Tak pomyślałam, że może przeniesiemy się z dyskusją do tematów bo to stabilniej niż w Shoutbox'ie

Chodzi o to zdjęcie z ogrodu Koli:

I przekopiuję co juz napisałyśmy w SB:
@ Cebulka -
Hej

@ Cebulka
A wiecie czemu to zdjęcie zachwyca?

bo ja wreszcie przeczytałam wystarczająco dużo książek o projektowaniu ogrodów że wiem, co widzę jak patrzę
![haha [haha]](./images/smilies/icon_lol2.gif)
@ Cebulka
po pierwsze głębia - zwężająca się ścieżka sztucznie wzmacnia poczucie perspektywy, tak samo tzw kulisy (po prawej cynie i wierzba, po lewej brzoskwinia i klonik zasłaniają pole widzenia, sugerując istnienie większej powierzchni za nimi)
@ Cebulka
po drugie półcień i plamy koloru, inne z prawej i lewej oraz akcenty pionowe w mocniejszych kolorach (wierzba, świerk) powodują że wzrok błądzi a przez to zwalnia

@ Cebulka
po trzecie jednolita kolorystyka fiolet-róż (brak żółci, pomarańczu, ostrego błękitu), ostre kolory z przodu a szarości w głębi ujednolicają i "usielankowywują" widoczek

@ Cebulka
a na dodatek cień z przodu i plama słońca w głębi na brzozach, co też sztucznie oddala tą polankę no i ażurowe ogrodzenie (brzozy i berberysy) co powoduje że właściwie nie wiadomo gdzie kończy się ogród i wzrok zalicza do twojego ogrodu jeszcze kawał pola sąsiada
@ Cebulka
tak więc Koli za efekt
![brawo [brawo]](./images/smilies/brawa.gif)
Nieważne czy zamierzony, czy 'tak wyszło' ale grunt że wyszło, i że można się na twoim ogrodzie uczyć zasad projektowania
![prosi/szacuneczek [prosi]](./images/smilies/prosze.gif)
@ Cebulka
żałuję tylko, że zdjęcie robione było w południe

późnym rankiem byłoby na pewno jeszcze lepiej

@ magdziołek
![cześć [czesc]](./images/smilies/516.gif)
/
@ tereklo
.
![cześć [czesc]](./images/smilies/516.gif)
@ tereklo
Cebulko, pięknie opisałas ogród, jakbym zdjęcia nie widziała to pewnie bym zobaczyła obraz wymalowany słowami
![brawo [brawo]](./images/smilies/brawa.gif)
@ koliberek
Cebulko, dalas czadu z tym opisem
@ koliberek
przeciez wystarczy poczytac w moim ogrodzie i wiadomo ze ze mnie laik i o zadnym projektowaniu nie mam pojecia
@ koliberek
tak wyszlo, a ze Ty to podpisalas do teorii to super, ale czy tzn., ze zawsze powinnam miec na tej rabacie astry i cynie ?
@ koliberek
no a poza tym, jak zanm zycie to w rzeczywistosci tak super to nie wyglada, bo wiadomo, ze Ty na zdjeciach z kazdego ogrodu zrobisz cudo

@ koliberek
Cebulko a jak te cynie i astry sie z rozami komponuja na tej rabacie ?
@ koliberek
Roze marne chyba, sporo wymarzlo, ale chce wiosna dokupic
Pora późna, ale napiszę parę słów - nie musisz mieć zawsze astrów i cynii

Wogóle nic nie musisz jak nie chcesz
![Laughing [lol]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Właściwie to cynie nie bardzo naprawdę pasują kolorystycznie, ale z daleka nie widać tego. Natomiast chodzi o zestaw kolorystyczny który pasuje do wrzosów, czyli wszystko co jest różowe lub fioletowe. Oczywiście wrzosy kwitną sierpień-październik, więc nie ma problemu jeśli wiosną masz tam czerwone tulipany czy żółte pierwiosnki. Natomiast jeśli nie zależy ci na konkretnych różach, to lepiej dobieraj coś w odcieniach różu i białego bo róże kwitną do jesieni jak jest ładna pogoda, to powinny być pasujące. Na przykład nieźle się twojej mamie udało, że z tej strony nie posadziła aksamitek, bo trochę by się gryzły

Poza tym jakbyś chciała coś sadzić/malować/budować przy brzozach, to koniecznie w pastelowych kolorach, fiolecik, ewentualnie błękit i szary a nie ostre ciepłe kolory, bo one przybliżają optycznie.
Oj tam oj tam
Jakie by zdjęcie nie było, to chyba nie zaprzeczysz, że to jest twój ogród, zdjęcie nietknięte Photoshopem
To nie jest tak, że ogród może być piękny cały, z każdej strony, 360 stopni dookoła
Ważne są pewne konkretne punkty z których jest wyjątkowo uderzający widok - takk jak właśnie z tego miejsca na trawniku. I ciekawa sprawa, poniżej zdjęcie właściwie po tej samej osi widokowej, jakieś 10 metrów wcześniej (stałam gdzieś przy skrzynce elektrycznej) - a zupełnie inne wrażenie, widok tak jakby płaski, i zupełnie bez głębi, mimo że kurczę 10 metrów więcej
![Rolling Eyes [rol]](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
To chyba kwestia braku tego prowadzenia wzroku ścieżką
![skrob [skrob]](./images/smilies/icon_scratch.gif)