Onaela pisze:Hmmm,Roman tak naprawdę to wiem ,jakie odmiany mam od Andrzeja![]()
A są to: Arkadia ( na nią polowałam od dawna) ,Talizman klon Owalnyj,Kodrianka,Nero,Podarok Zaporożu, Swenson Red ,Schuyler.
Dwa lata temu posadziłam Izę Zaliwską kupioną w Skierniewicach i mam też Aurorę od Lucysi.
Oprócz tego 3 stare krzewy:Einset Seedless,Fredonia vel Schuler ,(wolałabym,aby to była Fredonia,bo S.mam młodego )
Na szczęście nie znalazłam konstruktywnego opisu odmiany i przyszło opamiętanie
Onaela pisze:Jakiś strasznie fajny ten Aloszenkinhmmmm
.Rozejrzę sie,czy znajdę dla niego miejsce bez koniecznosci budowania rusztowań w otwartej przestrzeni,bo tego wolałabym uniknąć.
Ale miałam straszną chęć na herbacianą różę pnącą...
Onaela pisze:Ładny tu macie kabaret ze mnie,a ja muszę podjąć poważna decyzję zyciową
![]()
![]()
Roman,wiem,że Ty masz" hojną rękę",ale ja obliczyłam swoje możliwosci na maksymalnie DWIE sadzonki winorosliTa druga mogłaby pójść w miejsce przeznaczone dla "Italii",którą wymyślił Andrzej,żeby mnie "wpuścić w maliny"
.Nigdzie w necie nie znalazłam nawet wzmianki o tej odmianie
-oj,tylko ja dopadnę tego Łobuziaka
![]()
![]()
Jeśli takiej ilości nie wysyłasz-to trudno-róże sie ucieszą,bo będą miały nowe kumpelki
Roman pisze:Onaelciu, dla Ciebie zrobię wyjątek i wyślę dwie sadzonki. Wyślę dopiero w poniedziałek i masz jeszcze trochę czasu na znalezienie jakiegoś dodatkowego miejsca na np. trzecią sadzonkę.
Roman pisze:Nie wiem, o którą Ialię Andrzejowi chodziło - może o tę
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/italiya.html
Onaela pisze:Roman pisze:Nie wiem, o którą Ialię Andrzejowi chodziło - może o tę
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/italiya.html
![]()
![]()
![]()
![]()
Ale wtopa!!!
Przechlapałam sobie TAKĄ sadzonkę![]()
dojrzałe jagody w Odessie przechodzi 152-160 dni z kwoty aktywnych temperaturze 3250-3300 ° C. Odmiana nadaje się do kultury ograniczeń zabezpieczone najbardziej ciepłe obszary, w których isoline środku absolutnego minimum nie mniej niż minus 18 ° C.
Wartości STA wynoszą dla poszczególnych grup odmian:
- bardzo wczesne 2000-2200°C,
- wczesne 2200-2500°C,
- średnio wczesne 2500-2700°C,
- średnio późne 2700-2900°C,
- późne > 2900°C.
Andrzej pisze:Tak... te 160 dni i SAT rzędu 3300 C to tylko i wyłącznie da szklarnia.
Przykład z gruntu:
Maradona Krasnaja - 145 dni i SAT 2850 C rosnąca w osłoniętym miejscu, obecnie w listopadzie wygląda mniej więcej tak:![]()
![]()
![]()
![]()
inna odmiana o SAT 2850 C, Oryginał, dopiero teraz lekko zaczyna nabierać różowego koloru
Onaela pisze:Pięknie i smakowicie to wyglada,ale mamy połowę listopada i o tej porze to już teoretycznie może być śnieg i mróz w naszym klimacie
![]()
I co wtedy z Maradoną w gruncie![]()
Onaela pisze:Roman pisze:Onaela pisze:
W ubiegłym roku posadziłam 7 krzewów od Andrzeja + 5 które juz miałam-razem 12 sztuk i mam zamiar na tym poprzestać
Mocne postanowienie Onaelko, przypuszczam, że za niedługo będziesz musiała się z tego tłumaczyć.
Mogę Cię troszeczkę podpytać - co ciekawego masz posadzone?
Hmmm,Roman tak naprawdę to wiem ,jakie odmiany mam od Andrzeja![]()
A są to: Arkadia ( na nią polowałam od dawna) ,Talizman klon Owalnyj,Kodrianka,Nero,Podarok Zaporożu, Swenson Red ,Schuyler.
Dwa lata temu posadziłam Izę Zaliwską kupioną w Skierniewicach i mam też Aurorę od Lucysi.
Oprócz tego 3 stare krzewy:Einset Seedless,Fredonia vel Schuler ,![]()
Onaela pisze:Już chyba najwyzsza pora okrywać,bo zimno sie zrobiło okrutniebrrrr....
Wszystko radziłbym okryć.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości