Czat - 10 stycznia 2015, 21:17 pisze:tereklo - filtruję eksperymentalną pomarańczówke - komu polać? ilość iście eksperymentalna, trzeba się spieszyć
amita - Ale dlaczego eksperymentalna?
tereklo - Ami, bo to jeszcze takiej nie robiłam
- dotychczas robiłam z całych owoców
amita - A jak robiłaś?
tereklo - na skórce z pomarańczy i cytryny, plus sok, plus ziarna kawy
annorl1 - Teresko, ale taki przepis to sobie możesz babom na przystaanku opowiadać, nam tu konkrety proszę
co kiedy i do czego
tereklo - Aniu, u mnie miary apteczne? zapomnij
- skórka z jednej pomarańczy, skórka z jednej cytryny *obie bez albedo), ok 7 ziaren kawy, sok z pomarańczy i cytryny zasypać cukrem, na drugi dzień zalać alkoholem, po 3 dniach zlać nalew /jak dłużej postoi ze skórkami to może nabrać goryczy/, zalać skórki syropem z cukru, po dwóch dniach połaczyć nalewy, odstawić na ok 2 tyh, przefiltrować i odstawić do dojrzewania - jak widać, u mnie dojrzewa w kieliszku
amita - Co masz na myśli pisząc alkohol?
tereklo - bo w znanym przepisie jest, żeby wyszorowac pomarańczę, nadziać ziarnami kawy, dodać cukru i alkoholu, potrząsać codziennie, aż się cukier rozpuści - wtedy zlać i dać dojrzeć (przepis chyba jest tu na forum)
annorl1 - Teresko, a mniej więcej tych % to ile było? litr? czy mniej?
tereklo - Ami, ja zalałam ok 60% mając na uwadze, że dojdzie jeszcze syrop z drugiego nalewu, ale wiecie, że ja robię mocne alkohole, więc myślę, że taka ok 50% wystarczy
- Aniu, robiłam to w słoiku 900 ml, więc alkoholu "do zagięcia" słoika
amita - Czyli mniej niż po pół litra.
tereklo - Ami, jak to liczysz? tam weszło 0,7
amita - Bo ja zazwyczaj mieszam pół litra spirytu z pół litra wódki. Podobno wtedy jest 60 %
tereklo - Ami, coś koło tego, masz rację, dobre proporcje
annorl1 - a ciekawe czy zamiast skórki z pomarańczy nadała by się mandarynka
bo to akurat mam. a ziarna kawy nie mam i nie będe miała, bo dla kilku ziarek nie opłaca sie kupować opakowania
tereklo - cukru to tak dałam tylko ze 2 łyżki i tez potrząsałam, rozpuścił się
- Ania, bez kawy może być, dodaj 2 goździki, tez będzie ok albo mały kawałek laski cynamony - smak będzie agresywniejszy niz z kawą, ale też ok