Domowy wyrób wędlin

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Cebulka » śr paź 13, 2010 11:35 am

wac pisze: Po skończonym procesie parzenia luzujemy pokrywę (wieczko) aby część soków została wchłonięta do naszego produktu. Wyrób finalny będzie bardziej soczysty. :D [wac]

A widzisz! To mi jakoś umknęło, nie wiedziałam, że tak trzeba...
Dzięki [onajego]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Papcio » śr paź 13, 2010 12:27 pm

Cebulko! jestem pod wrażeniem - sam lepiej bym tego nie opisał!
Dla tych co nie mają termometrów to parzyć można według zasady: 10mim na 1cm średnicy. Sprawdza się, tylko jak robimy golonko w szynkowarze to ta zasada nie ma miejsca. Golonko trzeba o wiele dłużej parzyć. Luzowanie sprężyny, i ja raczej wolne studzenie robię, czyli po parzeniu wyciągam i stawiam do wystygnięcia, nie zanurzam w zimnej wodzie.
Dla Cebulki propozycja by następne szynkowarzenie zrobiła z kawałkami sera. Ja raz zrobiłem tak:
Mięso na ogólnych zasadach przygotowane wkładałem do szynkowarki z serem. Z kostki sera uciąłem kawałek szeroki i to był uśmieszek a oczka to słupki sera i wyszła mi taka mordka :) Bardzo spodobało się to moim.
Udanych wyrobów!
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: lucysia » śr paź 13, 2010 2:40 pm

Łał już myślałam pisać o jakąś instrukcję do obsługi a tu Cebulka bach!Cudna ta instrukcja-krok po kroku! [tuli]
Idę znowu wydać kasę na szynkowar tym razem. ;)
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: lucysia » śr paź 13, 2010 3:24 pm

Znalazłam taką stronkę.Może komuś pomoże.

http://www.zdrowodomowo.pl/Przepisy/KIE ... %C2%A0/28/
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Samanta » śr paź 13, 2010 4:52 pm

Lucysiu ale świetną stronkę znalazłaś, od razu ją sobie dodałam do zakładek!
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » śr paź 13, 2010 9:08 pm

Cebulka pisze:Baśka spokojnie - szoruj do jakiegoś lepiej zaopatrzonego marketu i kup za parę złotych sól peklową


Sól peklowa, termometr, strzykawka i igły kupione [!] zabieram się do dzieła :) wcześniej natarłam już mięsko przyprawami aby czasu nie tracić, teraz potraktuję je peklosolą :)
Gabi i Ewuniu jesteście kochane, że podtrzymujecie mnie na duchu cobym nie zboczyła z drogi zdrowego odżywiania [haha] [tuli]

Ewa jesteś niesamowita [tuli] po takiej instrukcji to ja już się czuję mistrzem w wykonywaniu wyrobów w szynkowarze...tego mi właśnie było potrzeba :) jasno, przejrzyście, krok po kroku ...no jak krowie na rowie [haha] i wszystko odrazu jasne jak słońce [slonce]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » śr paź 13, 2010 9:23 pm

Cieszę się, że się podoba, ale ja sama jak narazie trochę się poruszam jak we mgle, bo bynajmniej się jeszcze za eksperta wędlinowego nie uważam [oops]
Z tym że ja to robiłam na moim szynkowarze - sprzężyny czy zapięcia mogą być różne. Ale pewnie do każdego jest instrukcja :)

Początki wszystkiego są trudne - czy to twaróg czy chleb czy wędliny - ale jak się jak już się człowiek odważy, to potem już idzie do przodu, grunt to się nie zniechęcić ;)

Trzymam Basiu kciuki za pierwszą kulkę [kciuk2]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw paź 14, 2010 1:40 pm

Ewa zrobiłam sobie solankę wg przepisu tj. na 1 l wody dodałam 160 g peklosoli + 1 łyżeczka cukru pudru ...no i teraz pytanie ile mam jej dać do nastrzyknięcia w 1 kg mięsa [?] [?] [?] ...nigdzie nie mogę znależć przykładowych przeliczników :( [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » czw paź 14, 2010 3:17 pm

https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » czw paź 14, 2010 3:27 pm

Basiu, jak to nie ma, jest ;)

To może skopiuję przepis wreszcie żeby był pod ręką
Mięsień łopatki wp.{kulka}w całości.
Szynkowar pionowy,walec,śr.10cmm

Łopatka j/w - 2kg.
Przyprawy - żelatyna spoż- 3 małe łyżeczki
Peklowanie - natarcie z nastrzykiem.
Peklosól do natarcia - 3dkg{1,5dkg./1kg}
Nastrzyk solanką 120mll{skł.solanki:16dkg/1l wody+1łyżeczka c.puder
temp.sol.+4stC,tygodniowa z lodówki}

