Strona 1 z 1

Macierzanka/Tymianek

Post: ndz cze 03, 2007 10:45 am
autor: Baś_22
Niezłe zamieszanie jest z tym nazewnictwem :D

Macierzanka (łac. Thymus vulgaris) pod tym hasłem możemy przeczytać: „ Jedna z popularniejszych roślin przyprawowych, jaką jest tymianek jest niczym innym tylko macierzanką pospolitą
Tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.) inne polskie nazwy to: włoska macierzanka, macierzanka pospolita.
Tymianek właściwy często mylony jest z macierzanką piaskową, która jest byliną zbliżoną pokrojem do tymianku, ale mniejszą i bardziej płożącą się. Różni się też zapachem.

W naszym kraju występuje 12 gatunków macierzanki [shock]
Do polskich tradycji należy święcenie wianuszków z macierzanki, podobnie jak z rozchodnika, w święto Matki Boskiej Zielnej.

Tak więc nie wiem do końca co przywiozłam z Turcji - tymianek czy jakąś odmianę macierzanki [?] [?] [?]
W każdym razie na zdjęciach widać różnicę. Być może to jest jedno i to samo [?] a różnica wynika z tego, że do suszenia użyto innych cześci rośliny [?]

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcie 1 - Tymianek i Macierzanka
Zdjęcie 2 - Tymianek - przyprawa firmy KAMIS
Zdjęcie 3 - Macierzanka przywieziona z Turcji

Post: ndz cze 03, 2007 4:23 pm
autor: Cebulka
Basiu - mówiąc że jest zamęt w nazwach chyba trafiłaś w sedno problemu [lol]

Nie będę się wymądrza że wiem, bo też nie wiem nic na 100% ale dla mnie sprawa wygląda tak:

TYMIANEK to zioło występujące w naturze tylko w krajach śróziemnomorskich, o ostrym, trochę gorzkawym smaku i zapachu, mające PODŁUŻNE, dośc sztywne liście tak jak tu:
http://www.cykoria.com.pl/sprzypraw/tymianek.html

MACIERZANKA tymczasem to nasza polska odmiana tego samego gatunku, rosnąca dziko w piaszczystych, nasłonecznionych miejscach, wyróżniająca się OKRĄGŁYMI, po ususzeniu badrzo kruchymi listkami, tak jak o tu:
http://www.survival.strefa.pl/r/macierzanka.htm

Przynajmniej ja to tak rozróżniam i tej wersji będe się trzymac ;)

Tu jeszcze ciekawy link, też o tym że z nazwami są problemy:
http://medycyna.linia.pl/tymianek.html

A ten już kiedyś dawno dawno temu podawałam na Kafeterii jeszcze - może ktoś się pokusi o taką ozdobę? [haha]
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/o ... ik/2003.08

Post: czw cze 07, 2007 10:38 pm
autor: Onaela
Basiu,mam u siebie macierzankę i tez stosuję ją w kuchni,ale w niewielkich ilościach.Jest zimozielona,tak więc często nawet zimą,dopóki śnieg jej całkiem nie przykryje skubię po trochu ziółka,aby zrobić np.wątróbkę drobiową z ziołami :)Jednak nie należy z nią przesadzać,bo w przypadku "przedawkowania" juz nic sie nie da zrobić [cry]
Kiedyś wpadłam na pomysł,aby ugotować kapustę z ziołami ;) Dodałam do niej oprócz innych ziół pęczek posiekanej macierzanki.Efekt-domownicy gremialnie stwierdzili,że kapusta smakuje jak ugotowana na szambie [lol] [lol] [lol] Niestyety,musiałam im przyznać rację,a kapustę zjadły psy [lol]

Post: pt cze 08, 2007 12:07 am
autor: Baś_22
Z Turcji przywiozłam przepis na zapiekanego kurczaka z surowymi ziemniakami, marchewką i groszkiem, w którym stosuje się duże ilości przypraw: pieprz, sól, curry, mięta, czosnek i macierzanka. Sypie się tego dośc dużo i jest bardzo pyszne [?] Robiłam to już parę razy. Smak jest fantastyczny!
Obawiając się, że w Polsce nie dostanę macierzanki, nabyłam ją w Turcji, w ilości 1/2 kg!!!! :D :D :D
Piszesz, że duże jej ilości zepsują potrawę [?] więc o co chodzi [?] Napewno jest to macierzanka, bo sprawdzone zostało w słowniku a poza tym byłam w sklepie ze znajomą Turczynką :D :D

Post: pt cze 08, 2007 8:07 am
autor: Onaela
Basiu-macierzanka z całą pewnoscią [!] .Może tam w Turcji mają jakieś delikatniejsze odmiany [?] ;) .Zresztą nawet gdzieś w necie natknęłam się na info,aby stosowac ją z wielkim umiarem ;) Nie wiem,może tymianek jest łagodniejszy,choć te dwie przyprawy mają prawie taki sam aromat :)

Post: pt cze 08, 2007 8:08 am
autor: Onaela
A swoją drogą-może zapodasz nam Basiu ten przepis na kurczaka-jeśli on nie jest Twoją wielką tajemnicą [lol]

Post: pt cze 08, 2007 8:35 am
autor: Baś_22
Onaela pisze:A swoją drogą-może zapodasz nam Basiu ten przepis na kurczaka-jeśli on nie jest Twoją wielką tajemnicą [lol]


Chętnie podam w "Kulinariach" :) Nie jest to jakieś cudo kulinarne ale bardzo mi smakuje. Zresztą moim domownikom także :D

Post: pt cze 08, 2007 9:32 am
autor: Baś_22
Przepis na "Kurczaka po turecku" już podałam w "Kulinariach" :)

Post: wt cze 19, 2007 10:19 pm
autor: lucysia
Basiu moja macierzanka kwitnie!!!!Postaram się zrobić zdjęcie.Jeżeli dobrze po ciemku widziałam to fioletowo!

Post: wt cze 19, 2007 10:46 pm
autor: Baś_22
Lucysiu :) z niecierpliwością czekam więc na zdjęcie :)

Post: czw cze 21, 2007 1:43 pm
autor: lucysia
Jest!!!
Oto moja macierzanka,kwitnie ta,co plamki żółte ma na listkach.Z niecierpliwością czekam na tę drugą [lol]

Obrazek

Post: śr lip 04, 2007 10:13 am
autor: Onaela
Basiu-moja kwitnaca macierzanka wyglada tak:
Obrazek

Post: śr lip 04, 2007 10:32 am
autor: Baś_22
Mój Tymianek, którego małą sadzoneczkę nabyłam wiosną wyglada tak:

Obrazek

Czy wygląda podobnie czy nie [?]

Post: śr lip 04, 2007 10:38 am
autor: Cebulka
Hihi oj, ogrodnictwo to ciężki orzech do zgryzienia [rotfl]

Wygląda podobnie, zwłaszcza kwiaty, ale listeczki ma jednak troche inne [rol]

Jedyna rada - Basia do Onaeli i wzajemnie wysyłaja rozmnóżki - bo tylko mając obie przed nosem będzie można sprawdzić, czy faktycznie zapach wyraźnie się różni :D :D

Post: śr lip 04, 2007 10:39 pm
autor: Baś_22
Święte słowa Cebulko, tak bedziemy musiały zrobić :)

Post: ndz lip 19, 2009 3:06 pm
autor: Emmi
Jak zwał tak zwał, ale osoby z nadciśnieniem muszą ograniczyć albo wręcz pożegnać się z tymiankiem w kuchni :?

Post: ndz lip 26, 2009 9:24 pm
autor: amita
Oj,z tym rozmnażaniem to ciężko,bo mój tymianek rośnie jakby z jednego korzenia.Ale mogę Ci ściąć troszkę Basiu i jak odsapnę po urlopie to może jakaś kawka?

Post: wt mar 02, 2010 11:57 pm
autor: ulotna chwila
czy wyschnięty tymianek da się reanimować? czy mam go już spisać na straty?

Post: śr mar 03, 2010 8:15 am
autor: Cebulka
Ja bym zrobiła tak - wszystko co suche wygoliła do zera (nada się do obiadu [haha] ) a bryłę korzeniowa spróbowała podlewać - w końcu co jest do stracenia ;)
Niektóre odmiany z rodziny tymianków sa bardzo odporne na suszę :)

Post: śr mar 03, 2010 1:14 pm
autor: ulotna chwila
Tak też zrobię !
Dzięki Cebulko [tuli]