Tak wyglada żywopłot z tui u koleżanki (sadzone 7 lat temu;

beza pisze:Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy tuję o wysokości ponad dwa metry można przesadzić w nowe miejsce. Teraz jest dobry czas na przesadzanie iglaków, a ona się męczy między świerkiem a jałowcem. Chciałabym jej dać trochę oddechu, ale nie wiem, czy jej nie uśmiercę
Emmi pisze:Patrząc po zeszłorocznej zimie, to raczej u mnie jest wskazane, okrycie jejJedna posadzona na odkrytym terenie, umarła, a druga sadzona jakby w terenie osłoniętym przez zagajnik olch, cudem ocalała, to ta przycięta. Teraz jest piękna i zielona ale... Też pomyślałam, że opalikujemy ją dookoła i usypiemy w środek zgrabionych liści, może to pomoże
mietek pisze:beza pisze:Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy tuję o wysokości ponad dwa metry można przesadzić w nowe miejsce. Teraz jest dobry czas na przesadzanie iglaków, a ona się męczy między świerkiem a jałowcem. Chciałabym jej dać trochę oddechu, ale nie wiem, czy jej nie uśmiercę
Można, ale nie będzie to łatwe, a i nie gwarantowana skuteczność.
Do takich dużych roślin najlepiej użyć dużej koparki- 98% powodzenia.
Łopatą też się da, ale rozłóż to na dwa lata - teraz wokół wykop głęboki rowek, ale na połowie obwodu i zasyp go torfem. W drugim roku zrobisz to samo z drugiej strony, a samo przesadzanie najlepiej wykonać w czasie dużych mrozów wtedy mocno podlewana bryła ziemi z korzeniami utrzymywana będzie w lodzie i się nie rozleci.
Jedna jeszcze uwaga: im ta bryła ziemi będzie większa tym lepiej.
Możesz też spróbować wiosną wykopując delikatnie widłami amerykańskimi potam zapewnić cień i obfite podlewanie połączone ze zraszaniem![]()
M.
beza pisze:Mietku, a nie wiesz czasem jak to jest z tym rośnięciem korzeni u iglaków
beza pisze: kiedy one będą wrastać w ten torf, przecież one teraz chyba śpią. Z tym podkopaniem drzewka to chyba muszę czekać aż do wiosny...
beza pisze:Nie dałoby się tak dziabnąć bez tego podkopywania i żeby się też przyjęło
beza pisze:Mietku, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Widzę że trochę się znasz na iglakachto może będziesz wiedział i to.
Mam świerka dość dużego i co roku wypuszcza młody długi pęd główny, który jest pokręcony w spiralę i na dodatek przechyla się na bok. Odginam drzewko sznurkiem aby się wyprostowało, a ono znów na wiosnę tak samo rośnie w bok.
Co to może być ?
albo nie wiem o co pytasz 
A TAK TO WYGLĄDA.
magdziołek pisze: wyglada raczej na przymarzniętą albo nawet na podsiusianą przez czworonożnego przyjaciela i wcale to nie musi być pies, koty podobno robią większe szkody.
zapytałem o kierunki świata bo jak przemarza to najczęściej od południa, a właściwie to nie przemarza a słońce je wypala - wówczas wystarcza ocienić by zimowe słońce nie robiło szkody. Osiusiane niekiedy też tak wyglądają, jednak podejżewam, że problem jest bardziej złożony. Profilaktyczne opryski na wszelkie szkodniki jak najbardziej, ale wartoby było postawić prawdziwą diagnozę
![prosi/szacuneczek [prosi]](./images/smilies/prosze.gif)
technik pisze:Dzięki wam panowie,.

Andrzej pisze:Zdecydowanie polecam wszystkim nawozy typu "Osmocode Iglak" jako najlepsze nawozy mineralne do zasilania iglaków.
Są dość drogie ok. 30zł za 1kg. ale ich działanie jest rewelacyjne !!! Iglaki rozsną dosłownie w oczach.
Działanie tych nawozów trwa ok. 6 m-cy, dlatego należy wysiewać je raz w roku wczesną wiosną.
Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość