autor: tereklo » śr paź 12, 2011 3:48 pm
Po pogaduchach z Zomarel i Baś_22 wklejam przepis na zaskakująco smaczną sałatkę z buraków (przepis z bloga Moniki):
Sałatka z buraczków
250 g gotowanych buraków pokrojonych w plasterki,
10 serków kozich (Picandou) pokrojonych w plasterki,
10 filetów z pomarańczy,
trochę natki z kopru włoskiego (fenkułu), - nie jest konieczny
sos:
30 ml aceto balsmamico rosso,
60 ml soku z buraków,
sól, pieprz, 2 szczypty cukru, 15 ml soku z limetek, 1 szczypta drobno posiekanej papryczki chili, wiórki ze skórki jednej limetki (opcjonalnie, ja dodaję suszone listki limonki albo trawe cytrynową),
45 ml oleju słonecznikowego.
Przekłada się na talerzu plasterki buraka, sera, pomarańczy i polewa sosem.
Moja wegańska wersja sałatki
gotowane buraczki pokrojone w plasterki,
drugie tyle pomarańczy obranej pokrojonej w plasterki,
dałam figi z syropu, ale nikt nie wie skąd się wzięły, więc można je zastąpić sztucznym miodem,
skórka otarta z cytryny.
sos:
oliwa,
czerwony ocet (dałam jagodowy) 1:1,
sok z pomarańczy (trochę),
łyżeczka cukru lub sztucznego miodu,
sól, pieprz, szczypta chili.
Przekładałam w misce na zmianę buraczki i pomarańcze, przed podaniem zachlupałam to sosem porządnie:)
Dla opornych:
- Buraki gotujemy w skórce bez obcinania ogonków itd. żeby nie straciły koloru, wodę solimy i wrzucamy szczyptę cukru (przynajmniej ja tak oszukuję) lub zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Uprzedzam, że buraki gotują i pieką się długo i nawet jak są już gotowe nie mają takiej struktury jak np. ziemniaki.Aby burak zachował kolor potrzebne jest mu kwaśne środowisko - sałatki skrapiamy sokiem z cytry, do barszczu dajemy ocet itd.
- Filety z pomarańczy to takie ładne kawałki bez krzty błonki nawet, strasznie marnotrawny, acz elegancki sposób jej podania - wystarczy włączyć sobie jakiegoś magicznego kucharza w necie on pokaże jak takie cudo zrobić.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.