Jeszcze powiedz, że to same deserówki
![Shocked [shock]](./images/smilies/icon_eek.gif)
Andrzej pisze:Na razie wyszło mi ok. 78 różnych. Ponieważ niektóre krzewy mam w kilku egzemplarzach więc (jak sama widzisz) parę rzędów mi potrzeba
Andrzej pisze:Romanie, czy owocowała u Ciebie odmiana Wieniecznyj?
Pytam, bowiem zaciekawił mnie jej smak, czyli (jak znalazłem w opisie u Nieczmiłowa, lub Pawłowa - nieważne ); kwiatowy muskat z nutami czarnej różyi ściągnąłem tę odmianę do siebie. Zastanawiam się jednak, czy dojrzeje na otwartym gruncie, bo teoretycznie potrzebuje ok. 135-145dni.
Zastanawiam się jednak, czy dojrzeje na otwartym gruncie, bo teoretycznie potrzebuje ok. 135-145dni.
Roman pisze:Andrzeju pamiętasz może w jakim czasie dojrzał u Ciebie Talisman?
Wnioskuję z tego, że nie warto sztywno sugerować się opisami terminów dojrzewania poszczególnych odmian, bo różnie z tym bywa (czasami w celach marketingowych zaniża się w opisach owe terminy Evil or Very Mad ) lecz szukać informacji u osób które owe terminy sprawdziły w praktyce.
Może sami też coś damy radę sprawdzić. Oryginała posadziłem przy ścianie, Zołuszkę w dosyć dobrym miejscu, Moskiewskiego Czarnego posadzę jak sztoberek zechce się ukorzenić i za jakiś czas zweryfikujemy terminy dojrzewania, jak nic złego się tym odmianą nie przydarzy.Ale... Pamiętam wypowiedź Jacka (winnicaoz) który jako termin dojrzewania odmiany Pamiati Niegrula (145-160 dni) podał... połowę września !!! Jednocześnie Oryginał (135-145 dni - czyli tyle samo co Wieniecznyj!) wg. kolegów z forum winogrona.org, w gruncie nie dojrzewa wcale, za to Moskiewski Czarny (też 135-145 dni) dojrzewa!
Kolejny przykład to Zołuszka (130-140 dni na vine.com.ua) ale wg. p. Piątka już tylko 125-135 dni więc dojrzewa bez problemu.
.Ja od dziś przestają się przejmować.
No,teraz dziewczyny toście dowaliły do pieca. Skąd ja tyle gnoju wezmę?
Grosik pisze:Dzięki Romanie za wsparcie. W tym sfeminizowanym świecie musimy się wspierać i sobie nawzajem pomagać. Jeszcze raz dzięki.
ps. Dzwoniłem do gościa z Allegro fakycznie ma ten gnój do sprzedania, tylko warunkuje, aby samemu załadować. Romek pomógłbyś mi?![]()
![]()
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość