Kulinarny sezon dyniowy rozpoczęłam bagietką dyniową z kurkumą
Dyniowa bagietka z kurkumąhttp://smakowitychleb.pl/dyniowa-bagietka-kurkuma/ Składniki:Zaczyn poolish:70 g mąki pszennej typ 650
70 g letniej wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Ciasto właściwe:zaczyn poolish
250 g mąki pszennej typ 650 + 30 g
130 g letniej wody
250 g puree z dyni
50 g kawałków pieczonej dyni
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki soli
2 g suszonych drożdży instant
Sposób wykonania:Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól.
Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące.
Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką,
aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce.
Jak zrobić puree z dyni? Dynię kroimy na kawałki (w przypadku hokkaido nie trzeba jej obierać ze skórki) i kładziemy na blasze. Polewamy odrobiną oleju lub oliwy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus.