Na prośbę dziewczyn wstawiam parę przepisów wegetariańskich
M.in. na smalczyk, który nie tylko Im posmakował
ale także na pasty do chleba, omlet i pyszne ziemniaczki
Wegetariański smalec z suszoną śliwką źródło: http://www.jadlonomia.com/2013/11/weget ... malec.html Składniki:• 1 puszka fasoli, lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
• 2 cebule
• 4 suszone śliwki
• 2 liście laurowe
• 1 ziele angielskie
• 1 jałowiec
• 1 goździk
• 1/2 łyżeczki majeranku
• 1 łyżka sosu sojowego
• sól i świeżo mielony czarny pieprz
• delikatny olej do smażenia
Przygotowanie:Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz
z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.
W międzyczasie fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą
pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki|
do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły,
ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą
i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo
na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.
Pasta z oliwek.źródło: http://www.jadlonomia.com/2011/07/co-do ... liwek.htmlSkładniki:• 150 g czarnych oliwek bez pestek
• 50 g słonecznika
• ząbek czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• spora szczypta suszonego tymianku
• kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek
• sól i pieprz
Przygotowanie:Słonecznik prażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni, następnie zostawić do ostudzenia.
Wsypać do naczynia blendera razem z innymi składniki i połączyć wszystko w gładką pastę,
przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.
Pasta z czerwonej fasoliźródło: http://www.jadlonomia.com/2012/03/co-do ... asoli.html Składniki:• puszka czerwonej fasoli
• trzy łyżki oliwy lub dowolnego oleju (najzdrowiej będzie z lnianym)
• spora łyżeczka słodkiej papryki
• szczypta ostrej papryki
• szczypta suszonego oregano
• sól i pieprz
Przygotowanie:Fasolę odsączam i wkładam do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami. Kiedy nie mam gości,
dodaję też ząbek czosnku. Blenduję i gotowe!
Wegański omlet bezglutenowyźródło:
http://puszka.pl/przepis/8123-weganski_ ... enowy.htmlPomysł na omlet powstał, gdy w sklepie z produktami indyjskimi kupiłam mąkę z fasoli mung (Moong).
Służy ona do robienia indyjskich placków. My jemy to na słono, ale jeśli dodać cukier waniliowy i owoce,
może zmienić się w potrawę na słodko.Składniki: 1 kubek mąki z fasolki mung (moong) lub z ciecierzycy (fasolkę i ciecierzycę można też zmielić na mąkę w młynku do kawy)
1/4 wody
1/2 łyżeczki sody
kilka kropli soku z cytryny
dowolne dodatki (cebula, czosnek, papryka, pieczarki)
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić cebulę z ulubionymi warzywami.
Wymieszać mąkę z wodą, sodą i sokiem z cytryny. Ciasto wylać na patelnię z warzywami. Jak góra się zetnie, przełożyć
delikatnie placek na drugą stronę. Chwilę smażyć. Podawać na ciepło.
Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywamiźródło: http://puszka.pl/przepis/8121-ziemniacz ... ywami.htmlSkładniki:ok. 0,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 szklanki soczewicy
pomidory w puszce i/lub koncentrat pomidorowy
garam masala + inne przyprawy, np: curry, papryka czerwona i chill
sól
czosnek świeży
olej do smażenia
Przygotowanie:Ziemniaki podgotować, ostudzić, pokroić w kosteczkę.
Na tłuszcz wrzucić przyprawy (bez czosnku), cebulę pokrojoną w krążki, marchew i pietruchę pokrojone
w półplastry oraz soczewicę. Podprażyć chwilkę, podlać wodą, dodać ziemniaczki, dodać jeszcze przypraw
ewentualnie. Po kilku minutach dodać pomidory i/lub koncentrat i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Na koniec przeciśnięty czosnek i gotowe.