Potrawy z kurczaka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Potrawy z kurczaka

Postautor: Baś_22 » wt lut 03, 2009 10:15 am

Specjalnie dla Amitki obiecana moja potrawka z kurczaka :)

Potrawka z kurczaka

Piersi z kurczaka – 2 lub 4 pojedyncze
Czosnek – kilka sporych ząbków
Ocet balsamiczny
Tymianek
Pieprz, sól
Śmietana
Musztarda (najlepsza ta z gorczycą)

Piersi z kurczaka pokroić w krótkie paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić pognieciony w prasce czosnek i króciutko podsmażyć, po czym wrzucić pokrojone piersi.
Kiedy mięsko zbieleje polać je octem balsamicznym (nie za dużo, bo może być za słone). Dodać tymianek, pieprz i sól (jeśli trzeba). Wymieszać i lekko poddusić.
Następnie wymieszać śmietanę z musztardą i zalać nią mięsko.
Na małym gazie udusić.
Mięsko nie pływa w tym sosiku tylko jest takie nim „umaziane” :)

Jest to pyszne danie, które można podawać z chlebem, ale też do ziemniaków. U mnie najczęściej jest podjadane prosto z patelni przez domowników, którzy niby tak niechcący przewijają się przez kuchnię:-D
Jaką ilość bym nie zrobiła, to zawsze jest za mało :)
W każdym razie z 2 piersi pojedynczych wychodzi niezła porcyjka.
Kiedyś zrobiłam z 4 piersi licząc, że wystarczy na dłużej, ale jak się okazało byłam w głębokim błędzie [haha]
Smacznego :-P
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 10:36 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » wt lut 03, 2009 10:15 pm

Mięsko podsmażamy,czy tylko do zbielenia i podlać wodą do duszenia?
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » wt lut 03, 2009 10:35 pm

amita pisze:Mięsko podsmażamy,czy tylko do zbielenia i podlać wodą do duszenia?


Amitko nie uważnie czytasz [lanie] [haha] Mięsko podsmażamy do momentu jak zbieleje. NIE PODLEWAMY WODĄ !!!! tylko postepujemy dokładnie tak jak napisałam :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » wt lut 03, 2009 10:42 pm

Ależ przeczytalam uważnie,tylko pomyślałam,że nie uważnie napisałaś:)Koniecznie muszę spróbować,choćby po to żeby sprawdziś jak udusić mięsko bez podlania wodą [rol]
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » wt lut 03, 2009 10:45 pm

To koniecznie spróbuj :) Nadmieniam, że robi się to w tym przypadku bardzo krótko :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » śr lut 04, 2009 12:33 pm

amita pisze:Ależ przeczytalam uważnie, tylko pomyślałam,że nieuważnie napisałaś:)


No posikam się zaraz ze śmiechu [hahaha] [hahaha] [hahaha][hahaha]
Amita fundujesz mi darmową śmiechoterapię, najpierw o tych obcasach na podjeździe, a teraz to! [lol] [lol] [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: saginata » śr lut 04, 2009 12:44 pm

Basiu-w³a¶nie dzi¶ zrobi³am Twoj± potrawkê-jest pyyyyyyyyyyyyyyyszna!!!!!!
I choæ czyta³am uwa¿nie to nie wiedzia³am ile daæ tego octu i musztardy-ale metod± prób-i poparzonego jêzyka potrawa wysz³a doskona³a!
saginata
 

Postautor: Anamaria » śr lut 04, 2009 12:53 pm

Ja już sobie wydrukowałam przepis i wisi na lodówce :D Zrobię w sobotę.

Myślę, że możemy zrobić to danie u farmerki na zlocie. Trzeba pamiętać jak będzie się ustalać szczegóły kulinarne przredsięwzięcia!
Ostatnio zmieniony śr lut 04, 2009 12:55 pm przez Anamaria, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » śr lut 04, 2009 12:54 pm

Sagi bardzo się cieszę, że Wam smakowało :) [tuli]
Octu leję "na oko" tak po wierzchu mięska,lepiej mniej, bo zawsze można dodać później :)
Nie podawałam ilości musztardy i śmietany, bo to zależy z ilu piersi robi się tą potrawkę. Dla ogólnej orientacji można przyjąć, że mała śmietana (w kubeczku) z kilkoma łyżeczkami musztardy wystarczy :)
Tak jak pisałam to mięsko nie ma pływać w sosie :) ma być "umaziane" tym sosikiem.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » śr lut 04, 2009 12:56 pm

No jest umaziane [haha]-i sosik ma ³adny kolorek.
A z tym okiem to ró¿nie wychodzi-ja mam ma³e oczka-wiêc pocz±tkowo da³am za ma³o.A i piersi s± ró¿ne [haha]

Alu jestem za!!!
Ostatnio zmieniony śr lut 04, 2009 9:48 pm przez saginata, łącznie zmieniany 1 raz
saginata
 

Postautor: Baś_22 » śr lut 04, 2009 1:29 pm

saginata pisze:A z tym okiem to różnie wychodzi-ja mam małe oczka-więc początkowo dałam za mało.A i piersi są róże [haha]


Sagi sama więc widzisz, że jest tu pełna dowolność :) Mnie się czasami zdarzało, że akurat śmietany miałam malutko to dodawałam więcej musztardy. Można też dodawać wino czerwone ale tak jeszcze nie robiłam :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » śr lut 04, 2009 1:33 pm

Basiu-przekopiowa³am Twój przepis na Zagrodê bo by³o zainteresowanie-zaznaczy³am,¿e to Twój przepisik.Nie gniewasz siê?
saginata
 

Postautor: Baś_22 » śr lut 04, 2009 1:39 pm

Ależ skąd Sagi [tuli] za co mam się gniewać :) tylko mogę się cieszyć, że komuś będzie smakowała ta potrawka tak jak mnie no i Tobie, bo już spóbowałaś :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Sz_elka » śr lut 04, 2009 8:46 pm

saginata pisze:A i piersi są róże [haha]


Sagi, co miałaś na myśli ? [diabel]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: saginata » śr lut 04, 2009 9:50 pm

[haha]-oj Szelka-chyba ¼le przeczytala¶-musisz czytaæ uwa¿niej [haha]
saginata
 

Postautor: Sz_elka » czw lut 05, 2009 12:22 am

saginata pisze:[haha]-oj Szelka-chyba źle przeczytalaś-musisz czytać uważniej [haha]


"Nie ze mną Bruner te numery!" - [diabel]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: saginata » czw lut 05, 2009 8:29 am

[lol] [lol] [lol] -tez zawsze chcia³am byc Klossem-a nie Brunerem.
saginata
 

Postautor: Baś_22 » czw lut 05, 2009 9:18 am

Sagi [haha] [haha] [haha] [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » ndz lut 22, 2009 5:33 pm

Baśku,potrawka super.Bardzo smakowała,nawet mojemu mężowi,który najpierw stwierdził,że musztardę dodałam za karę dla niego.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » ndz lut 22, 2009 8:59 pm

amita pisze:Baśku,potrawka super.Bardzo smakowała,nawet mojemu mężowi,który najpierw stwierdził,że musztardę dodałam za karę dla niego.


Amitko bardzo się cieszę, że smakowała [tuli] Jak już zrobiłaś pierwszy raz to teraz możesz z nią eksperymentować :) tzn z dodatkami :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Tosia » ndz lut 22, 2009 9:19 pm

Amitko masz rację potrawka super [super]. Ja z braku tymianku dosypałam majeranku i dałam musztardy sarepskiej i wyszła PYCHA,czyli dodatki jakie chcesz ;) a i tak wychodzi [kucharz] [haha]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Baś_22 » ndz lut 22, 2009 9:48 pm

No właśnie o to chodzi, że ona zawsze wychodzi :) tak jak ten rym [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Goszkosłodka » ndz lut 28, 2010 6:46 pm

Baś i ja dzisiaj postanowiłam poeksperymentowac w kuchni i wykorzystać Twój przepis na obiad główny :D .Nawet za wiele nie poparzyłam sobie języka,choć z octem balsamicznym to rzeczywiście ostrożnie się zachowywałam.Koniec,końców........wyszło super smaczne!!!danie niedzielne :D a co!!!!!!!Dzięki wielkie!!!
Może coś maszjeszcze takiego,co ugnie kolana niejednemu wybrednemu domownikowi,że aż mi scęka opadnie ze zdziwienia ;)
Pozdrawiam
Goszkosłodka
Ekoludki
 
Posty: 69
Rejestracja: pt sty 16, 2009 7:57 pm

Re: Potrawy z kurczaka

Postautor: mietek » ndz lut 28, 2010 7:58 pm

Baś_22 pisze:Jest to pyszne danie, które można podawać z chlebem, ale też do ziemniaków.

A najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z kiszonych ogórków popijane rosołem powstałym z pozostałej części kurczaka [lol]

Jak do sosu dodamy szczyptę kurkumy sos uzyska fajny kolor, a kilka "piórek" z czerwonej papryki ożywi kolorystycznie talerz.

mietek ;)
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Re: Potrawy z kurczaka

Postautor: Baś_22 » ndz lut 28, 2010 9:51 pm

mietek pisze:
Baś_22 pisze:Jest to pyszne danie, które można podawać z chlebem, ale też do ziemniaków.

A najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z kiszonych ogórków popijane rosołem powstałym z pozostałej części kurczaka [lol]

Jak do sosu dodamy szczyptę kurkumy sos uzyska fajny kolor, a kilka "piórek" z czerwonej papryki ożywi kolorystycznie talerz.

mietek ;)


Zgadzam się Mieciu, że z ryżem tez jest super :)
Jest to takie danie, które można tworzyć wg własnych upodobań i komponować na różne sposoby.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » ndz lut 28, 2010 10:03 pm

I jakby zastapić śmietanę jogurtem to się spokojnie nadaje na obiadek dietetyczny ;)Chyba sobie zrobię niedługo.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: mietek » ndz lut 28, 2010 10:26 pm

amita pisze:I jakby zastapić śmietanę jogurtem to się spokojnie nadaje na obiadek dietetyczny ;)Chyba sobie zrobię niedługo.

[shock] toż to profanacja. Śmietana 30% to minimum, a najlepiej "śmietana prawdziwa" [lol]
Jak dietetycznie to już lepiej baz śmietany, a w pomidorach - wtedy doskonale pasuje do zemniaków - z tymi samymi dodatkami [haha]

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: amita » ndz lut 28, 2010 10:43 pm

A tam profanacja.Profanacja to jest jak się pije piwo bezalkoholowe ;>
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Goszkosłodka » pn mar 01, 2010 1:48 pm

jestem za ........jogurtem!!!Następnym razem przećwiczę :D
Goszkosłodka
Ekoludki
 
Posty: 69
Rejestracja: pt sty 16, 2009 7:57 pm

Postautor: Cebulka » pn mar 01, 2010 2:38 pm

[haha]

Jeśli moge coś wtrącić, to z moich osobistych doświadczeń wynika, że mniej skłonny do 'ścinania się' jest kefir niż jogurt.
A jako że tu ma być i kwaśne i gorące, to niebezpieczeństwo zrobienia kurczaka z twarożkiem jest spore [lol]
Nie żeby to komuś przeszkadzało, białko to białko... [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pn mar 01, 2010 9:45 pm

Parafraza na temat: „kurzy biust”

Zalety: potrawa na dowolną ilość osób
Łatwość przygotowania
100% wykorzystanie surowca

Przygotowanie:
Do wielkiego gara wlewamy wodę i dużo warzyw (tj. do rosołu)
Prawie ugotowane warzywa wyłowić, a do bulionu z warzyw włożyć całego kurczaka.
Kiedy kurczak „dochodzi” wyłowić i jego
Obrać mięso z kości i :

Piersi pokroić na drobne kawałki i wrzucić na patelnię, gdzie wcześniej zeszkliliśmy cebulkę z dodatkiem czosnku, po krótkim przemieszaniu dodać łyżkę chrzanu i całość przemieszać, następnie dodać sporo śmietany i dusić to jeszcze czas jakiś. Doprawić odrobiną musztardy – o przyprawach nie wspominam, bo każdy ma jakieś swoje preferencje, a najważniejsze to dać soli i pieprzu tyle ile trzeba.
Gotowe. [lol]

Resztę obranego mięsa (co lepsze kawałki i wybrane kawałki warzyw) z powrotem do rosołu
Gotowe.

Mniej ładne części mięsa + reszta warzyw + podsmażona cebulka i podsmażona kiszona kapusta posłuży następnego dnia jako farsz do pierogów. ;)

No i finał:

Pierś w w/w sosie nadaje się do podania z ziemniakami, makaronem lub ryżem + rosół z makaronem, lub ryżem – zależnie od tego z czym podawany był kurzy cyc

Następnego dnia lub na kolację podajemy pierogi z czerwonym barszczem powstałym na bazie wspomnianego wcześniej rosołu.

Ot tak, tanio wydajnie i smacznie.

mietek

PS.
Kura lubi dużo zielonej pietruszki, ale tu już wszyscy wiedzą [oops]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: amita » pn mar 01, 2010 10:08 pm

Cebulko,a miałam pytać czy ktoś zna sposób,bo mi się zawsze jogurt ścina,ale udaję,że tego nie widzę ;) Zresztą,wtedy nikt mi nie podjada,gdyż im się widok nie podoba :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości