Cebulka pisze:Jak juz mówiłam i mnie dopadła zaraza pomidorowa po tym jak 'przemiły' mieliśmy wrzesień w tym roku
Celem eksperymentu żeby uratować chociaż część plonu zerwałam 'zapalone' owoce bez oznak choroby i rozłożyłam na oknie w przyczepie, a także wyrwałam dwa krzaki z korzeniami i powiesiłam w garażu. Eksperyment się udał - po tych w gruncie (mimo pryskania czosnkiem) dawno już ślad zaginął, a sałatka z zielonych pomidorów zapasteryzowana, podczas gdy na oknie bardzo ładnie dojrzewały (zanim zapomniałam je zabrac przed przymrozkiem) a w garażu wciąż dojrzewają, choroba znikła
![]()
Oczywiście nie smakują one tak jak powinny gdyby dojrzewały normalnie - raczej jak zimowe pomidory sklepowe - ale do celów kulinarnych świetne i bez tablicy Mendelejewa
Więc jak kogoś zaraza dopadnie a nie będzie chciał wyciągać armat - polecam

Normalnie do reklamy pomidorów, kurcze, może powinnam synowi pokazać ten fotoreportaż i w końcu zapała miłością smakową do pomidorów ![mysli [mysli]](./images/smilies/mysli.gif)

A co do warzywnika, to nie doceniłam własnego syna. Pięknie kroczy wytyczonymi ścieżkami i omija wszystkie posadzone roślinki.

![brawo [brawo]](./images/smilies/brawa.gif)
![brawo [brawo]](./images/smilies/brawa.gif)
![prosi/szacuneczek [prosi]](./images/smilies/prosze.gif)

Cebulka pisze:Amelko - skoro to nie było ZZ, to co to było? Plamy wyglądały tak jak ZZ w necie...
lucysia pisze:Amelko piękne pomidorki i cały warzywnik.
Jak się ciebie czyta to widać wpływ pomodoro![]()
FO czy Oaza?Bo ja i tu i tu wiedzę czerpałam.I zestaw nasion odlotowych pomidorów też.

![szok [szok]](./images/smilies/szok.gif)
W tym roku jak czas pozwoli to właśnie będę chciała spróbować własnych sił z ich uprawą, do tej pory zajmował się tym Tom ale zawsze, w którymś momencie odpuszcza i robi się chaos albo inaczej dżungla w foliaku. Taki stan rzeczy obarczam dość krótki czas uprawy pomidorów i dlatego, teraz chcę sama spróbować i sprawdzić, czy rzeczywiście, czy po prostu jakieś odmiany kupujemy o krótkim owocowaniu.
Więc się obraziłam ![wnerwiony [wnerw]](./images/smilies/zly.gif)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość