Fiołek
[05.03] 23:48 sz_elka
Ale najpierw inny przepis z tejże książki na:
"SOK FIJOŁKOWY. Ze wszystkich zapachów znanych, fijołki należą do najmilszych i najwięcej poszukiwanych, dla tego podajemy tu sposób robienia soku fijołkowego używanego do napojów, lemoniady, a głównie do robienia konserwy czyli lukru klarownego na torty, mazurki, i t.p. Cukiernicy używają go przy robieniu pomadek, można go także użyć przy komputach, wlewając łyżeczkę do goto wej salaterki komputu, lub nawet do galaret z wina, które żadnego aromatu same z siebie nie posiadają. Obrać samego czystego kwiatu świeżych fijołków funt jeden, włożyć w wazę porcelanową i nalać kwartę wrzącej wody, przykryć natychmiast biała serwetą i zostawić w chłodnem miejscu przey dni 5. Po tym przeciągu czasu odcedzić przez czystą serwetę sok, zważyć go, wziąść tyle cukru ile sok zaważy, nalać cukier sokiem i gotować na wolnym ogniu w dobrze pobielanym rondlu do zwykłej gęstości soku. Po ostudzeniu wlać w butelki."
********************************************************************************************
16.04] 08:44 Słoneczko2006
a u mnie wyginęły fiołki w tamtym roku pięknie kwitły a w tym nie ma ani jednego przecież to wieloletnie roślinki a może, dlatego, że u mnie strasznie sucho
*******************************************************************************************