mietek pisze:I to jest moim zdaniem właściwe podejście, bo jak nie będziemy próbować to skąd następni będą wiedzieć co jest dobre i sprawdzone ?
M.
Andrzej pisze:...pora dojrzewania przypadnie na połowę stycznia
kra1013 pisze:Więc jak to jest, zdarzało Wam się, by np. Iza Zaliwska we wrześniu stała się jadalna?
Andrzej pisze:Łażę ja tak sobie po tej winnicy, łażę i coraz donośniej brzmią mi w głowie te właśnie słowa Romana. Po co mi te niemal 100 odmian, jeśli chętnie sięgam po owoce tylko do kilku krzaków, bowiem reszta albo niesmaczna, albo jeszcze kwaśna jak licho (pora dojrzewania przypadnie na połowę stycznia). Do jesieni mam czas, by sprawę przemyśleć, ale już teraz przewiduję, że chyba szykują się spore wykopki.
PG-12 (Maradona Krasnaja)
Zołuszka
Oryginał
Diemetra
Phillip (okazuje się późniejszy od Talizmana)
Ałyj-2 (zostawię 1 krzak)
Wieniecznyj
Zagrawa
Podarok Zaporoża (zobaczę jak dojrzeje w tym roku)
to wszystko chyba zastąpię odmianami b. wczesnymi.
Roman pisze: Jagody i grona mają może mniejsze, ze smakiem różnie - przeciętne, dobre i parę na mój gust bardzo dobrych.
Andrzej pisze:
Obecnie z niecierpliwością oczekuję na pełną dojrzałość Boglarki którą otrzymałem od Ciebie 3 lata temu. Dla mnie jest to bardzo ważna odmiana, bo jej opis w książce Myśliwca spowodował, że rozpocząłem poszukiwania i zakupy masowej ilości nowych odmian.
Andrzej pisze: Do jesieni mam czas, by sprawę przemyśleć, ale już teraz przewiduję, że chyba szykują się spore wykopki.
Zołuszka
Oryginał
Diemetra
Wieniecznyj
Zagrawa
Andrzej pisze: chyba szykują się spore wykopki.
Zołuszka
Oryginał
Diemetra
Wieniecznyj
Zagrawa
Roman pisze:Żona mnie molestuje, żeby dosadzić ze dwa krzaczki - zastanawiam się czy ulec![]()
Roman pisze:Owocuje u Ciebie Karmakod? Pytam bo w tym roku jakoś go bardziej polubiłem - nie ma u mnie drugiej odmiany o tak chrupkich jagodach.
Żona mnie molestuje, żeby dosadzić ze dwa krzaczki - zastanawiam się czy ulec![]()
Andrzej pisze:Nie ulegaj!![]()
Gdy zaowocuje Ci Wiking wówczas małżonka zmieni zdanie![]()
Jego skórka przypomina mi cieniutkie szkło, a miąsz delikatny, mocno chrupiący (lecz nie twardy!) i bardzo słodki - pod warunkiem, że rośnie w słońcu.
Roman pisze:Muszę trochę poczekać aż zaowocuje Zagrawa i wtedy porównam.
Gdzieś na tym samym poziomie dojrzałości jest Moskiewski Czarny.
Podarek Zaporożu jeszcze bardziej do tyłu a Zołuszka całkiem kwas na razie.
Andrzej pisze:(...)Wiking (...) skórka przypomina mi cieniutkie szkło, a miąsz delikatny, mocno chrupiący (lecz nie twardy!) i bardzo słodki - pod warunkiem, że rośnie w słońcu.
tomicron pisze:Andrzej pisze:(...)Wiking (...) skórka przypomina mi cieniutkie szkło, a miąsz delikatny, mocno chrupiący (lecz nie twardy!) i bardzo słodki - pod warunkiem, że rośnie w słońcu.
Andrzej, masz jakieś zdjęcia tego Wikinga ? Twoja rekomendacja tej odmiany jest megapozytywna![]()
Może to przedwczesne, ale zastanawiam się już co ewentualnie dosadzić za 2-3 latka w miejsce odmian, z których nie bedę zadowolony (jak tylko zaowocują![]()
)
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość