DYNIA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: tereklo » pt lut 03, 2012 8:03 pm

Samanta pisze: a gdzie ciasta, gdzie chleb i bułki, gdzie przetwory, nie pamiętam czy zupy wpisałam?
A budyń, a dynia pieczona, a...... [lol]

I weź tu człowieku się odchudzaj :(

Chleb z dynią? Yhmmmm
Nie wiem jak Wy ale ja zupę dyniową przyprawiam mieloną kolendrą, kminem rzymskim i imbirem. Tak trochę na ostro i rozgrzewająco.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Cebulka » pt lut 03, 2012 9:51 pm

A zanim się namiesza zrobiłam nowy temat :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Sz_elka » pt lut 03, 2012 9:53 pm

Spryciara! ;D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: belva » sob lut 04, 2012 10:08 pm

Wlasnie wcinam sobie zupe=krem z dyni :D

Pokroilam wlasnie ta biala dynie ktora mialam przed wejsciem. Cyba z 10 kg jej bylo... :)
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Samanta » sob lut 04, 2012 10:33 pm

Dzięki Cebulko [ukrad]
W wolnej chwili wklepię przepisy na ciasto drożdżowe z dynię i na ciasto niedrożdżowe z dynią oraz na pieczywo.
A póki co, jest tu jedna Kuliżanka, co polubiła muffinki, oto przepis dla ciebie Saginatko:

Muffinki dyniowe J. Oliwiera
400 g dyni piżmowej ze skórką, w kawałkach (bez pestek)
350 g jasnego brązowego cukru
4 jajka od kur z wolnego chowu
szczypta soli morskiej
300 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokrojonych orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
175 ml oliwy extra virgin

Kwaskowata polewa
skórka otarta z jednej klementynki
skórka otarta z jednej cytryny i sok z połówki cytryny
140 ml zakwaszanej śmietany
2 kopiaste łyżeczki przesianego cukru pudru
pesteczki z jednej laski wanilii

Ewentualnie: suszone kwiatki lawendy albo płatki różane, do posypania

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W stojak do pieczenia powkładajcie papierowe foremki do babeczek. W malakserze zmiksujcie jak najdrobniej dynię piżmową. Wsypcie cukier i wbijcie jajka. Dodajcie szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i oliwę i porządnie zmiksujcie. Co jakiś czas zatrzymajcie malakser i zdejmijcie masę ze ścianek gumową szpatułką. Nie przesadzajcie z miksowaniem - wystarczy, że wszystko się połączy. Nałóżcie masę do papierowych foremek. Pieczcie w nagrzanym piekarniku 20 do 25 minut. Sprawdźcie, czy babeczki są dobrze upieczone, wtykając w środek drewniany patyczek lub czubek noża - jeśli po wyjęciu jest suchy, babeczki są gotowe. Jeśli się trochę lepi, wstawcie je jeszcze na chwilę do piekarnika. Wyjmijcie babeczki z piekarnika i ustawcie na drucianej kratce do ostygnięcia. W momencie, kiedy muffinki znajdą się w piekarniku, zabierzcie się za robienie polewy. Do miski wsypcie większość skórki z klementynki (zostawiając szczyptę do posypania), całą skórkę i sok z cytryny. Dodajcie śmietanę, cukier puder i pesteczki wanilii i porządnie wymieszajcie. Spróbujcie i zastanówcie się, czy nie trzeba dodać więcej soku z cytryny lub cukru, aby wyważyć słodycz i kwaskowaty smak. Wstawcie polewę do lodówki, a kiedy babeczki ostygną, nałóżcie na każdą trochę polewy (tyle, żeby nie ściekała na boki). Podajcie babeczki na ładnym półmisku albo na stojaku do ciastek, jeśli macie nastrój na odrobinę elegancji lub też na rustykalnym talerzu z gliny lub kamionki, jeśli należycie do typu łowcy-zbieracza. Posypcie kwiatkami lawendy lub płatkami różanymi, a babeczki zyskają bardziej interesujący smak i wygląd.

Już z tymi płatkami kwiatków to sobie może darujmy...... ja normalnie posypywałam po wierzchu grubym cukrem - rafinadą i gut. Ale Wam podałam przepis oryginalny, jak go podawał J. Oliwier!
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » sob lut 04, 2012 10:46 pm

O i te jeszcze :
Muffiny dyniowe z rodzynkami
1/2 kostki rozpuszczonego masla
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki maslanki
2 jajka
3 lyzki melasy
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 lyzeczka cynamonu, 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru, 1/4 lyzeczka zmielonych gozdzikow
szczypta zmielonej galki muszkatalowej
3/4 szklanki brazowego cukru
3/4 szklanki rodzynkow, 3/4 szklanki posiekanych orzechow (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzac do 200 st.C, foremki na muffiny posmarowac maslem lub wylozyc papierowymi wkladkami. Przesiac suche skladniki do duzej miski, dodac brazowy cukier i dobrze wymieszac. Dodac rodzynki i orzechy. Lekko przestudzone maslo wymieszac z puree dyniowym, maslanka, jajkami, melasa i ekstraktem waniliowym, wlac do miski z suchymi skladnikami i lekko wymieszac tylko do momentu kiedy obie masy sa polaczone - nie dluzej, bo muffiny beda gumiaste i twarde.
Przelozyc mase do foremek (mozna je dodatkowo posypac mieszanka 2 lyzek cukru, 2 lyzek posiekanych orzechow i 1/4 lyzeczki cynamonu) i piec okolo 20-25 minut - najlepiej sprawdzic drewnianym patyczkiem, powinien byc suchy.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » pn paź 08, 2012 8:13 am

Znalezione w necie, całkiem ciekawe przepisy
http://naturaity.pl/zdrowie-na-talerzu/ ... rowia.html


Królowa dynia - dla zdrowia

"Dynia to magiczne warzywo. Dzięki niemu możemy być piękniejsze. Nie zapominajmy jednak, że dynia prócz urody może nam przynieść zdrowie. Oto przepisy Ireny Gumowskiej z książki "Słońce w słoikach", które sobie wynotowałam.
Marzena z Pabianic"



Dynia z jabłkami

Mus jabłeczny, ugotowana dynia, cukier, aromat.


Przygotować mus jabłeczny, wymieszać go z dynią w proporcji 1: 1 albo... według gustu. Do smaku posłodzić; jeśli jabłka były słodkie, cukru potrzeba bardzo niewiele. Dla aromatu można dodać np. olejek ananasowy, pomarańczowy lub inny. Można też, przecierając rozgotowane jabłka na mus, dodać do nich trochę płatków róży konfiturowej lub rozgotować z jabłkami pigwę i razem przetrzeć; silny aromat tego owocu jest bardzo lubiany. Dyni makaronowej się nie przeciera (chodzi o to, by został chociaż ślad „makaronu”), tylko miesza z musem (przecierem) jabłkowym. Można taką masę przesmażyć i odparować, jeśli będzie zbyt rzadka. Gorącą wkładać do gorących słoików i „pod kocyk”. Ale można też dostatecznie gęsty mus wkładać do słoiczków i pasteryzować w temperaturze około 80°C przez około 20 minut. Dzięki dyni mus ma delikatniejszy smak niż z samych jabłek, a dzięki dodatkom aromatycznym bardzo zyskuje na zapachu i smaku.


Dynia z jarzębiną

Nadaje się tu każda odmiana dyni, nie tylko makaronowa. Można dynię makaronową przyrządzić jak poprzednio, a inne dynie po prostu obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i albo rozgotować z niewielkim dodatkiem wody, albo sparzyć w piekarniku i przetrzeć.

Jarzębinę, jak zwykle, trzeba najpierw odgoryczyć. Obrać z łodyżek, włożyć do woreczków foliowych (po 50 dag do 1 kg) i zamrozić, np. w zamrażalniku lodówki. Wystarczy przez 12-24 godziny, ale można przechować w zamrażalniku nawet i wiele tygodni. Po przemrożeniu jagody wymyć, wypłukać, przebrać i odcedzić. Na 3 części jarzębiny bierze się 7 części dyni i 30% cukru, czyli np. na 3 kg jarzębiny – 7 kg dyni i 3 kg cukru.

Do rondla wsypać jarzębinę, dodać cukier, przesmażyć, dodać ugotowaną i przetartą dynię, wymieszać i smażyć, aż dżem nabierze przejrzystości; kropla wylana na zimny talerz nie rozlewa się. Gorący przetwór wkładać do gorących słoików i natychmiast zamykać. Następnie poddać tzw. suchej pasteryzacji, czyli zawinąć w gruby koc.

Uwaga. Niektórzy wolą ten dżem od borówkowego, zachwycając się jego pikantną goryczką.

Można, naturalnie, część dyni zastąpić musem jabłecznym albo po prostu pokrajanymi w kostkę jabłkami, ale i bez jabłek czy gruszek sama jarzębina z dynią też jest znakomita.


Dynia marynowana

Jak dotychczas miała największe powodzenie i była najbardziej znana. Gospodynie mają też swoje sekrety w przyrządzaniu tej konserwy. Oto kilka sposobów...

I

Dynię umyć, obrać z wierzchniej skórki, usunąć gniazdo nasienne. Otrzymany miąższ albo pokrajać w kostkę, albo wydrążyć kulki specjalną łyżeczką.

Na 2 kg obranej dyni przygotować zalewę z 0,5 litra 6% octu, 80 dag cukru oraz takich przypraw, jak: pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu (lub kawałek laski) i 8-10 goździków. Cukier rozpuścić w 0,75 litra wody i gotować z przyprawami. Na wrzący syrop wrzucać kostki dyni i gotować, aż nabiorą szklistości. Wtedy dynię odcedzić (np. wyjąć łyżką cedzakową), a do syropu wlać ocet, przykryć naczynie i raz zagotować. Kostki czy kulki z dyni, ułożone w słoikach, zalać wrzącą zalewą, zamykać i chować „pod kocyk”.

II

Na l kg przygotowanej jak wyżej dyni potrzeba: l szklankę octu winnego, 40 dag cukru, łyżeczkę imbiru, 4-5 goździków, szczyptę soli i ewentualnie kawałek skórki pomarańczowej. Ocet zagotować z cukrem i solą, włożyć kostki lub kulki z dyni, gotować kilka minut, dodać przyprawy, a gdy dynia nabierze przejrzystości, przełożyć ją do słoików. Pasteryzować około 10 minut w temperaturze około 90°C.

III

Obrany miąższ dyni (twardy) pokrajać w kostki o boku 2 cm i wkładać do wrzącej wody na 4-5 minut; jeśli kostki są większe, gotować 7-8 minut. Dynię schłodzić w zimnej wodzie (np. na sicie, pod kranem), a następnie poukładać w słojach.

Zalewę przygotować z: 0,6 litra wody, 0,20-0,35 litra 6% octu, 20-35 g soli, 20-40 g cukru, dodać 0,3-0,8 g angielskiego ziela, tyle samo goździków, 2-4 listki laurowe i np. kilka listków estragonu lub hyzopu, rozmarynu, tymianku, kolendry itp. Dynię w słoikach zalać przegotowaną, wrzącą zaprawą (odcedzoną lub nie) i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85°C.

IV

(Ostra!) Zmienia się w tym przepisie tylko zalewę. Powinna ona składać się z: 0,4 litra wody, 0,35-0,40 litra 6% octu i przypraw: po 0,4-0,6 g cynamonu, goździków, ziela angielskiego, 0,5 g pieprzu czarnego, 4-10 g estragonu, 5 g liści czarnej porzeczki i 0,2 g liści laurowych. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach i pasteryzować.


Przecier z dyni

Dynię obrać, pokrajać, podlać niewielką ilością wody, rozgotować i zmiksować na jednolitą masę. Przecier podgrzać, gorący wkładać do gorących słoików, zamykać i „pod kocyk”.

Można przecier od razu z pojemnika miksera wkładać do słoi i pasteryzować 15 minut w temperaturze ponad 75°C. Taki przecier wykorzystuje się do zup, a także do ciast, w których zastępuje częściowo jaja.


Przecier z dyni, gruszek i pigw

1 kg dyni, 50 dag gruszek, 50 dag pigw, około 20 dag cukru, skórka z cytryny lub pomarańczy albo sok cytrynowy z koncentratu.

Owoce oczyścić, pokrajać, rozparować pod przykryciem z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito (dynię można zmiksować). Dosłodzić, przyprawić i zagęszczać powoli na średnim ogniu, mieszając. Gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk nie rozpływa się – wkładać do słoików ścisło, tak, by wyprzeć powietrze. Pasteryzować około 20 minut w temperaturze około 90°C albo jeszcze wrzący przecier wkładać „pod kocyk”.


Marmolada z dyni, jabłek i borówek

50 dag oczyszczonej dyni, 1,5 kg jabłek, 50 dag borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawin), cukier do smaku (10-25 dag).


Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Dynie rozparować i zmiksować. Oba przeciery połączyć z przebranymi jagodami jarzębiny. Odparować na małym ogniu, mieszając, aż pozostanie około połowa pierwotnej objętości. Dodać cukier i dalej smażyć. Gdy wystarczająco zgęstnieje, wkładać przetwór do słoików, zamykać i „pod kocyk”.


Dżem z dyni i jabłek z „korzeniami”

1 kg dyni, 50 dag kwaśnych jabłek, 50-70 dag cukru, kilka goździków, mielony cynamon, kwasek cytrynowy.


Dynię oczyścić i pokrajać. Umyte jabłka – po odłożeniu 1-2 sztuk – obrać, pokrajać na cząstki i razem z dynią rozparować pod przykryciem. Gdy zmiękną, zdjąć pokrywkę i smażyć, odparowując jeszcze przez około 30 minut. Wtedy dodać cukier, przyprawy i pokrajane w kostkę odłożone jabłka (obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych). Gdy dżem zgęstnieje, gorący wkładać do gorących słoików, zamykać i „pod kocyk”.


Dynia w przecierze żurawinowym

1 kg dyni, 75 dag do 1 kg żurawin (ewentualnie przemrożonych owoców jarzębiny), około 10 dag cukru.


Dynię obrać, pokrajać w słupki i zblanszować przez kilka minut we wrzącej wodzie. Potem przelać zimną i rozłożyć do słoi. Żurawiny przebrać, opłukać, osączyć, włożyć do rondla, zalać niewielką ilością wody i rozparować pod przykryciem. Gorące przetrzeć przez sito, doprawić cukrem do smaku (przy jarzębinie więcej cukru) i gorącym przecierem napełniać słoiki z dynią. Pasteryzować około 20 minut w temperaturze około 90°C.


Konfitury z dyni

1,5 kg dyni (o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu), 1 kg cukru, szklanka wody, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 1 kieliszek araku, rumu lub wódki.


Dynię oczyścić, obrać, pokrajać w kostkę, a jeszcze lepiej wydrążyć z niej kulki. Przełożyć je na sito i włożyć na l minutę do wrzącej wody, a potem do zimnej. Osączyć, skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Z cukru i wody ugotować syrop (około 10 minut). Włożyć dynię, lekko podsmażyć i odstawić. Na drugi i trzeci dzień powtórzyć tę czynność. Kulki dyni powinny być przejrzyste, a syrop – gęsty. Wtedy przełożyć konfitury do słoików, zamykać i „pod kocyk”.


Dynia pasteryzowana

1 kg dyni, 50 dag cukru, 1/3 łyżeczki cytrynowego kwasku, kilka ziaren kolendry, pieprzu i ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno utłuczonych goździków i cynamonu.


Dynię – jak zwykle – obrać, a miąższ pokrajać w kostkę, kulki itp. Zagotować

3 szklanki wody i zblanszować w niej dynię przez 1-2 minuty. Odcedzić. Odmierzyć 2 szklanki wywaru z dyni, dodać cukier, kwasek cytrynowy, kolendrę, pieprz oraz ziele angielskie i zagotować na wolnym ogniu. Dynię ułożyć w słoikach, oprószyć goździkami i cynamonem, zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzować około 20 minut w temperaturze 85°C.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » pn paź 08, 2012 7:45 pm

Wpadł mi w oko przepis na pierogi z dynią, może warto spróbować?

https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi ... iowym#cdno

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - składniki:

dynia - 400 gramów
ser parmezan tarty - 50 gramów
cebula - 1 sztuka
masło - 2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 3 sztuki (Sponsorem strony jest Knorr)
liście szałwii
ząbki czosnku - 3 sztuki
orzechy włoskie - 2 łyżki
pestki z dyni - 1 łyżka
ostra papryka - 1 łyżeczka
margaryna - 3 łyżki

ciasto:
mąka - 500 gramów
woda - 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
sól

Sposób przygotowania:

Z mąki, wody, soli i jajka zrób klasyczne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 20 minut.
Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.
Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.
Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.
Pierogi ugotuj. Na patelni rozpuść masło z listkami szałwii. Dodaj ugotowane pierogi, chwilę wymieszaj i natychmiast podawaj.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » śr paź 10, 2012 10:34 am

Nabyłam kolejną dynię na zrobienie musu do słoików :)
Chwilę pocieszyła moje oczy swoim kolorkiem

Obrazek Obrazek

po czym wylądowała w słoikach w postaci musu :)

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » śr paź 10, 2012 10:36 am

Dzisiaj chcę jeszcze kupić następną, aby spróbować Deser z dyni wg Samanty i zrobić ponownie Zupę dyniową ale tym razem wg reguł 5 przemian :)
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2012 12:35 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » czw paź 11, 2012 5:51 pm

Basia, a gdzie ten przepis na zupę dyniowa według Tuurmy?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » czw paź 11, 2012 8:30 pm

Jest w zupach - i właśnie się zastanawiałam, czy by go tu nie przenieść, jest kilka postów o nim [skrob]
Tylko ciężko je chyba będzie wyłowić z reszty dyskusji [rol]
A może by przekopiować? ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » czw paź 11, 2012 9:01 pm

Cebulka pisze:A może by przekopiować? ;)


[prosi] [prosi] [jupi2] [jupi2] [kciuk2] [kciuk2]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » czw paź 11, 2012 9:03 pm

tereklo pisze:Basia, a gdzie ten przepis na zupę dyniowa według Tuurmy?

Tereniu jest w "Zupach"na 5 stronie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » czw paź 11, 2012 10:13 pm

Baś_22 pisze:
tereklo pisze:Basia, a gdzie ten przepis na zupę dyniowa według Tuurmy?

Tereniu jest w "Zupach"na 5 stronie :)

W kwestii formalnej Basiu, Tuurma rozpoczęła temat "Zupy" właśnie zupą dyniową - czyli pierwsza strona ! :P

Popatrzcie na datę wpisu! [shock]
Zupy autor: tuurma » pn lis 19, 2007 9:24 pm viewtopic.php?f=8&t=410
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » pt paź 12, 2012 9:02 am

Sz_elka pisze:
Baś_22 pisze:
tereklo pisze:Basia, a gdzie ten przepis na zupę dyniowa według Tuurmy?

Tereniu jest w "Zupach"na 5 stronie :)

W kwestii formalnej Basiu, Tuurma rozpoczęła temat "Zupy" właśnie zupą dyniową - czyli pierwsza strona ! :P

Szelciu, na 5 str. jest Zupa dyniowa, którą ja robiłam w oparciu o przepis Tuurmy i który nieco uzupełniłam (głównie o podanie ilości składników) i zmodyfikowałam :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » ndz paź 14, 2012 9:56 am

wczoraj robiłam makaron z dynią
banalnie proste, a jakie smaczne

dynie starłam na grubych oczkach, poddusiłam z cebulą na maśle z dodatkiem oliwy, dodałam kilka łyżek mascarpone, do tego sól pieprz i ulubione zioła, no i oczywiście makaron pełnoziarnisty

a dzisiaj mam ochotę na zupę dyniową z dodatkiem mleka kokosowego, a do tego albo lane kluski, albo grzanki, tyle, że moje dziecko prosi o naleśniki ze szpinakiem no i mam dylemat [skrob]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » ndz paź 14, 2012 10:14 am

Ulotna a jakieś ilości składników mogłabyś podać [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » ndz paź 14, 2012 10:21 am

Basiu ja wszystko robię na oko.
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » ndz paź 14, 2012 11:21 am

ulotna chwila pisze:Basiu ja wszystko robię na oko.

...no tak się domyślałam [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » ndz paź 14, 2012 1:20 pm

nie ma dzisiaj u mnie zupy, ale za to są naleśniki z farszem dyniowym
farsz w dwóch wariantach,pierwszy-taki jak z przepisu z makaronem, a w drugim dodatkowo jeszcze twaróg półtłusty i zamiast ziół kurkuma i odrobina curry
dla Miśka oczywiście były naleśniki szpinakowe, bo nie odpuścił
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: belva » wt paź 16, 2012 1:47 pm

We Wloszech robi sie tez ciasto z dyni. Jadlam, pyszne ale nigdy nie robilam.

http://www.google.com/imgres?num=10&hl= ... 2,s:0,i:78
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » śr paź 17, 2012 10:34 am

Wczoraj upiekłam racuszki z dyni z jabłkami. To jest poezja smaku [jezyk2]

Obrazek Obrazek

Dyniowe racuszki z jabłkami
Składniki na ok. 30 niedużych racuszków:

1 1/2 szkl. pure dyniowego
1 1/2 szkl. maki pszennej
2 łyżki cukru (można dać ciut więcej)
2 jajka
ok. 400- 450 ml kefiru lub naturalny jogurt
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 kwaśne jabłka
olej do smażenia, cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wymieszać, dodać obrane i starte na grubej tarce jabłka i smażyć na gorącym oleju na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku i podawać posypane cukrem pudrem.

Ze względu na to, że nie miałam pure dyniowego to sobie go zrobiłam [haha]
Właśnie nabyłam kolejne dynie :)

Obrazek

więc zrobienie pure to tylko chwila: przeciąć dynię np. na ćwiartki, wydrążyć pestki. Ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni około 40 min. Obrać skórkę, dynię pokroić w kawałeczki i zmiksować. Sitko wyłożyć gazą i wlać do niego masę w celu odsączenia wody i pure gotowe.
Nadmiar można zapasteryzować w wyparzonych słoikach - około 30 min przez 2 kolejne dni.

Ta śmieszna podłużna dynia to odmiana Butternut, którą upolowałam do wykonania specjalnej przystawki. Jak już zrobię to się pochwalę :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » śr paź 17, 2012 11:51 am

Baś_22 pisze:Wczoraj upiekłam racuszki z dyni z jabłkami. To jest poezja smaku [jezyk2]


Baśka, szalejesz kulinarnie [jezyk2}

Baś_22 pisze:Właśnie nabyłam kolejne dynie :)

Obrazek
Ta śmieszna podłużna dynia to odmiana Butternut, którą upolowałam do wykonania specjalnej przystawki. Jak już zrobię to się pochwalę :)


Ciekawam przystawki :) myślałam, że to dynia makaronowa a to piżmowa. Ma ciekawy smak, lekko orzechowy, podobnie jak hokkaido. U nas na wsi takiego wyboru dyń nie ma :(
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » śr paź 17, 2012 3:50 pm

Wow ale piękne dynie!

a to moja zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i lanymi kluskami z semoliny
P1130160.JPG

nie miksowałam, bo moje dziecko nie przepada za papkami
zupa jak dla mnie przepyszna
a to przepis
cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać kilka startych marchewek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, wszystko poddusić, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać pokrojoną w kostkę dynię, doprawić solą i pieprzem,gotować około 15minut, na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki, zabielić mlekiem kokosowym i podawać z lanymi kluskami
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » pn paź 22, 2012 11:16 am

Dyniowe zbiory

IMG_0045m.jpg
jedna z bliźniaczek
IMG_0048m.jpg
Zielona soczysta makaronowa
IMG_0038m.jpg
Jesienne zbiory
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » pn paź 22, 2012 3:05 pm

[shock] Tereniu piękne te zbiory [brawo]
Ja przy okazji mam pytanie. Czy wyłuskane pestki z takiej dyni, wysuszone i przechowane nadają się do sadzenia [?] i czy będą z nich plony [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » pn paź 22, 2012 3:14 pm

Basiu, to sa plony z mojej działki, nasiona pozyskałam z zeszłorocznych kupnych dyń (od mojej mamy), wprawdzie ta kupna była dużo większa od moich ale okaz ponad 10 kilo (ta żółta) w pełni mnie zadowala :)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » pn paź 22, 2012 4:35 pm

Tereniu to jest fantastyczna wiadomość [jupi] będę więc w przyszłym roku próbowała ze swoich nasionek :)
Proszę Cię bardzo o trochę nasionek z tych Twoich dyń :) ja się mogę podzielić moimi :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: tereklo » pn paź 22, 2012 6:17 pm

Baś_22 pisze:Proszę Cię bardzo o trochę nasionek z tych Twoich dyń :) ja się mogę podzielić moimi :)


Nie ma sprawy, suszą się, mam nadzieję, że dość dojrzały. ;) Dziś obiad dyniowy - zupa, ale ja robię z imbirem, kozieradką i kolendrą (albo kminem) - bardziej słonoostro. Plus zioła na zielono (mrożone).
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » pn paź 22, 2012 9:02 pm

tereklo pisze:[ Nie ma sprawy, suszą się, mam nadzieję, że dość dojrzały. ;)

[jupi] [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » pn paź 22, 2012 10:06 pm

Czyli ta zielona z żeberkami to makaronowa? [rol]
Kurczę a myślałam, że ona inaczej wygląda [skrob]

Jaki masz pomysł na potrawę z niej? :D

A ta żółta to jaka jest? "Normalna"? [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości