Dostałam go ze dwa lata temu od Mikroska .Strasznie wielki krzaczor z niego sie robi .Nie da się go przerobić na jakąś nalewkę
Przejrzałam zdjecia w necie-kwiaty chyba nie są mniejsze (może nie jest zbyt fotogeniczny,a ze mnie marny fotograf ,ale piszą,ze kwiatostany mają kolor wrzosowy,a mój jest raczej niebieski ,niż wrzosowy
Pedro, czyżby on gdzieś jeszcze rósł to moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to przyozdabiał całą łąkę, a teraz... nie ma nic To jest nasz rodzimy storczyk potocznie zwany kukułką.
Prawie na pewno masz firletkę lepką, odmiana 'Plena'. Sam mam firletkę, ale botaniczną o zwyczajnych pojedynczych kwiatach.
Parę fotek tej roślinki znajdziesz tu: http://tabaza.info/modules.php?name=Tab ... o&tid=2907
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Pedro, właśnie miałam wstawiać zdjęcie owej kukułki, nie wiedziałam co zacz i chciałam prosić o identyfikację. Zoczyłam ją jakieś 200m od brzegu zatoki puckiej. Pech chciał, nie miałam łopatki, żeby "uratować"
Może mi pomożecie ustalić co zasiałam:)) Podoba mi się, ale nie spotkałam się z tą roślinką. Prawdopodobnie jest to jakieś ziółko, które dostałam od znajomej wiedźmy:)) Nasiona były opisane, ale ja nie dorobiłam się tabliczek licząc na to , że zapamiętam co gdzie siałam.... No i nie zapamiętałam... O ile inne roślinki po prostu rozpoznałam - to tej nie...
Nauczona tym przypadkiem zamówiłam etykietki do roślin idą już pocztą.
Przyznam się , że nie sprawdzałam zapachu, w amoku pieląc wszytko dokoła, rzuciłam jedynie okiem na one listki z poczuciem bezradności, że nie wiem co to rośnie. Wyjeżdżając w ostatniej chwili zrobiłam zdjęcie, a że była gdzieś 13-ta, nie była to najlepsza pora na fotografowanie i zdjęcie nie jest najlepszej jakości.
Elu - to najprawdopodobniej jest facelia błękitna - miododajna jednoroczna roślinka. Ale miód z niej jest taki sobie - kiedyś z farmerem kupiliśmy z ciekawości. Facelia kwitnie na błękitno . Tu są informacje o niej :
Ciepło, ciepło, Cebulko - bo facelia ma miękko owłosione liście, co sprawia, że bydło niechętnie ją wcina. I ta cecha dyskwalifikuje ją jako roślinę pastewną - a szkoda, bo ma niskie wymagania glebowe. Na młodych roślinach tych włosków jeszcze nie widać - one są takie soczyste i ich łodygi łatwo pękają.
To rzeczywiście wygląda na facelię, ale facelii nie było na onej liście ziół, które nabyłam drogą kupna. Widocznie jakas pomylka, ale i pomylki ucza. Dziekuje Farmerko:) Jestem pelna podziwu dla twojej umiejetnosci rozpoznawania roslinek