Strona 1 z 1

Fasola, fasolnik

Post: pn sty 24, 2011 2:28 pm
autor: Cebulka
Fasola, fasolnik
Patrz tez – Sąsiedztwo roślin (o trzech siostrach)
********************************************************************************************
[29.04] 21:36 bialy-tulipan
Dostalam od tesciowej nasiona fasoli. Nazywa sie bulgarska i podobno jest bardzo dobra.
********************************************************************************************
[30.04] 09:11 farmerka63
Biały tulipanku! A czy ta fasolka jest karłowa, czy wymaga konstrukcji? W tym zawsze jestem słaba - poza tym warzywnik mam niewielki ( no, własnie - z tym tez coś trzeba począć!) , i takie wielkie namiotowe budowle mnie przerażają. Zwykle uprawiam po prostu karłowa szparagową - zielono- i żółtostrąkową. Z bułeczką zrumienioną na masełku... mniam, mniam... Ale na siew fasolki mamy jeszcze troszkę czasu.
********************************************************************************************
[01.05] 11:48 bialy-tulipan
Farmerko, tak ta fasola jest pnaca i podobno bardzo dluga, wiec bez konstrukcji sie nie obedzie, mozna tez tak jak ja - wykorzstac obecnosc plota Ja tam fasolke bardzo lubie, ale poniewaz od kilku lat nie wyszly mi zaprawy postanawiam od tego roku cieszyc sie nia w sezonie ile sie tylko da. A czy ktos moze zamraza fasolke?
********************************************************************************************
[01.05] 12:01 farmerka63
Czekaj, czekaj... ale szparagowa ta Twoja bułgarska fasolka, czy na suche nasiona? I jeśli szparagowa, to jakie ma strąki? Może postawię kilka drągów... W piątek był lesniczy i wycechował nasz las do przecinki - będzie dużo żerdzi, to może się załapię...
********************************************************************************************
[01.05] 12:04 farmerka63
A szparagówkę kiedyś mroziłam - blanszować trzeba przed zamrożeniem, tzn. zamaczać nz krótko we wrzącej wodzie. Surowa, czy blanszowana jest troszkę wiotka po rozmrożeniu ( jak wszystkie mrożonki). A próbowałaś w weckach? Taka jest najlepsza - konserwowa po prostu.
********************************************************************************************
[01.05] 12:15 bialy-tulipan
Farmerko wlasnie w wekach dawniej moja mama tak przechowywala, ale mi nie wychodzi - nie wiem dlaczego, przeciez fasolka z mojego ogrodka nie ma w sobie zadnych chemikaliow... Widocznie robie cos nie tak. Ta bulgarska to fasolka szparagowa - jesli dobrze pamietam co mi mowila tesciowa - o strakach dlugich, plaskich i szerokich. Ziarna ma ciemnego koloru. Duzo nie mam, ale chetnie sie podziele, nawet w tym roku!
********************************************************************************************
[01.05] 12:21 farmerka63
Ja mam jakąś taką fasolkę ( też niespodzianka) o łaciatych nasionkach - bordowo- białych. W zeszłym roku dziecko posiało przy trejażu - celem zasłonięcia .Kwitła na czerwono, ale strączków nie jadłyśmy... w zasadzie nie wiem , dlaczego?! Potraktowałam ją czysto ozdobnie, a ona pewnie jadalna... Fasola ma dużo białka i dlatego często lubi sie psuć w weckach. Sąsiadka mi mówiła, że ona po zapakowaniu fasolki do słoików i zalaniu zalewą, do każdego sypie kilka kryształków kwasku cytrynowego - taki nieszkodliwy konserwant. Może to pomoże?
********************************************************************************************
[01.05] 12:28 _tulipan_
Mam jeszcze jedną odmianę, to i ją dołożę. Słyszałam o kwasku cytrynowym, ale ja chyba się nziechęciłam do zaprawiania fasolki i w tym roku już raczej nie będę wkładać do słoików - a jeść ile się tylko da (ha ha - w granicach rozsądku oczywiście...) żywą. Jeśli chodzi o zamrażanie, to w przyszlości muszę sobie kupić zamrażarkę, bo choć zamrożone warzywa to juz nie to co świeże, to jednak zawsze chyba dobrze pozostawić na dlużej warzywa ze swojego ogródka, zwłaszcza ekologicznego, w postaci nieprzetworzonej, a wiadomo, że fasolka dużo miejsca zajmuje Chciałabym się pokusić już na groszek zielony i fasolkę, myślicie że to za wszcześnie?
********************************************************************************************
[01.05] 12:41 farmerka63
Na groszek juz troszkę za późno - chyba ,że posiejesz taki o nasionach pomarszczonych. Spróbuj - koszt nieduzy, a wszyscy go potem wcinaja na świeżo z radością. Na siew fasolki mamy jeszcze troszke czasu - siew od połowy maja, bo to warzywo ciepłolubne.
********************************************************************************************
[04.05] 08:10 farmerka63
Siejemy szparagową?
********************************************************************************************
[04.05] 09:28 Onaela
Farmerko-Szparagową siać powiadasz?No chyba jeszcze ciut za wczesnie,bo ona szybko kiełkuje,a do Zimnej Zoski jeszcze troche czasu zostało. No ,chyba,ze wsiejemy tak po troszku na "ryzyk-fizyk".a około 10 maja druga porcję.
********************************************************************************************
[04.05] 10:28 farmerka63
Myślę, że fasolkę możemy posiać i przykryć włókninką! I niech ta Zośka sie nie pokazuje, zmora jedna! W zeszłym roku załatwiła nawet czarne porzeczki...
********************************************************************************************
[05.05] 09:23 Onaela
Wysiałas fasolkę?Ja jeszcze nie,moze dzisiaj?
********************************************************************************************
[05.05] 09:47 farmerka63
Fasolkę sieję tez dzisiaj - wczoraj nie dałam rady czasowo... Będę w miasteczku to moze nabędę nasionka zielonostrąkowej - dzisiaj na stanie mam tylko Galopkę żółtostrąkową.
********************************************************************************************
[05.05] 16:38 Onaela
Ja tez fasolki nie wsiałam,poczekam do poniedziałku-jakos nie usmiecha mi sie okrywanie jej włókniną...Żeby to jeszcze jeden raz,ale jak trzeba będzie kilka razy przykrywać i odkrywać... Ja kupiłam w Pnosie torebkę Galopki,Polki,i Segal-zielonostrakowa.Oprócz nich mam tez torebkę fioletowostrąkowej szparagowej tycznejBlauhilde.No i mam troszke swoich nasion z ubiegłego roku odmiany nieznanej
********************************************************************************************
[05.05] 21:19 elka14
. Fasolę - jak mawiali starzy ludzie - sieje się 8 maja (na św. Stanisława), tylko co zrobić, gdy kalendarz mówi, że to zły dzień? Kiedyś kalendarzy biodynamicznych nie było...
********************************************************************************************
[27.05] 12:16 Słoneczko2006
A teraz wyobraźcie sobie co znalazłam do roślin o niekorzystnym działaniu należy np. TULIPAN, a także MIECZYK, który uprawiany nawet metr od grochu i fasoli źle wpływa na ich wzrost.
********************************************************************************************
[27.05] 22:07 _tulipan_
. Zagospodarowalam dzis reszte prawie miejsca w moim ogrodku fasolka szparagowa - zafasoluje sie chyba tego lata, buraczki kiepsko mi wzeszly, kurcze nie wiem czy jeszcze wyjda, moze wysieje jeszcze raz, mezulek zrobil piekna konstrukcje do tyczkowej, bedzie super to wszystko obserwowac jak urosnie.
********************************************************************************************
[01.06] 18:04 Słoneczko2006
. Powiem wam, ze preparat z pokrzywy podziałał na jednej róży na drugiej nie już była za bardzo podgryziona i teraz chyba pozostało ją wymienić. Natomiast doskonale powymierały po nim mszyce na fasolce choć pisze by go nie używać na fasoli ja użyłam bo nic nie wiedziałam o przeciwwskazaniach i pomogło.
********************************************************************************************
. [20.07] 07:11 koliberek
Ale podam obiecane przepisy:
Zielone warzywa podsmażane
brukuł, kapusta pekińska, zielona fasolka szparagowa, migdały, olej sezamowy (nie miałam i dałam olej z pestek winogron), kieliszek sherry (tez nie kupowałam specjalnie -zastapiłam białym wytrawnym winem) brokuła podzielic na różyczki, kapuste posiekac, fasolke obrać i podgotowac na półtwardo (w oryginalnym przepisie nie pisali o obgotowaniu fasoli, ale doszłam do wniosku, ze bez tego byłaby zbyt twarda). Migdały sprzyc i obrac ze skórki (ja kupiłam płatki migdałowe, zeby sobie zaoszczędzić pracy) Połowę migdałow posiekac drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić migdały (te nie posiekane) i obsmazyć na złoto, następnie dodac warzywa i smazyć 4 minuty mieszając, podlać sherry i jeszcze minute podusić, wyjać na pólmisek posypać siekanymi migdałami i....smacznego....
********************************************************************************************
[20.07] 16:08 Onaela
Do tego zestawu mogę dorzucić przepis na salatkę z fasolki szparagowej-bardzo dobra,łatwa w przygotowaniu i tania ,bo na bazie warzyw z własnego ogrodu składniki:

ok 1/2 kg fasolki szparagowej
3-4 ogórki malosolne
3-4 nieduze cebulki
3 jajka na twardo
szczypiorek,natka pietruszki
majonez
sól
pieprz

Fasolkę ugotowac al. dente,,ostudzic,pokroic na 1 cm kawałki. Cebulę pokroic w kostkę,dodac do fasolki, ogórki, jajka równiez. na koniec dac posiekaną zieleninkę,doprawic solą (ostrożnie!), pieprzem, majonezem.Schlodzic . Sałatka jest mojego pomysłu ,ale juz wypróbowana przez wiele osób,wszystkim smakowała!
********************************************************************************************
[08.08] 22:20 Onaela
A teraz zagadka. Ta odmiana nazywa sie Brunhilda.Juz myślałam,ze nie bedzie mi dane spróbowac tego specjalu,bo przez upały kwitła tylko i nic wiecej... Ale po deszczu doczekałam sie!.Dzisiaj po raz pierwszy miałam okazję ja wypróbowac.Do garnka wkładałam ciemnofioletową,a po ugotowaniu wyjęłam zieloną Jest smaczna,wytrawny smakosz tejze powiedziałby,ze smakiem przypomina mloda cielęcinę.Jednak ma jedna wade,ale o niej nie napisze,bo sie domyslicie o czym piszę....
********************************************************************************************
[09.08] 15:58 OlaB
Onaeila ja też jestem za fasolką szparagową odmiany Royal Burgundy.
********************************************************************************************
[09.08] 16:34 eve lee
: )) a ja dodam, że to fasola typu mamut
********************************************************************************************
[15.01] 17:43 saginata
Pomidory lubię Malinowy olbrzym,fasolkę szparagową żółta-chyba złota saxa[nie pamiętam],cukinię żółtą Atena Polka,pietrucha Berlińska,Sałatę kruchą-i tę kolorową kręconą-mam nasiona jeszcze ważne-ale nazwa oddarta
*******************************************************************************************
[16.02] 11:26 Albera
Dałam się też skusić fasolnikowi chińskiemu, chociaż wszędzie zalecają go uprawiać w tunelu, a ja takowego nie posiadam. Szukając wczoraj informacji o fasolniku, trafiłam na wiadomość, że jest już polska odmiana, przystosowana do naszego klimatu. Niestety, moja nie jest.
********************************************************************************************
[15.07.2009] 12:14 aknad
Dzisiaj na obiad robię pierwsza zebraną fasolkę.
********************************************************************************************
[20.07.2009] 22:37 tuurma
Na części posadzę poziomki, ale jeszcze chciałabym spróbować uprawy roślin strączkowych - zielonego groszku, bobu, fasoli "Jaś" i szparagowej. No i fasolnika jak ktoś się podzieli nasionkami (a myślę, że nie będzie problemu).
********************************************************************************************
[21.07.2009] 08:58 aknad
nie słyszałam nazwy „fasolnik” możesz mnie oświecić
********************************************************************************************
[21.07.2009] 10:45 beza 62
Tutaj właśnie słyszę o jakimś fasolniku, podobno pyszny, tak podsłuchałam
********************************************************************************************
[21.07.2009] 17:40 Emmi
Fasolka była ale tak na jeden zbiór, bób też tyle co kot na płakał,
********************************************************************************************
[22.07.2009] 22:16 malachit
Teraz właśnie będę miała zbiory fasolki szparagowej, posiałam ją później, jako poplon po szpinaku. Naprawdę urosła szybko i jak byłam ostatnio miała już sporo strączków i pełno kwiatów.
********************************************************************************************