Stratyfikacja nasion

ogólne rady, porady, sposoby, sugestie, opinie, dyskusje...

Stratyfikacja nasion

Postautor: Cebulka » wt sty 11, 2011 12:06 pm

Stratyfikacja nasion
[11.02] 10:40 Werter
Powrócę na chwilkę do sprawy Lawendy.
Pisałaś Migo, że trudno otrzymać ją z nasion, że bywa to zniechęcające. Podejrzewam, że przyczyną braku wschodów nasion u osób które Ci to mówiły, bierze się z braku stosowania ich wcześniejszej przedsiewnej stratyfikacji. Nasiona niektórych roślin nie są zdolne do kiełkowania bezpośrednio po zbiorze. Muszą one przejść cykl przemian (jego długość i przebieg zależy od gatunku) do czego potrzena im jest wysoka wilgotność i niska temperatura. W przypadku Lawendy czas ten wynosi , jak pisałem, ok. 8 - 9 tygodni.
Domowym sposobem wystarczy, że w pudełeczku np. po jogurcie wymieszamy nasiona z wilgotnym piskiem. By ograniczyć parowanie, wysychanie, wierzch naczynka przykrywamy folią lub wieczkiem w którym KONIECZNIE należy wykonać kilka otworów. Do zachodzących przemian nasionom niezbędny jest bowiem dostęp tlenu. Całość wkładamy do lodówki w temp. 0 - 4 C. Od czasu do czasu kontrolujemy wilgotność piasku. Na początku kwietnia, nasiona wraz z piaskiem wysiewamy do skrzyneczek i ..... gotowe.
W podobny sposób możemy stratyfikować nasiona orzecha włoskiego, jeśli są nam potrzebne siewki do szczepienia zrazów z drzew bardziej wartościowych, dających duże owoce, a jednocześnie duża ilość nornic na działce skutecznie nam to uniemożliwia, wyjadając orzechy posadzone jesienią do gruntu. Czas stratyfikacji wynosi wówczas ok. 120 dni. Dla ciekawości: Dla np. róży Rosa Rugosa, stratyfikacja wygląda nieco inaczej odbywa się bowiem w dwu fazach: ciepłej (20 C) i chłodnej (4 C), każda po ok.13 tygodni.
********************************************************************************************
[12.04] 10:14 Werter
Może na początek o Lawendzie.
Temat ten był poruszany 8 i 9 lutego a dotyczył trudności w otrzymaniu siewek. Otóż, wysiałem nasiona (Lawendy Lekarskiej i Lawendy ozdobnej - nie pamiętam nazwy) mniej więcej w tym terminie (ok. 8 - 9 luty), do skrzynek wypełninych lekką torfową ziemią i obojętnym pH. Mimo, że były drobne, nasiona lekko przyprószyłem ziemią. Całość została umieszczona w lodówce na okres 6 tygodni. Skrzynek nie owijałem folią, bo bez dostępu i ruchu powietrza ziemia szybko pokrywa się pleśnią. Od czasu do czasu, mniej więcej raz na tydzień ziemię lekko zraszałem wodą za pomocą opryskiwacza. Po 6 tygodniach skrzynki wstawiłem do zimnego tunelu na dworze. Po 2 dniach .... wzeszły wszystkie nasiona.
Naturalnie z tak drobnych nasion to i roślinki są drobniutkie, stąd tak ważne jest szybkie obniżenie temperatury i zapewnienie jak największej ilości światła, by zapobiec ich "wybiegnięciu". Stosuję też nawożenie dolistne 1% roztworem Florowitu. W bardzo podobny sposób przebiega też stratyfikacja innych nasion. Nasiona Antonówki, stratyfikowałem tak samo przez okres 59 dni (nasiona zaczeły kiełkować w lodówce). Teraz mają już po kilka cm i są przepikowane do doniczek, dzięki czemu przedłużę ich wegetację (i wzrost) o dobry miesiąc.
********************************************************************************************
[20.06] 12:10 Werter
Można też wkrótce zbierać nasiona pierwiosnków.
Te wysiewamy wczesną wiosną po 6-cio tygodniowej stratyfikacji w temp. 4 C.
Właśnie zakończyłem mały eksperyment wynikami którego chętnie się podzielę. Otórz w tym samym czasie prowadziłem stratyfikację mych ulubionych pierwiosnków wyniosłych (tzw. leśne "kluczyki).
1. Nasiona wymieszane z ziemią, chłodzone w temp. +4 C.
2. Nasiona wymieszane z ziemią, zamrożone.
3. Nasiona suche, chłodzone w temp. +4 C.
Z porównania wschodów poszczególnych partii wynika jednoznacznie, że dojrzewanie posprzętne nasion najlepiej przebiega jednak w warunkach dużej wilgotności i temp. +4 C (partia 1). Wschody są liczniejsze i o wiele szybsze.
Dla przykładu:wschody w partii 1 pojawiły się po ok.tygodniu,a w partii 3 - po ok. 4 tyg. i zdecydowanie mniej licznie.
Jeżeli jesteście zainteresowani, podam w przyszłości listę roślin, bylin, których otrzymanie (wbrew potocznym opiniom) jest możliwe w warunkach domowych pod warunkiem przeprowadzenia procesu stratyfikacji nasion
[22.06] 09:28 Werter
Dr Jacek Marcinkowski ABC Kwiaciarstwa
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1984 Wydanie I
Byliny kiełkujące po stratyfikacji. Liczba dni kiełkowania w 12 C
Tojad ...............................................15
Zawilec .............................................20
Orlik ................................................12
Gęsiówka ..........................................12
Parzydło leśne ....................................15
Bergenia ...........................................10
Dzwonek Karpacki ...............................12
Dziewięćsił bezłodygowy .......................20
Chaber górski ....................................14
Gożdzik siny ......................................10
Dyptam jesionolistny ...................2-3 miesiące
Ciemiernik biały ..................................10
Len ..................................................20
Łubin trwały ......................................15
Wiesiołek ..........................................20
Pięciornik .........................................15
Pierwiosnki (ale nie gat. Rosea) .............15-20
Pełnik ogrodowy .................................25
Fiołek wonny .....................................20
Jukka ..............................................20-25
Z oczywistych względów sam nie byłem w stanie sprawdzić skuteczności tego zabiegu dla wszystkich wymienionych tu roślin. Nie mniej jednak, żródło z jakiego pochodzą te dane, wydaje się być wiarygodnym.
[23.01] 21:04 Werter
Uwaga.Zbliża się termin rozpoczęcia stratyfikacji nasion roślin tego wymagających takich jak Lawenda, niektórych Pierwiosnków itp.
[18.02.2008] 17:39 lucysia
Mam pytanko:czy pierwiosnka omszałego to wysiać teraz i przemrozić(tak pisało w rozporządzeniu na miesiąc luty),czy też mam wysiać w marcu-kwietniu jak pisze na opakowaniu? I weż tu człowieku bądż mądry! A czy siał ktoś gunerę(właśnie mam wysianą),tam też pisało o stratyfikacji w lodówce.Tylko czy tydzień wystarczy?Czy trzymać to w zimnie aż zacznie puszczać
[18.02.2008] 18:15 kotkaaa
Lucysiu 2 lata temu postąpiłam tak jak kazali na opakowaniu i nic nie wyszło więc może zrób po swojemu.
[19.02.2008] 09:31 lusiawj46
w kwesti stratyfikacji mam tylko niezbyt udane proby z sosna. ja uwazam ze ua nas najlepiej siac szybko wschodzac nie wczesniej jak koniec II-pocz marca a dlugowschodzace mozna juz probowac..ale jest zawsze ryzyko wybiegniecia..trzeba czule i dobrze dbac..
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Wróć do Vademecum Ogrodnika