werter
Ktoś wspominał o użyciu folii jako materiału do okrycia roślin na zimę. Samą folię zdecydowanie odradzam. Można to jednak zrobić tak, jak pisało (chyba) Słoneczko, czyli słoma i na wierzchu folia, ale NIE ZAKRĘCONA SZCZELNIE U GÓRY. Musi być dostęp powietrza.
[26.03.2009] 19:00 jolkaza
Jeszcze zdanie na temat kompostowania
Słoma i siano - na kompost nadają się w formie rozdrobnionej (kosiarką) i wymieszane z zawartością kompostu wpływa korzystnie na wilgotność kompostu.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Wróć do Vademecum Ogrodnika