Mięsień pozbawiony zewnętrznych ścięgien,temp+4stC,w całości.
Natarty peklosolą i nastrzyknięty solanką z peklosoli{utrwaloną} j/w,
wymasowany,przetrzymany w lodówce+4st 48godz.{po 24-rech godz.wymasowany
i przewrócony odwrotnie.
Przesypany na całej pow.żelatyną,zapakowany w wor.i umieszcz.w szynkow.
docisk średni,pionowa,walec śr.10cm.{1godz.balkon,-5st.C}
PARZENIE.
Szynk.do wody- temp 95st.C- 15min+2godz i 15min- temp.75-79st C.
Chłodzenie: temp. -5stC,1,5godz.{wykorzystałem balkon}
Po wyjęciu woreczek lekko uszkodzony,+reklamóweczka i lodówka.
Sól w normie smakowej,wyrób oceniam na 4+ w skali 5-ciu


Czyli skoro gość na 2kilowy kawałek mięsa dał 120ml solanki, jeśli ty masz kilową kulkę wstrzykujesz około 60ml :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw paź 14, 2010 8:43 pm

[haha] [haha] [haha] ...nie, no to ja widziałam i tak sobie pomyslałam, że ma byc 60 ml, ale szukałam ogólnego przepisu, bo uznałam że to może być za proste [haha]....a jednak okazało się proste :)
Dzięki Ewuniu [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: wac » pt paź 15, 2010 4:26 am

Domowi wytwarzacze własnych wyrobów mięsnych mają co najmniej takie strzykawki:

http://allegro.pl/nastrzykiwarka-160ml- ... 74541.html

Wiem, że ta aukcja ucieknie do archiwów, ale chociaż niektórym uda się powiększyć swoje zasoby sprzętowe. :D [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Papcio » pt paź 15, 2010 9:33 am

A ja podczas szczepienia pieska poprosiłem weterynarza o strzykawkę i igłę dużą, i dał mi strzykawkę 60ml z igłą 2mm wkręcaną do strzykawki!. I to za darmo!!! Pewno wliczył to w koszt szczepienia :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Baś_22 » ndz paź 17, 2010 12:20 pm

Dzięki wsparciu Gabi a szczególnie Ewy [tuli] ..pierwsze koty za płoty i udało się [jupi] [haha]
Smak super ....rodzinka wniebowzięta [haha]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

To było wczoraj a dzisiaj już się chłodzi Łaciata drobiowa [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » ndz paź 17, 2010 3:49 pm

Baś_22 pisze:To było wczoraj a dzisiaj już się chłodzi Łaciata drobiowa [haha]


Basiu - jesteśmy z ciebie dumne i gratulujemy [tuli] [prosi]
Widzę że złapałaś bakcyla [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » ndz paź 17, 2010 6:29 pm

Super!
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » ndz paź 17, 2010 6:34 pm

Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:To było wczoraj a dzisiaj już się chłodzi Łaciata drobiowa [haha]


Basiu - jesteśmy z ciebie dumne i gratulujemy [tuli] [prosi]
Widzę że złapałaś bakcyla [lol]


...dziękuję za gratulacje i przedstawiam moją łaciatą [haha]

Obrazek Obrazek Obrazek

Smakuje wybornie zwłaszcza, że z własnym chlebkiem :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Wiedźma » ndz paź 17, 2010 9:27 pm

Basiu ! Wielkie brawa!! Twoja lodówka już teraz napewno nie będzie pusta :) .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: Baś_22 » śr paź 20, 2010 11:49 am

Mój kolejny wyrób z szynkowaru :)
Tym razem "Mielonka z karkówki z papryką" :-P

Obrazek Obrazek

Mielonka z karkówki z papryką

SKŁADNIKI
Karkówka wieprzowa - 1kg
peklosól 20g
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
czosnek 2 zmiażdżone ząbki
papryka suszona w płatkach 2 łyżeczki
oregano roztarte 1/2 łyżeczki
gorczyca 1 łyżeczka
żelatyna 2 łyżeczki
zimna woda 50ml
szynkowar
woreczek do szynkowara
OPIS PRZYRZĄDZANIA
Z karkówki wykrawamy kawałki mięsa bez tłuszczu i mielimy na sitku 8mm. Pozostałości mielimy 2 razy na sitku 2 -3 mm. Dodajemy dodatki i dokładnie wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 15 minut. Umieszczamy masę w woreczku do szynkowara dokładnie ugniatając. Zawiązujemy i wkładamy do szynkowara.
Jeżeli nie mamy w wyposażeniu szynkowara "rączki" do wyjmowania wędliny to bierzemy dwa sznurki po 80cm i kładziemy na krzyż na otwartym szynkowarze. Wkładamy woreczek z mięsem do szynkowara tak aby krzyżak ze sznurka znalazł się na dnie, a końcówki sznurka pozostały na zewnątrz szynkowara ( mocno ułatwia ten zabieg wyjmowanie gotowej wędliny ).
Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny.
Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni.
Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut.
Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe
Ostatnio zmieniony czw paź 21, 2010 11:59 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » śr paź 20, 2010 11:57 am

Jak ty to Basia kroisz, że takie równe plasterki ci wychodza mimo że duże? [skrob]

Podaj proszę linka do przepisu z którego robiłaś [tuli]

No i pięknie [brawo]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » śr paź 20, 2010 12:25 pm

Link to ten, który Lucysia wkleiła wyżej :)
http://www.zdrowodomowo.pl/Przepisy/KIE ... %C2%A0/28/

...jak kroję [?] ...kroję normalnie dużym nożem [haha]

W lodówce chłodzi się "Szynka drobiowa" z tego samego przepisu :)..wieczorem będę ją parzyła :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: megan » śr paź 20, 2010 12:30 pm

Ale cudne jedzonko [shock] ,aż mi zaczęło w brzuchu burczeć.
Nie ma przeproś-szynkowar kupić czas i do dzieła :D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Baś_22 » czw paź 21, 2010 11:53 am

Oto moja "Szynka drobiowa" :)
Jest bardzo podobna w wyglądzie do "Łaciatej drobiowej", choć przepis różni się nieco :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Podaję przepis, może się przyda komuś kto będzie miał ochotę spróbować własnego wyrobu wędlin :)
(wszystkie przepisy są pod linkiem, który wyżej podała Lucysia,
ale wygodniej chyba jak będą pod zdjęciami :) )

Szynka drobiowa z szynkowara

SKŁADNIKI
Kurczak 1.7 - 2kg
peklosól 18 - 20g
pieprz biały 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
żelatyna 2 łyżeczki
lód pokruszony 100g
szynkowar
OPIS PRZYRZĄDZANIA
Z schłodzonego kurczaka wykrawamy piersi i kroimy na plasterki grubości 1cm, chowamy do lodówki. Pozostałą tuszkę obieramy z mięsa i skóry. Uzyskane mięso i skórki mielimy (ja skórek nie mieliłam), wkładamy do malaksera, dodajemy: przyprawy, peklosól, żelatynę, cukier, lód. Miksujemy 2 -3 minuty do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli nie dysponujemy malakserem mielimy mięso i skórki przez jak najgęstsze sitko 2 - 3 razy z dodatkiem lodu a następnie dodajemy pozostałe dodatki i mieszamy. Uzyskaną masę mieszamy dokładnie z plastrami z piersi kurczaka. Umieszczamy masę w woreczku do szynkowara dokładnie ugniatając. Zawiązujemy i wkładamy do szynkowara.
Jeżeli nie mamy w wyposażeniu szynkowara "rączki" do wyjmowania wędliny to bierzemy dwa sznurki po 80cm i kładziemy na krzyż na otwartym szynkowarze. Wkładamy woreczek z mięsem do szynkowara tak aby krzyżak ze sznurka znalazł się na dnie, a końcówki sznurka pozostały na zewnątrz szynkowara ( mocno ułatwia ten zabieg wyjmowanie gotowej wędliny ).
Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny.
Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni.
Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut.
Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe.

P.S.
W prezentowanych wyżej wedlinach własnego wyrobu uzupełniłam także przepisy :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Papcio » czw paź 21, 2010 2:34 pm

Ja ostatnio parzyłem golonko w wolnowarze. Spokój z pilnowaniem.
Obrazek

Wyszło miękkie i bardzo smaczne.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: saginata » czw paź 21, 2010 4:07 pm

Basiu jeste¶ niesamowita [shock] [brawo]

A gdzie kupuje siê szynkowar???
saginata
 

Postautor: Cebulka » czw paź 21, 2010 5:28 pm

Teresko, a czytałaś tego mojego posta?

http://ekotopik.mojeforum.net/temat-vt9 ... &start=106

Basia i ja mamy ten z opcji trzeciej, ze stali nierdzewnej :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw paź 21, 2010 6:08 pm

Sagi już Ci Cebulka odpowiedziała :) a dokładnie to ja kupiłam tutaj:

http://allegro.pl/garnek-szynkowar-stal ... 51993.html
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » czw paź 21, 2010 6:11 pm

Dziêki dziewczyny :D
Mo¿e i ja siê pokusze na robienie wêdlin.
saginata
 

Postautor: Cebulka » pn lis 08, 2010 10:03 pm

Znów zaatakowała mnie kulka [lol]

Poza tym właśnie gotują się pasztety - dam znać co wyjdzie [haha]
Dziwne - juz je kiedys raz robiłam, ale nigdzie nie widzę żebym wklejała przepis... [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » pn lis 08, 2010 10:26 pm

Gotują się? czyli w słoikach robisz?przepis był,albo Ty albo Mietek podawał.Pamętam,że kiedyś robiłam.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » śr lis 10, 2010 11:47 am

Tak mi przyszło do głowy, że może ktos chciałby zobaczyś, jak wygląda surowa 'kulka' - bo po sprasowaniu jej w szynkowarze to trudno coś stwierdzić [lol]

U mnie w mięsnym z reguły jest rzucona obok szynki lub łopatki :)
Taki ładny okrągły mięsień, nie 'rozkłada' się na kawałki ;)
Podobno całkiem wychodzi fajna również 'normalnie' upieczona tak jak np schab :)
Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: lucysia » śr lis 10, 2010 7:46 pm

A ja szukam szynkowara tylko prostokątnego takiego jak ma wac.Nigdzie nie mogę znaleźć.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości