Andrzeju, Romanie, gao - a jak u was sytuacja glebowa pod winogronami?
U mnie zawsze za sucho, czasem muszę nawet podlewać
Roman pisze:Andrzeju, Romanie, gao - a jak u was sytuacja glebowa pod winogronami?
U mnie zawsze za sucho, czasem muszę nawet podlewać

Miałem szczęście to widzieć, byłem i dalej jestem pod wrażeniem.Emmi pisze:[shock] o Kurde... ale rusztowanie...Może ja najpierw powinnam zobaczyć to twoje zdjecie Andrzeju, tej winnicy, a dopiero potem prosić o łozy winogron
![]()
doznałam szoku...
![herbatka waca [wac]](./images/smilies/drink.gif)
saginata pisze:Niesamowite![]()
![]()
![]()
A my zbudowalismy nasze pierwsze w życiu rusztowanie z drewnianych słupków i desek-byłam taka dumna-a teraz to popadnę w kompleksy
![[strach] [strach]](./images/smilies/scared.gif)
magdziołek pisze:A jeśli mogę zapytać... ile miejsca powinnam przeznaczyć na każdą winorośl? Chodzi mi o odległości między sadzonkami.. jeśli dla każdej przeznaczę 2,5m. dł przęsła (np. drutu) to wystarczy?
Cebulka pisze:Ale chyba wygląda na to, że narazie każde winogrono osobno dostanie czarną donicę przynajmniej pięciolitrową i w niej pójdzie do ziemi, a na miejsce stałe jesienią - bo do jesieni na pewno mi zejdzie, zanim gleba będzie chociaż jako tako przygotowana. Mam nadzieję, że im się to spodoba.

Emmi pisze: Na obecną chwilę mam 19 roślinek, (...). Nie tylko ja dostałam z nienacka ogromną ilość (jak dla mnie) winogron i co zamierzacie robić? Mam dylemat techniczny

Emmi pisze:Jakie macie pomysły na posadzenie a raczej na podpięcie ukorzenionych winogron? (...) jak? mam te roślinki posadzić. Siatka ogrodzeniowa odpada. Niby mamy robić te rusztowania, ale tak jak czytam 2,5 metra itd, to jakoś tak...

)
tomicron pisze:A ja mam taką zagwozdkę że chce nabyć jeszcze teraz sadzonki paru fajnych odmian deserowych, ale w moim regionie lipa to delikatnie powiedziane.![]()
![]()
I tu pojawia się pytanie do ekspertów: Co sądzicie o następujących szkółkach (z racji lokalizacji interesują mnie tylko te, które oferują sprzedaż wysyłkową):
http://www.winorosl.com.pl/
http://www.winogrona.com.pl/oferta.php![]()
Aha, e-sadzonkę i Winnicę Golesz już pytałem, ale tam już tylko resztówki. Może ktoś zna jakąś inną szkółkę wysyłającą towar do klienta ?
tomicron pisze:Mój wybór padł na takie ustrojstwa:
ajwaz / arkadia
aloszenkin / talisman
kodrianka lub nadieżda AZOS
nero
rondo (wiem to przerobówka, ale własne wino to jedno z mych marzeń)
ruswen
swenson red
V-68021

Andrzej pisze:Wyżej wymienione to oczywiście tylko na początek?![]()
![]()

Andrzej pisze:Ani się obejrzysz jak będziesz miał 30 odmian, a potem to już "poleci z górki"![]()
No to zaczynam szukać topiku o karczowaniu drzew lucysia pisze:co mam zrobić w sprawie sadzonek do tunelu,czy sadzić teraz,czy jednak do oddzielnej donicy i dopiero na jesieni(bałam się,ze maleństwa mi się upieką).I dostałam odpowiedz nie pytając(sadzonka 3 letnia Kodrianki).Zadoniczkuję i poczekam.Boję się także o sadzonki do gruntu.Jak sobie poradzą,pewnie będę musiała latać z wężem i podlewać.
Masz w waiderku trzy letnią winorośl i jak je się zimuje ?
Cebulka pisze:Emmi - ja tez jeszcze nie całkiem do końca wiem, co będę robić...
Ale chyba wygląda na to, że narazie każde winogrono osobno dostanie czarną donicę przynajmniej pięciolitrową i w niej pójdzie do ziemi, a na miejsce stałe jesienią - bo do jesieni na pewno mi zejdzie, zanim gleba będzie chociaż jako tako przygotowana. Mam nadzieję, że im się to spodoba.

koliberek pisze: chyba kupie to pole obok (z kukruydzą, a wtym roku z jakimś zbozem) i załoze winnice
Z ciężkim sercem o tym piszę, ale może ta nauka Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość