Pochwała cukinii :

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: megan » pn sie 10, 2009 11:40 am

Kabaczek jest niezbyt długi,blado-zielony taki jasnawy.Natomiast cukinia żółta- wiadomo,a zielona-kształt taki sam jak żółtej i kolor ciemnozielony z jaśniejszymi smugami.Mocno wyrośnięta cukinia(a taka najczęściej jest w sprzedaży) ma około 100cm. długości,a wyrośnięty kabaczek ok.40cm. i jest taki baryłkowaty. :D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: ulotna chwila » pn sie 10, 2009 12:02 pm

megan dzięki za rozwianie wątpliwości :D

cukinie mam na działeczce, tylko jakoś mało ich w tym roku...

zobaczcie na to
Obrazek

że to z dyniowatych to oczywiste, ale że dynią to nazwano...
i bądź tu mądry:D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: megan » pn sie 10, 2009 12:12 pm

A ja w tym sezonie nie posiałam.Nie miałam pomysłu jak zagospodarować nie zjedzone owoce.Teraz znalazłam ten fajny topik i strasznie mi żal tych nieposianych cukinii. [cry] ;)
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: ulotna chwila » pn sie 10, 2009 12:21 pm

megan widzę, że raczkujemy ramię w ramię :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: beza » pn sie 10, 2009 1:05 pm

A czy takie placuszki można też zrobić z kaszką kukurydzianą zamiast mannej ?
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: megan » pn sie 10, 2009 1:08 pm

Ulotna chwilo masz racje,a data twoich urodzin to tak celowo? [lol]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: saginata » pn sie 10, 2009 1:09 pm

Ja my¶lê,¿e mo¿na-spróbuj Bezo-wiele nie tracisz :)
Kiedy¶ dla niuni duzo u¿ywa³am m±ki i kaszki kukurydzianej.
saginata
 

Postautor: beza » pn sie 10, 2009 4:02 pm

Dzięki Sagi...

Ostatnio zrobiłam placuszki z cukini, ale nie tarłam ich na tarce tylko pokroiłam na talarki. Te talarki maczałam w cieście zrobionym z mąki kukurydzianej. Wyszły nawet niezłe, ale po jakimś czasie puszczały wilgoć w środku placka, tak że przy jedzeniu kapał z nich sok.
Pomyślałam właśnie o kaszy kukurydzianej że może ona też będzie chłonęła tę wilgoć.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Cebulka » pn sie 10, 2009 7:25 pm

Mimo mojej fiksacji na punkcie nazw oświadczam że jak dla mnie nazwy cukinia i kabaczek są zamienne [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pn sie 10, 2009 7:55 pm

Cebulka pisze:Mimo mojej fiksacji na punkcie nazw oświadczam że jak dla mnie nazwy cukinia i kabaczek są zamienne [lol]

Popieram :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: megan » pn sie 10, 2009 8:04 pm

Oczywiście jak kto lubi,chociaż cukinia wygląda tak : Obrazek
a kabaczek tak: Obrazek. ;) A tak na poważnie robiłam próbę z dodawaniem zdjęć.Ciekawe czy się udała? [lol]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Cebulka » pn sie 10, 2009 8:15 pm

Brawo Megan [brawo]

Wiesz może i faktycznie... ale u mnie w rodzinie na wszystko mówiło sie cukinia - a tyle jest odmian [!]

Ciekawe - czy jak ta ciemnozielona dojrzeje to też jest twarda tak jak ta jasna [skrob]
Już nie mówiąc o Atenie [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: megan » pn sie 10, 2009 8:26 pm

Cebulko ,ja też nie widzę specjalnej różnicy między tymi warzywami (np. w potrawach).Te ciemne gdy są już baardzo duże i długo rosną to trudno je przeciąć. :P
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: aga » wt sie 18, 2009 8:22 pm

z dan cukiniowych polecam kwiaty cukini smazone w ciescie ;)

faszerowana cuknie bardzo lubimy ale robie je nieco inaczej :
do mielonego chudego miesa dodaje jajo,ziarna kardamonu(oluskane)kolendre i pieprz mielony w mlynku,szczypte grubej soli,papryka mielona,przyprawe ras el hanout rouge majeranek albo ziola prowansalskie zamiennie,pietruszke swieza,
nastepnie nadziewam lodki cukini,podlewam piwemzmieszanym z sokiem pomidorowym, tak gdzies do polowy,
smaruje pesto roso(czerwonym pesto) i przykrywam naczynie folia aluminiowa i zapiekam,pod koniec odkrywszy.
mozna jesc cale lato ;)
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: Cebulka » śr sie 19, 2009 7:14 am

Piwem z sokiem pomidorowym? [shock]

Ale pomysł... Spróbuję kiedyś [!]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: aga » śr sie 19, 2009 10:28 am

kazde mieso podlewam piwem,nie trzeba weget(berk)ani proszkowych sosow,sos robi sie z miesa i piwa,alkohol wyparuje;)
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: Cebulka » śr sie 19, 2009 10:38 am

Robiłam kiedyś gulasz z piwem - to się nazywa chyba po flamandzku czy alzacku...
Owszem - był ciekawy, ale piwo zostawia jednak taki charakterystyczny posmak, nie każdemu może się to podobac - a w każdym razie nie zawsze [rol]

Ale ten pomysł na piwo z sokiem pomidorowym do cukinii mnie zainteresował [!]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Samanta » sob sie 22, 2009 3:28 pm

Bardzo, bardzo polecam taką cukinię w marynacie:
Cukinia marynowana w miodzie http://www.cincin.cc/index.php?showtopi ... owana+Elka
4 nieduze cukinie
0.5 szk. oleju
0.5 lyzecki soli
2 lyzki miodu
0,5 szk. octu winnego, bialego
czosnku dużo , najlepiej metoda prób i błędów
kawaleczek chili (nie ma obowiązku)
szczypta suszonego rozmarynu lub bazylii (ja daję świeże)

Cukinie pokrajac w paseczki, czosnek oczyscic, wyrzucić te środki. Chili drobno pokrajac. Składniki marynaty dobrze wymieszac potrząsając zamkniętym sloiczkiem. Marynatą zalać cukinie i odstawic do zimnego miejsca na noc.
Mozna też zapasteryzować krótko, wtedy będą na zimę- moja rodzina uważa, że te pasteryzowane sa jeszcze lepsze, ja wolę te w krótkiej marynacie.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: donn » pn wrz 14, 2009 4:39 pm

zrobiłam placuszki z przepisu magdziołka.. super są :)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: amita » pn wrz 14, 2009 10:09 pm

Spróbuję tę cukinię przerabiając ją na patisona.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

pochwała cukinii

Postautor: zomarel » pt sie 19, 2011 9:31 pm

PASZTET Z CUKINII:
1,5 kg cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odstawić.Gdy puszczą sok odcisnąć go.
Dodajemy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku/wycisnąć przez praskę do czosnku/
20 dkg sera żółtego
50 dkg wątróbki drobiowej/sparzonej i wystudzonej/
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać,dodając 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę bułki tartej,2 jajka/żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy na sztywno/,zielona natka pietruszki i przyprawy wg uznania.
Po dokładnym wymieszaniu wyłożyć do foremki /z tej proporcji wychodzą 2 keksówki/wysmarowane tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku ok.1,5 godz.
Nam smakował.SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Yennyfer » pn sie 13, 2012 12:24 pm

Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Sz_elka » wt wrz 25, 2012 7:45 pm

Yennyfer pisze:Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.


I gdzież on? [skrob]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: koliberek » śr wrz 26, 2012 8:55 pm

A ja wlasnie zrobilam to cos co mailo byc leczem czy innym ratatatujem, tez z cukina, ale rowniez z baklazanem,papryka i pomidorami ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Yennyfer » pn paź 01, 2012 12:49 pm

Sz_elka pisze:
Yennyfer pisze:Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.


I gdzież on? [skrob]



Noi gdzież on gdzie [skrob] nie mam niestety! Koleżanka przepisu nie dali :/
Ale z tego co pamietam z jej opowiesci to robiła tak jak w przepisie powyżej, tylko tej wątrobki nie dawała.
paprykę dała zgrilowaną do jednego, a pieczarki usmażone na masełku i podsypane natką do drugiego.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: zomarel » pn paź 01, 2012 10:58 pm

Moja cukinia skromnie owocowała,ale sporo dostałam od innych i nadwyżkę nie wykorzystaną na bieżąco zawekowałam" na zaś" na leczo wg przepisu s.Anastazjii:
2 kg pomidorów
3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 szklanka oliwy
pieprz
sól
Cebulę,cukinie obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć,obrać skórkę i pokroić.Cebulę zeszklić na oliwie i dodać cukinie.Gdy cukinia przybierze szklistą barwę,dodać pomidory.Doprawić solą,pieprzem
i chwilę gotować tak,by warzywa zachowały swój kształt.Gorące leczo nałożyć do litrowych słoików,dobrze zakręcić i jeszcze pasteryzować przez ok.1 godz.
Podawać na gorąco z pokrojonym w kostkę ugotowanym mięsem lub pokrojoną wędliną lub wg własnego uznania.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Onaela » śr wrz 18, 2013 10:28 pm

Basiu-przepraszam,ale dopiero teraz,kiedy zaplanowałam na jutro jego pieczenie,przypomniało mi się,ze prosiłaś o przepis na

Pasztet z cukinii
1 młoda cukinia
1 duża cebula
ok 20 dkg sera zółtego
1,5 szkl bułki tartej
1/2 szkl oleju
pół pęczka natki pietruszki
4 jajka
1 łyżeczka vegety

Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ze skórką) Po starciu ma być ok 2 szkl. Nie odciskać soku.Dodać starty ser i cebulę,bułkę tartą,posiekaną natkę i zółtka jajek,olej,pieprz i vegetę. Kto nie uzywa vegety może dać sól.( Ale uwaga-solić ostrożnie,bo ser jest słony)Ja zamiast vegety dałam ostatnio rozkruszoną kostkę rosołową Knorra i odrobinę soli i też było ok. Wszystko wymieszać.Na koniec ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać ,wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( taka wąska jak keksówka,ale dłuzsza,ok 35 cm ),piec ok 1 godz w piekarniku o temp 180 st C
Smacznego ! :)

Uwielbiam ten pasztet,jest tak dobry,że jak mówi mój syn d... upss głowę urywa [ubaw]
Można go jeść na ciepło i na zimno ,sam lub z sosem czy sałatką ze świeżych pomidorów.
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Baś_22 » czw wrz 19, 2013 9:38 am

Onaela pisze: Basiu-przepraszam,ale dopiero teraz,kiedy zaplanowałam na jutro jego pieczenie,przypomniało mi się,ze prosiłaś o przepis

Elu serdeczne dzięki [prosi] akurat fanie się złożyło, bo wczoraj przywiozłam z działki cukinię i się zastanawiałam co z niej zrobić [skrob].
Przepis już wydrukowany i dzisiaj będę robić ten pasztet [mniam]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Onaela » czw wrz 19, 2013 11:04 pm

I jak Basiu-udało się ,smakowało? :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Baś_22 » pt wrz 20, 2013 9:24 am

Onaela pisze:I jak Basiu-udało się ,smakowało? :D

Elu udało sie [jupi] smak tego pasztetu jest zaj....... czyli jak pisałaś d....urywa [ubaw2]
Jest przepyszny zarówno na ciepło,bo od razu zdegustowałam [haha] jak i na zimno [mniam]

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Cebulka » pt wrz 20, 2013 12:08 pm

Kurczę jak tam zachwalacie to chyba muszę zrobić [lol]
Tylko że jak dla mnie to koniecznie z czosnkiem [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: knutsel29 » pt wrz 20, 2013 6:07 pm

To ja tez dodam swoje przepisy na cukinie :)


"zolta zupa" wedlug Nigella Lawson:

500g zoltej cukini (ona podaje 2 duze ale cos mi sie wydaje, ze ona duzych cukin nie widziala [ubaw2] )
skorka i sok z jednej cytryny (daje mniej bo wydaje mi sie troche za kwasna)
3 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka kurkumy,
1 litr bulionu z kurczaka
100g basmati ryzu
sol i pieprz

Pokroic cukinie w plastry ok pol centymetrowe a nastepnie w kostke. rozgrzac oliwe w garnku, dodac cukinie, skorke z cytryny. podsmazyc/dusic okolo 5 minut az cukinia zacznie byc miekka.
Mieszac od czasu do czasu.
Dodac kurkume, podlac bulionem, dodac sok z cytryny, wsypac ryz. Zupe doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut. sprobowac i ewentualnie doprawic sola i pieprzem.
Witam wszystkich i zapraszam na kubek herbaty :)
knutsel29
Weterani
 
Posty: 114
Rejestracja: śr gru 30, 2009 6:36 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości