autor: lucysia » ndz mar 20, 2016 10:52 am
Jarmuż wysoki lepiej siać od połowy maja do połowy czerwca
Jarmuż niższy od początku czerwca do końca
Siać na miejscu stałym i przerwać,można pikować.Ja tak zrobię może jak u Cebulki będzie ok.
W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) sadzonki jarmużu sadzi się na miejsca stałe. Powinny mieć po 10-15 cm wysokości.
Powinny być przykryte włókniną natychmiast po posadzeniu przykryć brzegi ziemią,ochrona przed szkodnikami,zdjąć w X
Te siewy to na zbiór jesienny i zostawienie na zimę.
Wysiałam na rozsadniku przedwczoraj żeby przepikować na miejsce stałe.Eksperyment na zbiór letni.Jarmuż najlepszy jest po przymrozkach.Latem zbieramy listki od dołu,mrozimy i voila-mamy jarmuż po przymrozku.
W ogóle u mnie w tym roku jakieś przyspieszenie totalne z warzywami.Nie dość że duuuużo nasion to i szybko wszystko sieje.
Podejrzewam że u mnie będzie podobnie,jeść nie będzie komu
Dobrą rośliną, po której można go uprawiać jest: bób, groch, młode ziemnaki,fasola, cebula zwyczajna, marchew, pietruszka naciowa i korzeniowa, seler naciowy i korzeniowy.
Nie powinno się uprawiać jarmużu po endywi, cykoria sałatowej lub sałatach,
Dobrym rozwiązaniem przy uprawie kapustnych są pojedyncze rośliny pomidora i/lub selera między nimi, zniechęcające bielinka kapustnika. Do uprawy współrzędnej można zastosować: groch, pory, sałaty, ogórki,szpinak, buraki czerwone oraz różne zioła dla poprawy aromatu, zwłaszcza rumianek, kolendrę czy kminek. Nie należy stosować natomiast gorczycy jako nawozu zielonego.
Po zbiorze można zastosować jako poplon ziemniak, groch, fasolę, pomidor.
To chyba wszystko.