Sagi:)
Cieszę sie, że tak macie:).
Cieszę się, że Twoje dzieciaczki znają piosenki Jacka Kaczmarskiego - to jednak kawał naszej historii.
Samanto
Szanuję Twoje zdanie.
Jednakże pozwolę sobie zaprezentować pogląd zgoła odmienny.
Ja oddzielam zdecydowanie Jacka jako człowieka i Jacka jako artystę.
Jestem odbiorcą jego sztuki i talentu i na tym się skupiam.
To jak żył to już jego i jego bliskich prywatna sprawa.
Jak wiesz nie zawsze wszystko jest czarno- białe i nie zawsze wina leży po jednej stronie i tak jak napisała Sagi nie mnie osądzać.
Napisałaś Samanto:
"nie widzę też powodu aby usprawiedliwiać egoizm, deptanie uczuć własnego dziecka jednocześnie rozpieszczając i nazywając "córką" dzieci kobiety z którą był."
Jest takie stare powiedzenie i według mnie bardzo trafne
"Mężczyzna kocha dzieci kobiety która kocha"
Nie jest to oczywiście ani wytłumaczenie ani usprawiedliwienie - jednakże jak się rozejrzeć dookoła to takich przykładów całe mnóstwo.
Jacek był alkoholikiem, to częste wśród artystów i nadwrażliwców.
To tez nie usprawiedliwienie ale nie mnie go z tego rozliczać.
Jacek wciąż za czymś w życiu gonił, często nie rozumiejąc za czym i za kim.. Był inny.
I jakkolwiek by go osadzać jedno jest pewne
Tylu porządnych do bólu i szanowanych obywateli nie dostarczyło światu tylu wzruszeń co właśnie Jacek.
Słuchając jego piosenek bardzo często się wzruszam, szukam w googlach informacji o postaciach historycznych z jego piosenek.
Piosenkę "Jałta" powinno się puszczać dzieciom w szkole na lekcji historii.
Kto wie Samanto, jeśli Jacek byłby tzw. porządnym człowiekiem, według naszego kanonu porządności, to może nigdy by nie napisał tylu pięknych wierszy?
Byłabym wtedy o coś uboższa.
a Przybyszewski? To dopiero był niegodziwiec
A dotąd trwa dyskusja nad jego geniuszem
hmm
Myślę, że za każdy rodzaj geniuszu jeśli nas takowy dotknie płaci się wysoką cenę.
Geniusz nie pozwala żyć, życiem "porządnym".
Może lepiej, że mnie żaden geniusz nie dotknął?
heheh ale nic nie wiadomo, może i mnie się zdarzy?
Wszak maluję
Jacek był na pewno bardzo wrażliwym człowiekiem, to widać w jego poezji.
Każdy, zaprawdę każdy artysta jest egoistą, interesuje go właściwie tylko jego sztuka, cała reszta jest obok.
Znam takich ludzi.
Być żoną artysty jest bardzo trudno.
Trzeba mieć dużo siły, to jest rola dla bardzo silnej kobiety.
Rola bardzo niepewna wszak artysta wszędzie szuka swojej muzy.
Na pewno nie można się nastawiać na to, ze się artystę zmieni w domowego Misia z coniedzielnym rosołem na stole
Zagaszam się z Tobą, że Jacek Kaczmarski prowadził życie w sposób który może się nie podobać, że pewnie wiele wyrządził krzywdy swoim bliskim, jednak to było jego życie, jego zmagania i tak jak napisałam wcześniej, mnie nic do tego.
Artystą jednak wielkim był i basta
Bardzo długo musiałbym się zastanawiać żeby jednoznacznie stwierdzić, że ktoś jest zły lub dobry.
Nie mam takich kompetencji żeby to oceniać.
Czasem to co dobre, wcale dobre nie jest i odwrotnie.