amita pisze:Może dlatego Ci umknęło,że nie zostałam fanką trunku
saginata pisze:ŁO mamuniu-ale mięska!!!!!
Ja też chcę takiego zajączka
Sz_elka pisze:wac pisze:Wczoraj zajączek zrobił mi niespodziankę.
A może ja bym, w ramach Zajączka, wpadła do Was na Święta?
Papcio pisze:Wędliny ładne, ale i ramka też! Czyżby tylko będziesz mógł popatrzeć?
Wesołych Świąt Wacu i życz też małżonce!
zomarel pisze:zomarel pisze:Nie wiedziałam gdzie wpisać przepis na karkówkę,więc czynię to w tym miejscu,bo może ktoś skorzysta z przepisu.
PIECZONY KARCZEK:
1,5 kg karkówki pokroić w plastry,posypać vegetą z obu stron i odstawić na 2 godz.
Następnie obsmażyć na patelni na rumiano i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę,wlać na karkówkę i posypać pokrojonymi/surowymi/pieczarkami.Ilość pieczarek i cebuli w/g własnego uznania.
Do tego zrobić sos:
3 łyżki wody
2 i 1/2 łyżki octu
3 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżki magi
3 łyżki ketchupu
Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać karkówkę.
Piec w piekarniku do miękkości.
Mojej rodzinie ta karkówka bardzo smakuje i nic nie zostaje"na zaś".
Od teraz to będzie mój przysmak zlotowy
zomarel pisze: ... piekę karkówkę ok.1 godz.20 min. do półtorej bo po godzinie jest twardawa,w temp.2oo st,
wac pisze:"Schab wg Waca"
Schab, łopatka lub pierś z indyka (2kg)
2l wody
2 łyżki soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy ostrej
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, majeranek
oraz inne według
własnego uznania.
Wykonanie:
Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami.
Zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodajemy mięso.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowę)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc.
Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przykrywamy
pokrywką garnek.
Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i...gotowe.
Oczywiście możemy mięso w czasie "leżakowania" w zalewie obracać,
ale jest nie konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
magdziołek: śledzie w pomidorach uwielbiam i robię je bardzo często ostatnio to nawet przywiozłam dla dziewczyn, zajadały się i mówiły, że były pyszne
tereklo: jak robisz śledzie w pomidorach? Nie na słodkokwaśno?
magdziołek: no na słodkokwaśno bo przecier daje kwasek a cebula słodycz
- kupuję śledzie w wiaderku "po wiejsku", lub lekko solon, po wiejsku są lepsze - kroję na kawałki - na patelni duszę dużo cebuli pokrojonej w półksiężyce, jak cebula się zeszli, dodaj przecier pomidorowy, podlewam trochę wodą - przyprawiam do smaku, dodaję odrobinę cukru, jeśli są zbyt kwaśne
- studzisz to, mieszasz ze śledziami i gotowe
- tanie, proste, szybkie, smaczne coś dla mnie
tereklo: mniam ryba - dzięki za przepis - jakby do tego dodać pastę curry to byłoby ostro kwaśno słodkie?
magdziołek: pewnie, że można eksperymentować
magdziołek: ja jeszcze kiedyś do tego przepsiu dałam rodzynki i cynamon i też były pyszne
tereklo: ja robię tylko korzenne, wtedy w oliwie, dla mnie byłoby za słodko z rodzynkami
amita pisze:O,dobry pomysł, na pewno mniej tuczące niż ziemniaczane.
Cebulka pisze:Tosia kobito kochana weź mi proszę napisz jeszcze raz w czym tego kurczaka marynujesz bo ja nie wiem co jest z moją pamięcią, ale połowy rzeczy to juz nie wiem
Czosnek, miód, cytryna... .... ... ?
I tego kurczaka potem bez przykrycia pieczesz? Ile czasu mniej więcej? Smarujesz go tym co zostało, czy dać mi spokój?
Tereklo - a gdzie jest przepis na tą roladę szpinakową po twojemu?
Cebulka pisze:Tosia kobito kochana weź mi proszę napisz jeszcze raz w czym tego kurczaka marynujesz bo ja nie wiem co jest z moją pamięcią, ale połowy rzeczy to juz nie wiem
Czosnek, miód, cytryna... .... ... ?
I tego kurczaka potem bez przykrycia pieczesz? Ile czasu mniej więcej? Smarujesz go tym co zostało, czy dać mi spokój?
Tereklo - a gdzie jest przepis na tą roladę szpinakową po twojemu?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości