saginata pisze:Szarlotka na dużą blachę
4,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru pudru
3 lyżeczki proszku do pieczenia
2 lyżki smalcu
1,5 kostki margaryny
2 jajka cale
3 żółtka
Zagnieść ciasto i podzielic na dwie części.Jedną wylozyć do blachy-i posypać lekko bułką tartą-ciasto wtedy nie wilgotnieje od jabłek.
Na to wylożyć jabłka:
2kg jabłek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.Dodać cynamon i 2 lyzki bułki tartej.Jeśli trzeba to dosłodzić do smaku.Można dodać rodzynki i orzechy.
Przykryć drugim plackiem-i nakłuć wykalaczką-aby nie porobiły się góry i doliny
Ja czasami dla urozmaicenia daję piane na jablka :3 bialka ubić z 1/2 szkl cukru pudru i 1/2 torebki dużego kisielku wisniowego.Na pianę nie kładę wtedy całego placka tylko tnę go radełkiem na paski i układam szachownicę.Piekę godzine-ale czas pieczenie zalezy od mocy piekarnika.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości